LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Lejjebb tolnának minket

Az újabb válogatott szünet után a 11. fordulóval folytatódik a magyar pontvadászat. A Loki számára azonban egy sorsdöntő négymeccses etap kezdődik holnap a Paks ellen, aminek fontosságát a legutóbbi LokiZónában alig győztük hangsúlyozni. Ennek oka pedig az, hogy zsinórban 4 olyan mérkőzés jön, ahol nagyjából velünk azonos játékerőt képviselő, vagy gyengébb, de a kiesés elkerüléséért életre-halálra menő küzdelmeket vívó csapatokkal játszunk. Ha ezen a 4 nyerhető meccsen nem szerzünk legalább 8-9 pontot, nem fogunk megnyugtató helyen telelni, a tavaszi szezonunk pedig ismét bosszúságokkal teli és meredek lehet. Az első összecsapás ebben a sorozatban az idényt rosszul kezdő, de azóta magára talált, 7 meccs óta veretlen Paksi FC ellen lesz. A vereség teljes mértékben elfogadhatatlan, a döntetlen mindenáron elkerülendő, a győzelem pedig ha nem is kötelező, de erősen ajánlott.

Tavaly ilyenkor már javában tartott a Loki azóta is sokat emlegetett 9-meccses veretlen szériája, ami végül a (viszonylag) nyugodt tavaszi szezonunk zálogának bizonyult. Idén egyelőre elmarad a csapat játéka a várakozásainktól. Az NB I ikszkirályaiként (5 meccsen is képtelenek voltunk döntésre vinni a dolgot) 3 győzelmünk mellett egyelőre csak a hetedik helyre vagyunk jók. Az atomvárosiak azonban az elmúlt 5 meccsükből 4-et megnyerve a 4. helyre hajrázták fel magukat, és egyelőre nehéz feladatnak tűnik a megállításuk. A 4. helyezett fog tehát játszani az alsóház tetején tanyázó Lokival. A képet azért kicsit árnyalja, hogy ha csak a Hali elleni agyonnyert meccset behúztuk volna, most pontazonosságban állnánk Csertőiékkel. De az esélyekre és a formákra majd később visszatérek, lássuk, kikre vár a feladat, hogy győzelemre vigyék a Lokit!

A hátsó alakzatban csupán egy poszton várok változást. A védelem jobb oldalára visszatérhet az az Erik Cikos, aki párhetes sérülés után múlt hétvégén már szerepet kapott a Kisvárda elleni edzőmeccsen. Az eddig ott játszó Kusnyír így reményeim szerint visszatérhet eredeti posztjára és VKP-ként kaphat szerepet a megbetegedett Haris Attila helyén. Csősz Ricsi, bár szépen helyt állt a Fradi ellen, Tőzsér visszatérésének lehet áldozata. A két szélen Bódi és Varga Kevin helye biztosnak tűnik. Itt jegyezném meg, hogy ha rajtam múlna, én Bódin hagynám a csapatkapitányi karszalagot, Tőzsér hiánya pedig egyáltalán nem érződött a csapat játékán az elmúlt két fordulóban, Sokatmondó az is, hogy egy Csősz Richárd képes volt maradéktalanul pótolni a mezőnymunkáját. Elől pedig a két legegészségesebb csatárunk, Takács és Szécsi futhatnak ki a Nagyerdei Stadion gyepére. Hála Istennek egyébként Avdijaj felépülésével bővültek a variációs lehetőségeink csatárposzton, ami Bereczki betegsége miatt különösen fontos (nem mintha Dani mutatott volna eddig egy MK gólpasszon kívül bármit is).

A két gárda tehát nagyjából azonos játékerőt képvisel, a csata végkimenetele pedig eléggé megjósolhatatlannak tűnik. Persze ha a Loki TV-nek a Fórum folyosóján „véletlenszerűen” összefogdosott interjúalanyait kérdezzük, nyerünk 2:1-re (mint minden hétvégén) és papíron mellettünk szól a hazai pálya is, az eddigi tapasztalatok óvatosságra intenek. 2018 ugyanis úgy vonul be a történelembe, ahol a hazai meccsre kijáró Loki-szurkolóknak még a szokásosnál is kevesebb örömben volt részük. Idén ugyanis csak HÁROM hazai bajnokit nyert meg a Loki és abból kettő a DVTK ellen volt. Ha viszont nem Szabolcs-Szatmár vagy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből vagy, már dörzsölheted is a tenyered, mert biztos, hogy legalább egy pontot elviszel a Nagyerdőről. A tolnaiak pontszerzése mellett szól még az európai viszonylatban is kiemelkedőnek számító stabilitásuk (a keret nagy része már jó 5 éve együtt focizik), impresszív veretlenségi sorozatuk, a Herczeg által is kiemelt veszélyes pontrúgásaik és híresen kellemetlen, rombolásra épülő stílus nélküli játékuk.

Ugyanakkor a Loki mellett szól, hogy a Paks eddig ha kikapott, azt idegenben tette (Mezőkövesd és Honvéd), győzni pedig csak a nálunk azért jóval gyengébb Szombathelyi Haladás otthonában sikerült a zöld-fehéreknek. Kényszerből megfiatalított csapatunk pedig egyáltalán nem szerepelt rosszul az utóbbi két meccsen, hiszen nagy nehezen behúztuk a Kisvárda elleni hazai csörtét, illetve sikerült pontot rabolni a végig felsőbbrendűen futballozó Fradi otthonából is. Továbbá ha az általunk prognosztizált kezdőcsapat lép pályára, kiegészülünk két rutinos, nagyobb minőséget képviselő játékossal is, aki reményeim szerint bizonyítási vágytól hajtva jó produkciót tesznek le az asztalra. Mint mindig, ezúttal is hibátlanhoz közeli védekezés kell, különösen figyelni kell a házi gólkirályukra, Hahn Jánosra. Fontos továbbá a jobb helyzetkihasználás, mert hiába lövünk rengetegszer és igen gyorsan kapura, ha az gólveszélyt nem hordoz magában. Különösen azért, mert mostanában szinte senki ellen nem tudunk dominálni a pályán.

Egy biztos, kiélezett meccsre van kilátás, ahol nem írnánk alá kapásból az ikszet, a vereség pedig egyértelműen elfogadhatatlan. A DVSC-Paksi FC találkozó szombaton 17 órakor kezdődik, TV nem tűzte műsorára, de az m4sport.hu-n lesz majd stream. A játékvezető Karakó Ferenc lesz. A lelátón is illene most már jobban odatenni magunkat, mert újabban leszurkol minket mindenféle kisvárdai várkerti vitéz. Érdekesség továbbá, hogy a Paks ingyen szurkolói buszokat indít Debrecenbe.

Mindörökké hajrá Debrecen!

Lucas

(főkép: dvsc.hu)