LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

E-sport: A jövő elkezdődött

Ismét az E-sporté a főszerep, ugyanis két fontos dolog is történt a virtuális futballpályákon az elmúlt napokban. Egyrészt befejeződött a magyar bajnokság aktuális szezonja, melyben először volt érdekelt a DVSC E-sport csapata, másrészt múlt hétvégén rendezték a V4 Future Sport Festivalt Budapesten. Ezekről szeretnénk most beszámolni.

Nagy eseménynek adott helyszínt március 23. és 25. között a budapesti BOK csarnok. Mint ismert, tavaly decemberben derült ki a Magyar Közlönyből, hogy az állam legfeljebb 2 milliárd forinttal támogatja egy, a V4-es országok (azaz Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) számára kiírt e-sport-bajnokság, valamint a hozzá kapcsolódó kísérőprogramok megszervezését. Az összeggel az Egymillióan a magyar esportért egyesület gazdálkodhatott, akik múlt hétvégére hozták össze az igazán nagyszabású rendezvényt. A verseny összdíjazása nem kevesebb, mint egy millió euró volt (nagyjából 300 millió ft).

A FIFA 18 esetében két külön kategória volt, ugyanis külön volt a PS4 és az X-Box One konzolosok számára verseny. Mindkét megmérettetésben 8-8 játékos veszt részt, melyek közül 4 magyar játékos volt, köztük az X-Box One konzolon játszó molnargabo, aki a DVSC E-sport színeit képviselte az eseményen. Nem is rosszul, ugyanis a harmadik helyen végzett, a győztes pedig szintén egy magyar, Gabinho lett. A díjazás egyébként itt sem volt csekély, a résztvevők alapból egy 1750 eurós nyereménnyel indítottak (~525 ezer ft), de a legjobb négybe jutók már minimum 5 ezer eurót tehettek zsebre. A győztes jutalma 40 ezer euró, azaz nagyjából 12 millió ft volt.

(kép forrása: playdome.hu)


Néhány hete befejeződtek a Hungarian Pro Clubs League (HPCL) harmadik szezonjának küzdelmei. A DVSC E-sport idén csatlakozott a versenysorozathoz, így a másodosztályban kezdhette első idényét. Tudni kell, hogy itt egy idény nem egy teljes évet jelent, hanem amint befejeződik egy szezon, rögtön nem sokkal utána kezdődik a következő (egy szezon nagyjából 3-4 hónap alatt megy le). Az ősszel alakult DVSC E-sport villámrajtot vett, és sokáig úgy tűnt, hogy könnyedén masíroznak keresztül a mezőnyön, mi több, a bajnoki címet is bezsebelik. Azonban a nehezebb mérkőzések a szezon második felére maradtak, és sajnos a fontos rangadókon nem jött ki a lépés a csapatnak, így az egyenes ági feljutásról hamar le kellett mondani.

A harmadik, osztályozót érő helyért azonban óriási csata folyt a DVTK Pro Club és a DVSC E-sport között. A sors fintora, hogy a két klub egymás elleni összecsapásai az utolsó fordulóra maradtak, így igazi ki-ki meccsre készülhetett a két együttes. A lépéselőny a mieinknél volt, ugyanis öt pont választotta el a két csapatot, így elég lett volna egy pontot szerezni a két mérkőzésen. Az első összecsapás végig szoros küzdelmet hozott, de egy góllal a diósgyőriek bizonyultak jobbnak, így 3-2-es sikerükkel életben tartották reményeiket. Az első meccs sajnos mentálisan az ellenfelet tüzelte fel jobban, a visszavágó simább végeredményt hozott, 3-0-ra győzött a DVTK, így ők szerezték meg a harmadik helyet (az osztályozót azonban elbukták, így maradnak a divízió II-ben a következő szezonban is). Összességében helytálltak a Lokisták, hiszen ez volt az első szezonjuk, ráadásul menet közben is változott a keret összetétele többször is. Nyilván jó lett volna kiharcolni a feljutást már rögtön az első szezonban, de tapasztalatszerzésnek mindenképp jó volt ez a megmérettetés.

A HPCL div II végeredménye

A Magyar Kupa döntőjét a két divízió ezüstérmese, az első osztályban második helyen végző MTK Budapest eSport, valamint a másodosztály ezüstérmese, a Puskás eSport vívták, végül a felcsúti együttes örülhetett a kupasikernek. A következő szezon egyébként még keményebb lesz, hiszen a másodosztályban immár 18 klub indul harcba a feljutásért, és egy újabb nagy múltú klub csatlakozott a virtuális térbe az UTE e-Sport révén.


Cikkünk végén pedig szokást szerint arra kértük a klub két vezetőjét, Lovász Tamást és Majer Gábort, hogy válaszoljon néhány kérdésünkre, értékeljék a csapat első szezonját.

– Véget ért a szezon, a másodosztály negyedik helyén végeztetek. A szezon előtt egyértelműen a feljutást tűztétek ki célul, ami végül sajnos az utolsó pillanatban elúszott. Hogyan értékelitek összességében a mögöttetek álló évadot?

– Igazából, mi egy teljesen kezdő pro club játékosokból álló csapat voltunk, és így utólag már azt mondhatjuk, szép eredmény a negyedik helyezés is. Az utolsó fordulóban elszenvedett vereség nagy hatással volt ránk, de újult erővel megyünk tovább. Olyan csapatok végeztek előttünk, akiknek nem ez volt az első közös szezonjuk.

– Szó volt egy esetleges létszám bővítésről az élvonalban, ami lehetővé tette volna adott esetben, hogy mégis egy osztállyal feljebb lépjetek, végül mi lett a végső döntés ez ügyben?

– Igen, a bajnokság közbe lehetett hallani ezt-azt, de végül az szervezők arra az elhatározásra jutottak, hogy az első osztály megmarad 12 csapattal, míg a másodosztály 18 csapatra bővül.

– Milyen változásokat terveztek csapaton belül, mi az, amiből tanultatok így az első szezont követően?

– Mindenképp olyan játékosokat szerettünk volán igazolni, akik már rendelkeznek némi tapasztalattal ebbe a játék fajtában, ami igazából sikerült is. Nagyon sokat tanultunk, hosszú lenne a lista, de ami a legfontosabb, hogy nyomás alatt is nyugodtnak kell maradnunk és minden mérkőzést komolyan kell venni.

– Terveztek-e nagyobb átalakítást a játékoskeretben, vagy már kialakult egy mag, ami köré lehet építkezni?

– Ahogy már korábban említettük, mindenképp rutinos játékosokat szerettünk volna igazolni. Az érkező néhány „nagyágyú” mellett, az utolsó napon sikerült a ZYLEX esport (Real Laeyendas) egyik alapítóját és egyben vezetőjét Ateskat leigazolni. Közös döntést hoztunk, hogy olyan csapatot szeretnénk a következő szezonra, amelynek nem lesznek hullámvölgyei. Úgy gondoljuk, hogy ezen a téren sikeres munkát végeztünk, hiszen akik a következő szezon keretét alkotják, csupa jó mentalitású, képzett játékosok. Összességében a tavalyi kerethez képest a jelenlegi harcosabb és tudatosabb taktikára lesz alkalmas.

Érkezők: 

  • „Kulcsi97” /LM/ Kulcsár Olivér (Natio Hungarica)
  • „Kmano97” /CDM/ Kulcsár Roland (Natio Hungarica)
  • „ESuba” /RM/ Suba Krisztofer (infernolan)
  • „Ateska90” /CAM/ Horváth Attila (ZYLEX esport)

– Volt már szó arról korábban, hogy több hazai futballklub is működtet e-sport szakosztályt, legutóbb a Ferencváros tett lépéseket ez ügyben egy hazai szinten kimagaslónak mondott játékos szerződtetésével. Láttok-e rációt az E-sport FIFA 1v1 válfajában, vagy ez sokkal működőképesebb csapatszinten, mint ahogy a ti együttesetek is működik a DVSC-n belül?

– Az 1v1 az egy megszokott, régebbi dolog a játékon belül, ezért mondható úgymond felkapottabbnak. A Pro Club most kezdi a szárnyit bontogatni és bizony egyre több külföldi egyesület jelenti be eSport szakosztályát.

– Legutóbb már ejtettünk szót a V4 E-sport rendezvényről, melyen a DVSC is képviseltette magát. Milyen tapasztalataitok voltak az eseményről.

– Pro Club csapatunkból két játékosunk jutott be a V4-ek nemzeti döntőjébe, Fekete Florin (Floo) és Kokas Balázs (KokasDedi), de ők sajnos már a nagydöntőbe nem tudták magukat kvalifikálni. Kimondott 1v1 játékosunk Molnár ’molnargabo’ Gábor viszont ott lehetett az offline budapesti versenyen, ahol végül harmadik helyezett lett. Molnargabo egyebek mellett április 13-15 között Manchesterben képviseli a DVSC Esport csapatát a FUT Champions Cup Tournament keretein belül.

– Köszönjük srácok, hogy ezúttal is a rendelkezésünkre álltatok, és sok sikert kívánunk a következő szezonra!