LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A kiesés elleni harc legfontosabb meccsei

Három forduló maradt. A visszaszámlálás már hetek óta tart, most pedig már tényleg az utolsó körökhöz érkeztünk. Előző héten JuveFan bonyolódott bele a számokba, most pedig én foglalkozom egy kicsit azzal, mi várható az utolsó 3 fordulóban.

fellePontszámításra semmiképp nem vállalkoznék, mivel egy-egy mérkőzés végkimenetele is jelentős változással bír. Gondoljunk csak a 29. fordulóra, ahol, ha sikerül kiegyenlítenünk a Videoton ellen, a 11. helyett a 8. helyen álltunk volna… Most, a 30. forduló után pedig, ha nincs Heris öngólja, nem örülhetnénk annyira, hiszen a 8-11. helyezett csapatok mindegyike (!) 35 ponttal állna – mi is. De mondhatnánk a Diósgyőr pechjét is: a Gyirmót a 93. percben egyenlített, ezzel két pontot elvéve riválisunktól. Ember legyen tehát a talpán, aki képes megmondani, melyik csapat hol végez a táblázat alsó felében és ki lesz a Gyirmót melletti másik kieső.

A kiesés – és természetesen a bennmaradás – felé vezető úton hat olyan kulcsmeccset választottam ki, mely létfontosságú lesz az érdekelt csapatok számára. Természetesen lehetne mondani, hogy gyakorlatilag az összes olyan meccs fontos lesz, melyben az alsóház érdekelt, mégis, választottaim sokkal komolyabb téttel bírnak, ha az adott csapatok önerőből, nem a többi csapat eredményei miatt akarna bennmaradni.

1) Diósgyőr – Mezőkövesd, 31. forduló

E borsod-megyei találkozó a szó szoros értelmében élet-halál harc lesz. Mindkét csapat 35 ponttal áll, egy győzelemmel pedig nem csak a 3 pont miatt örülhet a nyertes fél, hanem azért is, mert ezzel leszakítaná ellenfelét, azt a kiesés felé taszítva. Tipikus 6 pontos találkozó lesz ez tehát, ahol az egy pontnak a Diósgyőr biztosan nem örülne, és a Mezőkövesd is várhatóan mindent megtesz majd a győzelemért. Utóbbiak számára azonban el tudok képzelni olyan forgatókönyvet, amely után az egy ponttal is boldogok lennének. A mérkőzés különlegessége, hogy semleges pályán, éppen a Nagyerdei Stadionban játszanak majd egymással a csapatok.

Esélylatolgatás:
csibu: DVTK győzelem 60% | döntetlen 30% | Mezőkövesd győzelem 10%
JuveFan: DVTK győzelem 80% | döntetlen 15% | Mezőkövesd győzelem  5%

2) Debrecen – Honvéd, 32. forduló

Már ezt a meccset is befolyásolhatja majd a 31. forduló, de tételezzük fel, hogy papírforma eredmény születik, és a Ferencváros megver minket, míg a Honvéd elbír az MTK-val. Ebben az esetben mindkét csapatnak jelentős lesz az utolsó előtti találkozó, hiszen mi mindenáron el akarunk kerülni a kiesőzónából, a Honvéd pedig hatalmas sanszhoz jutna egy debreceni győzelemmel: a bajnoki cím karnyújtásnyira lenne tőlük, amire már 1993 óta (!) nem volt példa. A két csapat idei mérlege két 1-0-ás eredményt hozott a fővárosiaknak, de remélhetőleg a hazai szektorokban az Újpest elleni mérkőzéshez hasonlóan több ezren látogatnak majd ki, hogy kiszurkolják a DVSC győzelmét. Sokkal nehezebb lesz, mint az UTE elleni, de ha nem feltartott kezekkel megyünk fel a pályára, lehet komoly izgalmakra számítani.

Esélylatolgatás:
csibu: DVSC győzelem 30% | döntetlen 20% | Honvéd győzelem 50%
JuveFan: DVSC győzelem 20% | döntetlen 50% | Honvéd győzelem  30%

3) MTK – Diósgyőr, 32. forduló

A Mezőkövesd elleni hétvége után egy újabb „hatpontos” kiesési rangadó vár a DVTK-ra, ezúttal az MTK otthonában. A táblázat alapján elfoglalt helyezés döntő lehet a játékfelfogás szempontjából, hiszen az aktuálisan előrébb lépő csapatnak tökéletes lehet egy döntetlen is. Ha pedig a felek egyenlő pontszámmal állnak majd, akkor egy elképesztően kiélezett ki-ki meccsre számíthatunk, amin bármi megeshet. Ha maradunk a papírformánál és a 31. fordulóban az MTK kikap a Honvédtól, a DVTK pedig nem veszít a Mezőkövesd ellen, akkor előbbire látok nagyobb esélyt.

Esélylatolgatás:
csibu: MTK győzelem 30% | döntetlen 50% | DVTK győzelem 20%
JuveFan: MTK győzelem 30% | döntetlen 50% | DVTK győzelem  20%

4) Újpest – Szombathely, 32. forduló

Még mindig az utolsó előtti fordulóban járunk, ráadásul egy olyan mérkőzésen, amin a jelenlegi 7. fogadja az aktuális 5. helyezettet. Miért olyan fontos ez mégis? Mert az utolsó három fordulóban az Újpest a Videotonnal, a Haladással és a Fradival találkozik. Egyik nehezebb lesz mint a másik. Az alsóház csapatai közül az ő sorsolásuk a legnehezebb, és hiába vannak jelenleg 4 pontra a kiesőzónától, nem szabad félvállról venniük a hátralévő fordulókat. A Videoton ellen várhatóan kikapnak majd, a Fradi pedig otthon teljesen bizonyos, hogy 120%-t nyújt majd az UTE ellen, így az egyetlen sanszuk arra, hogy önerőből maradjanak benn, az az, ha megverik a Haladást. Ez pedig azért közel sem lehetetlen feladat, ha azonban elbuknak…

Esélylatolgatás:
csibu: UTE győzelem 55% | döntetlen 15% | Haladás győzelem 30%
JuveFan: UTE győzelem 50% | döntetlen 30% | Haladás győzelem  20%

5) Mezőkövesd – Paks, 32. forduló

Mondhattam volna e meccs helyett akár a Vasas-Mezőkövesd találkozót is, a 33. fordulóból. Mégis erre esett a választásom, az utolsó fordulót ugyanis nagy mértékben meghatározza majd, mely csapatok hogyan állnak majd aktuálisan. A 32. fordulóban pedig még mindig lesz lehetősége kijavítania a Mezőkövesdnek, ha kikapnak a Diósgyőr ellen. Otthon játszhatnak majd a bajnokság középcsapatának számító, már biztosan bennmaradó Paks ellen, még biztosan a saját kezükben lesz a sorsuk. Kérdés, elbírják-e majd ezt a lelki terhet a játékosaik?

Esélylatolgatás:
csibu: Mezőkövesd győzelem 55% | döntetlen 15% | Paks győzelem 30%
JuveFan: Mezőkövesd győzelem 40% | döntetlen 40% | Paks győzelem  20%

6) Diósgyőr – Debrecen, 33. forduló

Bizonyára feltűnt, hogy a Diósgyőr mindhárom meccse bekerült a válogatásba. Nem véletlenül. Kizárólag kiesés elől menekülő csapatokkal játszanak, a legkönnyebb sorsolásuk van. A saját kezükben a bennmaradásuk, ami már akár azt is jelentheti, hogy számukra tét nélküli lesz az utolsó mérkőzésük. Ezzel szemben könnyen benne lehet a pakliban, hogy mi sem a Fradi, sem a Honvéd ellen nem szerzünk pontot, így tehát a mi szempontunkból hozni kell ezt a találkozót. Arra pedig most nem apellálhatunk, hogy a DVSC-nek jól megy a DVTK ellen idegenben is, ha a Diósgyőrnek még kellenek a pontok, akkor Danilovics óvja jól a kapunkat… Azt gyanítom, a hátralévő 3 meccsén a Diósgyőrön túl az MTK és a Mezőkövesd is szerez legalább 1-1 győzelmet, a papírforma alapján pedig ez esetben számunkra lehet ez a mérkőzés egyszerre a pokol és a menny kapuja: kérdés, melyiken megyünk majd be.

Mivel ezt a meccset nagyban befolyásolja majd, meg lesz-e bárkinek is a biztos bennmaradás, az esélylatolgatáshoz minden lehetőséget megvizsgáltunk, majd ezt átlagoltuk lentebb.
Ha egyik csapatnak sem lesz már tétje: 30%-40%-30% | 25%-50%-25%
Ha mindkét csapatnak tétmeccse lesz: 25%-55%-20% | 40%-40%-20%
Ha csak a DVTK-nak lesz tétje: 70%-15%-15% | 60%-30%-10%
Ha csak a DVSC-nek lesz tétje: 20%-20%-60% | 20%-30%-50%

Esélylatolgatás:
csibu: DVTK győzelem 36% | döntetlen 33% | DVSC győzelem 31%
JuveFan: DVTK győzelem 36% | döntetlen 38% | DVSC győzelem  26%

Ez csupán „játék a számokkal”, reméljük mielőbb biztossá válik bennmaradásunk. Ha a papírformát elfelejtjük, és csak a DVSC-DVTK-MTK-Mezőkövesd négyes meccseit vizsgáljuk matematikai alapon, akkor 19683 különböző végkimenetel lehetséges a 33. forduló végére. Feltételezve, hogy gólarányon nem fog múlni a bennmaradásunk, 1131 olyan eset lehetséges, melyben kiesünk (190 esetben pontazonossággal, 941 esetben kevesebb pont miatt). Ez azt jelenti, tisztán matematikai alapon, hogy 94,25% a DVSC bennmaradása. Ebben bízva szorítunk csapatunknak a hátralévő fordulókban! A valószínűségszámításért pedig köszönet egyik olvasónknak! 😉

Csibu