LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #4

Túl vagyunk az OTP Liga 9. fordulóján, és mivel legutóbb éppen három fordulóval ezelőtt, a 6. kört követően állítottunk fel erősorrendet, így ennek ismét itt az ideje. Lássuk tehát, hogy közelítve a bajnokság harmadához hogy állnak a csapatok!

pr17184

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Videoton (1., 0, )

Az elmúlt három fordulóban két győzelemmel és egy vereséggel bővült a Vidi eredménysora, az előnyük pedig a hétvégi váratlan, Vasas elleni fiaskó ellenére is négy pont a második helyen álló Ferencvárossal szemben. Továbbra is meglepő lenne, ha nem ők végeznénk az élen a szezon végén, bár jelenleg úgy tűnik, hogy egy kihívójuk akadhat a továbbiakban.

2. Ferencváros (3., +1, )

Ez a csapat pedig a Ferencváros lehet, amely úgy tűnik, hogy magára talált a kezdeti nehézségek után. Bár a Videoton elleni rangadót elvesztették Felcsúton, azóta két magabiztos sikert zsebeltek be fővárosi riválisaik, a Vasas és a Honvéd ellen. Ráadásul Varga Roland személyében náluk játszik a liga legjobb formában lévő játékosa, aki kis túlzással egymaga viszi hátán jelenleg a csapatot. Meglátjuk, hogy hosszú távon tudják-e tartani a lépést a fehérváriakkal.

3. Honvéd (2., -1, )

A címvédő viszont egyértelműen megtorpanni látszik: az elmúlt három meccsükön csupán egy pontot szereztek, kikaptak otthon tőlünk és a Fraditól is, pedig korábban bevehetetlennek bizonyult a Bozsik Stadion. Sérülés miatt több alapemberük is hiányzik, emellett az Eppel – Lanzafame duó sem olyan mennyiségben termeli a gólokat, mint tették azt tavaly. A dobogóra még így is bőven sanszos, hogy felférnek majd a szezon végén.

4. Puskás Akadémia (6., +2, )

Lassan a Felcsút is a játékoskeret erejéhez mért helyére kerül… Bár ennek kevesen örülnek, azt hiszem nem túlzok ezzel. A gyenge kezdés után Pintér Attila csapata fokozatosan magára talált, immáron pedig zsinórban négy nyertes meccsével a tabella ötödik helyén áll holtversenyben csapatunkkal. A rendelkezésükre álló lehetőségek és a Pinyő-faktor miatt úgy érezzük, hogy hosszú távon felkúszhatnak a negyedik helyre, ne adj’ Isten a dobogóra is…

5. DVSC (8., +3, )

Zsinórban négy megnyert találkozó. Az elmúlt hat szezonban hasonló sorozatra csak négyszer voltunk képesek, kétszer hat sikerig, kétszer pedig ehhez hasonlóan négyig jutottunk. Ez három különböző szezonban jött össze, melyek közül kettő végén bajnoki címnek örülhettünk, a harmadik esetben pedig a negyedik helyen végeztük. Ebből tehát úgy tűnik, hogy az a csapat, amely képes ilyen szériára, annak mindenképp a felső házban a helye. Egyelőre nem merünk nagyot álmodni, a szezon előtti várakozásainkhoz képest ez az ötödik hely is nagyon szép lenne. A szombati Felcsút elleni találkozó mindenképp vízválasztó lesz.

6. Vasas (5., -1, )

Az angyalföldi gárda meglehetősen hektikus az idén, az elmúlt három meccsükön is teljesen kiszámíthatatlanok voltak: simán győztek a Paks ellen, majd előnyből szenvedtek sima vereséget a Fradi ellen, hogy aztán meglepjék otthon a bajnoki cím toronymagas esélyesét, a Videotont. Ez a fajta kiszámíthatatlanság lesz az oka annak, hogy idén nem lesz sanszuk a dobogón végezni, de ettől még a felsőház vélhetően meglesz nekik.

7. DVTK (4., -3, )

Diósgyőrben szívesen meg nem történtté tennék az elmúlt három fordulót: bár a Mezőkövesdet legyőzték egy utolsó perces büntetővel, utána kikaptak tőlünk és a Pakstól is – tegyük hozzá, hogy mindkét esetben a mérkőzés végeredményét döntően befolyásoló bírói hiba miatt. Így hát meg tudjuk érteni Bódog Tamás dühét és csalódottságát – mennyivel másabb lenne a helyzet, ha nulla pont helyett mondjuk négyet szereztek volna utóbbi két meccsükön? Éppen annyival, hogy akkor a dobogón állnának. Bár a gép most nem nyerő szériát dob nekik, biztosan lesznek még jó meccseik. De az, hogy hazai pályán is hétről hétre kvázi idegenben vannak, hosszú távon nem lesz a csapat hasznára, és könnyen elképzelhető, hogy kicsúsznak a felsőházból is.

8. Újpest (7., -1, )

A szurkolók és a vezetőség háborúja alighanem már a játékosok teljesítményére is kihat. A Balmazújvárost óriási mázlival megverték, de aztán simán kikaptak hazai pályán (üres lelátók előtt) a Felcsúttól, legutóbb pedig a botladozó Haladás otthonából is pont nélkül távoztak. Hosszú idő után Vigjnevic pozíciója is megingott, így a jelenlegi hangulat és közeg egyáltalán nem segíti elő a csapat jó szereplését – pedig papíron minden adott lenne.

9. Paks (10., +1, )

A Csertői Aurél vezette szürke kis középcsapat elkezdte gyűjtögetni a biztos bennmaradáshoz szükséges pontokat. A címvédő Honvéd elleni pontcsípés bravúros, a Diósgyőr ellen Debrecenben aratott siker pedig szerencsés, de annál értékesebb volt, ezzel pedig el is mozdultak a kiesőzónából. Merészebb céljaik idén nem nagyon lehetnek, de vélhetően a biztos bennmaradással bőven kiegyeznének már most.

10. Haladás (9., -1, )

A szezon első edzőváltása Szombathelyen következett be, Mészöly Gézának távoznia kellett azok után, hogy a klub legendájával, Halmosi Péterrel összerúgta a port. Az ideiglenes vezetőedző vezérletével előbb megszorongatták a Videotont, majd fontos három pontot szereztek az Újpest ellen. Ezzel még nem jöttek ki a gödörből, de megtették egy ügyben az első lépést. Kapaszkodniuk kell, ha bent akarnak maradni.

11. Mezőkövesd (11., 0, )

Nehéz, de nem reménytelen a helyzetük. Bár az előző három meccsen csak egy pont jött össze, de nagyon pechesek voltak: a DVTK a 93. percben verte őket, a Balmazújváros a 88. percben egyenlített ellenük, a Felcsút pedig úgy verte őket 1-0-ra, hogy a végén meccs labdájuk volt az egyenlítéshez. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az első 4-5 fordulóban pedig inkább mellettük állt a szerencse ilyen tekintetben. Félretéve a statisztikákat: jelenleg játékerőt és formát tekintve is kiesőcsapatnak titulálható a Mezőkövesd.

12. Balmazújváros (12., 0, )

Az ő helyzetük sem egyszerű. Lelkes újonc csapatként a szezon elején csipegették a pontokat, mostanra viszont ők is átvették a szimpatikus vesztes szerepét. Több olyan vereségük is volt, amin nem feltétlen érdemeltek volna nulla pontot. Az is sokat mondó, hogy bár utolsó helyen állnak, csak három csapat kapott kevesebb gólt nálunk, és nagyon még senkinek nem sikerült megverni őket. Sajnos kevés a rutin a keret nagy részében ahhoz, hogy kiharcolják a bennmaradást, így biztosra vesszük a kiesésüket.