LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Kapus, irányító és csatár kerestetik!

Normál esetben szeptember elsejével zárulnak a transzferablakok Európa szerte, csakúgy, mint Magyarországon. Bár kis hazánkban mindig speciális a helyzet, mert élő szerződéssel rendelkező játékost kevés csapat szokott igazolni, a többség a zavarosban halászik, csúnyán fogalmazva kukázik a szabadon igazolható játékosok közt, őket pedig lényegében bármikor le lehet igazolni. A vírushelyzet miatt azonban idén kitolódott az átigazolási időszak, és kijelenthetjük, hogy szeretett csapatunk sincs még készen. Nézzük meg, hogy egy hónappal a szezon elrajtolása után hol szorulunk még erősítésre!

A nyári igazolási hullámot egyébként viszonylag hamar lezavartuk, amire szükség is volt, hiszen alig pár hetes felkészülés után augusztus elején elkezdődött az NB II-es bajnokság. Játékoskeringő rovatunkban naprakészen követhetitek a történéseket, most viszont röviden foglaljuk össze, hogy mi is történt eddig. Távozott ugyebár az összes légiósunk (a magyarosított Kosickyt leszámítva), illetve szintén elhagyta a csapatot Tőzsér, Barna, Belényesi, Nagy S., Kóródi, Bereczki, Csősz, Szabó B., illetve kölcsönbe távozott Kovács P., Damásdi, Gyönyörű G., Kerekes K., Burai. Ez elég hosszú névsor, de kevés meghatározó játékos van köztük. Az érkezők oldalán a kölcsönből visszatérőkön (Pintér Á., Bévárdi, Bárány) kívül megtaláljuk Zöldesi, Poór, Tischler, Sós, Korhut és Varga Józsi nevét. Ők egyébként három hullámban érkeztek, az első három név volt az első körben bejelentett hullám, majd érkezett Korhut és Sós, végül pedig Józsika. Utóbbi érkezése egyébként július 25-én történt, tehát már több mint egy hónapja, azóta nem érkezett új játékos.

Augusztus tehát ilyen szempontból csendesen telt, nem nagyon lehetett nevekről hallani, csupán nyilatkozatok hangoztak el, hogy milyen posztokra keresünk még játékost. Legtöbbet az irányító és a támadó poszt volt emlegetve. Tegnap viszont bejelentették Varga Kevin távozását, ami amellett, hogy szép summát hozott a klubkasszába (végre ténylegesen oda), be is indíthatja a következő igazolási hullámot. Nézzük sorban, hogy mi a helyzet a kényes posztokkal.

Kapus posztot tekintve nem hittük volna egy hónapja, hogy fanyalogni fogunk a felhozatal miatt. Úgy kalkuláltunk, hogy Kosicky személyében van egy honi szinten jó kapusunk, ha pedig a helyzet úgy kívánja, akkor a tehetséges Zöldesi bármikor bevethető. Csakhogy Kosicky a felkészülés elején megsérült, és azóta sem kaptunk arról hivatalos információt, hogy mi a helyzet vele. Pletykaként terjed, hogy súlyos térdsérülést szenvedett, és könnyen lehet, hogy a karrierjének is vége. Ami tény, hogy az eddigi hét mérkőzésen Zöldesi védett, aki tehát be lett dobva a mély vízbe. A teljesítményének értékelésével nehéz dolgunk van. Ugyan akadtak szép védései, az eddigi három bekapott gólunk egyaránt az ő lelkén szárad, ráadásul ezek miatt fontos pontokat is hullajtottunk. Eleinte türelmes voltam vele, de eddig nem sikerült bizonyítania, hogy hosszú távon lehetne rá építeni, így egyre többször vetődött fel egy rutinos kapus leigazolásának lehetősége. Gróf Dávid neve lett bedobva az elmúlt hetekben, ami eleinte meredek pletykának tűnt, mára viszont egyre valószínűbbnek tűnik, hogy kölcsönbe érkezik a Ferencváros rutinos hálóőre. Az ő megszerzése szerintem nagy fegyvertény lenne, az NB I top5 kapusa közé sorolom, az NB II-ben tehát mindenképp klasszis igazolás lenne, vele megoldódnának a kapusgondjaink. Ha pedig jól teljesít, el lehetne gondolkodni a hosszabb távú megtartásán is, tehát az NB I-ben is kezdődhetne az ő nevével az összeállításunk.

Gróf egyre biztosabb, hogy érkezik, de reális célpont lehet-e Németh?

Irányító középpályás. Egyértelműen a legkényesebb pozíció, hiszen jelenleg ide nincs olyan játékosunk, akinek ez lenne az elsődleges posztja és/vagy tartósan jó teljesítményre lenne képes itt. A középpályásaink zöme inkább védekező szellemű, de legfeljebb box-to-box típusú, és nem nagyon van játékszervezőnk. Kondás a szezon elején próbálgatta Bódit, de nem igazán jött be neki ez a szerepkör, legalábbis szerintem a szélen jobb teljesítményre képes, és ezt igazolván az utóbbi néhány meccsen már ott is kapott szerepet. Varga Kevin is egy opció lehetett volna, Herczeg próbálkozott vele a tavalyi szezon elején, de őt végül nem próbáltuk ki, és már nem is fogjuk. Ide rettentően nehéz lesz megfelelő alternatívát találni a magyar mezőnyben, annak tükrében, hogy légióst nem igazolhatunk. Pekár nem lett volna rossz, őt viszont a Vasas vitte el. Ahogy végigfutottam az NB I-es mezőnyt, nem is találtam túlzottan sok reális opciót, mindössze kettőt. Egyrészt ha már rámentünk az egykori játékosaink visszacsábítására, akkor nagyon adja magát Szakály neve, de őszintén szólva én őt nem erőltetném. A másik opció Bőle Lukács a Fradiból, aki tavasszal húzóembere volt a Zetének. Igaz ő sem feltétlen a klasszikus irányító középpályás, mert gyakrabban játszik a szélen, de benne látnék fantáziát. Jelenleg az FTC keretéhez tartozik, de Rebrov nem számol vele, és mivel 30 éves (ezen amúgy meglepődtem), ezért könnyen mozdítható lenne, és elhozható lenne még az NB II-be is.

Szintén problémás a csatár poszt. Mindig is jó támadót a legnehezebb találni, hiszen a gólerős játékosok kelendőek, jó góllövőkre minden csapatnak szüksége van. A lehetőségeinket tovább szűkíti két tény, nevezetesen hogy NB II-esek vagyunk (legfeljebb jó pénzért jön csak el gólerős támadó az NB II-be), illetve hogy kizárólag magyar játékosokból válogathatunk. Mindezek fényében bravúrosnak tartom, hogy Tischlert el tudtuk hozni, és momentán hozzá hasonló minőségű csatárt nagyhirtelen nem is tudnék mondani, aki jelenleg szabad. Ott van egyszer egyébként Németh Krisztián, aki jelenleg csapat nélküli, de nehezen tudom elképzelni, hogy ne tudna külföldön csapatot találni, ha pedig mégis így alakul, akkor nevelőegyesülete, az MTK alighanem tárt karokkal várná. Sokáig téma volt Balogh Norbi idecsábítása, ő mint tudjuk a Kispesthez igazolt. Az biztos, hogy többször is tárgyalt vele a klub, alighanem esetében döntő tényező volt az, hogy nem szeretett volna az NB II-ben játszani. Nem klasszikus befejező játékos, ám mégis támadónak tekinthető Varga Roland, akiről azt csiripelik a madarak, hogy kifelé áll a szénája a Fradiból, és vagy most a nyáron, vagy legkésőbb a télen távozna, és másik NB I-es csapatok mellett a DVSC is érdeklődik iránta. Érdekes opció lenne.

A kulcsposztokat kiveséztük, beszéljünk még azonban néhány névről. Itt van egynek Dzsudzsák Balázs, akinek még mindig nincs csapata, és emiatt kimaradt a válogatott keretből is. Ha szeretne ott lenni a pótselejtezőkön, akkor minél előbb csapatot kell találnia. Szerintem ő már külföldre nem tudja eladni magát, az igényei pedig még honi szinten is kiemelkedőnek számítanak, amit csak nagyon kevés csapat engedhetne meg magának, pechére ezekben az együttesekben nincs rá szükség. Sokszor felvetődött a neve a Fradinál, ám Rebrov egyértelműen ellenzi a szerződtetését, de a Vidinél sem lenne helye a kezdőben. Felvetődött a neve a Zeténél, Salecék szívesen látták is volna, ők azonban nem tudják megfizetni. Az utóbbi napokban/hetekben az MTK-nál edz, felmerült az esetleges odaigazolása is, ám hiába lett volna rá pénz, Borisnál legfeljebb 20-30 perceket játszott volna, amiből pedig ő nem kért. Ahogy telik az idő és nem talál csapatot, szerintem újra fel fog vetődni az ő neve Debrecenben, és Kevin távozásával már egy fokkal közelebb is kerülne a kezdőcsapathoz. Hogy én örülnék-e neki? Őszintén: nem. Olyan szinten leépült az arab bajnokságban, ami már az NB II-ben is kijönne az ő esetében kondíciót tekintve. Ráadásul fél éve nincs csapata, ha pedig leigazolnánk, akkor biztosan mindenki elvárná, hogy mindig játsszon. A marketingértéke persze magas, de inkább tudnám őt elképzelni jövőbeli befektetőként, vagy támogatóként a csapatnál, semmint játékosként.

A másik név Otigba Kenneth, akinek lejárt a szerződése a Fradinál. A 28 éves belső védő így jelenleg szabadon igazolható, és bár sehol nem reppent fel az ő neve a sajtóban, mint lehetséges jelölt, a pletyka alapját az adja, hogy legutóbbi Instagramos fotóján Debrecenből jelentkezett be. Ez persze semmit nem jelent, de néhányan azért elkezdték gyártani a konteókat, hogy mégis mi keresnivalója van Debrecenben. Alapvetően nem lenne egy rossz játékos, nincs is rossz korban sem, de elképesztően sérülékeny, olyan véleményt is olvastam már vele kapcsolatban, hogy a lábaiban több a fém, mint a csont… Szerintem rizikós lenne szerződtetni, ráadásul belső védő poszton jelenleg nem érzem problémásnak magunkat. Ha mégis ideigazolna, akkor az azt is jelentheti, hogy valaki távozik a posztjáról tőlünk (és az a valaki alighanem Pávkovics lenne).

Közel sincs még vége tehát a játékosmozgásnak, alighanem lesznek még távozók és érkezők is a következő napokban/hetekben. Nem véletlenül hangsúlyoztam többször is, hogy a végleges keretünk majd valamikor szeptember vége felé alakulhat ki, addigra körvonalazódhat az alapcsapatunk is, akikkel hosszabb távon számol majd Kondás. Izgatottan várom a fejleményeket.