LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Most akkor mi lesz a bérletesekkel???

Szerda este bekövetkezett az, amire már napok óta számítani lehetett: minden sporteseményt zárt kapuk között kell megrendezni. Ez alól természetesen az NB I sem kivétel. Így bár reménykedtünk, hogy a szombati, ZTE elleni meccsre még kimehetünk (jelen helyzetünkben ez a szezon legfontosabb mérkőzésének titulálható), de a tegnapi bejelentés nyomán már a hétvégi fordulót is nézők nélkül rendezik meg. Ezzel kapcsolatban egyre több olyan kommentebe futok bele a közösségi médiában, hogy akkor most mi lesz a bérletesekkel, akik előre kifizették a meccs árát, de mégsem mehetnek ki?

A válasz nagyon egyszerű: SEMMI. Azt gondolom, hogy aki bérletet vesz a szezon elején, az ezzel (a klub szeompontjából) csekély mértékű összeggel is támogatja a csapatot, cserébe a klub biztosít számára egy állandó helyet a stadionban, ráadásul teszi mindezt kedvezményesebb áron, mintha egyesével megvennéd a jegyeket minden mérkőzésre. A bérletvásárlással bizonyítod az elkötelezettségedet a klub iránt és a magad módján anyagilag is támogatod az egyesületet. Jelen esetünkben arról van szó, hogy öt hazai mérkőzésünk lenne még idén, a helyzet jelenlegi állás szerint (és ez az én saját véleményem) egyiket sem nézők előtt rendezik meg, hacsak arról nem születik döntés, hogy felfüggesztik a bajnokságot, és egy későbbi időpontban (leghamarabb a nyáron) folytatják, ha folytatják egyáltalán.

Én nem értem, hogy ebben a helyzetben hogy merülhet fel az bárkiben is, hogy mondjuk időarányosan visszakapjon bizonyos összeget a bérlet árából. Lehet, hogy velem van a baj, de miért is kéne a klubnak bárkit is kártalanítani? Előfordul a nagy világban sok helyen, hogy egy-egy klubot zárt kapus büntetéssel súlytanak, nem rémlik, hogy hasonló esetben bármikor is visszafizettek volna bármekkora összeget is a bérleteseknek. A jegyek viszont teljesen más kategória: aki ticketett vásárolt az adott mérkőzésre, azt úgy korrekt, ha visszaváltják, erről alighanem hasonló döntés születik majd (mint ahogy történt az a magyar válogatott esetében is az Azerbajdzsán elleni zárt kapus találkozó során). Jelen helyzetet pedig még különlegesebbé teszi, hogy a klub önhibáján kívül rendelik el a zárt kaput. Hogy adott esetben a klub tesz-e majd bármilyen gesztust a bérletes szurkolói részére a következő szezonban (kedvezményesebb bérletár, ingyen sör, akármi), az már természetesen egy más kérdés. Én úgy gondolom, hogy ha nem lesz ilyen ackió, akkor sem szabad emiatt haragudni.

Sokan elbagatellizálják a jelenlegi helyzetet. Nem arról van szó, hogy mi betojtunk volna, de meghökkentő volt számomra olyan véleményeket olvasni, hogy akkor miért nem engednek be legalább 500 bérletest, elvégre annyi a limit. Felelőtlen, aki így gondolkodik, mint ahogy felelőtlennek tartom azt is, hogy a hazai mozik a kiskapukat kihasználva 99 főt beengednek egy-egy filmre. Magyarországon a hivatalos adatok szerint még kevés a fertőzött ember, de látjuk, hogy Európa szerte milyen helyzetek uralkodnak, különösképp Olaszországban, ahol mára már két focista is megfertőződött (Rugani és Gabbidiani, a Juve és a Sampdoria játékosai). Az intézkedések épp azért születtek, hogy Magyarországon ne fajuljon ilyen súlyossá a helyzet. Épp ezért a felelősségteljes gondolkodásmód az, ha mindenki streamen követi majd a DVSC – ZTE bajnokit (és a stadionon kívül sem gyűlünk össze).

Ha kíváncsi vagy a véleményünkre a koronavírussal és annak sportéletre gyakorolt hatásaival kapcsolatban, akkor ajnáljuk a tegnapi Semleges Térfél off-topic adásunkat!

Nekünk is fáj az, hogy ki kell hagynunk a mérkőzéseket, én 17 éve vagyok bérletes és kettőnél több hazai meccset egyetlen szezonban sem hagytam ki (azt az egy-kettőt is fájó szívvel tettem). Azonban nincs mit tenni, el kell fogadni a jelenlegi helyzetet, és arra törekedni, hogy minél hamarabb a rendes kerékvágásban folytatódhasson az élet.