LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Mítoszok nyomában – Kiszámítható büntetők?

Annak idején volt egy viszonylag rövid életű cikksorozatunk, a Mítoszok nyomában, amely statisztikai oldalról vizsgált meg szurkolói vélekedéseket, annak érdekében, hogy megerősítse vagy cáfolja azokat. Az idei szezont követően ismét adódik pár ilyen érdekes előfeltevés, amelyek érdemesek arra, hogy felélesszük a rovatot. Elsőként most arra a kérdésre keresem a választ, hogy valóban kimutatható-e a bajnokságban megítélt büntetők eloszlása alapján a csapatok feltételezett „hátszele”.

Mielőtt belekezdenénk a statisztikák áttekintésébe, szeretnék mindenkit egy kis játékra hívni. Az alábbiakban 6 kérdés olvasható, melyeket érdekes lehet előzetesen megtippelni, és aztán ellenőrizni, hogy ehhez képest mi a valóság.

1. Melyik csapat javára fújták be a 2018/19-es szezonban a legtöbb büntetőt?

2. Kinek a javára ítélték meg a legkevesebb büntetőt?

3. Melyik csapat ellen fújták be a legtöbb büntetőt?

4. Ki ellen fújták be a legkevesebb büntetőt?

5. Melyik csapat esetén a legrosszabb a javára és ellene befújt büntetők egymáshoz viszonyított százalékos aránya?

6. Melyik csapat esetén a legjobb a javára és ellene befújt büntetők egymáshoz viszonyított százalékos aránya?

Ugyanezeket a kérdéseket a szerkesztőtársaimnak is feltettem, akik az alábbi tippeket adták:

És akkor most lássuk a válaszokat, kérdésekre bontva.

1.  Melyik csapat javára fújták be a 2018/19-es szezonban a legtöbb büntetőt?

Legyünk őszinték: nagyjából a Fradi és a Vidi jut először eszünkbe mint lehetséges két jelölt ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Ezt persze alá lehet támasztani azzal, hogy az első két helyezettről beszélünk, akik ezzel összefüggésben a legnagyobb nyomást helyezik az ellenfelekre, de saját mérkőzéseinken is érezni szoktuk, hogy ezen csapatok ellen a külső tényezők szintjén is mennyire „dől” a pálya.

A helyes válasz egyébként nagyrészt megfelel a várakozásoknak: az első helyen a Fradi végzett 10 megítélt büntetővel, a Vidi pedig mögöttük „lohol” 8 tizenegyessel. Az viszont nagy meglepetés, hogy van egy csapat, amely beékelődik kettejük közé 9 büntetővel, illetve egy másik, amelynek a javára a Vidihez hasonlóan szintén 8-szor mutattak a bírók a büntetőpontra. És ami még érdekesebb; ki nem találnák kedves Olvasóink, hogy mi a közös ebben a két együttesben! Nos, az, hogy mindketten kiestek. Bizony; az MTK javára több büntetőt (9-et) ítéltek meg, mint a Vidinek, és a másik kieső Haladás is tartja a tempót a maga 8-as mutatójával. Különösen is érdekes lehet tehát, hogy ez a két együttes még így sem volt képes megőrizni az élvonalbeli tagságát.

2. Kinek a javára ítélték meg a legkevesebb büntetőt?

Ami azt illeti, itt is megvannak a kézenfekvő tippek: DVSC, DVTK, Paks. Érzésre ezek a csapatok nem éppen a bírók kedvencei, így nem számít különösebben kockázatosnak rájuk tippelni. A helyes megfejtés ennek fényében itt sem meglepő: a javunkra befújt 3 büntetővel csak másodikok vagyunk hátulról nézve, mivel a Paks egészen döbbenetes 1-es mutatóval rendelkezik. Ehhez képest a miskolciak 4 büntetője már egész jó érték. Amikor tehát Csertői Aurél a szezonjukat nehezítő külső tényezőkről beszélt, vélhetően nem csak a szokásos közhelyeket pufogtatta. „Fun fact” egyébként, hogy az atomvárosiak egyetlen tizenegyesét éppen Könyves Norbert harcolta ki ellenünk, és azzal győztek 2-1-re. Persze ez nekünk annyira nem vicces…

3. Melyik csapat ellen fújták be a legtöbb büntetőt?

Aki még emlékszik a mostani szezon első pár fordulójára, már csak amiatt is betippelné a Kisvárdát, mivel sorozatban ítélték meg ellenük a büntetőket. A későbbiekben (kvázi Kondás Elemér távozását követően…) persze ez a lendület alábbhagyott, így a kategórián belül szóba jöhet még a Loki, DVTK, Paks trió is. Az eddigi két kérdéssel ellentétben ez a válasz viszont kifejezetten a döbbenetes kategóriába tartozik: mégis ki gondolta volna, hogy nem ezen csapatok valamelyike, hanem a politikai hátszéllel leggyakrabban vádolt felcsútiak ellen ítélték meg a legtöbb tizenegyest? Ráadásul ez a 12-es mutató egy tényleg brutális szám, mely mögött jócskán elmarad a Kisvárda és a DVTK 8-8 elszenvedett büntetője. Ami minket illet, a 6-os mutatónkkal éppen a felét tudjuk produkálni a PAFC adatainak, de azért a későbbiekben ezt az összképet még árnyaljuk majd…

4. Ki ellen fújták be a legkevesebb büntetőt?

Na, ha korábban nem jött be a Vidi mint tipp, akkor majd itt! És tényleg, a fehérváriak hasonlóan kiugró statisztikát mutathatnak fel ezen a téren, mint a másik oldalról nézve a Paks: egyetlen egyszer (!) jutott csak az aktuális ellenfelük büntetőhöz, és az a csapat egyébként éppen a PAFC volt. Ezt nevezik családon belüli erőszaknak… A fehérváriak mutatója egyébként annak fényében különösen érdekes, hogy a második legkisebb szám ebben a kategóriában a 4.

5-6. Melyik csapat esetén a legrosszabb, illetve a legjobb a javára és ellene befújt büntetők egymáshoz viszonyított százalékos aránya?

Az alábbiakban minden csapat neve mellett a javára és ellene megítélt büntetők száma szerepel, illetve százalékos arányban kifejezve az, hogy az összes büntetőből hány százalékot ítéltek meg a javukra.

FTC: 10-5 –> 66,7%

VIDI: 8-1 –> 88,9%

DVSC: 3-6 –> 33,3%

HONVÉD: 6-7 –> 46,1%

UTE: 5-4 –> 55,6%

MEZŐKÖVESD: 5-4 –> 55,6%

PAFC: 6-12 –> 33,3%

PAKS: 1-6 –> 14,2%

KISVÁRDA: 4-8 –> 33,3%

DVTK: 4-8 –> 33,3%

MTK: 8-4 –> 66,7%

HALADÁS: 9-5 –> 64,2%

Mint láthatjuk, a Vidi döbbenetes, 88,9%-os aránnyal vezet, míg a másik végletet a Paks jelenti 14,2%-kal. Második legjobb mutatóval a Fradi-MTK kettős rendelkezik 2/3-os aránnyal (azaz háromból két büntetőt ők rúghattak a mérkőzéseiken), míg hátulról nézve számos csapat (Loki, Kisvárda, DVTK, PAFC) osztozik ennek inverzeként az 1/3-os arányszámon. Itt érdemes kiemelni, hogy bár a felcsútiak ellen rengeteg büntetőt fújtak be, de a javukra is sokat megítéltek, így arányait tekintve ugyanott tartanak, mint pl. mi, ami azért némileg árnyalja a fentebb leírtakat.

Pár egyéb gondolat:

1. Látványos, hogy a fővárosi csapatok jócskán az országos átlag felett teljesítettek, általában ők inkább profitáltak a büntetőkből. (Még a legrosszabb mutatóval rendelkező Honvéd is kiegyenlített számokkal rendelkezik.)

2. A büntetők értékesítésének hatékonyságát illetően van pár csapat, amely nagyon nem lehet büszke a teljesítményére. Kezdjük egyből a Vidivel, amely csak minden második büntetőjét értékesítette a bajnokságban. Hasonlóan rossz mutatóval rendelkezik %-os arányt nézve a DVTK, ők négy tizenegyesből kettőt váltottak gólra. Ugyancsak sok büntetőt rontott el a Haladás: a szombathelyiek 9-ből csak 5-ször találtak az ellenfél kapujába. A legjobb hatékonysággal a Honvéd lődözött, ők mind a 6-szor értékesítették a lehetőségüket, de a Kisvárda (4) és a Loki (3) is 100%-os mutatót tudhat magáénak. Szegény Paks egyetlen (értékesített) büntetőjéből nem vonnék le ilyen jellegű következtetéseket.

3. Érdekesség, hogy a felcsútiak ellen a 12 büntetőből 5-ször is hibázott az ellenfél, de a Honvéd is szorosan ott van mögöttük, sőt, arányaiban még jobban állnak, mivel a 7 esetből csak 4-szer sikerült a kapujukba találni. További furcsaság, hogy a Fradi két büntetőt is hibázott a Haladás ellen, a PAFC és a DVTK pedig oda-vissza megajándékozták egymást egy-egy kihagyott tizenegyessel.

 Összegzés:

Természetesen csak a számokat alapul véve nem állapíthatjuk meg egyértelműen, hogy mennyire voltak jogosak ezek a büntetők, vagy hány esetben maradt el a bírói sípszó, amikor pedig indokolt lett volna. Bizonyos tendenciák azonban kirajzolódnak, így érdemes megvizsgálni, hogy az előzetes, szurkolói fejekben élő prekoncepciók beigazolódtak-e.

A Vidi és a Fradi hozta a várt számokat, sőt, a fehérvári alakulat aránytalanul túl is teljesítette azokat. ( A Vidi mutatói gyakorlatilag megmagyarázhatatlanok annak tükrében, hogy miként szerepel az előttük és a mögöttük álló csapat.) Az is jól látszik, hogy a tabellán elfoglalt helyezésünkhöz képest indokolatlanul rosszak a mutatóink, egyszerűen nem tűnnek reálisnak a számadatok. (Hasonló anomália egyébként a két kieső csapat javára megítélt rengeteg büntető is.) A legnagyobb meglepetést mégis a felcsútiak statisztikái jelentik számomra, és ez az a pont, ahol egész biztosan nem igazolódtak be az előzetes várakozások.

Ami minket illet, egyfelől sehol nem szereplünk a legrosszabb helyen, ez tehát cáfolja az előzetes várakozásainkat; másfelől viszont messze nekünk a legpocsékabbak a mutatóink a felsőházi csapatok közül, ami azért alátámasztja a személyes benyomásainkat.

Így tehát összességében csak a statisztikai adatokat nézve kijelenthetjük, hogy nagyrészt közel állnak a valósághoz a szurkolói elképzelések, de pár csapat kapcsán egyértelműen téves prekoncepciók élnek a fejünkben.

Hajrá Loki!

Enderson