LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Ezek nem a BATE

Ahogy az várható volt, a félamatőr san-marinoi bajnok, a La Fiorita nem különösebben izzasztott meg minket az Európa Liga első selejtezőkörében, és bár a debreceni visszavágó elég nyögvenyelősre sikeredett, így is 7:0-ás összesítéssel léptünk túl Damiano Tommasin és társain. Viszont ahogy az lenni szokott, minden egyes körrel emelkedik a tét és nehezebb a feladat, most sem lesz ez másképp: a harmadik körért a fehérorosz Torpedo BelAZ Zhodino együttesével kell majd megvívnunk. Mint tudjuk, a fehéroroszokról az elmúlt pár évben szinte csak kellemetlen emlékeket őrzünk, lévén hogy már kétszer is előfordult, hogy az örökös fehérorosz bajnok, a gyűlöletes BATE Boriszov állt az utunkba az Európába vezető utunkon. Ha pedig azt nézzük, hogy jelenlegi ellenfelünk azért indulhat az EL-selejtezőben, mert a tavalyi kupadöntőben legyőzték a BATE-t, minden okunk megvan az aggodalomra. Ám a helyzet szerencsére messze nem ilyen gyászos, sőt, állítom, hogy a Loki a párharc esélyese.

belarus-cup3

A zhodinoi gárda múltját és jelenét Redboy nemrégiben részletesen bemutatta nekünk, így ezzel most engedelmetekkel nem foglalkoznék. Elég annyit tudnunk róluk, hogy profi, ám nem különösebben patinás (1960-ban alapították) és nem is különösebben sikeres belorusz középcsapatról van szó, akik tavaly nyerték első trófeájukat, a már említett Fehérorosz Kupát. Bajnokok még egyszer sem voltak, valamint a nemzetközi kupák légköre is ismeretlen számukra, lévén hogy még sosem kvalifikálták magukat semmilyen csoportkörbe. Rendszeresen a „Wyschejschaja Liha” középmezőnyében végeznek, az idei szezon féltávjánál a 16 csapatos Fehérorosz Bajnokság 8. helyén tanyáznak rendkívül kiegyensúlyozott mérleggel (5 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség, a gólkülönbségük pedig pont 0). Jó hír még a mi szempontunkból az is, hogy a csapat épp leszálló ágban van: az elmúlt 3 bajnoki mérkőzésüket elveszítették, illetve nemrég igazolt el legértékesebb játékosuk, a még jelenleg is házi gólkirály, Maksim Skavysh. Rajta kívül kis túlzással csak egy gólfelelőse van a csapatnak, a 15 meccsen 4 gólnál és 4 asszisztnál tartó Vadim Demidovich. A következő név a házi góllövőlistán már egy belső védő, Artem Chelyadinski, akinek a 3 gólja mindenképp megsüvegelendő, mert arra utal, hogy az ő fejére viszonylag sokat és eredményesen játszanak a Torpedo játékosai a pontrúgásoknál.

Bár a bajnokságban sosem remekeltek, a Torpedo kifejezetten jó kupacsapatnak számít az utóbbi időben. Kicsit utánanéztem a tavalyi kupagyőzelmüknek, és egész végig egyszer sem volt komoly veszélyben a továbbjutásuk: a legjobb 32 között megalázó, 16:1-es összesítéssel búcsúztatták az Orsha együttesét, a nyolcad döntőben pedig 9:1-gyel a Smorgont. Az első komoly ellenfelük a negyeddöntőben jött, a nagyobb játékerőt képviselő Dinamo Minszkkel szemben a hosszabbításban csikarták ki a továbbjutást, miután idegenben 1:0-ra kikaptak, otthon pedig ugyanennyivel vezettek a rendes játékidő végén, a hosszabbításban pedig Klopotskiy gólja elődöntőt ért a zhodinoiaknak. A döntőbe jutást pedig idegenben vívták ki az FC Minszk vendégeként az 1:1-es hazai meccs után, a döntőben pedig a Fehéroroszországban egyeduralkodó BATE ellen tizenegyesekkel hódították el a klubtörténelem első serlegét. Idén pedig hiába bukdácsolnak a bajnokságban, az aktuális kupakiírásban 4 nappal ezelőtt idegenben is nyerni tudtak 4:0-ra a Volna Pinsk vendégeként. Demidovich kétszer, Golenkov és Shcherbo pedig egyszer-egyszer voltak eredményesek.

Ott is javában zajlik az átigazolási szezon, emiatt az ő keretük is átalakulás alatt van. A mérvadó transfermarkt.de szerint jelenleg csupán 18 játékos alkotja a Torpedo első keretét, ami ezen a szinten nagyon kevés. Ráadásul ebből a 18 játékosból 2 idén júliusban érkezett és ha terveznek is még igazolni, az az ellenünk lejátszott mérkőzéseket már nem befolyásolja, mert úgysem lesznek nevezve ellenünk. A jelenlegi játékosok piaci értéke szintén nem túl impresszív: átlagosan 200.000 Eurót érnek, és van még egy Mészárosnál is idősebb belső védőjük. A fehéroroszok mesterének, Igor Kriushenkonak tehát nem sok variációs lehetősége lesz majd ellenünk, ahogy a keretből való merítési lehetőségei is erősen korlátozottak. A kapujukat vélhetően Egor Khatkevich fogja védeni, de Valeri Fomichev játékára is van esély. Nagyjából azonos képességűek, a piaci áruk Verpeczé körül mozog. Előtte a Shcherbo, Klopotskiy, Karshakevich (ő a náluk a Mészáros) és Pankovets fémjelezte védelem, aki mellesleg a csapat kapitánya. Vélhetően két védekező felfogású középpályás fog játszani középen, az ukrán Shapoval és a nemrég igazolt kétszeres fehérorosz válogatott Khachaturyan, aki egyben a csapat legértékesebb játékosa is 500.000 eurós piaci értékével. Valószínűleg őt bízzák majd meg Holman őrzésével. Szélen Golenkov és a fiatal Solovei kaphatnak szerepet, aki, ha hihetünk a transfermarktnak, a keret egyetlen balszélsője. Golenkov ráadásul eddig nehezen tudja pótolni a nemrég távozott Skavysht. Demidovich játéka biztosra vehető, mellette vagy Trapashko vagy a múlt héten igazolt Zagynaylov kaphat szerepet.

lokizhodinoA DVSC nemigen fog változtatni a La Fiorita elleni kezdőhöz képest. A kapuban Radosevics, a védelemben pedig a jól megszokott Korhut, (Szatmári helyett újra) Mészáros, Brkovics, Jovanovics négyes. A középpálya összeállítása sem kérdéses Szakály, Varga és Holman posztjain, a jobbszélsőn viszont már többet agyaltam. Bár kézenfekvőnek tűnhet Djelmics játszatása, ám a san marinoiak ellen korántsem remeklő bosnyákot könnyen lehet, hogy az Arad ellen igen meggyőzően játszó Horváth Zsolt váltja fel, sőt, még Mészáros Karol játéka sem teljesen kizárt. Öröm, hogy legalább erre az egy posztra megvagyunk mind mennyiségben, mind minőségben. Nem úgy, mint csatárposztra, ahol Takács sérülése miatt továbbra is Castilliont és Tiszát erőltethetjük, hacsak nem kapunk elő egy Kulcsárt a padról. Vagy ahová épp elbújt, onnan. Csereként pályára léphet még Szekulics, Ferenczi és Mészáros Karol is.026

Ahogy idáig írtam és ahogy a címben is hangsúlyoztam, ez a csapat nem egy BATE Boriszov. Ugyanúgy középcsapat a saját hazájában, mint a Loki, a kerete viszont kisebb és gyengébb is, ráadásul hullámvölgyben van a csapat. Ezért azt gondolom, ki kell és ki is fogjuk vívni a továbbjutást ellenük, a győzelem pedig kötelező a holnap 18:30-kor kezdődő meccsen. Különösen azért, mert még mindig nem győzött meg a Kondás-legénység arról, hogy idegenben is képesek jó eredményt elérni. A La Fiorita elleni 5:0 számomra nem elég jó ellenpélda, nálunk rosszabb csapatok is értek már el ott hasonló eredményt. Viszont még mindig kísért a tavalyi Szutjeszka Niksics elleni 3:0 és 0:2 emléke, illetve a Vidi idei első két meccse is intő jel lehet: otthon 3:0-ra nyertek egy moldáv csapat ellen, idegenben pedig 2:0-ra kikaptak, valamint a san marinoiak elleni hazai meccsen nyújtott produkciónk sem túl meggyőző. Komolyan kell venni tehát a Torpedót, de le is kell győzni, lehetőleg minimum 2-3 góllal! Melegen ajánlom a srácoknak, hogy ezúttal ne csak a fogadkozás menjen, hanem tényleg tegyék oda magukat. Közönséget akartok? Szolgáljátok ki őket és jönni fognak. Van kereslet a focira Debrecenben, most ideje hogy javuljon a kínálat.

A találkozó 18:30-kor kezdődik a Nagyerdei Stadionban, a játékvezető a ciprusi Leontius Trattou lesz, akiről kellemes emlékeket őrzünk: ő fújta a sípot a 6 évvel ezelőtti Litex Lovecs elleni EL-playoffban. A mérkőzésre már 500 forintért is lehet jegyet kapni, de minden más kategória is féláron kapható. Kánikula sem lesz, holnapra enyhe lehűlés köszönt majd az országra, úgyhogy ez sem lehet kifogás, jöjjünk ki minél többen! Aki viszont mégis otthon maradna, azóta biztossá vált, hogy az M4 Sporton is követhető lesz a találkozó.

Ha viszont valaki mégsem tudja a helyszínen követni a találkozót, nálunk hallgathatja élőben, Csibu jóvoltából!

Zhodino1

Mindörökké hajrá Debrecen!

Lucas