LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings 22/23 – #1

Az új szezon kezdetével megszokott erősorrend-rovatunk, a Power Rakings is kezdetét veszi. Ezúttal is sorrendbe állítottuk az NB I csapatait a megérzéseink alapján aszerint, hogy kit hova várunk majd a szezon végén. Lássuk a sorrendet!

A csapatok neve után zárójelben az előző évi bajnoki helyezés, illetve az általunk megtippelt végső helyezés átlaga látható.

1. Ferencváros (1., 1.00)

Nem valószínű, hogy idén bárki is kihívója lehet a Fradinak. Egyre nagyobb az olló köztük és a mezőny többi tagja között, ráadásul idén is garantált már számukra a nemzetközi kupa csoportköre. A kérdés ezúttal is csak az, hogy hány fordulóval a vége előtt biztosítják be az újabb bajnoki címüket.

2. Videoton (4., 2.00)

A tavalyi vergődős szezon után vérmesebb reményeik aligha lehetnek a fehérváriaknak, mintsem hogy ismét a Fradi elsőszámú kihívói legyenek, még ha pontszámban nem is, de helyezést tekintve mindenképp. Jó esély mutatkozik egy EKL csoportkörre, ha a szerencse is mellettük áll majd. A további erősítések függvénye is, hogy fel tudnak-e majd kapaszkodni ismét a dobogóra.

3. Felcsút (3., 3.00) 

A Felcsút tavalyi szereplése ingadozó volt, a vége várakozáson aluli lett. Az idei szezont sem indították fényesen, a nemzetközi kupától minden bizonnyal ezúttal is idejekorán búcsúznak. Némi visszaesést várunk tőlük a korábbi évekhez képest, de még így is van annyira erős a keretük, hogy a dobogós helyezést biztosra vegyük.

4. Kisvárda (2., 4.33)

A tavalyi szezon meglepetéscsapata a Kisvárda volt, ahol most nyáron néhány kulcsjátékos távozása mellett az edző és a sportigazgató is kicserélődött. Egyelőre nagy kérdőjel, hogy meg tudják-e majd ismételni, vagy legalább közelíteni a tavalyi szereplést, de akárcsak a Felcsút esetében leírtuk, náluk is az a helyzet, hogy a mezőny többi tagjánál talán még nagyobb a bizonytalanság, így a tabella első fele biztosnak tűnik az ő esetükben is.

5. DVSC (7., 6.83)

Csapatunkat ezúttal a szerkesztőség a felsőházba várja, bár nagyon megoszlottak a tippek, a többség inkább a mezőny alsó felébe tippeli a Lokit, ám 1-2 optimistább tipp feljebb tornázta az átlagot. Egyelőre nehéz pontosan belőni azt, hogy hol van a helyünk a mezőnyben, annyi változás történt és történik még most is. Úgyhogy egészen biztosan kell 5-6 meccs, mire kirajzolódnak majd a valós erőviszonyok. Addig is bízzunk benne, hogy a nyáron megtörtént változások tényleg előrébb billentik a csapatot, és sikerül a tavalyinál jobb szereplést letenni az asztalra.

6. Paks (6., 7.17)

Bognár György és Ádám Martin távozása nagyobb veszteség a Paks számára, mintha helyettük másik 10 kulcsjátékos távozott volna. A vezetőedző játékfelfogása és a tavalyi gólkirály gólérzékenysége nagyon fog hiányozni ebből a csapatból, és nagy kérdés, hogy Waltner Róbert mit tud majd kihozni ebből a keretből. A Paks egyébként is szinte minden szezon egyik legnagyobb kérdőjele, ez idén is így lesz: lehet, hogy ismét jól szerepelnek majd, de az is lehet, hogy kiesési gondjaik is lesznek.

7. Honvéd (9., 7.17)

A Kispest az utóbbi évek legalulteljesítőbb csapata volt, a lehetőségeikhez és a játékoskeretükhöz mérten bőven a várakozásokon alul szerepeltek. Ott is volt edzőváltás, új sportigazgató kinevezése, és számos játékos távozása, valamint érkezése. Meglátjuk, hogy miként áll majd össze a csapat, egyelőre őket is a mezőny közepére várjuk.

8. ZTE (8., 7.33)

Tavaly a ZTE is sokáig várakozáson felül teljesített, majd a tavasszal megtört a lendületük Waltner váratlan távozása után. Moniz üde színfoltja lehet az NB I-nek a rá jellemző stílusával, de kérdés, hogy mennyire fog ez ülni Egerszegen. Elsülhet jól is és rosszul is, azaz könnyen lehet kiesés is a vége. Egyelőre biztos alsóházi csapatnak tűnnek.

9. Vasas (újonc, 7.67)

Az idei szezon egyik újonca a feljutást évek óta elszerencsétlenkedő angyalföldi gárda. Tavaly végre utcahosszal nyerték az NB II-et, ami a lehetőségeiket tekintve már évek óta illő lett volna. Az NB I ajtaját is komoly igazolásokkal rúgták be, így ha folytatódik a korábbi évek trendje, és az egyik újonc meg tud ragadni az élvonalban, akkor az idén a Vasas lehet. Még az sem kizárt, hogy ennél is előrébb végeznek.

10. Újpest (5., 8.50)

Az Újpest mindig úgy vág neki a szezonnak, hogy az előző évhez képest sokan gyengülnek, kicserélődnek kulcsemberek, jön egy gyengébb ősz, majd amikor már mindenki temeti őket, akkor tavasszal hirtelen megtáltosodnak és besétálnak a felsőházba. Hogy ez idén is így lesz-e, azt nem tudjuk, de az összkép egyelőre csúnyán fest: meghiúsuló tulajdonosváltás, távozó és megsérülő kulcsemberek. Az erősítések pedig kérdőjelesek. Nem lesz mindig szerencséjük, addig játszanak a tűzzel.

11. Mezőkövesd (10., 11.00)

A hárommal ezelőtti szezon meglepetéscsapata évről évre csúszik visszafelé, mostanra pedig már bőven kiesőjelöltté avanzsált. Bár Supka Attila képes unalmas, szürke középcsapatokat építeni, most lehet hogy ez a felfogás nem lesz elegendő ebben a mezőnyben. A keret összetétele kérdőjeles, nem tiszta egyelőre, hogy mik a célok a borsodi csapatnál. Most az egyik kiesőnek őket várjuk.

12. KTE (újonc, 12.00)

Minden szezonban van egy olyan újonc, amely kilóg a mezőnyből játékerőt és lehetőségeket tekintve, ez idén a Kecskemét lesz. Ugyan azt el tudták intézni, hogy ne kelljen albérletben játszaniuk, ettől még nem elég erős ez a csapat ahhoz, hogy meg tudjon ragadni az élvonalban. A nagy kérdés csak az, hogy tudják-e majd a tavalyi masszív Gyirmót szintjét húzni, és pontokat csipegetni a riválisoktól, vagy inkább a Kaposvárhoz hasonló mélyrepülést látunk majd. Egyelőre inkább esélyes az első verzió, de ez is kevés lesz a bennmaradáshoz.