LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power rankings III.

thumbnailNemsokára elkezdődik az új bajnokság – jövő héten Szuperkupa, aztán rögtön nemzetközi vizekre evezünk -, mi pedig még az elmúlt szezont se zártuk le. A hátunk mögött hagyott egy év megérdemli, hogy hosszabban írjunk róla, kivesézzük a pályára lépők teljesítményét és magát a játékot. Ezek előtt tartozunk még az erősorrend harmadik felvonásával, amelyben az utolsó tíz forduló eseményeit, történéseit vizsgáljuk meg. A végén eltérünk a szokásoktól, hiszen a harmincadik kör után kialakult a végleges tabella, ezért kicsit már előre gondolunk a következő szezonra.

Az utolsó tíz meccs három hónapot ölel fel, ezen időszak alatt volt okunk némi izgalomra, de több örömünk volt, mint amire számítottunk. A többi csapat csak a szokásos dolgait hozta, amelyeken a magyar futballon szocializálódó férfiember már meg sem lepődik. Minden egyes évben igazából csak az érdekes, hogy mely csapatok fognak az első három, illetve az utolsó két helyen végezni. Az pedig, hogy a kilencediknek sikerül-e utolérnie vagy megelőznie a tíz ponttal előtte lévő hetediket, csak annyira izgalmas, mint a fű növése. Azért derülésre mindig ad okot szeretett elsőosztályunk, hiszen a meghökkentő edzőváltásokkal és az összeesküvés-elméleteket tartalmazó nyilatkozatokkal bőségesen el vagyunk látva.

Ebben a rekkenő hőségben nehéz visszaemlékezni a meccseinkre, úgy tűnk, mintha egyszerűen és könnyedén zsebeltük volna be veretlenül a bajnoki címet. Pedig volt egy nehéz pillanat, amikor a Győr majdnem megelőzött minket, szerencsére nem tette. A Pápa és a Paks elleni döntetlen iszonyúan dühítő volt, habár távol álljon tőlünk, hogy ilyen helyzetben két meccs miatt hőbörögjünk. Kívánjuk is, hogy csak két döntetlen miatt legyünk elkeseredve a jövőben. Talán a tavasz leginkább embert próbáló hete az volt, amikor háromszor játszottunk idegenben egymás után: először a Diósgyőr, majd a Magyar Kupa döntőjében az MTK és végül a Győr ellen. Ha valaki csak ezeket a mérkőzéseket nézné, akkor képet is kaphat a szezonról. Amit e három meccsen nyújtottunk, az jellemezte a csapatot egész évben. Ezért kaparintottuk meg a bajnoki címet, illetve a kupát.

A mezőny többi tagja a saját céljaiért küzdött kisebb-nagyobb sikerrel. A ZTE az utolsó tíz fordulóban is már a tuti kieső volt, viszont megszerezte egyetlen győzelmét is, ami egy hangyányi szépségtapasz volt. A Vasas sok éves haláltánca meghozta gyümölcsét, végigszenvedve a tíz meccset, kiestek. Meglepő volt hallani a bajnokság vége előtt néhány fordulóval, hogy a negyedik helyre pályázó csapatok egymást próbálják alulmúlni. Lehet van benne igazság, a nyilatkozatokat és eredményeket hallottuk, láttuk. A Videoton szépen hajrázott, beért másodiknak, a legfőbb ellenfelünk lesz jövőre. Most megpróbáljuk megjósolni, hogy ki, mire mehet a következő szezonban.

Debrecen: Az első három biztos, kérdés, hogy meddig jutunk a Bajnokok Ligájában vagy esetleg az Európa Ligában. Ha ősszel nem játszunk csoportmeccseket, címvédőként esélyesek vagyunk az újbóli elsőségre.

DVTK: Nagy talány, Sisa jó edző, de passzolnak-e hozzá a játékosok? Ha igen, bármi lehet, ha nem, akkor valószínűleg lejtő.

Eger: Jöttem, láttam, mentem. Egy év múlva így össze lehet majd foglalni a szezonjukat. Parádés lenne a bennmaradás. Ráadásul most megy a hercehurca is.

Ferencváros: Már meg se lepődünk: új csapat, persze a cél a bajnoki cím. Így nem lehet ütőképes gárdát csinálni, el kellene ismerni a jelenlegi kiscsapat státuszt, azután jöhet a csapatépítés.

Győr: Ha mi és a Vidi csoportkörbe jutunk, akkor nagy esélyük van az első helyen végezni.

Haladás: Mindig alakul egy jó csapat Szombathelyen, ha az ősz jól sikerül, akkor vérmes reményeik lehetnek.

Honvéd: Jól vették az első akadályt a selejtezőben, de meglepődnénk, ha az első hatban lennének.

Kaposvár: Nincs új a nap alatt, itt minden nyáron ugyanaz történik, ráadásul egy régi ismerőssel.

Kecskemét: Távoztak a méregfogak, a zongoracipelők. Egy hatalmas kérdőjel.

MTK: A tuti meglepetés, az első hat hely valamelyike biztos. Talán még a dobogó közelébe is férkőznek.

Paks: Középmezőny, de inkább lefele kell majd tekingetniük.

Pápa: Gyenge csapat, nem sok sót fognak megenni az előttünk álló szezonban.

Pécs: Supka Attila mindig varázsol valamit, de meddig marad?

Siófok: Jómagam sokat jósoltam velük kapcsolatban, most nem teszem. Lesz, ami lesz.

Újpest: A belga tulaj nem sok vizet zavart, jött egy-két új arc, de nem tudni, hogy segítenek-e a liláknak.

Videoton: Össze van rakva a csapat, erősek. Visszahódíthatják elvesztett címüket.