LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #7

A 18. fordulóval nemcsak az őszi szezon ért véget, hanem egyúttal lezártunk egy újabb hármas etapot, így pedig pont a téli szünet előtt még tudunk egy rangsort felállítani az aktuális erőviszonyok alapján. Lássuk tehát, hogy milyen előjelekkel vonulnak téli pihenőre az NB I csapatai!

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Ferencváros (1., 0, )

Ugyan elveszítették a nagy rangadót a Videoton ellen, még így is megnyugtató ötpontos előnyben vannak legnagyobb riválisukkal szemben, ráadásul a harmadik egymás elleni összecsapást újfent otthon vívhatják majd tavasszal. Nem lehetnek elégedetlenek az ősszel, még úgy sem, hogy elég sok váratlan pontvesztés becsúszott. Valószínűleg egyébként is meg van írva felülről, hogy idén nekik kell bajnoknak lenniük…

2. Videoton (2., 0, )

A vasárnapi győzelmük igazából arra volt jó, hogy ne tekintsük már az őszt követően eldőltnek az NB I idei kiírását. Ahhoz képest, hogy a mezőny többi tagjához képest több, mint tíz meccsel többet játszottak az ősszel, ez az ötpontos hátrány nem is annyira vészes, pláne ha még hozzátesszük azt is, hogy Nikolic nem nagyon rotálja a csapatát, így kvázi ugyanazzal a 15-16 játékossal tolták végig az őszt. A második helyük fixnek tekinthető, az első helyre meg idén mást jelöltek ki.

3. Honvéd (3., 0, )

Az ősz során végig dobogós Honvéd a szezon végét katasztrofális, ötmeccses nyeretlenségi szériával zárta, amivel sikerült megelőznünk őket, így nem tudnak a dobogón telelni. Viszont valamilyen szinten ez is az erejüket mutatja, hogy még öt nyeretlen meccs után is csak egyetlen pontra vannak a dobogótól. Kellően erős és összeszokott keretük van, amit télen még lesz lehetőségük foltozni is. Továbbra is a harmadik hely elsőszámú várományosának tekintjük őket.

4. Újpest (5., +1, )

Hajszálon múlt, hogy ne ők töltsék a téli szünetet a dobogón, ám végül be kellett érniük döntetlennel a Kispest ellen, aminek mi is nagyon örültünk. Így a lilák pillanatnyilag csak az ötödikek, de bőven lőtávolon belül vannak. Egyelőre sok a döntetlen, így hiába a legkevesebb kapott gól a mezőnyben. Idén nem biztos, hogy sikerül a tavalyi bravúr és a bronzérem.

5. DVSC (6., +1, )

Kellemes meglepetést okoztak nekünk a srácok az utolsó fordulókban, hiszen nagyon féltettük őket ettől a sorozattól, ám több mumust is megfricskázva három győzelemmel zártuk az évet, a körbeverések miatt pedig ez alatt a három forduló alatt a hetedikről a negyedik helyig léptünk előre – nem véletlen mondjuk mindig, hogy a kiegyenlített mezőny miatt egy-egy jó vagy rossz sorozat mennyit tud számítani. Jól néz ki ez a harmadik hely, de ne feledjük, hogy tavaly is a dobogón teleltünk, és akkor bizakodóak voltunk, ám a tavasz csalódást keltő volt. Idén remélhetőleg nem csúsznak be „váratlan” vereséget, és ténylegesen harcban leszünk a harmadik helyért, de egyelőre óvatosak vagyunk, és helyén kezeljük a helyzetet.

6. MTK (4., -2, )

A kék-fehérek is elszúrták az ősz végét, pedig sokáig nagyon szépen gyűjtögették a pontokat újonc létükre, de az például nem nagyon fér bele, hogy a kiesőjelölt Kisvárda ellen már hat pontot is elhullajtottak, miközben a szintén alsóházi Diósgyőrtől is simán kikaptak. Az MTK-ban egész ősszel ott lapultak a váratlan győzelmet (Vidi elleni 3-0-s siker idegenben), illetve a hasonlóan meglepő vereségek (az előbb említettek). Általában a mezőny nagy részére igaz ez a hektikus szereplés, de az MTK nagyon a végleteket súrolja, emiatt a középmezőnynél előrébb nem fognak tudni végezni.

7. Mezőkövesd (7., 0, )

A Kövesd is negatív szériával, négymeccses nyeretlenséggel zárta az őszt, így némileg leszakadtak az élmezőnytől, és pillanatnyilag a hetedik helyen állnak. Bár pontszámban  nem nagy a lemaradás, most már azért hátrafelé is kell tekintgetniük, ugyanis zárkóznak az alsóházi csapatok is. Ettől függetlenül nem gondolnánk, hogy kiesési gondjaik lennének majd tavasszal, de alighanem a felsőházról lemondhatnak.

8. Paks (8., 0, )

A Paks jelenleg a mezőny legrosszabb formában lévő csapata, hiszen zsinórban hat találkozón maradtak nyeretlenek, ráadásul csak három pontot tudtak szerezni ez idő alatt. Így aztán hiába voltak sokáig ők is harcban a harmadik helyért, mostanra a nyolcadik helyen állva már közelebb van hozzájuk a kieső hely, mint a dobogó. Vélhetően tavasszal is inkább hátrafelé kell majd tekintgetniük.

9. Puskás Akadémia (9., 0, )

Két hete edzőváltás történt Felcsúton, Benczés Miklóstól elköszöntek a Paks elleni döntetlent követően, ami azért is volt némileg meglepő, mert akkor is kitartottak mellette, mikor sokáig a kieső helyeken tanyázott a csapat, ám az ősz második felében főként hazai pályán szorgosan gyűjtögették a pontokat, így egyelőre kétmeccsnyi távolságban vannak a kieső zónától. Szerencsére komolyabb célokért idén sem fognak tudni küzdeni, így marad a posvány.

10. DVTK (10., 0, )

Bármennyire is hihetetlen, de a DVTK a bajnokság legjobb formában lévő csapata, amely három győzelemmel és két döntetlennel zárta az évet, így pedig a vonal fölött tudnak telelni. A helyzetük ettől még nem megnyugtató, a Kisvárda folyamatosan kapaszkodik, ráadásul fájó pont lehet, hogy a két döntetlent éppen a két közvetlen rivális, a Haladás és a Kisvárda ellen érték el, őket tehát nem tudták elszakítani magukról. Nagy harc lesz ez köztük és a Várda között a bennmaradást illetően, de rutinosabb csapat a Diósgyőr, így idén is megkapaszkodhatnak valahogy.

11. Kisvárda (11., 0, )

Az ősz vége jól sikerült a számukra, hiszen hét pontot gyűjtöttek az utolsó három meccsen, amivel azt elérték, hogy még lőtávolon belül maradjanak a bennmaradó csapatok mögött. Nagy kérdés, hogy milyen stratégiát követnek majd a télen, jelentősen átalakítják-e a keretet, hoznak-e még légiósokat, sok függ majd az igazolásaiktól. Viszont jelenleg nem érezzük, hogy helyük lenne az NB I-ben, így ők lehetnek majd az egyik búcsúzó csapat.

12. Haladás (12., 0, )

A hétvégi győzelmünkkel nem csak azt értük el, hogy a dobogón telelhetünk, hanem egyúttal a szakadék szélére (vagy már konkrétan bele a szakadékba) löktük a Halit. Kilátástalan a helyzetük, mondhatjuk hogy szerencséjük sincs, de egy kiesés elöl menekülő csapat esetében ez általános jelenség. Nagyon nagy a hátrány, nyolc pontot nem lesz könnyű tavasszal ledolgozni, eleve kevesebb meccs áll majd a rendelkezésre, és láthatóan mentálisan sincs egyben a gárda. Kijelenthető tehát, hogy a Haladástól búcsúzunk a szezon végén.