LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Legyőztük a mumusunkat

Az új idény második fordulójában máris egy közvetlen riválist, az Alba Fehérvár gárdáját láttuk vendégül Debrecenben. Csapatunk otthona, a Hódos Rendezvénycsarnok éppen felújítás alatt áll, így a lányok átköltöztek a szomszédba, a Főnixben játszottuk le az összecsapást!

Ellenfelünk az előző idényben a DVSC mögött a hetedik helyen zárta a bajnoki pontvadászatot. Keserű emlék számomra visszagondolni az Alba elleni meccsekre. 2018 őszén Fehérváron találkozott a két egyesület, akkor még Pal Oldrup Jensen volt a Loki vezetőedzője. Sima vereségünk volt az utolsó cseppek egyike abban a bizonyos pohárban a norvég szakember számára. Köstner Vilmos tanítványai azonban hazai környezetben sem tudtak visszavágni Deli Rita csapatának, a Hódosból is elvitte a két pontot az Alba. Így aztán nyugodt szívvel mondhatom, nem tartozik kedvenc ellenfeleink köze tegnapi riválisunk. Azonban nem csak a 2018/2019-es szezonban, hanem az azt megelőző években sem termett sok babér számunkra ellenük. Legutóbbi öt meccsünkön egy döntetlen és négy vereség a mérlegünk a fehérváriak ellen. Még fájóbb, hogy egymás után kétszer is legyőztek minket hazai pályán.

Erre az idényre alaposan kicserélődött az Alba kerete, meghatározó légiósok hagyták el Deli Rita együttesét. Naschimento Érdre szerződött, Olga Gorshenina és Yana Zsilinskaitye Moszkvában folytatják karrierjüket. Anyai örömök miatt nem számolhat a szakmai stáb Temes Bernadettel és Májer Krisztinával sem. Ami az érkezőket illeti: a feltörekvő utánpótlásból a győri nevelésű Afentáler Sárát kölcsönvették az ETO-tól, illetve Varga Emőke játékjogát végleg megszerezték szintén a Rába-partiaktól. A sors azonban közbeszólt. Mind a két fiatal játékos súlyos sérülést szenvedett az elmúlt hónapokban, így szinte az egész idényre kidőltek a sorból. Legnagyobb fogás azonban a Békéscsabáról szerződtetett Walfisch Mercédesz. A bal átlövő évek óta a legmeghatározóbb játékosa volt a viharsarkiaknak. Amennyiben Deli Ritának sikerül beépíteni a hatalmas lövő erővel rendelkező játékost, akkor komoly fegyverrel bővül a repertoárjuk. Azonban a legveszélyesebb láncszem az a francia válogatott Claudine Mendy. Az átlövő az elmúlt két szezonban 25 góllal terhelte meg kapunkat, ám ebben a kiírásban is jó formában kézilabdázik, a Mosonmagyaróvár ellen hintett egy nyolcast. Legutóbb Kovács Anna hiába tett meg minden tőle telhetőt csapat szinten buktuk el a meccset. Ezekkel az előjelekkel vártuk tehát a rangadót!

Ideiglenes otthonunkban egy teltházas Hódosnyi tömeg várta a csapatokat, hatalmas tér a Főnix, mégis egészen jól mutatott a részben megtelt alsó karéj. Győzni kell minden áron, ebben maradtunk a kezdő sípszó előtti pillanatokban lezajlott eszmecserénkben a srácokkal. Nagyon hamar megszereztük első gólunkat, az összecsapás huszonkettedik másodpercében Tóvizi volt eredményes. Az első percekben fej-fej mellett haladt a két gárda (3-3). Ezután viszont jött a szokásosnak mondható rövidzárlatunk, több mint négy percig nem tudtunk gólt szerezni, miközben az Alba szélsője, Zazai kétszer, az átlövő Mendy egyszer volt eredményes. Köstner Vilmos nem teketóriázott, máris kikérte az első idejét. Az edzői intelmek beváltak, Vantara-Kelmen duplázott, Kovács Anna is megzörgette a hálót, közben Deli Rita, a fehérváriak vezetőedzője is kihasználta egyik időkérési lehetőségét (6-6). A következő percek ismét a vendégcsapatról szóltak, míg mi gólképtelenek maradtunk csaknem tíz percig, az Alba ötször is eredményes tudott lenni. Volt itt minden: kihagyott hetes Bulath Anitától, elkapkodott lövések Jeca Despotovictól, gyenge próbálkozás Karnik Szabinától. Vili bának nem maradt más választása, ismét magához hívta csapatát, mert ebben az időszakban nagyon sok hibával játszott a Lokomotív (6-11). Ismét jót tett a mini pihenő, a szünetig sikerült egy gólra felzárkózni ellenfelünkre. Kovács és Varsányi találatai révén máris jobb volt az eredményjelzőre nézni, noha még mindig nagyon pontatlanul játszott csapatunk. Felzárkózásunkban az is szerepet játszott, hogy Triffa váltotta a gyenge napot kifogó Oguntoyét. A félidőben tehát a vendégek vezettek (12-13). Oly sokszor leírtam már, hogy jó lenne tudni mit mondhat ilyenkor Köstner mester a lányoknak, az biztos, hogy akadt mondanivalója bőven.

A második játékrész elején viszonylag hamar ledolgoztuk minimális hátrányunkat, sőt, a vezetést is átvettük. Lendületünket egy időkéréssel próbálta megtörni Deli Rita, be is jött a szándéka a vendégek trénerének. Védekezésben jelentősen feljavult csapatunk, ugyanakkor támadásban továbbra is nagyon szertelenül kézilabdázott a piros-fehér hölgykoszorú. Rengeteg ziccer maradt kihasználatlanul, szerencsénkre a Fehérvár sem tudott nagyon ellógni tőlünk (16-18). Bő negyedóra volt hátra a mérkőzésből mikor elhasználta vezetőedzőnk a harmadik time out-ját. Vámos Petra ás Petrus Mirtill is feliratkozott a gólszerzők listájára, fiatal tehetségeink a nehéz szituáció ellenére higgadtan használták ki lehetőségeiket. Szabó Dorci két hetest is kivédett az összecsapás hajrájában, megtörve ezzel a vendégcsapat lelkesedését. Támadásban Kovács Anna és Bulath Anita brillírozott, elléptünk riválisunktól (21-18). Ezekben a percekben nagyon érződött annak a lehetősége, hogy itt az alkalom eldönteni a két pont sorsát, lezárni a meccset. Az utolsó percek már az „örömkézilabdáról” szóltak, Anna akármivel próbálkozott, gól lett a vége, még az sem zavarta az összképet, hogy Mendy berámolt pár gólt a kapunkba. Nyögvenyelős kezdet után a hosszabb kispadnak is köszönhetően meglett a győzelem, jogosan zúgott a vastaps a lelátóról.

DVSC SCHAEFFLER – Alba Fehérvár KC 30:22 (12-13)

Rövid értékelés: kapusaink közül Triffa és Szabó Dorci is remekül szállt be a padról, Viki ma felejthető produkcióval rukkolt elő, szélről Nyüzi és Vica is szerzett fontos gólokat. A meccs hőse a 13 (!) gólig jutó Kovács Anna, átlövőnk nagy kedvvel játszott, és ami még ennél is fontosabb, nagyon hatékonyan értékesítette a lehetőségeit. Bulath Anita is hozzátette a maga tudását, rutinját ami kellett a győzelmünkhöz. Karnik Szacsa és Elke Karsten kevesebb játéklehetőséget kapott. Ami mellett nem tudok elmenni szó nélkül, az Jelena Despotovic szétszórtsága. Jecát a túlzott akarás vágya is fűthette, tegnap semmi sem jött össze montenegrói játékosunknak, lőtt mellé, fölé, jobbra-balra. Semmi baj, majd legközelebb jobb lesz, fogadni mernék a Fradi és a Békéscsaba ellen hatalmas gólokat fog szerezni. Ami pedig a játék összképét illeti, próbálunk gyorsan és kreatívan kézilabdázni, de még sokszor átesünk a ló túloldalára. Meg kell találni azt a sebességet amikor minimalizálni lehet a hibák számát. Ezen pedig az segít ha jönnek sorban a meccsek. Külön kiemelném a lányok elszántságát, az utolsó pillanatig hajtottak, küzdöttek még akkor is amikor már tudták megvan a meccs. Jár a gratuláció! Szép volt csajok!

Jövő héten kedden a kilencedik fordulóból előrehozott összecsapáson a fővárosban, az Elek Gyula Arénában szerepel a DVSC az FTC vendégeként. A felkészülési időszakban a zöld-fehérekkel közösen edzőtáboroztunk Balatonbogláron, friss emlékeink vannak tehát Bíró Blankáékról. A közös edzések mellett két meccs is szerepelt a programban, mind a kettőt a Ferencváros nyerte meg. A Fradiból távozott a korábban a Lokiban is játszó Bobana Klikovac, Horváth Dóra az MTK-ba, Faluvégi Győrbe, Pena és Szikora Siófokra szerződött. Visszatér Golovin Vlagyimir csapától a jobbszélre Bánfai Kíra, illetve a norvég válogatott Emilie Christensen is a Népligetben folytatja. Nagy erőssége lehet a csapatnak a sérülésből felépülő kőkemény beállós Danick Snelder. Az Érd és az MTK elleni meccseken a zöld-fehérek védekezésének a vezére volt a holland játékos. Gyermekáldás után kezdte el a felkészülést Szekeres Klára. Pásztor Noémi is egyre jobban megtanulja a fővárosiak játékfilozófiáját, hármas védő poszton így kellemes helyzetben van Elek Gábor vezetőedző. Az előző idényben gyengébb védekezés jellemezte a Fradit, ebben előre léphetnek az új szezonban. Támadásban Klujber Katrin mellett Háfra Noémi a legveszélyesebb fegyverük, de szélsőik közül Schatzl és Lukács is képes húzóemberré válni. Irányítóban pedig a magyar válogatott csapatkapitánya, Kovacsics Anikó feladata fazont szabni a játéknak. Jellemző az FTC-re a fiatal játékosok szerepeltetése, ebben az idényben Tóth Nikolett lehet az új üstökös, aki berobban a köztudatba. Nem mi vagyunk az esélyesek, pláne idegenben, de Varsányiéknak mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a lehető legjobb tudásukat nyújtsák kedden. Remek erőfelmérő lesz ez az összecsapás a bajnokság elején. Hamarosan ugyanis a Vác ellen lépünk pályára idegenben, a fővárosiak elleni rangadót arra is kiválóan használhatjuk, hogy felkészüljünk a ránk váró ki-ki mérkőzésre!

K&H Liga Női NB I. 9. forduló:

FTC-Rail Cargo Hungaria – DVSC SCHAEFFLER
2019. szeptember 10. 18:00 Budapest, Elek Gyula Aréna
Játékvezetők: Bacs József – Bóna Szabolcs.

Hajrá DVSC! Hajrá Debrecen!

Iceman