LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #5

A 12. forduló lezárultával ismét túl vagyunk egy hárommeccses etapon, úgyhogy itt az ideje ismét a Power Rankingsnak. Évek óta működik már ez a rovatunk, de a mostani rész mindenképp egyedi és különös: csupán négy csapat helyezése változott az előző részhez képest, és a szerkesztők között több csapat esetében is egyhangú vélemény alakult ki a végső helyezést illetően. Lássuk tehát, mi a helyzet 12 forduló után!

pr17185

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Videoton (1., 0, )

Ezek mostanság nem a Videoton hetei, az elmúlt négy meccsükből csupán egyet nyertek meg, azt is jókora szerencsével a Diósgyőr ellen. A legutóbbi három találkozójukon két döntetlent értek el, ami azért is fájó, mert egyiket otthon a bukdácsoló Honvéd, a másikat pedig idegenben a sereghajtó Balmazújváros ellen produkálták. Ennek ellenére még mindig a tabella élén állnak, és továbbra is ők a bajnoki cím első számú várományosai.

2. Ferencváros (2., 0, )

A Vidi legfőbb kihívója pedig a Ferencváros, amely a hétvégi felcsúti döntetlenje előtt remek szériát futott, és ha nincs a pontvesztés Pinyőék ellen, akkor máris az élre ugrottak volna. Így viszont megmaradt a kétpontos differencia a csapatok között. Egyáltalán nem lefutott még tehát ez a verseny a két együttes között, de jelen pillanatban a fehérváriakat egy hajszállal esélyesebbnek tartjuk az első helyre.

3. DVSC (5., +2, )

Továbbra is tartjuk a jó formánkat, immár hét meccse veretlenek vagyunk, melyből ráadásul hatot meg is nyertünk. A sorba csak az újpesti döntetlen „rondít bele”, de az egy vállalható eredmény volt a nagy mumusunk otthonában. Ráadásul az említett meccs előtt és után is magabiztos győzelmet arattunk a Felcsút és a Kövesd ellen, így továbbra is a dobogón állunk. Most két nyerhető meccs jön hazai pályán, majd jönnek a nehezebb találkozók. Jelen pillanatban képesnek érezzük arra is a csapatot, hogy a szezon végén is érmes pozícióban végezzen.

4. Honvéd (3., -1, )

A Honvédnál szívesen elfelejtenék az elmúlt két hónapot, hiszen elég kínos eredménysort produkáltak, hazai pályán zsinórban három vereség, idegenben pedig csak döntetlenekre futotta, ezt a sort törték meg most a kispestiek a Haladás idegenbeli legyőzésével. Így aztán nem meglepő, hogy hátrébb estek a tabellán, de tegyük hozzá, hogy még messze nincsenek leszakadva a dobogós csapatoktól, hiszen a Videotontól is csak hat egységre állnak. Tavaly óta nem sokkal lettek gyengébbek, ha felépülnek a kulcsembereik, és kilábalnak a hullámvölgyből, akkor ismét harcban lesznek az érmes helyekért.

5. Vasas (6., +1, )

Nagy talány az angyalföldi egyesület idei szereplése is… Bravúros győzelmek (Videoton 3-1, Honvéd 4-1 idegenben), majd megmagyarázhatatlan zakó (5-0 a Diósgyőr ellen). És ez nem csak mostanság, hanem a teljes szezonjukra jellemző. A Haladás elleni bepótolt meccsel felzárkóztak a negyedik helyre, és nincs beláthatatlan távolságra a dobogó sem, de ez a kiszámíthatatlanság idén nem lesz elég arra, hogy az első háromban végezzenek.

6. Puskás Akadémia (4., -2, )

A Pinyő-legénység jócskán megtorpant, amiben jelentős szerepünk volt, ugyanis egy négymeccses győzelmi szériájukat zártuk le a 3-0-s győzelmünkkel. Ezt követte számukra egy nem várt hazai vereség a Paks ellen, majd egy vitatott pontszerzés a Ferencváros ellenében. Az így megszerzett egy pontjukkal vissza is csúsztak a tabella 8. helyére. Vélhetően a bajnokság végén is be kell érniük a középmezőnnyel, pedig mint tudjuk, a lehetőségeik és a játékoskeretük vélhetően komolyabb célokra predesztinálná őket…

7. DVTK (7., 0, )

Egy rendkívül rossz és peches szériát zárt le most a Diósgyőr a Vasas 5-0-s kiütésével, hiszen előtte zsinórban négy meccsen veszítettek. Így aztán hiába a jó rajt, az elmúlt meccseken már a kieső zóna szele is megcsapta őket, legutóbbi győzelmükkel legalább a középmezőnybe felkapaszkodtak. Az elkövetkezendő időszakban valamelyest könnyebb lesz a sorsolásuk, így ismét feljebb lehet majd kapaszkodni. Az biztos, hogy Bódog Tamás személye garancia a jó munkára és a sikeres szereplésre. Kérdés, hogy a csapat mennyire vevő az ő szemléletére.

8. Újpest (8., 0, )

Az Újpest továbbra sem tud kiegyenesedni, bár a mostani hármas etapban veretlenek maradtak, de hazai pályán csak ikszeltek velünk és a Pakssal, míg a Mezőkövesd idegenbeli legyőzése még nekik is kötelező feladat volt. Most egy komoly próba következik számukra, méghozzá a derby jön a Ferencváros otthonában. A légkör továbbra is feszült a Megyeri úton a szurkolók és a vezetőség között, így vélhetően továbbra sem tud mindenki száz százalékosan csak a jó szereplésre koncentrálni.

9. Paks (9., 0, )

Az NB I örökös sötét lova a Paks. Hol szárnyalnak, hol pedig sorban kapnak ki, és a legszebb, hogy képesek kétarcúságukat egy idényen belül többször is változtatgatni. Jelenleg a jobbik arcukat mutatják, ennek megfelelően pedig pillanatnyilag a tabella ötödik helyén állnak. Az elmúlt hetekben ráadásul értékes skalpokat gyűjtöttek be, nem véletlen tehát, hogy kicsit félünk a hamarosan velük sorra kerülő meccsünktől, dacára annak, hogy hazai pályán leszünk. Viszont a kiszámíthatatlan formaingadozás miatt legfeljebb a középmezőnyben végezhetnek, és tippünk szerint annak is inkább az alján.

10. Haladás (10., 0, )

Nemrég távozott Mészöly Géza a csapattól, ám egyelőre az új tréner, Pacsi Bálint sem váltotta meg a világot, eddig egy döntetlen és két vereség a mérlege, különösen fájó, hogy a kieső helyen álló, ezáltal közvetlen riválisnak tekinthető Mezőkövesdet nem tudták legyőzni hazai pályán. Nehéz a helyzetük, hiszen közel a kieső hely, a többi csapat viszont picit meglépett tőlük, így egyelőre csak hátrafelé kell tekintgetniük. Azért van olyan erős a keretük, hogy a bennmaradást így is kiharcolják.

11. Mezőkövesd (11., 0, )

A második forduló óta nyeretlen Kövesd egyre nagyobb bajban van, hetek óta kieső helyen állnak, igaz még bőven lőtávolon belül van a mezőny többi tagja. Ennek ellenére a szombati győzelmünk után menesztették Radványi Miklóst, és egykori játékosunkat, Kuttor Attilát nevezték ki helyette. Kérdés, hogy a kevés edzői rutinnal rendelkező Kuttor képes lesz-e felrázni a csapatot. Jelenleg úgy érezzük, hogy nem, és búcsúzni kényszerülnek a szezon végén az élvonaltól.

12. Balmazújváros (12., 0, )

Nem lett jobb a helyzete az Újvárosnak az elmúlt három fordulóban, és bár értékes pontot csíptek az éllovas Viditől, továbbra sem képesek meccset nyerni, egyetlen sikerük még mindig a Diósgyőr elleni kiütéses sikerük. Ennek ellenére a hátrányuk még most sem ledolgozhatatlan, csak három egységre vannak a bennmaradástól. De nem látjuk, hogy melyik csapat ellen tudnának győzni – döntetlenekkel nem lehet kiharcolni a bennmaradást.