LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A visszaszámlálás elkezdődött

Hosszas várakozás után végre kezdetét veszi a női kézilabda NB I-es pontvadászat 2018/2019-es kiírása, melyben csapatunk DVSC SCHAEFFLER néven szerepel majd. Mozgalmas nyarat tudhatunk a hátunk mögött, a lányok a felkészülést másfél hónappal ezelőtt még július közepén elkezdték, hogy a bajnoki rajtra a lehető legjobb formába lendüljenek erőnlét és csapategység szempontjából.

Keretünk alaposan kicserélődött, erről sokat beszéltünk már az év első hónapjaiban is, ugyanis ekkor már körvonalazódott milyen összetételű Lokit láthatunk a pályán az előttünk álló idényben. Egy új szezonnak akkor sem könnyű nekivágni, ha a csapat magja megmarad és csak a „körítést” kell finom hangolni. A DVSC-nek szinte mindent az alapoktól kezdve kell felépítenie, először is kezdjük azzal, hogy csapatunknak új vezetőedzője van Pal Oldrup Jensen személyében. Az ötvenkét éves norvég szakvezető számára nem lesz teljesen ismeretlen a hazai közeg, ugyanis korábban dolgozott Fehérváron két éven keresztül. A szakmai stábban helyet kap a Tone Tiselj után tűzoltó szerepkörben bemutatkozott Vida Gergő is, továbbra is Grega Karpan a klub kapusedzője és statisztikusa. Az elmúlt hetek kőkemény erőnléti edzésekkel, edzőtáborokkal és természetesen edzőmeccsekkel teltek. Vezetőedzőnknek nagyon fontos a fizikális felkészülés, ugyanis ez az egyik alapja az önbizalomnak is, ami hozzásegít ahhoz, hogy elhidd, képes vagy megnyerni a meccset. A megfelelő kondicionális alapok kidolgozásában többek között egy norvég erőnléti edző is segítette a lányok munkáját.

Ahogy teltek-múltak a napok, egyre inkább a labda és a taktika került előtérbe. Kilenc mérkőzésen hét győzelem egy döntetlen és egy vereség a csapat mérlege a felkészülési időszakban. Ezen összecsapások eredményeiből nem szabad egyértelmű konzekvenciákat levonni, ugyanakkor előrevetítheti, milyen szezonkép várhat ránk.

Nézzük, mit mutatnak a számok:

  • HCM Baia Mare – DVSC 22:24
  • HCM Baia Mare – DVSC 22:22
  • DVSC – Eger 36:20
  • DVSC – Vác 27:23
  • DVSC – FTC 21:16
  • Metzingen – DVSC 21:27
  • Brest Betagne – DVSC 40:29
  • DVSC – MTK 29:24
  • DVSC – Metzingen 29:25

Ami szembeötlő lehet első pillantásra is az a stabil védekezés, ellenfeleinknek nehéz dolguk volt védelmünkkel szemben, rendre összeszedetten és határozottan dolgoztak a lányok a falban, és ehhez kapcsolódóan hol Triffa Ági, hol Oguntoye Viki, hol Szabó Dorci jelentkezett szép és bravúros védésekkel. Ha ezt sikerül átmenteni a bajnokikra, akkor nem kérdés előreléphetünk. Gólszerzésben Jelena Despotovics, Lotte Grigel és új játékosunk, Kovács Anna jeleskedett leginkább.

Várható kezdősorunk így néz ki majd a tétmérkőzéseken: kapunkban Triffa Ágiaki békéscsabai majd kisvárdai kitérője után tért vissza a Cívisvárosba, Oguntoye kisebb sérüléssel bajlódott az utóbbi napokban de ha mind a ketten bevethetőek lesznek nem lesz egyszerű döntés kiválasztani ki álljon a ketrec előtt, jobbszélen Varsányi Nóri lehet az alapember, bár én titkon bízom benne, hogy a Vasastól leigazolt Arany Rebeka idővel kellően meg tudja majd szorongatni Nyüzit. (Halkan jegyezném meg, hogy már jó ideje várnék tőle egy olyan szezont amiben kiegyensúlyozottan teljesít magas színvonalon).

Beálló poszton Tóvizi Petra szerepe megkérdőjelezhetetlen. Világbajnok kézilabdázónk az edzőmeccseken remekül teljesített, gólerős támadójátéka mellett egyre hatékonyabban védekezett hármas védőben. Váltótársa Bordás Réka első olyan idényének vág neki, melyben komoly feladat hárul rá a legmagasabb osztályban. Tavaly Köstner Vili bá kezei között remek szezont teljesített Nyíradonyban. Egy biztos, mi bízunk benned is Réka, ha hibázol is mi akkor is támogatunk majd!

Balszélünket nem is tudnánk elképzelni Vantara-Kelemen Vica nélkül. Csapatkapitányuk a poszt elsődleges várományosa, én úgy képzelem, szépen fokozatosan lépésről lépésre haladva lehet majd Szabó Pannát NB I-es szintű szélsővé nevelni, nem lesz egy fáklyásmenet, de mivel ő saját nevelésünk, kötödésére nem lehet panasz, így simán hozhat egy olyan szintet (sőt többet), mint aki nagy név és nem veszi komolyan a feladatát, például Hársfalvi Julcsi.

Átlövő posztokon állunk a legjobban, Despotovic és Kovács Anna révén van nehézbombázónk és egy magabiztos ítéletvégrehajtónk. Ami különösen fontos lesz az egész idény során, láthattuk milyen értékes pontokat lehet szerezni így (Csakesz hetesei a Siófok ellen idegenben és hazai pályán is). A felkészülési találkozókon Grigel és Kovács volt a kijelölt a hetesek elvégzésére. Jeca személyében nemcsak a gólfelelőst láthatjuk, hanem védelmünk oszlopát is. Kovács Annát senkinek sem kell bemutatni, általában stabilan tagja a felnőtt női válogatott keretnek, bár az utóbbi idénye viharosan ért véget Dunaújvárosban. Azt az edzőmeccseket látva nyugodtan kimondom, Anna óriási fogás! A jelenkori Loki legmeghatározóbb alakja is lehet, ha elkerülik a sérülések. Nem volt szerencséje viszont Anna Punkonak, akit ismét meg kellett műteni, így a bajnokság első fordulóiban nem állhat a stáb rendelkezésére. Balsors akit régen tép,  mondtam egyik ismerősömnek, az elmúlt években tapasztalt sérüléshullám miatt! Abban az esetben, ha tényleg mindenki bevethető lenne szinte minden meccsen, akkor joggal reménykedhetünk  a legjobb hatba kerülésben. Komoly feladat hárul Bulath Anitára is aki a korával és tapasztalatával egyértelműen a rutint képviseli.

Irányító poszton Lotte Grigel és Madi Zamfirescu feladata lesz fazont szabni a csapat játékának. Teszek egy merész kijelentést: ha a sérülések elkerülnek minket akkor a Despotovic-Grigel-Kovács trió legalább 250-270 gólt fog szerezni a bajnokságban, büntetőkkel együtt. Együttesünk a szezon végén az 5-7 helyek valamelyikére lehet a legesélyesebb! Merjünk nagyot álmodni!

Térjünk rá a szezonnyitó mérkőzésre, a Siófok elleni rangadóra. Aktuális ellenfelünk nagybevásárlást tartott a nyáron, kézilabdás berkekben igazán jól cseng a Penezic (férjes asszonyként a Kobetic) név, de Tatiana Khmyrova is igazi nagyágyú, kapusposzton pedig egy szintén világklasszis közeli játékos, Silje Solberg keserítheti meg játékosaink életét. A Balaton-parti csapat is új szakvezetővel vág neki az új idények, ugyanis a Larviktól érkezett Tor Odvar Moen. Magyar játékosokat csak nyomokban tartalmaz a siófoki keret, a szakvezetés a légiósok mellett tette le a voksát. Céljuk a bronzérem megszerzése lehet, melyet az Érd kezéből szeretnének kivenni. Ők lehetnének az elrettentő példa csapatépítésből, korábban is nagy reményekkel vágtak neki az új idénynek aztán koppanás lett a vége. Elöljáróban azt érzem, hogy nem mi vagyunk az esélyesebbek, de meglephetjük ellenfelünket, ami akár egy vendéggyőzelemben is kikristályosodhat, elvégre ott sem állt még össze a csapat. Számszerű eredményt még tippelni sem szeretnék, de bizakodó vagyok. És itt utalok vissza korábbi kijelentésemre, miszerint nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az elmúlt hetekből, de bízok benne, hogy sikerül átmenteni a hatékony védekezésünket. Ha megvan a stabilitás hátul az pozitívan hathat a támadójátékra.

Az előző idényben a Siófok KC minden meccsét közvetítette az interneten, így jó eséllyel azok is láthatják az összecsapást akik nem utaznak el a Balatonhoz.

K&H Liga Női NB I. 1. forduló:
2018. szeptember 1. 18 óra
Siófok, Kiss Szilárd Sportcsarnok

Siófok – DVSC SCHAEFFLER

Játékvezetők: B. Pech Katalin – Vágvölgyi Mária

Sérülésektől mentes, sikeres idényt kívánok!

Hajrá Debrecen! Hajrá Loki! Mindent bele lányok!

Iceman

(képek forrása: dvsckezilabda.hu)