LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

InStat: 24-28. forduló elemzés

Újabb öt forduló telt el legutóbbi elemzésünk óta, így ismét összeszedegettük a relevánsabb statisztikai adatokat egy csokorba. Nézzük, hogy a számok miképp támasztják alá az elmúlt hetekben elért jó eredményeinket!

Először jöjjenek a szokásos grafikonok, és gyorsan fussuk át a lényegesebb adatokat, köztük a játékosok egyéni teljesítményét mérő InStat Index-szel.

Meccsről meccsre

Nem ez volt a szezon legszínvonalasabb meccse, ezt a számok is mutatják. Egyetlen jól eltalált lövés eldöntötte az ikszesnek tűnő mérkőzést, végre egyszer mi örülhettünk ilyen szituációban.

Érdekes képet fest a DVTK elleni meccsünk. Ha emlékszünk még, a korai vezetés után egyből át is adtuk nekik a területet, és hagytuk, hogy a szélekről próbálkozzanak. Nagyon sok beadás záporozott a kapunk felé, amiket kivétel nélkül hatástalanítottunk. Soknak tűnik a labdabirtoklási fölény, közel kétszer annyit is passzoltak a vendégek, de ez meddő fölény volt: a lövési mutatók jól szemléltetik, hogy nem volt igazából sanszuk a gólszerzésre.

Itt nagyjából reális képet mutatnak a számok. A Vidi fölényben játszott, jóval többször próbálkozott, és igazából minden mutatónkban fölénk nőtt. Ettől függetlenül pici szerencsével egy pontot elcsíphettünk volna.

Itt végre vállalható számadatokat produkáltunk. Gondolok arra, hogy jó arányban találtuk el a kaput (nem is kevésszer), 400 fölött passzoltunk, és a pontosságunk is elérte a bűvös 80%-os határt. Egy 20-30 perces időszakot leszámítva uraltuk a mérkőzést és megérdemelten nyertünk.

Legutóbbi mérkőzésünk „lőlapja” érdekesnek hat. Én úgy éreztem, hogy nagyon sok labdát adtunk el, ennek ellenére a 82%-os pontosság rendben van. Ami szembetűnő, az a mindössze két kaput talált lövés: erre mondtuk azt, hogy 35 percet emberelőnyben játszva ennél azért többet vártunk volna.

A végére még így általánosságban pár dologra felhívnám a figyelmet. A statisztikai adatok alátámasztják, hogy továbbra is „kis csapatként” viselkedünk. Ezt úgy értsd, hogy nem törekszünk domináns játékra, nem járatjuk a labdát, nem passzolgatunk, hanem továbbra is az ellenfél hibáira építve próbálunk kontrákból érvényesülni. Amint azt a példa is mutatja, ilyen hozzáállással is lehet részsikereket elérni, de én azt vallom, hosszú távon és komolyabb célokért küzdve nem feltétlen ez a járható út. Persze mondhatjuk, hogy a jelenlegi keretünk erre a játékra alkalmas. Számomra azért kicsit fájó, hogy ilyen technikás és papíron jól passzoló középpályával nem tudunk (vagy nem akarunk) határozottabb, dominánsabb játékot játszani. Bízom benne, hogy a következő szezonban látunk majd előrelépést ez ügyben.

(Az adatok forrása: MLSZ adatbank)