LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Hajdúsági párharcra készülve

A 2018-as évet vereséggel kezdtük. A Dorog elleni kudarc hatalmas pofon volt a csapatnak és a szurkolóknak egyaránt. Kérdés, hogy ez kijózanító és a helyes útra terelő pofon volt-e, vagy egy olyan, ami még visszább húzza a csapat teljesítményét. A Balmazújvárosi mérkőzés előtt Juvefant kértem, legyen segítségemre ennek eldöntésében, így kettőnk várakozásait, gondolatait olvashatjátok ebben a rendhagyó beharangozóban.

balmaz1

A csapat téli időszakát már összefoglaltam a Dorog elleni cikkben, most álljon itt a felkészülési időszakunk átfogó képe. Január 27. és február 14. között nyolc találkozót játszottunk öt játéknapra leosztva. A Szeged ellen 3-1-re nyertünk, de a Kisvárdával nehezen bírtunk, egy gólzáporos döntetlenre (3-3) és egy öngólos győzelemre (1-0) futotta Pallagon. A törökországi Sidében edzőtáborozva az első és utolsó meccsünkön is 2-0-ás vereséget szenvedtünk a lengyel Katowice és a moldovai Sheriff Tiraspol ellen. Közte azonban megvertük az orosz Toszno-t (3-0), az ukrán Karpati Lvivet (4-1) és 2-2-es döntetlen játszottunk az észt Levadia Tallinnal. Így 4 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség lett a téli mérlegünk.

A mérkőzéseken természetesen felforgatott kezdőcsapatokkal léptünk pályára, gondot fordítva arra, hogy a hiányposztokra megoldást találjunk. Mivel mezőnyjátékos nem érkezett, komoly nehézségeink lehetnek abból, hogy számos posztra nincs minőségi cserelehetőségünk. Ilyen a teljes védelmünk, a balhátvédtől a jobbhátvéden át a középső védőkig. A védekező középpályás pozíciójában létszámban ugyan megvagyunk, kérdés, az alternatív lehetőségek mennyire képesek ellátni feladatukat. Bár úgy tűnhet, hogy Filip, vagy Csősz megoldhatja a feladatot, ne feledjük, hogy a jelenlegi játékrendszerben kulcsszerep hárul a két középső középpályásra. A széleken és a támadósorban viszont úgy tűnik, el vagyunk látva. Ezek alapján pedig én úgy vezetném fel az idei tavaszt, hogy a legfontosabb kérdés nem az, hogy ki fog itt gólt lőni, hanem az, hogy képesek leszünk-e olyan kevés gólt kapni, mint ősszel?

JuveFan, te mit gondolsz, melyik csapatrész lesz a kulcsa a Balmazújváros elleni találkozónak, illetve a tavaszunknak?

„A középpálya, ahol ha nem tudunk megfelelő szűrőmunkával előrukkolni (ahogy láthattuk azt a Dorog ellen is), akkor a védelmünk ki van szolgáltatva az ellenfél támadóinak, és abból sosem szokott jó kisülni, ha egy középpálya nem tudja megszűrni a támadásokat, és lendületből vezetik a védelemre a labdát. Különösen érdekes feladat lesz mindezt Jovanovic hiányában megoldani, aki az első három meccsen nem játszhat. Nem lepne meg, ha Herczeg András emiatt öt középpályással küldené pályára a csapatot ezeken a meccseken. De a középpálya feladati közé tartozik még a támadásszervezés is, ami nélkül pedig a csatáraink vannak „meglőve”. Ez sem működött sajnos kedden, Tőzsértől alig láttunk pontos passzt, míg Bódi és Kevin gyenge napot fogtak ki. Szóval mindenképp a középpálya a kulcs szombaton és a tavasz egészében is.

Először találkozunk a Balmazújvárossal NB I-es mérkőzésen, hazai pályán. Az ősszel, idegenben egy pontrúgás utáni góllal győzni tudtunk, de nem sokon múlt az újonc csapat pontszerzése. A bennmaradásért küzdő, jelenleg 11. helyezett csapat egy győzelemmel akár két pozíciót is előreléphetne az NB I 20. fordulójában. A DVSC jelenleg 3. a tabellán, a körbeveréseknek hála csupán a Honvéd van belátható közelségben, azonban, ha dobogós álmaink vannak, győznünk kell szombaton. Kérdés, hogy kijön-e a két csapat közti különbség és kérdés, mennyire befolyásolja majd a mieinket a hétközi kupavereség.

Hogy látod JuveFan, milyen kihatással lesz a hétközi blama a csapatra?

„Ez majd szombaton és az utána következő meccseken dől el, de félő, hogy inkább negatív hatásai lesznek. A nyáron is azt gondoltuk, hogy a Kövesd elleni fiaskó időben jött, de aztán még meccseken keresztül szenvedtünk. Nem lenne jó most is beragadni a rajtnál, pláne hogy nyerhető meccseink vannak az elején.”

Ellenfelünk próbált aktív lenni az átigazolási időszakban, jelentős távozójuk nem volt, viszont érkezett Rudolf Gergely, Harsányi Zoltán és Kónya Márk (mindnek a Nyíregyháza volt a legutóbbi csapata), illetve a grúz Lasa Sindagoridze. Összesen 11 edzőmérkőzést játszottak, többnyire másodosztályú csapatokkal (kivétel a Honvéd, akik ellen 0-0-ás döntetlent értek el). Ennek ellenére figyelemreméltó, hogy csak a Nagyvárad és a Szeged győzte le őket. Utolsó két edzőmeccsükön a Kazincbarcikát (2-0) és a Cigándot (4-0) verték, Rudolf mindkét mérkőzésen betalált. Sokat elmond róluk, hogy nem sok pihenést engedtek maguknak, már január 8-án megtartották első edzésüket (mi ugyanezt január 15-én tettük meg), láthatóan mindent megtesznek majd a bennmaradásért. A Magyar Kupában még ők is érdekeltek, szerdán idegenben győztek 3-2-re a Győri ETO ellen Vajda, Arabuli és Rácz góljaival.

Szerinted van-e reális esélye a Balmazújvárosnak, hogy pontot szerezzen a Nagyerdei stadionban, illetve, hogy ne essenek ki a bajnokság végén az NB I-ből?

„Sajnos van rá reális esély, és még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy mind a három pontot elviszik. Nem azért, mert ők lennének olyan jók, hanem mert a saját csapatunk formájától félek. De cáfoljanak rám. A bennmaradásra már kevés esélyt látok, a riválisaiknak erősebb kerete van, a Haladás az ősz végére brutálisat javult, a Vasas meg biztosan össze fogja kapni magát. A többiek meg messze vannak.”

A fentiek miatt úgy gondolom, hogy a szombati találkozónk rendkívül kiélezett, kevés gólos esemény lesz. A fagypont alatti hőmérséklet sem fog kedvezni a látványos játéknak, Jovanovic és Ferenczi hiánya pedig nehéz helyzet elé állít minket. Hogy pozitívummal zárjak: a Dorog ellen bár nem sok, de annál nagyobb gólhelyzeteink voltak. Biztosan lesznek most is hasonló lehetőségeink, és ha azokat képesek leszünk gólra váltani, az három pontot érhet. A hideg idő ellenére is bízom benne, hogy a debreceni közönség a helyszínen buzdítja majd a piros-fehéreket. Egy győzelem – legyen az bármilyen – könnyebben felejtetné velünk a hétközi kudarcot.

lokibalmaz

Végezetül álljon itt az általam vélt két kezdőcsapat. Persze ki tudja, milyen meglepetést tartogat Herczeg András, illetve Horváth Ferenc? Szombaton, 17 órától kiderül! Aki nem a Nagyerdei Stadionban nézné a találkozót, az az M4 streamjén követheti a mérkőzést, mi ezúttal élő közvetítésre nem vállalkozunk.
Hajrá Loki!

Csibu