LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Meccsértékelés – Miért? Hogyan? Mit? | VB 2018

Szeretünk számszerű módon értékelni. Nem csak itt, a LokiBlogon, hanem az életünk minden területén. A diákoknak érdemjegyet adunk, vezetjük a napi kalóriamennyiségünket, nyaralásnál a szálloda csillagait számolgatjuk, a lájkok számából meg ellenőrizzük, kellően menők vagyunk-e még. Kategorizálunk, méricskélünk, elemzünk, pontozunk, viszonyítunk. Miért pont a világbajnokság lenne kivétel?

Úgyhogy rögzítsük a tényt: az oldalsávunkban a vb idejére kitettük a lejátszott mérkőzéseket és az azokra adott pontszámunkat.

Miért? Mert így azonnali visszajelzést kaphattok arról, hogy milyen mérkőzést is láttunk – szerintünk. Melyikkel érdemesebb utólag is foglalkozni, melyek emelték, vagy épp csökkentették a vb színvonalát. Melyek írták be magukat a futballtörténelembe, és melyek lesznek azok, melyekre a többség nem csak pár év, de talán már pár hét múlva sem fog emlékezni.

Hogyan? A világbajnokság minden meccsét értékeljük egy tízes skálán, az ebből képzett átlag jelenik meg az oldalsávon. Csak azok az adminok értékelnek, akik látták is a mérkőzést, szóval nem az eredménynek, a szép góloknak, vagy a jó meccsösszefoglalónak szól a pontszám, hanem annak, milyen élményekkel gazdagodtunk. Ez pedig most nagyon fontos szempont. Mert lehetne elemezni a játékot, a csapatokat önmagukhoz, selejtezőben nyújtott teljesítményükhöz hasonlítani, vagy korábbi világeseményeket alapul venni. Viszonyítani a játékot a keretek értékéhez, a pillanatnyi formához. De mi jelen esetben egy dologra fókuszálunk, amikor pontozunk: mennyire volt élvezetes a találkozó. Mivel ez jóval szubjektívebb, ezért természetesen a pontszámunk is szubjektív, de mivel itt nem 1-1 szerkesztő adja csak a pontot, hanem közösen, így talán ez az átlagpontszám is jó arra, hogy a vb meccseiről villámgyors értékelést adjunk.

Mit? A tízes skála felépítésében az 5-ös a teljesen átlagos mérkőzés. Az 5-ös alatti pontszámok azt jelzik, hogy mennyire nem néznénk meg újra a meccset később. A 4-es az átlag alatti, kevésbé színvonalas meccs, aminek bőven elég megnézni az összefoglalóját. A 3-as az, aminek még az összefoglalóját sem néznénk újra. A 2-es az, amit rendkívül gyorsan el fogunk felejteni, annyira jelentéktelen és színvonaltalan játékot láttunk. Az 1-es pedig az, amit kínzás lenne újra megnézni. A 6-os az a mérkőzés, aminek legalább az összefoglalóját bátran ajánljuk. Vállalható találkozó, mely ha nem is változtatja meg a világot, csekély mértékben ugyan, de növeli a vb értékét, színvonalát. A 7-es színvonalas, végig jó iramú, izgalmas, látványos találkozó. A 8-as már az, amit bátran ajánlunk, hogy nézzetek meg újra, annyira jó mérkőzésről van szó. A 9-es az, ami mindezeken felül még futballtörténelmet is írt, a 10-es pedig az az etalon, ami annyira fantasztikus volt, hogy amíg élünk nem felejtjük el és bármikor szívesen visszanéznénk.

A világbajnokság végeztével természetesen majd ez a kis pontozásunk is jó alapja lehet az értékelésnek, a vb lezárásának. Az eddig lezajlott 8 mérkőzés alapján egyébként nem vagyunk teljesen elalélva a színvonaltól, csupán a portugál-spanyol és az argentin-izlandi találkozó hozott olyan színvonalat, ami után igazán érthető, miért szeretjük annyira ezt a sportágat. Viszont a nyitómeccset kivéve minden mérkőzés végig nyílt, izgalmas volt, láthattuk jól és rosszul is működni a videóbírót, láttunk nagy drámákat, kihagyott és belőtt tizenegyeseket, és meccsenként átlagosan 2,6 gólt, ami azért nem rossz.

Jó szórakozást kívánunk a hátralévő mérkőzésekhez, ha pedig ti is pontoznátok, akkor a kommentzóna erre tökéletes lehetőség!

Csibu