LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Az első igazi erőpróba jön

Egyetlen pici megingástól eltekintve remekül kezdtünk az NB II-es szezont, de legyünk őszinték, látva az ellenfeleket, ez az eddig megszerzett 10 pont a kötelező kategória volt, sőt, a 12 sem lett volna túlzás. Vasárnap jön viszont az első komoly ellenfél a szezonban, aki ellen már nem feltétlenül mehetünk biztosra. Gyirmótra utazunk, egy olyan ellenfélhez, amely évek óta az NB II élmezőnyét ostromolja, de valamiért megelégszik azzal, hogy a másodosztály élcsapatának számítanak, feljutási szándék nem nagyon mutatkozik (emlékezetes, hogy a 2010-es években rendre bukták el „véletlenül” úgy a feljutást tavasszal, hogy szinte végig feljutó helyen álltak). Azért egy NB I-es szezon így is becsusszant nekik, és nem is voltak kellemes ellenfél a számunkra. Lássuk, hogy mire számíthatunk ezúttal ellenük.

A Dunántúlra valahogy mindig kellemetlen utazni, és ez a Loki esetében hatványozottan igaz. Egyébként sem nagyon sziporkázunk „házon kívül”, de az ország nyugati részén általában megszenvedünk. Annak idején az ETO, a ZTE, a Pécs, de még sokszor a Pápa is kellemetlen ellenfél volt, a Vidiről, a Felcsútról, vagy Paksról pedig ne is beszéljünk. Idén pedig már Siófokon fel is eleveníthettük a régmúlt közel sem szép emlékeit. A Gyirmót már egy évtizede meghatározó csapata az NB II-nek, mi sem bizonyítja ezt az eredménysoruk. Az elmúlt tíz évben ugyanis az alábbi helyezéseket produkálták, időrendben visszafelé haladva: 7., 3., 6., 12. (NB I), 1., 3., 3., 3., 3., 2. – a számokat látva azt is mondhatnánk, hogy mennyire pechesek ezzel a sok harmadik helyezéssel, de egyrészt annak idején még a kétcsoportos NB II-ben csak az első hely ért feljutást, másrészt rendre tettek is arról, hogy ne legyen feljutás a szezon végén. A legutóbbi ST adásban is erről beszélt a győri kolléga, hogy Gyirmóton mindenki megelégszik a posvánnyal, az NB II-es körülményekkel és fizetésekkel, jó nekik itt élcsapatként tetszelegni, mintsem néha-néha pofozógépnek feljutni az NB I-be, ami anyagilag sem feltétlenül éri meg.

Egyszer azért összejött nekik a feljutást, de csont nélkül ki is estek. Mi viszont kétszer is megszenvedtünk ellenük, ugyan az elején Debrecenben megrendezett meccset sima 4-0-ra nyertük, utána Gyirmóton „csak” egy 2-1-es győzelem sikeredett, aztán a tavaszi debreceni harmadik meccs végképp necces volt, gól- és emberhátrányból fordítva tudtunk nyerni az utolsó pillanatban, és ha nincs ez a győzelem, akkor könnyen lehet, hogy a szezon végén kézen fogva búcsúztunk volna a gyirmótiakkal az NB I-ből. Azóta viszont továbbra is egy masszív élcsapatnak számítanak a másodosztályban, és bár két esetben is lecsúsztak a dobogóról, azért lenézni továbbra sem érdemes őket. A győri szurkertársunktól azt is megtudtuk, hogy Gyirmóton idén a dobogó a cél – ez hangzatos, mert nyilván ők is tisztában vannak vele, hogy az első két helyre nem sok esélyük van, mégis jól hangzik célként ezt megfogalmazni, ami egy harmadik helyezéssel is teljesülhet. Nem is kezdtek egyébként rosszul, a Csákvárt, a Halit és a Budaörsöt is megverték, Szentlőrincen viszont becsúszott nekik egy érthetetlen vereség, így 9 pontjukkal közvetlenül mögöttünk állnak a tabellán.

Hétközi cikkemben írtam arról, hogy Kondás eddig minden meccsen átlagosan öt helyen változtatott a kezdőcsapaton, és idegenben nem játszott eddig három védővel a csapat. Jó kérdés, hogy most miként sakkozik majd edzőnk. Ugyebár most ismét három meccsben kel gondolkodni, ráadásul nem is akármilyenekben, hiszen a vasárnapi meccs után szerdán a Szegedet fogadjuk, szombaton pedig megyünk a Vasashoz, tehát hét nap alatt 3 meccs vár a csapatra, amiből kettőt idegenben vívunk erős ellenfél ellen. Emiatt arra számítok, hogy ezúttal is lesz rotálás, felállást tekintve pedig ismét a 4-4-2-es hadrendre számítok. A kezdőbe várom Korhutot, Poórt, Varga Kevint és Szécsit azok közül, akik az előző mérkőzésen nem kezdtek. Így pedig a fent látható kezdőcsapat léphet majd pályára.

A meccs időpontja nem szerencsés, vasárnap 19 óra, ráadásul mint tudjuk, az ország másik felében játszunk. Mindez nem éppen nézőcsalogató, így jómagam is idén először hagyok majd ki mérkőzést a helyszínről. Szerencsére a klub most gondoskodott a streamről, így az itthon maradók sem maradnak le ezúttal a mérkőzésről.