LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Mission Impossible: Nyerni hátrányból

Az elmúlt hetek, hónapok játékát nézve minduntalan visszatért gondolataim közé egy kérdés. Egy frusztráló, idegtépő, megnyugvást nem tűrő kérdés, melyre ez idáig jobbnak láttam nem válaszolni. De a Csákvár elleni meccs nálam az utolsó csepp volt. Már megint egy olyan találkozót láttam, ahol hátrányba kerültünk és képtelenek voltunk nyerni. Vajon ez tendencia, vagy csak az én emlékezetem szelektál és nem emlékszem a nagy fordításokra? Arra kerestem a választ, mikor és hányszor fordult elő Kondás Elemér csapataival a fordítás felemelő élménye? Ha mi kapjuk az első gólt, milyen kilátásaink lehetnek? A válasz pedig elkeserítő lett…

Arra, hogy mennyire nem új keletű ez a problémafelvetés, hadd adjam meg az alaphangot Enderson 2016-os (!) cikkével, mely teljes egészében azzal foglalkozott, milyen lejtmenetben volt a DVSC 2009-től kezdődően abból a szempontból, hogy egyre kevesebb meccset tudtunk vert helyzetből győzelemre menteni. „Tényleg igaz, hogy “csak hátrányba ne kerüljünk”, mert arra nincs igazán ellenszerünk, és könnyen összeomlunk miatta mentálisan.” Ez volt akkor szerkesztőtársam konklúziója. Bár sokkal részletesebb statisztikákat közölt a csapatról, egy táblázatát kicsit kibővítettem a 2016 óta eltelt időszakkal.

A fordításaink számai nem sokban változtak. A 15/16-os év óta csak egy idényben értünk el legalább 3 fordítást, aminek kapcsán két párhuzam is vonható a 18/19 és a 9/10-es csapattal. Mindkét bajnoki szezonban Herczeg András volt a csapat vezetőedzője és a 9/10-es idény óta a 18/19-es idény volt az első, amikor 9 meccsen is pontot vagy pontokat mentettünk. Ha a pontmentésünk ugyanannyi lett volna, mint az azt megelőző 4-5 évben, vagy az azóta eltelt másfélben, akkor talán a felsőházat sem értük volna el, nem hogy a dobogót. Az utolsó bajnoki címünk óta a 18/19-es idény volt az egyetlen, ahol ismét legalább 3 meccset meg tudtunk nyerni hátrányból.

Az eredeti felvetés azonban nem ez volt, hanem az, Kondás Elemérhez mennyire kapcsolható ez a hátrányban sikertelenebb szereplés, vagy mennyire képes belenyúlni a meccs alakulásába? A válaszhoz előbb nézzük meg a teljes statisztikáit, majd bontsuk két korszakra edzői pályafutását, és talán még tisztábban fogjátok ti is látni a helyzetet. Az összes adatot a transfermarkt adatbázisából vettem, és tartalmazza az összes tétmérkőzést, alsóbb osztályok találkozóit, ligakupát, magyar kupát, nemzetközi ligákat és természetesen az NB I-t.

Öt csapatot irányított eddig Kondás Elemér, a DVSC-t kétszer:

  1. DEAC, 16 meccs, 11-2-3, hazai mérleg: 5-2-1, idegenbeli mérleg: 6-0-2
  2. DVSC II, 109 meccs, 67-15-27, hazai mérleg: 40-5-8, idegenbeli mérleg: 27-10-19
  3. Győr, 10 meccs, 3-2-5, hazai mérleg: 1-0-4, idegenbeli mérleg: 2-2-1
  4. Kisvárda: 43 meccs, 24-9-10, hazai mérleg: 13-4-4, idegenbeli mérleg: 11-5-6
  5. DVSC 2011-16 között: 217 meccs, 115-54-48, hazai mérleg: 71-17-17, idegenbeli mérleg: 44-37-31
  6. DVSC 2020-tól: 25 meccs, 15-7-3, hazai mérleg: 9-2-0, idegenbeli mérleg: 6-5-3

Nézzük, hány olyan mérkőzése volt, amikor vesztes állásból képes volt nyerni csapata:

  1. DEAC: 7 vesztes állás, 1 győzelem (14%)
  2. DVSC II: 41 vesztes állás, 7 győzelem (17%)
  3. Győr: 8 vesztes állás, 1 győzelem (12%)
  4. Kisvárda: 17 vesztes állás, 3 győzelem (17%)
  5. DVSC 2011-16 között: 82 vesztes állás, 17 győzelem (20%)
  6. DVSC 2020-tól: 7 vesztes állás, 0 győzelem (0%)

Összesen: 162 vesztes állás után 29 győzelem (18%). (A DVSC-vel 89 meccsből 17, ami 19%-os arány.)

Nézzük, a hazai pályának és az idegenbeli mérkőzéseknek mekkora szerepük van ebben az esetben. A győri időszakának egyetlen fordítása hazai pályán történt. A Kisvárda élén két otthoni fordítása és egy idegenbeli fordítása volt. A DEAC-ot tavaly a harmadosztályban irányítva egyetlen fordítása idegenben volt. A kis-Lokit 2007-2011 között 4 szezonon át vezette. Az első évben a harmadosztályú Tisza csoportban itthon kettőből két meccset is megfordítottunk vele, de idegenben ötből csak egyet. Az ezt követő NB II-es évben 13 mérkőzésből 4-et is megfordítottunk, kettőt itthon, kettőt vendégként. A 09/10-es és 10/11-es NB II-es években viszont a fordítások már teljesen elmaradtak. 21-szer kerültünk hátrányba a két év során, de egyszer sem (!) tudtunk ezekből győzelemmel kijönni. A DVSC-vel az első korszakában 8 otthoni és 9 idegenbeli találkozón (bár ebből a két MK döntő semleges helyszínen zajlott) élt át fordításos győzelmet csapatával. Bár ezek egymáshoz képest jó értéknek tűnnek, ha hozzátesszük, hogy ehhez kétszer annyi idegenbeli mérkőzésen kellett hátrányba kerülnünk, máris romlik az összkép. A második, azaz jelenlegi DVSC-korszakában hétszer kerültünk vele hátrányba, háromszor az NB I-ben, négyszer az NB II-ben, de egyetlen siker sem (!) született ezeken, általában meg kellett elégednünk a döntetlennel. Lássuk egyben:

Fordítások nem a DVSC elsőszámú csapatával: Hazai 32/7 (21%), Vendég 41/5 (12%).
Fordítások csak a DVSC-vel: Hazai 28/8 (28%), Vendég 61/9 (14%).
Fordítások összesen: Hazai 60/15 (25%), Vendég 102/14 (13%).

Most, hogy a száraz adatokkal megismerkedtünk, vizsgálódjunk kicsit tovább. Két dolgot érdemes észrevenni. Az első, hogy amikor nem debreceni csapatot irányított, huszonötből összesen NÉGY mérkőzésen tudott fordítani, idegenben csupán egyszer… A második pedig az, hogy a DVSC élén elért 17 fordításának többsége, szám szerint 13 a 2011-14 közötti 3 idényben valósult meg, melyek az utolsó két bajnoki címünk évei voltak. 2015 decemberéig 15 fordítást tudhatott magáénak, az azóta eltelt 5 év alatt összesen hatot, abból pedig csak kettőt idegenben… Amióta ismét átvette a DVSC-t, hétszer kerültünk vele hátrányba, és egyszer sem tudtuk ezeket megfordítani. Különösen akkor vagyunk gondban, ha idegenben játszunk. Egyrészt ilyenkor sokkal nagyobb eséllyel kapunk mi hamarabb találatot, másrészt ilyenkor sokszor olyan érzésem van, mintha ennek tudatában már azzal is megelégednénk, hogy nem kapunk ki. Az NB II-ben itthon még egyszer sem kellett hátrányban játszanunk, de idegenben négyszer is. Ebből háromszor kihoztuk ugyan döntetlenre, de csak a Vasas ellen volt elfogadható a játékunk.

Pedig az, mekkora edzőmágus valaki és az, mennyire szomjazza egy csapat a sikert, talán legjobban a fordításokban látszódik. Amikor nem elég, hogy kiegyenlítesz, de felőrlöd az ellenfelet. Amikor sem mentálisan sem fizikálisan nem foglalkozol a bekapott góllal, mert tudod, hogy a játékod eredményre fog vezetni. Ezt a fajta mentalitást lehet imádni Bárány Donátban, de a Csákvár ellen például Szécsi Márkon is ezt láttam. Nincs megállás, egyenlítettünk, futunk vissza, kell az újabb gól. Ez a mentalitás volt jellemző Adamo Coulibalyra, aki nélkül még mindig 1-0-ra vezetne az ETO a Magyar Kupa döntőjében. Vagy ne feledkezzünk meg a Pécs elleni 10 perc alatt szerzett, Dibusznak lőtt triplájáról sem, amivel a semmiből, kétgólos hátrányból győztünk.

Persze lehet más edzőknek is hasonló vagy még rosszabb mutatói vannak, de jelenleg Kondás Elemérrel amikor hátrányba kerülünk idegenben, akkor 10-ből 9 meccsen nem győzünk. És lehet, sőt, biztos, hogy az NB II-ben ez belefér, pláne amíg ilyen jó hazai mérlegünk van (8 meccs, 8 győzelem), de vajon az NB I-ben belefér majd? Az idegenbeli mérkőzéseinken (ha a DEAC ellenit nem számítom, hisz az gyakorlatilag hazai pálya volt) eddig 8 meccsen csak 2 győzelmet tudtunk szerezni, minden második meccsünkön az ellenfél jutott vezetéshez. Mi fog történni majd az NB I-ben, amikor már nem csak két-három játékossal, néhány kontratámadást vezetnek majd ellenünk a csapatok, hanem folyamatos támadás alatt tartják majd kapunkat?

Záró gondolatok

Bár Kondás Elemérrel a legfájóbb vereségnek továbbra is a 2014-es BATE meccsünket tartom, de edzői szempontból sokkal meghatározóbbnak találom az egy évvel korábbi, Nyíregyházán, a norvég Stromsgodset csapatával játszott mérkőzésünket. Hiába a veretlen bajnoki idény, hiába a bajnoki címek, a kupagyőzelmek, képtelen vagyok feledni Kondás Elemér ott mutatott edzői fantomtevékenységét. Talán ti is jól emlékeztek még. Bár az odavágón csak az utolsó percben egyenlítettek ki a norvégok (2-2), a visszavágón már az első félidőben vezetéshez jutottak ellenünk, de a második félidőre még enerváltabb játékkal jöttünk ki a szünetről, egy árva cserét sem hajtottunk végre, az 51. percben már 0-2 volt, és mikor végre az odavezényelt Kulcsár-Volas páros beállt, egy percre rá már 3-0 állt az eredményjelzőn. Ez a fajta képességbeli hiányosság azóta is kísérti Kondás Elemért, mert alig látok olyan mérkőzést, amikor képes lenne a félidőben vagy a mérkőzés során lényegi változást jelentő módon belenyúlni a mérkőzésbe, taktikát, felállást, sémát váltani. Azt mondani, hogy oké, nézzétek csak, van valami kis apró trükk a tarsolyunkban, na majd ezzel borsot szórunk az orruk alá, ha a vesztünkre törnek. Ehelyett sokszor azt látom, nem csak B-terv, hanem A-terv sincs.

Júliusban Szima Gábor távozott a klub éléről, de van, akit itt hagyott maga után. Kondás Elemért. Mert számomra a kettejük neve nagyon hasonlóan cseng, már-már egybeforrt és megannyi hasonlóság jut eszembe róluk. Egyrészt mindkettejüknek nagyjából ölébe hullott a lehetőség. Egyiknek a klub vezetőjeként, másiknak az edzői poszton. És viszonylag hamar jöttek is a sikerek, sőt, nem is akármilyen sikerek. Amott az első bajnoki címek, BL, EL, emitt meg újabb bajnoki címek, veretlen idénnyel, MK-győzelemmel. Olyan pillanatok, amik miatt sokan – különösen ők maguk – legitimálva érezték a jelenlétüket a sikertelen években is. És aztán jöttek a nehéz pillanatok, amikor a szurkoló hirtelen zavaró, ártalmas tényező lett. Amikor mindenki más hibás volt, de a vezetés, vagy a stáb a legkevésbé sem. Amikor a BATE elleni kupakudarc után nem csak a kommunikáció, de mintha a klub is megszűnt volna kicsit és egyikük sem tudott segíteni a csapaton. A 2015/16-os évben szinte már könyörögtünk, hogy Kondás Elemérnek az utolsó éve legyen itt, de kivárt a végsőkig. Azt, hogy visszatérésével már nem tudott segíteni a csapatnak és nem maradtunk benn, egyáltalán nem az ő számlájára, sokkal inkább Szima Gáboréra írom. De azt, hogy az NB II-ben egy – mondjuk ki – másodosztályhoz képest igen erős kerettel idegenben nem csak az eredménysorunk, de a mutatott játékunk is egyenesen pocsék, az bizony az ő felelőssége.

Akár a fenti statisztikáknak, akár a szemünknek, akár a megérzésünknek hiszünk, el kell fogadnunk azt a tényt, hogy Kondás Elemér és vele a csapat ennyire képes. Visszatérésével igyekezett mindent kihozni magából is és a csapatból is, vállalható interjúkat adott, a szurkolókkal igyekezett rendezni a kapcsolatát, és a másodosztályú hazai meccsek száz százalékos teljesítményére is őszintén, igazán büszke lehet, de hát ilyenek vagyunk mi szurkolók. „Nekünk semmi sem elég…” – kapjuk meg sokszor. De ezt javítanám. Az NB II az, ami nekünk nem elég. És nem tudom, el tudnánk-e viselni, ha az NB I-be visszajutva ott kínlódnánk, majd ismét kiesnénk. Mert ne tévesszen meg senkit az NB I idei évének eddigi kaotikus alakulása, ha komoly ambícióink vannak, nem Kondás Elemérrel képzeljük el az újabb NB I-es idényt. Ha pedig nem vele képzeljük el, akkor ideje lenne mielőbb építkezni azzal a vezetőedzővel, aki Herczeg András örökét képes továbbvinni és képes olyan csapatot kovácsolni, akik akkor is képesek a győzelemre, ha épp az ellenfél vezet, és idegenben is képesek büszkévé tenni a szurkolókat. Mert ne gondoljuk, hogy mi szerezzük majd mindig az első gólt.

Hajrá, Loki!
Csibu

ui.: Kondás Elemérrel időrendi sorrendben visszafelé azok a meccseink, amiket megfordítottunk:
1. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2630925
2. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2641716
3. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2583648
4. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2543804
5. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2449318
6. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2336701
7. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2327050
8. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2319038
9. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2250017
10. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2250011
11. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2301641
12. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2249952
13. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2245672
14. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/1136625
15. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2196743
16. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/2193152
17. https://www.transfermarkt.com/spielbericht/index/spielbericht/1128345