LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Továbbra sem lesz változás

Kedden szurkolói ankétot tartott a DVSC, és ha még csak némileg a média nyomására is, de ezzel teljesítették azon ígéretüket, hogy innentől háromhavonta összeülnek a szurkolókkal egy ilyen jellegű eszmecserére. A februári ankét hangulatát tekintve botrányos volt, akkor óriási volt az érdeklődés a szurkolók részéről, ezúttal köze nem volt az akkori viszonyokhoz az ankétnak: viszonylag kevés szurkoló jelent meg (nagyjából 60-70), emellett pedig a hangulat is végig nyugodt, sokszor még kellemes is volt. Röviden beszámolunk arról, hogy miről esett szó a másfél órás beszélgetés alatt.

ankét

Nem szeretnék komolyabb elemzésekbe bocsátkozni, így csak felsorolás szintjén végigmegyünk, hogy miről esett szó az ankéton:

  • Takács Tamás és Mészáron Norbert röviden értékelték egyéni teljesítményüket, előbbinek igen, utóbbinak még nem hiányzik a labda.
  • Szima Gábor szerint zaklatott éven van túl a DVSC, mind a pályán, mind a pályán kívül olyan események történtek, amik megnehezítették a dolgukat.
  • Önmagában a harmadik hellyel nem elégedetlen, viszont a megszerzett pontokkal igen. Szerinte legalább 10-15 pont benne maradt a csapatban.
  • Mostantól heti 1-2 edzést nyilvánossá tesz a klub a pallagi edzőcentrum centerpályáján.
  • A marketing és a kommunikáció továbbra is az MSE kft. kezében van (így a klub nem hibás a jelenlegi helyzet miatt – a szerk.). Folynak az egyeztetések a két fél között a szerződésmódosításról.
  • Coulibalyt tavaly májusban keresték meg, hogy térjen vissza, olyan irreális igényei voltak, ami miatt októberig elhúzódtak a tárgyalások. Ez alatt az öt hónap alatt annyira leépült fizikálisan, hogy már megközelíteni sem tudja a három évvel ezelőtti önmagát. Emiatt a klub nem él az opciós jogával, így Adamo távozik.
  • A játék színvonaláról: „Játszottunk nagyon jó meccseket, nem lehet azt mondani, hogy ne lettek volna jó meccseink.” (példaként a Fradi elleni két tavaszi meccs, a DVTK elleni siker, valamint a Rosenborg és Nyíregyháza elleni meccsek vetődtek fel). Szima Gábornak a hullámzó teljesítménnyel van gondja, nem érti, hogy hogy tudott hétről hétre ilyen hektikusan játszani a csapat, érthetetlen volt, hogy a Diósgyőr jó játékkal történő legyőzése után mit csináltunk Békéscsabán.
  • A nézőszámokról: „Nagy szívfájdalmam, hogy ilyen kevesen járnak meccsre.” A Ferencváros mögött nálunk volt a második legmagasabb átlagnézőszám, de ez senkit nem vigasztal. Országos, sőt, közép-kelet-európai jelenségről van szó, nem csak a DVSC vezetői és játékosai a felelősek emiatt. A sajtó sok negatív tartalmú cikke is elrettentő a szurkolók számára. „Ez az egész megérne egy komolyabb elemzést.” (Itt egy elég komoly elemzés…)
  • A B-középről: „Nem tudom, hogy a debreceni ultrák miért nem járnak meccsre.” A Ferencváros két táborral érkezett, itt voltak a diósgyőri és újpesti ultrák is Debrecenben, a mieink nem voltak, így leszurkoltak minket. Reméli, hogy jövőre jönnek majd buzdítani a csapatot, szeretettel várják az „ultraszurkolókat”.
  • A stadionról: Az MLSZ a legjobban fizető kereskedelmi partnere az üzemeltetőnek, a két eddigi válogatott mérkőzés alkalmával ÁFA nélkül 10 millió ft-ot meghaladó bérleti díjat fizetett. Válogatott tétmérkőzést egyelőre nem tud rendezni Debrecen, mivel UEFA előírás, hogy a szurkolók számára állandó, menetrend szerinti járatokkal működő repülőtér egyórás közlekedési távolságon belül legyen, így a debreceni repülőtér fejlődése örvendetes, 18 hónapon belül nemzetközi válogatott tétmérkőzést is rendezhetnek majd Debrecenben. (Sajnos addigra felépül az új nemzeti stadion…)
  • A csapat átlagéletkora nem ideális, de a bővebb kezdőcsapatban szereplők a legjobb korban vannak, 27-30 éves játékosok alkotják az alapcsapatot, csak Mészáros és Jovanovics idősebb. Ha 22 évre levinnék az átlagéletkort, akkor a szurkolók lennének türelmetlenek, hogy nem jönnek az eredmények.
  • Bérlet és jegyárcsökkentés: három éve 30%-os jegyáremelésről volt szó, ehhez képest 100%-os lett. Tervezi-e a klub a belépők árának csökkentését? A szurkolói ankét előtti igazgatósági ülésen napirendi pontként szerepelt az esetleges jegy- és bérletár csökkentés.
  • „Verpecz István az NB I öt legjobb kapusa között van.” (Az ankét egyik legviccesebb pillanata volt.)
  • Jobban kell erőltetni a fiatal játékosok csapatba kerülését, a klub törekszik is majd erre.
  • Hogyan történik új játékos leigazolása, ki ajánlja be a klubnak a játékosokat? Az, hogy nincs játékosmegfigyelői rendszere a klubnak, az csak szurkolói fórumokon terjedő legenda, az elmúlt években rengeteg jó játékos került a klubhoz (Sidibe, Coulibaly, Brkovics, Djelmics került elő példaként). Van játékosmegfigyelői hálózat, 6-7 ember információval szolgál és játékosokat ajánl a klubnak. Emellett az InStat rendszerrel bárkit fel tudnak mérni néhány kattintással. Ma már nincs az, mint tíz éve, hogy idejött 5-6 próbajátékos, akiket hetekig teszteltünk, „etettünk-itattunk”, amikor ma valaki próbajátékra jön, akkor csak néhány edzésen, teszten, orvosi vizsgálaton vesz részt.
  • Három portugál edző érkezik az akadémiára, közülük az egyik szakmai vezető lesz.
  • A DVSC tervez-e partnerkapcsolatot kialakítani nagyobb klubokkal, mint a Ferencváros a Dortmunddal. „Nagyon kíváncsian várom a Ferencváros és a Dortmund tartalékcsapatában játszó játékosoknak az együttműködését.” Nincs értelme annak, hogy olyan játékosokat ajánljanak ezek a klubok, akikről semmilyen információt nem lehet szerezni, mert az első csapatnak még csak a közelében sincsenek. A Zenittel próbálkoztak kapcsolatot kialakítani, az oroszok hat játékost ajánlottak, akiket kölcsönbe küldtek volna, és akár opciós joggal megvehettük volna őket, azokról a játékosokról semmilyen információt nem találtak. „Nyilván egy Hulkot nem fognak felajánlani.” A barcelonai látogatás protokoll látogatás volt néhány éve, a két klub között nem alakult ki semmilyen együttműködés.
  • A lehetséges igazolásokról. Tervez-e a klub játékosokat igazolni a nyáron. „Szintén szurkolói legenda, hogy a DVSC pénz nélkül igazol játékosokat” (feljött példaként „Kuema”, Ramos, Sztojkov, Brnovics, akikért pénzt fizetett a klub). A nagy felsorolásban végül leállították elnök urat a szurkolók, ugyanis nem „pénz nélkül” volt a felvetés, hanem „név nélkül” van-e játékos a klub látókörében.
  • „Mondjak le? Egy szavukba kerül, és lemondok” – jelentette ki viccesen Szima Gábor.
  • A fiatal játékosok beépítése folyamatosan téma, az elmúlt években csak Balogh Norbertet sikerült beépíteni. Erre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, meg kell próbálni változtatni, több fiatalnak kell lehetőséget adni. Ekkor viszont felvetődik, hogy van-e türelem a közönség részéről, ha egy fiatal játékos eleinte nem játszik jól.
  • A nyugdíjas és diákjegyek nagy valószínűséggel csökkenni fognak, további ilyen szektorokat jelölnek majd ki.
  • Hibás döntés volt az MLSZ részéről kizárni a tartalék csapatokat az NB II-ből, illetve eltörölni a Ligakupát, ugyanis a fiatalok így maximum a nem túl nívós NB III-ban játszhatnak, ahol kevésbé fejlődhetnek úgy, mint az előbb említett sorozatokban.
  • Nem valós a sajtóban megjelent névsor a lejáró szerződésű játékosokról. Sidibének, Coulibalynak és Lázárnak jár le nyáron a szerződése, előbbi kettővel nem hosszabbít a klub, Lázárral folynak a tárgyalások a hosszabbításról.
  • Milyen posztra tervezünk igazolni? „Igazoljunk jó játékosokat, közben építsünk be fiatalokat, nem egyszerű a szurkolók kedvébe járni.” Minden posztra keresünk játékost, kiemelt pozíció a csatársor, ahova a távozók miatt legalább két játékost szeretne igazolni a klub. Castillion sorsa bizonytalan, keveset játszott Felcsúton, sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Hiába nevelkedett az Ajax utánpótlásában, hiába van 65 holland elsőosztályú bajnokija, mégsem tud kiemelkedni az NB I-ből. Az NB II-be kölcsönadott játékosok ügyében sincs még döntés.
  • Kondás Elemér és stábja már öt éve van a klubnál. Milyen előrelépést tapasztalt velük kapcsolatban Szima Gábor? „Ez a szakmai stáb nyert két bajnokságot, egy bronzérmet és két Magyar Kupát.” („Ezek akkor is megnyerték volna azt a bajnokságot, ha Juliska néni lett volna az edző!” – hangzott a szurkolói bekiabálás). „Ha megnézzük Magyarországon az első osztályban dolgozó edzőket, akkor Kondás Elemér ott van az elsők között.” Sem Kondás Elemér, sem Herceg András nem végzett rossz munkát, a hazai edzők tekintetében nem fogtak mellé. Hozhatnánk külföldi edzőt, de nagy lenne a rizikó, nem biztos hogy előrelépés lenne, elsülhet nagyon jól és nagyon rosszul is. Az edzőkérdés sokkal nehezebb feladat, mint a játékosigazolás. Nehéz előrelépésről beszélni az elmúlt öt évben, hiszen rögtön az első évben magasra tette a lécet Kondás Elemér azzal, hogy veretlenül nyert bajnokságot.
  • „Novakovics sajnos már nem fog tudni futballozni.” Próbált vele egyezségre jutni a klub, 18 millió ft-ot ajánlottak fel a szerződésbontásra, nem fogadta el az ajánlatot, többet szeretett volna kapni, ezért valószínűleg az UEFA fog majd döntést hozni ebben az ügyben. „Sajnáljuk hogy így alakult, mert nagyon fontos játékosa volt Novakovics a DVSC-nek.”
  • Miért nem vált be Zdenek Scasny a DVSC-nél? Sok pletyka terjeng azzal kapcsolatban, hogy milyen körülmények között távozott. „Kikaptunk a Siófoktól, hat meccsből egyet nyertünk meg, Sztácsnyi úr bejött az irodámba és lemondott.”
  • Szima Gábor érdekes statisztikája: BL meccsen 115 km-t futott a Bayern München, a DVSC 119 km-t fut egy-egy meccs után. A DVSC-DVTK meccs élvezetesebb volt a Real Madrid-Manchester City meccsnél.

Az egész szurkolói ankét konklúziójaként talán az vonható le, hogy érdemi változásra továbbra sem számíthatunk.