LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Throwback Thursday #2 – Felavattuk az új Nagyerdei Stadiont

A Throwback Thursday (“visszatekintő csütörtök”) egy, a közösségi médiában elterjedt szleng, jellemzően egy olyan esemény, vagy fotó csütörtöki napon történő felelevenítése, ami régebben történt, adott esetben éppen az aktuális napon. Új rovatunk azért kapja ezt a nevet, mert minden csütörtökön felelevenítünk egy olyan eseményt, történést, vagy mérkőzés(eke)t, melyek régebben történtek, és valamiért köthetők az adott naphoz/héthez/évhez. A második részben május első napjait vizsgáljuk meg, és bizony most is találtunk egy fontos eseményt.

Május első hete, illetve harmadika kapcsán három mérkőzésről és két fontos mérföldkőről emlékezünk meg.

2003. 05. 03. # DVSC – FTC 1-1

A Borsodi Liga 2002-2003-as kiírásának 27. fordulójában fogadtuk a zöld-fehéreket az Oláh Gábor utcai stadionban hatezer néző előtt. A Fradi a bajnoki címért, mi a dobogóért álltunk harcban, így fontos volt ez az összecsapás mindkét fél számára. A vendégek korán, már a hetedik percben vezetést szereztek Flávio Pim öngóljával. Sokáig úgy tűnt, hogy ezzel a találattal el is viszik a három pontot Debrecenből, de a 70. percben Sumudica szépségdíjas góllal egyenlített, és a végeredmény már nem is változott. A hivatalos oldalon „Szerencsével mentett pontot a Ferencváros” címmel jelent meg összefoglaló a mérkőzésről, ha úgy vesszük, a sors később igazságot szolgáltatott: az utolsó fordulóban az Üllői úton 0-0-s döntetlenre végeztünk, amivel nekünk meglett a bronzérem, a Fradi viszont elbukta a bajnoki címet, a lefújást követően pedig ki is tört a balhé.

DVSC: Tomic – Bernáth, Éger, Flávio, Szekeres – Kiss Z. (Belényesi 64.), Habi, Sándor T., Shkhetiani (Böőr 46.) – Bajzát, Sumudica

2008. 05. 03. # DVSC – REAC 4-0

Erre a szezonra kevésbé szívesen emlékszünk vissza, hiszen zsinórban három megnyert bajnoki cím után az MTK letaszított minket a trónról. Viszont épp ma tíz éve játszottunk a REAC ellen egy hazai bajnokit, amin igazi gólparádét rendeztünk a második félidőben. Az 51. percben Czvitkovics kezdte meg a gólgyártást, majd öt perccel később Kerekes növelte az előnyünket. A harmadik találatot Leandro jegyezte, majd a végén Kerekes másodszor is betalált, beállítva a 4-0-s végeredményt. A szezon végén a DVSC a második helyen végzett, a REAC a 12. helyen zárt.

DVSC: Polekszics – Bíró, Komlósi, Mészáros, Szűcs (Rudolf 70.) – Dombi (Huszák 46.), Kiss, Leandro, Czvitkovics – Kouemaha (Szakály 76.), Kerekes

2012. 05. 01. # DVSC – MTK 3-3 (T.: 8-7) # Kupagyőztes a Loki!

Egy kiváló szezon egyik nagy sikere, a klub történetének ötödik kupagyőzelme. A május elsején rendezett döntőben a másodosztályú MTK-val nézett farkasszemet a Loki, de a kék-fehérek csak átmenetileg szerepeltek az NB II-ben, a keretük bőven első osztályú volt. Mivel óriási harcban voltunk a bajnoki címért a Győrrel, és a kupadöntőt követő hétvégén éppen a zöld-fehérek otthonába látogattunk, így kicsit tartalékos volt a Loki, ennek volt köszönhető, hogy a döntő első félidejében az MTK szerzett vezetést – Könyves Norbert góljával. A második félidőre aztán beállt Coulibaly és Bouadla, utóbbi pedig gyorsan kiegyenlített egy bombagóllal, majd pár perccel később Szakály fejesével már nálunk volt az előny. Ekkor azonban Nikolovot kiállították, az emberelőnyt pedig gyorsan gólra váltotta az MTK. Nem sokkal a lefújás előtt pedig a vezetést is átvették a fővárosiak – Zsidai góljával… Ekkor úgy tűnt, hogy oda a kupa, azonban Szakály alig egy perccel később ismét egyenlített, így jöhetett a hosszabbítás, amely nem hozott döntést, így büntetőpárbajra került sor. Az első öt körben csak 1-1 hibázó volt, így hirtelen halállal folytatódott az idegőrlő csata. Végül a kilencedik párban dőlt el minden, ekkor Verpecz védte Kálnoki próbálkozását, így elhódítottuk az MK serleget!

DVSC: Verpecz – Nikolov, Simac, Mészáros, Korhut – Varga J., Ramos (Bouadla 46.) – Lucas, Szakály, Rezes (Coulibaly 46.) – Kulcsár (Nagy Z. 68.)

2012. 05. 03. # Bemutatták a Nagyerdei Stadion látványterveit

Fontos mérföldkő, hiszen éppen hat éve mutatták be hivatalosan az új stadion látványterveit. Így számolt be erről akkoriban a hivatalos honlap:

„Előadást tartott Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Horváth Gergely, az MNV Zrt. vezérigazgatója, Halász János, a NEFMI államtitkára, Vígh László, a stadion projekt kormánybiztosa, Szima Gábor, a DVSC Futballszervező Zrt. elnöke, dr. Studniczky Ferenc, az MLSZ Versenybizottságának elnöke, dr. Papp László, Debrecen alpolgármestere, dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem gazdasági igazgatója, és Bordás Péter, az NSR Kft. felelős tervezője, aki bemutatja a Nagyerdei Stadion tervét. A dehir.hu beszámolója szerint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásai alapján a 4. kategóriába sorolt, 20 ezer férőhelyes stadion épül Debrecenben – jelentette be Kósa Lajos április közepén. A polgármester azt mondta, hogy a debreceni közönség igényeihez igazodva elsősorban sport-, kulturális és szabadidős központ lesz az új stadion, nem pedig bevásárlóközpont. A pálya 68×105 méteres lesz, négy sportolói és három bírói öltözőt alakítanak ki az arénában. A létesítménynek fontos része az aszimmetrikus lelátó, mely az adott lehetőségeket kihasználva a maximális nézőszám elérését biztosítja. Az egykaréjos lelátó-kialakítás a funkcionális egyszerűségen túl a közösségi összetartozás érzetét is erősíti.”

2014. 05. 01. # Felavattuk az új Nagyerdei Stadiont

Bár nem pont május 3-án történt, mégis fontos megemlíteni ezt a dátumot, hiszen két nap híján éppen négy éve nyitotta meg kapuit a régóta várt új Nagyerdei Stadion. Az is külön érdekesség, hogy a tervek bemutatása után két nap híján két év kellett az aréna elkészültéig, úgyhogy viszonylag hamar lezajlottak a munkálatok. Bizonyos tekintetben mégsem ezt tekintjük az új aréna hivatalos avatásának, hiszen ekkor még nem játszottak tétmeccset a stadionban, „csak” egy majálist rendeztek. Zenés fellépők mellett azért két tesztmeccset is láthatott a kilátogató húszezer néző, az első gólt pedig stílszerűen Dombi Tibi szerezte.

Ezen a napon történt még:

  • 1980. 05. 03. # Zalaegerszegi TE – Debreceni MVSC 1-1
  • 1997. 05. 03. # DVSC-Epona – Haladás VFC 3-0
  • 2006. 05. 03. # FC Fehérvár – DVSC 2-2 (Magyar Kupa elődöntő visszavágó)