LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

NB I – Stadionértékelés

Talán emlékeztek rá, hogy két évvel ezelőtt már bemutattuk az ország legfontosabb stadionjait és értékeltük őket több szempontból is. Most azonban csak egy dologra voltunk kíváncsiak: a szerkesztőség tagjai közül ki hogyan rangsorolja be őket pusztán személyes szimpátiája alapján.A véleményünket sok tényező befolyásolhatta ugyan, egy dolog azonban semmiképp: nem a benne játszó csapatot értékeltük, hanem a létesítményt. Egy percre félretettük ellenérzéseinket, vagy épp szimpátiánkat és csupán a létesítményeket vizsgáltuk.

Vajon a „siratófalú” MTK pályája tetszetősebb mint a Kisvárda mini-stadionja? A Pancho aréna Makovecz-stílusú faberakásaival lekörözi-e a Diósgyőr nemrég átadott stadionját? Az Újpest omladozó pályája jobb színhely a focihoz, mint a mezőkövesdi Városi Stadion? Most kiderül a szerkesztőség rangsora!

1. Debrecen – Nagyerdei Stadion
Elfogultak lennénk az első hellyel? Talán igen, de én hiszem, hogy nem csak azért mondjuk, hogy a Nagyerdei Stadion a legszebb pálya Magyarországon, mert a DVSC-nek szurkolunk. A fákkal borított környezete, az aszimmetrikus borítása, húszezres férőhelye, pazar lelátói atmoszférája mind emeli a hazai mérkőzéseink fényét. Már tényleg csak az hiányozna, hogy a betonelemek szürkeségét piros-fehér színek és szimbólumok váltsák fel.

2. Miskolc – DVTK Stadion

A diósgyőri stadiont idén avatták fel, de egyelőre nem sok sikert hozott a hazai közönségnek, akik száma – illeszkedve a magyar általános trendhez – egyre fogy. Ettől függetlenül stadionjuk impozáns látványt nyújt. Legalábbis, magyar szinten mindenképp kiemelnénk. Modern, célnak megfelelő, egyes belsőépítészeti elemeiben pedig még a Nagyerdei Stadionra is emlékeztet.

3. Felcsút – Pancho Aréna

Bárcsak ne létezne ez a stadion, mert az azt jelentené, a PAFC sem létezik. De létezik mindkettő, ha pedig már létezik, el kell ismerni a felcsúti stadion különlegességét. Makovecz-stílusa miatt érdemes legalább egyszer ellátogatni ide és megcsodálni, hogyan lehet a betonelemeket a fával ilyen jól kombinálni.

4. Ferencváros – Groupama Aréna

A Groupi leginkább a Budapest Sportcsarnokhoz, azaz a Kavicshoz hasonlít – csupán a pálya felett itt nincs tetőszerkezet. A labdarúgás iránt érdeklődőket kielégíti, bár a megfelelő parkolási lehetőségek kidolgozását mintha kifelejtették volna a tervezésből. Modern külsejével igazi ékszere lehetne a fradistáknak, már ha jelentős létszámban lennének, akik képesek asszisztálni a jelenlegi rendszerhez.

5. Szombathely – Haladás Sportkomplexum

Ismét egy „friss, ropogós”, de a Fradit koppintó székek mellé átlagosabb kinézet került. A szombathelyiek büszkék lehetnek rá, a fenntartásával kapcsolatban viszont nem túl jó hírek jelentek meg az építkezés alatt és után. Kijárt már nekik egy új stadion, de vajon mi lesz így Marika nénivel a tizediken?

6. Kisvárda – Új Kisvárdai Stadion

Még csak pár hete adták át, de itt legalább elkészültek vele, míg a csapat NB I-ben van. (Ez például a Szolnok esetén nagyon nem sikerült.) Kis csapatnak, kis stadion, de legalább szép és profi körülmények. Ez a pálya rendben van.

7. MTK – Új Hidegkuti Nándor Stadion

Mindig némi undorral tekintek a Hidegkutira. A kapu mögötti fal otromba, nevetséges és elrettentő példa. A stadion oldallelátói pöpecek, az MTK pedig már régen kiérdemelte, hogy modern körülmények között fogadhassák ellenfeleiket – bárcsak ne lett volna ilyen kicsi a telekméret…

8. Újpest – Szusza Ferenc Stadion

Az első stadion a listán, amit nem az elmúlt években építettek, vagy újítottak fel. Meg is látszódik rajta, hogy sokat látott, sokat átélt már, hiszen a válogatott számára is gyakran rendelkezésre állt. Bár ismert az előtörténete, a vendégszektor elé felhúzott háló nem szurkolóbarát, ahogy a hazai oldal repedezett betonelemei sem sok jót ígérnek. Egyszerű, de nagyszerű pálya lehetne egy komoly felújítással, így azonban szépen lassan kezd libalegelővé alakulni.

9. Mezőkövesd – Városi Stadion

A Felcsút és a Kisvárda után pedig itt a harmadik helyezett a kisebb arénák között. A felújítás előtt még talán a „pálya” kifejezés is túlságosan megtisztelő módon hangzott, azóta azonban azt mondhatjuk rá, hogy rendben van.

10. Honvéd – Bozsik Stadion

A Bozsik Stadion hamarosan megújul – a rossz nyelvek szerint ehhez Lanzafame elengedése is kellett. Addig is itt van a tizennégyszeres bajnoknak a Bozsik. Lapos, futópályás, csak egy kis szakaszon fedett. Néha pedig még a talaj minőségére is figyelnek. Ha itt nincs retro hangulatos, akkor sehol.

11. Székesfehérvár – Sóstói Stadion (régi)

A Sóstói Stadion már nincs használatban, átépítése folyamatosan csúszik, de tavasszal talán már átadják. Építészetileg az új stadion is illeszkedik majd a diósgyőri és szombathelyi kettőshöz, a székek pedig ugyanazt a „pixeles” elrendezést viselik magukon. A régi stadiont így már nem élvezhetik a dunántúliak, amely nekem leginkább a nyíregyházi pályát idézte fel, kicsit igényesebb kivitelben.

12. Paks – Fehérvári úti Stadion

Hogyan kaphat ez a pálya engedélyt évek óta? Másodosztályú, sőt, néhány harmadosztályú csapatnak is különb van. Ez nem stadion, csak egy gyep, ha viszont a meccs napján esik az eső, akkor még az sincs, csak dagonya. Ide vágyunk legkevésbé. Még szerencse, hogy mezőkövesdi mintára ezt is megszépítgetik.

Mindezen túl viszont talán az lenne a legfontosabb, hogy ezek az arénák újra megteljenek – szurkolókkal. Addig ugyanis csak a magyar labdarúgás régi-új, szomorkás mementói.

Csibu