LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Lajos, építs stadiont! (?)

stadium dvsc… – zúgott az Oláh Gábor utcán 2005 nyarán. Hajh, de rég is volt már az! Mikor még nem csak gyerekek, de komoly felnőttek is őszintén hittek abban, hogy EB rendezés nélkül is lehet stadionunk. Minderre csak rátett egy lapáttal O.V. nagy kijelentése, de igazából azóta se történt semmi. Ami ezután jön, nem sok vidámságra ad okot. Keserű gondolatfoszlányok egy reményvesztett szurkolótól, összefüggéstelen pletykák és tényként kezelt féligazságok az új stadion (?) körüli bizonytalanságokról. Depressziósoknak nem ajánlott!

Törvényszerű, hogy ha valamilyen ígérettel sokáig hülyítik a népet, évekig ráncigálják előtte a mézes madzagot, s értékelhető eredményt egyáltalán nem, csak időről időre némi csámcsognivaló koncot löknek elé, akkor az a minimum, hogy elkezd rosszindulatú pletykákat gyártani, szitkozódni, káromkodni; s a végén már ott tart, bár csak az egész fel se vetődött volna, akkor most nem tartanánk itt. Olyannyira – de eddig mégis hiába – várt új fészkünkkel sem történt ez másképp. Itt még én is sokkal optimistább voltam, ezeket nem kívánom megismételni, inkább valahol a cikk vége felé venném fel a fonalat.

Ha valaki megnézi a linkelt írás bevezetőjét, láthatja, hogy – egyébként a mostanihoz hasonlóan – a tervezettnél később valósult meg, de már azóta is eltelt több mint másfél év (!). Másfél eseménytelen év, miközben a pénz, a helyszín, a politikai háttér, tehát valójában minden adott.

Akkoriban nagyon lelkes voltam, s úgy gondoltam, a nyár végén – ne feledjük, 2011-ről van szó – egy sportügyekkel foglalkozó városi elöljáróval készült interjút publikálhatok majd a blogon, a stadionépítést bemutató képekkel illusztrálva. Ez nemhogy nem jött össze, még az információgyűjtésnél is falakba ütköztem, s kezdtem egyre inkább kiábrándulni az ügyből. (Nekem ez tényleg AZ ügy volt.)

Sebaj, gondoltam, majd én megmutatom, mi fán terem az az oknyomozó újságírás, pl. bemásztam az omladozó Nagyerdei Stadionba képeket csinálni, milyen jók is lesznek majd azok egy cikk mellékleteinek, de igen hamar kedvemet szegte, hogy semmi különöset nem találtam, ha csak azt nem vesszük annak, hogy még látszottak a salakban az előző évi virágkocsik kerekeinek nyomai. Mivel a képek mellé nem nagyon lehetett volna szöveget párosítani – a képriport meg eszembe se jutott, őszintén szólva -, gondoltam, hagyok a dolognak egy kis időt, majd az elkövetkező hírek eldöntik, milyen (magasztaló vagy ócsároló) textust fognak illusztrálni a fotók.

Azóta tudom, hogy ez volt a baj. Azonnal ki kellett volna dobni a blogra a cuccot, mert utána ahhoz hasonlíthatóan ellentmondásos hírek jutottak el hozzám, mintha azt mondanák, hogy Sándor Tamás az FTC edzője lesz, a következő héten pedig bejelentenék, hogy játékosnak szerződik a Nyíregyházához… Kicsit megvilágítva a dolgot: egyre-másra tartották a különféle sajtótájékoztatókat az új stadionról, miközben a városban szárnyra kapott a hír, hogy az állam által biztosított 10 mrd. már meg sincs, mert öttel ki kellett segíteni a DKV-t, hogy legalább nullszaldós lehessen. (Mindig azok a fránya közlekedési cégek…) Nem csoda hát, hogy eléggé összezavarodtam – felteszem, nem egyedül.

Mindenféle szakmai konferencián, fórumon, a BME-n téma volt a nagyerdei stadionprojekt, még saját honlapot is kapott a program, miközben debreceni fideszesek is hangot adtak már azon félelmüknek – igaz, nem nyilvánosan -, hogy veszélybe kerülhet a 2014-es választási győzelem (!) a városban, mivel a legnagyobb esély arra van, hogy akkorra sem lesz kész a DVSC új otthona. (Ez több mint elgondolkodtató, hiszen politikai szempontból nem lenne ilyen borús a helyzet, ha abban azért bíznának, hogy látható jelei már lesznek akkorra az új létesítménynek. Hiszen a választók is megbocsátóbbak, ha látják, hogy az igyekezet mellé tettek is társulnak, legfeljebb csúszik kicsit a dolog.)

Ennek ellenére a stadion honlapja folyamatosan frissül a legújabb hírekkel, s a leendő ingatlan gazdájaként aposztrofált projektcéget is megalakították már. Utóbbiban ráadásul olyannyira komolyan veszik a projekt iránti lojalitást, hogy minden résztvevőt – a takarítónőtől kezdve a statikuson át a legfőbb főmérnökig mindenkit – kizárólagos munkaviszony keretében foglalkoztatnak. Ez azt jelenti, hogy határozott idejű szerződést kötnek velük, s ezalatt nem lehet semmilyen más érdekeltségük ebben a profilban. Jómagam is tudok olyan vállalkozóról, akinek emiatt kellett ideiglenesen másra íratnia a cégét.

Most vagy az van, hogy ez lesz a világ legtranszparensebb stadionprojektje, és minden beleköthetetlen lesz, mert húszpercenként a nyilvánosság elé tárják a fejleményeket, vagy már megint csak szopatnak minket – ezúttal a saját almunkból, ami azért nem ugyanaz – és ha rajtuk múlna, a 2038-as választásokig sem átallanák elhúzni a dolgot. Jelenleg 2014 a céldátum – amit eddig kimondottan ügyesen, szinte észrevehetetlenül tologattak kifelé -, meglátjuk mi lesz.

Akárhogy is van, Lajos, bazdmeg, építs már egy k_rva stadiont, aztán haladjunk!