LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Derby d’Elibá

Pikáns mérkőzést rendeznek vasárnap kora délután Angyalföldön: a Vasas – DVSC párosítás egyébként is komoly múltra tekint vissza, de a párharc pikantériáját a fővárosi csapat vezetőedzője adja ezúttal. Kondás Elemér két részletben, összesen közel hat szezonon keresztül irányította a Lokit, nyert bajnokságot és kupát is edzőként Debrecenben, szeptember óta pedig a Vasas edzőjeként dolgozik. Edzői pályafutása során pedig most először meccselhet majd aktuális csapatával tétmeccsen a DVSC ellen.

Említettem a bevezetőben, hogy a két csapatnak komoly egymás elleni múltja van, 85-ször játszottak egymás ellen az élvonalban, a mérleg pedig kiegyenlített, de hajszállal felénk billen: 33 Loki siker mellett 20 döntetlen és 32 Vasas győzelem a párharc eddigi mérlege. Ez egyébként főleg a 2000-es éveknek köszönhetően billent a mi irányunkba: 2002 és 2016 között összesen 19 (!) bajnoki mérkőzésen keresztül voltunk veretlenek a Vasas ellen (és ráadásul ez 16 győzelmet eredményezett csupán 3 döntetlen mellett), de tegyük hozzá, hogy míg a mi esetünkben ez a klubtörténelem legszebb időszaka volt, addig a Vasas csak árnyéka volt történelmi sikereinek.

Ami pedig Kondás Elemért illeti, talán meglepő lehet, hogy eddig még nem meccselt ellenünk, de ha jobban belegondolunk mégsem: a Loki előtt nem volt jelentős edzői múltja, a 2016-os távozását követően pedig dolgozott Kisvárdán (az NB II-ből fel is juttatta őket, de az első élvonalbeli szezonban két meccs után távoznia kellett), a DEAC-nál (rövid kitérő az NB III-ban), az ETO-nál (szintén rövidre sikeredett NB II-es kaland), majd visszatért Debrecenbe picivel több, mint fél évre, hogy a legutóbbi szezont Diósgyőrben kezdje meg az NB II-ben, és ne tudja már befejezni. Tehát a Lokin kívül csupán két NB I-es mérkőzés jutott neki más csapat kispadján a Vasas előtti időszakig, így egyáltalán nem meglepő, hogy eddig még nem találkoztunk vele ellenfélként.

Maga a meccs véleményem szerint sorsdöntőnek tekinthető rövid távon a szempontunkból. Vereség esetén ugyanis előzne minket a Vasas, és könnyen előfordulhat, hogy már a forduló végén a vonal alatt találnánk magunkat. Márpedig nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos lenne bennmaradó helyen telelni, jelentsen ez akár csak 1-2 pontnyi előnyt is. Lélektanilag komoly jelentősége van. Emiatt kötelezőnek tekintem a pontszerzést vasárnap. Hogy a döntetlent aláírnám-e már előre? Ez egy jó kérdés, valószínűleg igen. Lehet, hogy kishitű vagyok, de azért picit tartok ettől a Vasastól, mostanában feljövőben vannak, és engem egyáltalán nem nyugtat meg az, hogy Kondás ül az ellenfél kispadján. Sőt, emiatt érzem még veszélyesebbnek őket. Kevés olyan edző van ugyanis rajta kívül, aki jobban ismerné a debreceni közeget, a játékosokat, és minden egyebet, ami velünk kapcsolatos. Biztos, hogy mindenre kiterjedően felkészíti majd a csapatát belőlünk.

Persze azért beszarnunk sem kell tőlük, pár hete még győzelem nélkül álltak, és nem sok híja volt, hogy az első 11-es etapot nyeretlenül zárják. Azóta két győzelem csúszott be nekik, a Vidit verték otthon 2-0-ra, legutóbb pedig Pakson győztek 1-0-ra egy első perces találattal. Viszont kevés győzelem ide vagy oda, azért elég masszív csapatnak számítanak összességében, hiszen 13 meccsen csak ötször kaptak ki, és hiába állnak az utolsó helyen, csupán 15 (!) gólt kaptak, ami a Fradi 8 és a KTE 13 gólja után a harmadik legkevesebb (!) a teljes mezőnyben. Emlékeztetőül, mi 25 gólt kaptunk eddig, ami pedig a legtöbb… Persze esetükben az érem másik oldala a kevés lőtt gól, hiszen a 13 meccsen szerzett 12 góljuk pedig a legkevesebbnek számít a bajnokságban (nálunk ez a szám 22).

Mindezek alapján kétféle kimenetel lehetséges: vagy egy sokgólos, őrült meccs (ami inkább ránk jellemző), vagy egy nagyon szoros, 1-2 gólos összecsapás. Én valamiért most az utóbbit érzem valószínűbbnek. Könnyen lehet ebből akár egy fostos 0-0 is, de az is lehet, hogy egyetlen találat eldönti a három pont sorsát. Vagy mindkét csapat egyszer betalál, mint a nyári mérkőzésen a Nagyerdőn. Az egyébként talán a szezon legpechesebb meccse volt a mi szempontunkból, hiszen több mint 60 percnyi emberelőnyt nem tudtunk kihasználni, pontosabban csak annyira, hogy a hajrában az egyenlítésre legalább futotta az erőnkből. Kimaradt viszont számtalan ziccer, és nem egyszer a kapufán csattant a labda.

Két emberre kell nagyon figyelni a hazai csapatból, ez pedig a két csatár, Holender és Novothny. Előbbi öt góljával a csapat házi gólkirálya, és a szezon első harmadában gyakorlatilag egymaga szállította a találatokat, utóbbi pedig az eddigi két győzelmük tevékeny részese (mind a Vidi, mind a Paks ellen gólt szerzett, utóbbi győztes találatnak bizonyult). Eli bácsi egyébként eleinte a rá jellemző háromvédős rendszert próbálta alkalmazni a Vasasnál is, de az utóbbi időben már inkább 4-3-3-ban küldi pályára a csapatot, a paksi győztes csapatban például egyszerre volt pályán az említett két támadó, illetve még Radó is. A középpálya is jó nevekből áll első ránézésre (Vida, Berecz, Márkvárt), a védelem pedig mint már említettem, elég stabil eddig a bajnokságban (Jova; Szivacski, Ilyinbor, Hidi/Otigba, Silye).

A mi várható kezdőnket illetően, nehéz jóslásokba bocsátkozni. Mi már a Kecskemét ellen is kapuscserét sürgettünk volna, ott még nem lépte meg Blagojevics az elég nyilvánvalónak tűnőt, bosszankodhattunk is ismét Gróf megmozdulásai miatt. Ha továbbra is szeretnénk a sok passzos, hátul adogatós játékot erőltetni, akkor Hrabinának kellene védenie, ha pedig szimplán stabilitást szeretnénk nyújtani hátul, akkor Megyerit a kezdőbe! A többi poszton nem várok változást a múlt heti kezdőhöz képest, Deslandes és Baráth nem igen épülnek már fel a maradék meccsekre, Bárány pedig még mindig nem 100%-os. Így aztán ha a névsorban nem is, legfeljebb a hadrendben várható majd változás. Talán az egyetlen nyitott kérdés az, hogy Neofytidis bennragad-e a kezdőben, vagy a múltkor kipróbált Manrique, esetleg Romachuk helyettesíti. És az örök kérdés ismét az: hol játsszon Dzsudzsák Balázs?

Vasas – DVSC tehát most vasárnap 15:15-től az Illovszky Rudolf Stadionban. Aki teheti, az kísérje el a csapatot, és szurkolja ki a helyszínen legalább a pontszerzést!