LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Fantomok #4 – Mate Eterovic

Rovatunkban olyan, egykoron a DVSC-ben megforduló játékosokat veszünk górcső alá, akiket nagy reménnyel történő leigazolásukat követően nem igazán láthatott a pályán a közönség. Ergo mindenki csak fantomként emlékszik rá: látta valahol a nevét, talán a fotójával is találkozott, de játszani sose, vagy csak ritkán látta. Annak járunk utána, hogy miért sültek be ezek az igazolások! A negyedik rész alanya igazi csemege, a horvát Mate Eterovicot mutatjuk be nektek.

1, Mit lehetett tudni róla, mielőtt leigazoltuk?

1984-ben született Splitben. A Hajduknál nevelkedett, 2003-ig állt a horvát klub szoláglataiban. Két évig a szintén horvát NK Solin együttesében focizott, majd 2005-ben légiósnak állt, úticélja pedig Szlovénia lett. A 2005/06-os szezont az NK Mariborban töltötte, a 8 meccsen szerzett egy találata nem volt sikeresnek mondható. A következő ében el is hagyta Szlovénia legjobb klubját és az NK Naftába igazolt. Itt két magyar csapattársa is volt Sebők József és Kocsárdi Gergely személyében. A lendvai csapatnál két egész jó évet futott, mindkétszer 8 találatig jutott, házi gólkirály is lett a csapatában. Ilyen előélettel szerződtette őt a DVSC 2008-ban.

2, Mi lehetett a koncepció a leigazolásában?

Az ő nevét nemrég, a Duduról szóló citromdíj cikkben már említettem. Abban az évben csatárgondokkal küzdött a Loki, Sidibe, Zsolnai Tchana, Kouemaha és Stojkov is távozott. Azon a nyáron érkezett Eterovic mellett az említett Dudu és Oláh Lóránt is, hogy a minőség mellett mennyiségire is meglegyen a támadósorunk. Igazából egy 24 éves horvát támadó, aki a Hajdukban nevelkedett és a szlovén első osztályban két év alatt 16 gólt szerzett, még első ránézésre nem is tűnhetett rossznak. De sajnos később ez a vélemény megváltozott róla. Egyébként leigazolásának bejelentésekor a klubhonlap külön ki is emelte, hogy az egykori Loki-kapus, Sandro Tomic közbenjárása került Debrecenbe a horvát támadó, ráadásul négy évre írt alá.

3, Miért vált fantommá a DVSC-ben?

Így mutatkozott be: „Egy kicsit több időre van szükségem, hogy megismerjem a csapatot, de azt például tudom: a Debrecen pár éve kiütötte a Hajduk Splitet a Bajnokok Ligája-selejtezőben. Ennek nagy visszhangja volt Horvátországban. Tudom, hogy a Debrecen az egyik legnagyobb klub Magyarországon. Remélem, a hírnevét én is öregbíthetem majd. Befejező csatárnak tartom magam. A góljaim nagy részét a tizenhatoson belülről szereztem. Mindkét lábammal egyformán jól lövök, és ha cselezni kell, akkor sem jövök zavarba. Kicsit furcsa magamról beszélni. Jobb szeretném, ha inkább a szurkolók beszélnének majd úgy rólam, hogy ez a srác valóban jó fogás volt. Az ő véleményük csak hitelesebb.” Akkor beszéljünk mi, szurkolók! Nagyon sok nevet írtunk fel, akik majd előbb utóbb helyet kapnak ebben a rovatban, de olyan kevés van, aki egyetlen bajnokin sem lépett pályára a Lokiban. Eterovic ilyen. Bár kicsit ironikus a dolog, mert cserébe egy UEFA-kupa selejtezőn bemutatkozhatott, a Young Boys ellen kapott hat percet. Ezen kívül csereként játszott egy Ligakupa meccsen, illetve kezdőként két NB II-es bajnokin a tartalékcsapatban. Az a megtiszteltetés is érte, hogy egy-egy alkalommal leülhetett a kispadra a Magyar Kupában és az NB I-ben is. Ennyit tudott elérni bő három hónap alatt, ugyanis még az év novemberében szerződést bontottunk vele, melyet a klubhonlap szűk közleményben kommentált: „A horvát támadó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A játékos nyáron érkezett Debrecenbe, de három hónap alatt nem tudta a csapatba verekedni magát.”

4, Mi lett vele utánunk?

2009-ben visszatért Horvátországba az NK Solinhoz, majd kipróbálta magát Görögországban. A folytatásban volt még horvát csapatban (NK Postira), megjárta Iránt (Paykan FC), de a legtöbb évet korábbi sikerei helyszínén, Szlovéniában töltötte. Itt volt az NS Mura, a Rudar Velenje és az NK Domzale futballistája is. Szlovéniában egész korrekt karriert futott be, 196 mérkőzésen 65 gólig jutott a Prva Ligában. Ha minden igaz, napjainkban is aktív, ami nem elképzelhetetlen, hiszen még „csak” 35 éves. Legutolsó információk szerint a Brac-szigeten lévő Postira település csapatában focizik, ez egy amatőr státuszú csapat, egyébként ebben az együttesben 2010-ben is megfordult, amikor a görögországi légióskodásból hazatért.