LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A sikeres szezon 4 pontja…

…avagy így győzzük le az albán Kukesit! Nemes, de nehéz kihívás, hogy beharangozzam a Kukesi elleni találkozónkat, ami egyben az új idényünk kezdete is. Nemes, de nehéz kihívás a Lokié, hiszen nekik jutott az a feladat, hogy legyőzzék az albán Kukesit, akiket egyáltalán nem szabad leírnunk. Nemes, de nehéz kihívás előtt állunk, de lássuk, hogyan győzhetjük le az akadályokat!

A szokásos beharangozó helyett néhány pontba foglalom, mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a Kukesi elleni találkozónk és az idei szezonunk.

1. A siker megfelelő meghatározása

Igenis kellenek a célok, rövid- és hosszútávon egyaránt. Nem feltétlenül helyezésben, továbbjutásban, hiszen egyértelmű, hogy mindent meg kell tenni a továbbjutásért és a dobogón elért minél jobb helyezésért. Az apróbb célok sokkal fontosabbak. Siker lehet például az, ha idegenben gólt lövünk, ha itthon nem kapunk gólt. Siker lehet az, ha növeljük a meccsenkénti passzteljesítményünket. Siker lehet az, ha év végére lesz olyan játékosunk, aki eléri a 10 szerzett gólt. Siker lehet az, ha ismét beépítünk 1-2 fiatalt a csapatba, ha jól teljesítenek az igazolásaink, és az is, ha minimalizáljuk a sérülések számát.

Ezek meghatározása nem azért fontos, hogy elhangozzék és csupán irányt mutasson. Azért fontos, mert a siker eléréséhez meg kell tenni minden szükséges lépést. Úgy kell játszani a Kukesi ellen, vagy a többi találkozónkon, és úgy kell felépíteni az edzéseket, a rehabilitációt, úgy kell játékosokat igazolnunk, hogy aládolgozzon az előzetes meghatározásoknak. Kellenek az apró előrelépések, hiszen például, ha az lenne a célunk, hogy növeljük a tavalyi kaput találó lövések számát (átlagosan 5), akkor ezt kell maximálisan megtámogatni olyan taktikával, játékosokkal, edzésekkel, amivel ez sikerülhet.

2. A szurkolók kiszolgálása

Hiszem, hogy a közhangulatot, a szurkolók hozzáállását és viselkedését nagyban befolyásolja, hogyan kommunikálnak a játékosok, a stábtagok, milyen hangvételű cikkek jelennek meg. Nem hiszek a „mindig minden jó” elvben, abba még a klub egyik legsikeresebb edzője, Kondás Elemér is hatalmasat bukott, hogy képtelen volt elismerni, vagy magára vállalni, ha valami nem úgy történt, ahogy szerette/szerettük volna. És nem hiszek az elhallgatásban sem, mert nem lehet okulni belőle és felesleges kétségeket ébresztenek, amik talán még rosszabbak, mintha megtudnánk az igazságot.

Segíteni kell a szurkolók mérkőzésre jutását (erre láttunk már többször is jó példát idegenbeli buszoztatásnál), részt kell venni a meccseken túli közös eseményeken (a családi nap valami ilyesmire lenne hivatott, de jó példa a Komáromi Gábor emléktorna is). Olyan marketinget kell folytatni, amiből érződik, hogy szüksége van a csapatnak a szurkolóra (erre jó példa a Bódi Ádám interjúnk egyes részei). A bérlet- és a meccsjegyárak kialakítása egy nagyon fontos lépés volt, amiért szerintem nem lehetünk elég hálásak, de akkor lesz igazán jó az albánok elleni párharcunk és az azt követő időszakunk, ha odafigyelnek azokra, akik miatt létezik a labdarúgás: a szurkolókra.

3. Megalkuvást nem tűrő játék, szívvel-lélekkel

Az utolsó bajnoki címünk óta nem telt el úgy év, hogy ne lett volna néhány olyan meccsünk, amit csak fél gőzzel igyekeztünk lehozni. Ahol szurkolói szempontból botrányos játékot láttunk, és azt éreztük, nem is akarjuk a győzelmet. Ha a csapat akarja a sikert, és aki pályára lép mindent belead (de tényleg mindent), az segít a fenti két pontban egyaránt: sikeresebbek leszünk és a szurkolók is elégedettebbek lesznek – eredménytől függetlenül.

4. A megfelelő taktika és kulcsemberek megtalálása

Ez nyilvánvalóan a stáb feladata, akik viszont abból főznek, ami van. Ezért lenne fontos minden átigazolási időszakot kihasználni: több érkező esetén nagyobb az esélye, hogy valaki beválik. A Kukesi például hozzánk hasonlóan nem a labdatartásról és a sokpasszos játékról híres. Az elmúlt mérkőzéseiken gyakran náluk volt keveset a labda, és kontrából, gyors támadásépítésből szerezték góljaikat. Amikor hátrányba kerültek, hiába vették át a kezdeményezést, sokkal nehezebben törték fel az ellenfél védelmét. Ezért lényeges kérdés, hogy ki és mikor szerzi meg a párharc első találatát.

A kulcsemberek megtalálása tavaly részben sikeres volt, hiszen érkezett Pávkovics, az akadémiáról Kusnyír; Bódi és Szécsi pedig eddigi pályájuk egyik legjobb teljesítményét nyújtották. Kérdés, hogy ha az átigazolási pletykák igazak, és Kusnyír, valamint Bódi elhagyja a csapatot, ki kerülhet a helyükre és kik lesznek azok, akikre támaszkodhatnak a többiek.

Összegzés

Ezek azok a főbb pontok, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. A Kukesi ellen leginkább arra leszek kíváncsi, csapatot látok-e a pályán, vagy csak 11 játékost. Herczeg András hosszabbítása miatt nincsen bennem félsz ezzel kapcsolatban, a mérkőzés tétje (továbbjutás esetén a Torino ellen játszhatunk, nem mellesleg három éve nem játszottunk nemzetközi tétmeccset) pedig biztosan gondoskodik majd a pályára lépők motivációjáról.

A fent látható kezdő csak óvatos becslés (Garba helyett valószínűbb Takács kezdőbe állítása), hiszen az idény első mérkőzése jön. Sokkal inkább egy vágyott Loki-kezdő ez. Bárhogy is legyen, egy nagyon nehéz találkozóra, kellemetlen ellenfélre számítok és egy olyan idényre, ahol ismét meg kell újulnunk ahhoz, hogy eredményesek legyünk. Mert gondolatok, érzések, remények ide- vagy oda, a legvégén úgyis azt nézzük majd: hanyadikok lettünk és továbbjutottunk-e. Ehhez kívánok mindenkinek jó szurkolást csütörtökre és a következő 10 hónapra!

Csibu