LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Egy hét, két hazai meccs! 4 pont?

Pénteken este félidejéhez érkezik a női kézilabda bajnokság 2018/2019-es idénye. A szezon tizenharmadik meccsén hazai környezetben a Vác gárdájával fogunk megküzdeni a pontokért. Ha a tabellára pillantunk, konstatálhatjuk, hogy pénteki ellenfelünk a bajnoki tabella ötödik helyét foglalja el, három ponttal megelőzve minket. Az idei szezon eddigi legnehezebb hazai mérkőzése lesz ez, ugyanis eddig a Kisvárdát leszámítva olyan együttesek érkeztek a Hódosba, akiket illett legyőzni, mondhatni kötelező volt a győzelem.

Azonban a Vác elleni derbi már más tészta, itt igazi ki-ki meccsre kell számítani. Szilágyi Zoltán csapata már ebben a szezonban is bizonyította rátermettségét. Ezt szimbolizálja az a tény, hogy legyőzték azt a Siófokot a Balaton partján, ahol mi megsemmisítő vereséggel kezdtük az évadot (az már más tészta, hogy ezt a Sió az EHF Kupa selejtezőjében megbosszulta). Vereségeiket a Győr, Ferencváros, Érd triótól szenvedtek el, valamint legutóbb az Alba otthonában is alulmaradtak. A váciak az elmúlt években elkezdtek egy új koncepció alapján csapatot építeni, melyben nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal magyar játékosok beépítésére. Természetesen a tehetségek mellett rutinos légiósokat is alkalmaznak. Barbara Arenhart a kapuban, Karoline de Souza pedig a büntetők végrehajtásában fontos láncszeme a gépezetnek (48/34=70,8%). Radosavljevic Sanja pedig nagyon veszélyes szélső. Olyan külföldiek játszanak tehát váci színekben hétről hétre, akik képesek meccsek eldöntésére, csapatuk vezéreivé válni, ha a helyzet úgy kívánja.

Visszakanyarodva a fiatalokhoz: a tavaly nyáron aranyérmet szerző junior válogatott több tagja is náluk szerepel (Kácsor Gréta, Suba Sára és Szabó Kitti). Van még egy játékos, aki külön kiemelést érdemel. Lakatos Ritára gondolok, aki már korábban is szerepelt már a Dunakanyarban, ám tett egy kevésbé sikeres kitérőt Norvégiában, majd visszatért Vácra. Az előző szezonban búcsúzó Vasastól leigazolták a nagy reménységnek kikiáltott Kuczora Csengét, aki az ETO elleni őszi bajnokin szenvedett súlyos sérülése miatt még nem tud klubja rendelkezésére állni, de képességei alapján helye lehet a csapatban akár hosszabb távon is. Az utóbbi időben több meghatározó játékosukkal és a vezetőedzővel is szerződést hosszabbítottak. Kácsor, Szondi és Radosavljevic is hosszabb távra kötelezte el magát.

Házi góllövőlistájukat de Souza vezeti negyvenkilenc találattal, a második helyen Radosavljevics áll negyvenöt góllal, a harmadik Kácsor Gréta pedig negyvenkettő alkalommal volt eredményes. Egységes csapatot alkot a váci társaság, csak akkor lehet esélyünk itthon tartani a pontokat ha mindenki maximális koncentrációval teszi majd a dolgát, technikai hibák, kapufák nem fognak beleférni. Látva az elmúlt fordulók összecsapásait azt mondom, Vili bá vezérletével képesek lehetünk megnyerni ezt a rangadót. Esetleges vereségünkkel öt pontra nőne a két csapat közötti távolság, ami már jelentős hátránynak számítana. Azonban ha itthon tarjuk a pontokat, akkor egyetlen egységre felzárkóznánk és versenyben maradnánk az eredetileg kitűzött célunkért, a nemzetközi szereplést érő helyezések egyikéért.

Az előző szezonban emlékezetes körülmények között sikerült kiharcolni a győzelmet, már csak pár másodperc volt hátra az összecsapásból, szabaddobáshoz jutott csapatunk, ám a figurát nem átlövőinkre, hanem jobbszélsőnkre, Csáki Vikire játszottuk ki, erre nem számítottak a váciak sem így, Csakesz egy az egyben szembe került Arenharttal, a vendégek hálóőrével. Viktória nem hibázta el a ziccert, nyolc másodperccel a vége előtt megszerezte a győzelmünket eredményező találatot. Később a Vác megóvta a találkozót, de ezt az MKSZ nem látta megalapozottnak, maradt a pályán elért eredmény. Akkoriban azt a címet adtam cikkemnek, hogy ez a ‘szív diadala’. Akkor nem játszottunk jól, de kiharcoltuk a győzelmet! Ez lebegjen most is a szemünk előtt! Abból a szempontból is érdekes találkozó előtt állunk, hogy vezetőedzőnk, Köstner Vilmos, illetve a Vác szakmai igazgatója, Németh András régi jó barátok, bizonyára ismerik egymás apró trükkjeiket, kíváncsian várjuk kinek sikerül borsot törni a másik orra alá!

K&H Liga Női NB I. 13. forduló:
2019. január 25. 18:00 Hódos

DVSC SCHAEFFLER – GMV Europe Vác

Játékvezetők: Horváth Péter – Marton Balázs.

Egy hét alatt két hazai mérkőzésre fog sor kerülni, ugyanis jövő héten szerdán, január 30-án a bajnokság tizennegyedik fordulójában a Siófokot látjuk vendégül. Nagyon nehéz feladat áll lányaink előtt, ugyanis egy kisebb világválogatott érkezik Debrecenbe. A Balaton partiak keretében román, spanyol, francia, horvát, dán, lengyel, orosz, szerb, norvég és mutatóban egy-két magyar kézilabdázó is szerepel. Ezt az igazán nemzetközi társaságot a norvég Tor Odvar Moen irányítja. Egyetlen magyar klubként a Siófok ’képviseli’ hazánkat az EHF Kupa csoportkörében. Az elmúlt években rendre évente új edző és új koncepció alapján próbálnak csapatot építeni. Ezek a próbálkozások eddig rendre kudarcba fulladtak, ám az erre a szezonra súlyos milliókért összevásárolt társaság eddig a lehetőségeikhez képest elfogadhatóan teljesít. A két nagy csapat (Győr, FTC) mögött versenyben vannak az Érddel a bajnoki bronzéremért. Ahogy a madarak csiripelik, a jövőben is ezt az utat kívánják járni, legyen ez az ő szívük joga, magánemberként nem értek egyet ezzel az elképzeléssel, azonban erre nincs ráhatásom.

A bajnokság nyitányán borzalmas nagy pofonba szaladtunk bele a Kiss Szilárd Arénában. Megsemmisítő vereséget (35-18) szenvedtünk. Akkor mindösszesen tizenöt percig tudtuk tartani a lépést a Siófokkal, már a szünetre meglett a közte tíz. Az első játékrészben mindössze hat alkalommal voltunk eredményesek. A folytatásban kissé hatékonyabbak lettünk, hiába emeltünk a fordulatszámon ezt a házigazdák is tartani tudták, sőt még rá is tettek egy lapáttal. Tizenhét góllal múltak felül minket. Ettől rosszabb szezonkezdetre alig számíthattunk.

Már azon az összecsapáson is az SKC vezéregyénisége volt a horvát világklasszis Andrea (Penezic) Kobetic. Kilenc alkalommal mattolta kapusainkat, azóta pedig további hetvennégy találat fűződik a nevéhez, az NB I-es góllövőlista ötödik helyén áll. Az ő semlegesítése nem egyszerű feladat, ugyanakkor neki is lehetnek gyengébb napjai, bár ez ritkán fordul elő. A csapat elsőszámú irányítója Estelle Nze Minko, aki a francia válogatottban rendre kiegyensúlyozott teljesítménnyel rukkol elő, ám klubszinten kissé ingadozóbb a játéka. Széleken Camille Aoustin és Simone Böhme rohamoz legtöbbször. Kapujukban pedig a norvég válogatottal sikert sikerre halmozó Silje Solberg mellett Denisa Dedu is képes megbabonázni az ellenfeleket. Ha szigorúan a neveket hasonlítjuk össze, akkor kiderül, nem mi vagyunk az esélyesebbek, azonban azt elvárhatjuk, hogy a Hódosban mindenki izzadjon meg ha el akarja vinni a pontokat.

A Siófoknak igencsak zsúfolt a januárja, sorban játsszák a meccseket a bajnokságban és az EHF Kupában egyaránt. Ez sok utazással  jár, hétvégén Svédországban kell pályára lépniük, majd szerdán utaznak hozzánk, vasárnap pedig Dániában van jelenésük. Remélem ezt az erőltetett menetet ki tudjuk használni, és sikerül meglepnünk őket. Eddigi EHF-kupabeli meccseiket megnyerték, így magabiztosan vezetik csoportjukat. Egy kis múltidézés gyanánt megemlítem, hogy legutóbb legyőztek minket hazai pályán, így aztán lenne miért revansot venni.

K&H Liga Női NB I. 14. forduló:
2019. január 30. 18:00 Hódos

DVSC SCHAEFFLER – Siófok

Játékvezetők: Nagy Ferenc – Túróczy József.

A héten bejelentette a klub, hogy Varsányi Nóra meghosszabbította szerződését a klubbal, ennek értelmében Nyüzit további két évig piros-fehérben láthatjuk hétről hétre. A következő idényben a tizedik szezonját kezdi meg felnőtt csapatunk keretében jobbszélsőnk! Sok sikert a folytatáshoz! Mindent bele Nóri!

Egy hét leforgása alatt két teljesen más szemlélettel rendelkező csapat fog vendégszerepelni Debrecenben, ezalatt az egy hét alatt megláthatjuk, mire is számíthatunk a szezon második felében, melyek lehetnek azok a célok amelyeket reálisan gondolkodva elérhetünk! Bíztatok mindenkit jöjjön, szurkoljunk a lányoknak, december végén a Budaörs elleni meccsen is majdnem telt ház és remek hangulat volt. Nagyon fontos két meccs vár a lányokra, akik számítanak ránk! Együtt sikerülhet!

Hajrá Debrecen! Hajrá Loki!

Iceman

(képek: dvsckezilabda.hu)