LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A kérdőjelek meccse jön

A 21. fordulóban olyan összecsapással folytatódik a magyar bajnokság a Loki számára, ami előtt legfeljebb Magdi, a jósnő hatékonyságával tudnám megtippelni a mérkőzés várható színvonalát, végkimenetelét, a Loki kezdőcsapatát, formációját, taktikáját. Ennek oka pedig az, hogy az elmúlt két hétben a DVSC játékának minden eleméből hiányzott a kiszámíthatóság és a következetesség. Rengeteg a kérdőjel, a hard faktoroktól (kezdőcsapat, erőnlét) a softokig (akar-e majd egyáltalán focizni a tisztes társaság). Egyszóval inkább lesz ez az írás „betalálgatója”, mint beharangozója a Felcsút-DVSC találkozónak, ám ettől még olvassatok tovább.

dvscpuskas_20

Az elmúlt szűk két hét kimondottan kevés örömöt tartogatott a Loki-szurkolóknak. A nagy várakozással övezett Dorog elleni kupameccsen felmosta velünk a padlót egy második ligás középcsapat, majd szombaton ugyanezt tette a kiesés elől menekülő Balmazújváros az újonnan igazolt futballkurva vándormadár Rudolf Geri vezérletével. Pedig Tőzsér Dani teljes őszinteséggel biztosított mindenkit róla, hogy a Balmaz elleni meccset már komolyan fogjuk venni, mivel „ez azért már nem kupa, hanem bajnoki”. Különösen fájó volt, hogy mindezt idehaza, a Nagyerdei Stadionban kellett végignéznie a mínuszokkal és a jeges széllel dacoló piros-fehér publikumnak. Nem is csoda, hogy sokan elkezdtünk komolyan aggódni a Lokiért és persze magunkért is, mert félő volt, hogy megint kilátástalan, reményvesztett focit kell majd néznünk egész tavasszal. És az igazat megvallva ez a veszély még mindig nem múlt el. Annak ellenére sem, hogy a srácok azért kivívták a továbbjutást Dorogon egy felforgatott kezdővel is. E siker viszonylagos értékét azonban csökkenti a tény, hogy a Dorog FC nem igazán ambicionálta a továbbjutást. Ők is eléggé tartalékosan, többek között a rosszabbik kapusukkal álltak ki és még így is egyenrangú partnereink voltak. Ám mindez másodlagos, mert ha csupáncsak feleannyi lelki pluszt hozott a srácoknak ez a továbbjutás, mint nekem, akkor máris nagy lépést tettünk az irányba, hogy tavasszal is meghatározók (=felsőházi csapatok) lehessünk az NB I-ben.

De ne szaladjunk ennyire előre, mindenekelőtt rögzítsük a tényeket. Az a némiképp ironikus helyzet állt elő, hogy a magyar NB I 3. legértékesebb csapata fogadja majd a 8. legértékesebbet, miközben a tabellán elfoglalt helyezések épp ennek az inverzei: a Loki áll a harmadik helyen (egyelőre), míg összevásárolt kirakatcsapat ellenfelünk a nyolcadikon. Következő feladatként a Puskás Akadémia FC néven anyakönyvezett gennyes kiütéssel kell szembeszállni Rezsicsökkentő Nagyvezérünk falujában, a TAO-templomban, szombaton 17 órakor. Nehéz erről a klubnak nevezett rossz viccről pusztán sportszakmai szempontokat figyelembe véve beszélni, lévén annyira kormányközeli, hogy konkrétan a kormányfő szülőfalujában működik annak legjobb barátja közvetlen felügyelete alatt. A magyar futball eme bubópestise, a „fiatal magyar akadémistákra építő” bűnszövetkezet immáron 43%-os légiósaránnyal, 26,2 éves átlagéletkorral vágja meg a magyar adófizetőket súlyos milliárdokkal évről-évre. Aki netán mégis magyarként húzza magára ezt az égetnivaló mezt, annak meg jó eséllyel van debreceni múltja, hiszen nálunk játszott korábban Braniszlav Danilovics (igaz, ő sem magyar), Osváth Attila, Zsidai Laci, Szakály Peti és Szécsi Márk is. Nem is csoda, hogy az őszi meccsen (ami 3:0 lett ide) a hasamat fogtam a nevetéstől jó pár szurkolótársammal, amikor ez a tajparaszt Pinyő egyre-másra küldte be azokat a játékosait, akik a karrierjük jelentős részét köszönhetik Debrecennek és azon belül Herczeg Andrásnak, és tőlük várta a csodát. Erre egyébként, azaz a Felcsútban játszó debreceni vendégmunkaerőre továbbra is számíthatunk majd a hazaiak teljesítményének észrevétlen szabotálásában. Egyetlen dolgot szeretek ebben a futballtumorban, mégpedig azt, hogy ellenünk még sosem győztek. Jó lenne megtartani ezt a jó szokásunkat és ismét alaposan helyretenni Pinyőéket.

Az ő oldalukon nincs hiányzó, mindenki bevethető. Egy hete 0:0-ás pontosztozkodás volt a NAV-vezér Tállai András Mezőkövesde ellen, szerdán pedig a mi meccsünk után pár órával szintén hátrányból jutottak tovább másodosztályú ellenfelük, a ZTE ellen. Most valószínűleg a Hegedűs – Trajkovski, Spandler, Heris, Osváth – Márkvárt, Balogh – Szakály, Knezevics, Perosevics – Henty vagy ehhez hasonló kezdőcsapattal állhatnak ki majd ellenünk.

Felcsútkezdo

Már kezdett rajtam eluralkodni a heveny hányinger, miután ennyit beszéltem a PFLA-ról, így épp itt az ideje végre rátérni a Loki várható kezdőjére. Kosicky, bár véleményem szerint jól mutatkozott be Dorogon, nemigen kap szerepet holnap, így a kapuban a combsérülése óta kicsit bizonytalanabb Nagy Sándort láthatjuk majd. Miután Dorogon megmutatta, hogy mi is az ő igazi posztja, Ferenczi Janikát ismét a megszokott kényszerszerepben nézhetjük majd (eltiltásának végével). A védelem tengelyében 2018 második leggólerősebb játékosa (a tétmeccsen töltött játékperceket figyelembe véve) Kinyik Ákos, illetve párjaként az eddig meglehetősen ingatag Szatmári Csaba kezdhet. A fenti képen náluk azt indikáltam, hogy mindketten elérték a negyedik sárga lapot, így ha bármelyikük is beszerez egy újabbat Ondó-Szabó sporitól (amire azért lássuk be, van esély), akkor egy meccsre nélkülöznünk kell őt/őket majd eltiltás miatt. Jobb oldalt az időzített bomba, ám Bandi bá szívének valamiért nagyon kedves Kuti Krisztián kaphat szerepet. A középpályán Tőzsér visszatérése borítékolható (hiába volt nélküle sokkal eredményesebb a támadójátékunk egy meccs erejéig), Jovanovics továbbra is hatályban lévő eltiltása miatt Filip szereplésére is nagy az esély. Bal szélen én mindenképp kezdetném Sós Bencét, aki ihletett formában játszott szerdán. Jobb oldalt Bódi játékára van a legnagyobb esély, annak ellenére is, hogy február egyik leggyengébb játékosa a DVSC-ben, ami azért annak fényében nagy szó, hogy bőven van kihívó. A két csatárnak Takácsot és Könyvest jelöltem , de egyáltalán nincs arra garancia, hogy valóban ez fog megvalósulni. Az utóbbi időben előtérbe került Nagy Kevin, Tabakovics is esélyesek ide, akár úgy is, hogy Könyves lehúzódik jobb szélre Bódi helyére. Aki esetleg bemehet középre Filip helyére. De mindez nem ér kutyafülét sem, ha Varga Kevin esetleg mégis fog játszani (amitől most óva intenék mindenkit, szerintem az ő esetében megérett az idő egy meccs kispadra és csereként beállásra), aminek egyik korábban említett középpályásunk ihatja meg a levét. Rengeteg a kérdőjel, és a sérülések, eltiltások miatt az eddig meglehetősen kiszámítható és következetes Bandi bá boszorkánykonyhájába nehéz betekinteni.

bódi_kungfu

A mérkőzéstől egyébként senki se várjon különösebben sokat. A farkasordító hideg (téma volt, hogy az egész fordulót elhalasztják), a Loki utóbbi időben gyengén muzsikáló gépezete, a Felcsút kiszámítható és sematikus játékstílusa, ugyanakkor a sportszerűséget teljes mértékben nélkülöző futballja inkább ígér küzdelmes és kevéssé látványos meccset, mint egy élvezetest. A hangulat se fog sokat hozzátenni az élményhez, bár a felcsúton kívül melyik csapat mondhatja még el magáról, hogy -5 fokban is annyian járnak a meccseire, mint a legszebb futballidőben? Talán csak az MTK. A tabellán elfoglalt helyezések dacára nem vagyunk egyértelmű esélyesei a meccsnek, de valamiért mégsem érzem azt, hogy kikapnánk. Sok fog függeni attól, hogy milyen napot fogunk ki, illetve hogy lesz-e kedvünk egyáltalán focizni (ennyi pénzér’ legyen má’!!!), vagy ugyanazt a felháborító alibit fogjuk nyújtani, mint a Balmaz ellen. Szintén sokat fog majd számítani, hogy a Felcsútnak milyen napja lesz, illetve hogy a tisztelt csabai születésű Andó-Szabó sípja melyik irányba fütyül majd hangosabban.

A legnagyobb tétje a mérkőzésnek talán az, hogy felmérjük, mire számíthatunk majd idén tavasszal a hasonló játékerőt képviselő csapatok ellen. Bár nem ígérkezik kellemes túrának, de tudom, hogy így is lesznek bőven, akik útnak indulnak majd, legfőképp a Dunántúli Lokisták. Nekik ezúton is hatalmas tisztelet. Még egyszer tehát, Felcsút-DVSC mérkőzés a Pancho Arénában szombaton 17:00-kor, kedvenc Sanyibírónk vezetésével. Tévés meccs, az M4 Sport közvetíti majd.

Mindörökké hajrá Debrecen!

Lucas

(a képek forrása a dvsc.hu)