LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Szokatlan megszokottság

11

A szokottnál korábban, már január első munkanapján megkezdte a felkészülést a tavaszi szezonra a DVSC. Ennek elsősorban az az oka, hogy ezúttal a bajnokság is jóval korábban kezdődik, mint az elmúlt években, hiszen február 10-én már tétmérkőzés vár a csapatra, míg ezelőtt általában február végén, vagy március elején kezdődtek a megmérettetések. Most azonban a válogatott EB szereplése, és a megnövelt mérkőzésszám miatt rettentő sűrű lesz a program, így muszáj korán kezdeni. Lássuk, hogy mi vár a csapatra ebben a bő egy hónapban, és hogyan készülünk fel a tavaszi szezonra.

Ha az lenne a feladatom, hogy néhány mondatban, tömören megfogalmazzam, hogy mi a helyzet a téli felkészülésünkkel, akkor így tenném azt: Coulibaly ezúttal is később csatlakozik, mint a többiek; Idén is egy kölcsönből visszatérővel bővülünk, aki nem kellett csapatának; Pénzhiány miatt elmarad a törökországi edzőtábor, ahogy az várható volt; Idén is megmérkőzünk a Gaz Metan Mediassal, nélkülük nincs felkészülési időszak; Most sem fogunk komoly nevet igazolni.

Na de ennyivel azért nem intézzük el, nézzük bővebben. Igen, Coulibaly ezúttal is késik. Lekommunikálva úgy van, hogy szerdán landol a gépe Pesten, és másnap már csatlakozik a csapathoz, aztán majd meglátjuk, hogy tényleg így lesz-e, vagy idén is lesz valami alibije, ami miatt 1-2 héttel később kezdi meg a tréninget. Pedig ha valamikor, akkor most egész biztosan ráférne egy teljesen végigmelózott alapozás, mert borzalmas a lemaradása fizikálisan. Egyébiránt Castillion is később csatlakozik a csapathoz, bár az ő gépe már holnap landol, és szerdán be is kapcsolódik a munkába a hivatalos honlap szerint.

Bővült a keretünk, új játékossal kezdhetjük meg a tavaszt. Nem kell megijedni, nem akasztottunk le valami nagy spílert, hanem a szokásos történetet látjuk: egy kölcsönadott „fiatal” játékosunkra nem tart igényt a csapata. A korábbi NB III-as gólkirályról, Kertész Tamásról van szó, aki az elmúlt 1,5 évet Békéscsabán töltötte, de nem tudott a csapata hasznára lenni. Ugyan tavaly ősszel az NB II-ben még egy egész korrekt őszi szezont zárt, hiszen 15 bajnokin 5 találatig jutott, de a tavasszal sérülések miatt már nem tudott a csapat rendelkezésére állni. Ennek ellenére idén az NB I-be feljutó viharsarkiak igényt tartottak rá, és újabb fél évre kikölcsönözték. Az élvonal szintje viszont már láthatóan nem az ő képességeihez volt szabva, az ősszel csupán hat mérkőzésen 97 pályán töltött perc jutott neki, találatot nem jegyzett. A májusban a 24. életévét betöltő támadó tehát úgy tűnik, nem lesz képes beváltani a hozzá fűzött reményeket. Pedig mint ismert, a 2013-2014-es szezonban a Létavértes játékosaként Zoran Spisljak irányításával 29 mérkőzésen 25 gólt jegyző támadó a komplett NB III-as mezőny (tehát mindhárom harmadosztályú csoportot együttvéve) gólkirálya lett, és nagy jövőt jósoltak neki. Egy újabb tehetség a listánkon, aki nem azt a karriert futja be (egyelőre), amire számítani lehetett.

01

Ha téli felkészülés, akkor általában Törökország, azon belül Belek szokott középpontban lenni. Idén ez elmarad, a csapat itthon készül majd a tavaszra, csakúgy, mint néhány évvel ezelőtt. Hivatalosan nem lett megindokolva, azonban a helyzet lényegesen egyszerű: Szima Gábor évek óta nem finanszírozza a téli edzőtáborozást, az elmúlt esztendőkben rendre a város sietett a csapat segítségére, idén azonban érthető okok miatt ők sem segítik ki tulajdonosunkat. Így hát marad Pallag a kemény mínuszokban, várhatóan fagyos talajjal, az időjárás miatt elmaradó (?) edzőmeccsekkel, és sérülésveszélyekkel (ami nálunk egyébként is nagy). Hiszen bár tervezték, de nem építettek sem aláfűtött, sem fedett pályát az edzőcentrumban, így vagy a kőkeményre fagyott pályán kénytelen edzeni a csapat, vagy műfüvön. Mindkettő épp olyan sérülésveszélyes. Az edzőtábor elmaradásának másik hátránya, hogy nem tudunk erős csapatokkal készülni, bár ilyen tekintetben valamilyen szinten mégis megoldották a helyzetet. Ugyan a felkészülés elején két gyengécske csapattal játszunk majd, a román második ligás Gaz Metannal (velük kötelező az összes felkészülési időszakban játszani), és a szlovák élvonal alsóházába tartozó Nagymihállyal, februárhoz közeledvén viszont az NB I két nagymenőjével, a Vidivel és a Fradival csapunk majd össze. Jellemző lesz erre a négy találkozóra, hogy rendre páros meccseket vívunk majd, azaz mindkét együttes két részre osztja a keretét, és 2×90 percet játszanak a csapatok, így minden játékos egyforma meccsterhelést kap. Hogy ez az itthoni felkészülés mennyiben lesz majd sikeres, és nyerő ötlet (anyagilag biztos jobban kijövünk belőle), az majd kiderül, mindenesetre sokatmondó, hogy a Vasason és a Kispesten kívül az összes élvonalbeli csapat utazik majd valamilyen külföldi edzőtáborba.

Végezetül az igazolások. Jellemző a DVSC-re az elmúlt években, hogy nem igyekszik az átigazolási időszakban megerősíteni a keretét, csupán 1-2 töltelék igazolás érkezik, aki hónapokkal később közös megegyezéssel távozik. A nyári igazolásaink katasztrofálisra sikeredtek, a Németországból hazatérő Szilvási Péter egyetlen percet sem játszott az NB I-ben, a kezdőkapusnak szánt Balogh János egész ősszel sérült volt, Horváth Zsolt kéthavonta 1-2 meccsre beugrott, majd eltűnt, Geoffrey Castillion hamar letette a névjegyét, gólokat, gólpasszokat jegyzett, majd brutálisan leromlott a formája, az ősz vége felé egyre kevesebbet játszott. Valószínűleg kellett az az egy hónap, míg beleszürkült az NB I posványába, és addig láthattuk, hogy mire is lenne képes egy normális közegben, sajnos ez gyakran megfigyelhető jelenség a más kultúrából érkező légiósaink esetében (lásd még Bouadla, Volas, Mihelic). Az ősszel bebizonyosodott, hogy közel sem megfelelő a keret összetétele – nincs elég középpályás, ezt láthattuk a nagy sérüléshullámnak köszönhetően -, emellett borzasztóan magas az átlagéletkor, messze a DVSC-é a legmagasabb az NB I-ben. Frissítésre lenne szükség, minél hamarabb, de erre vélhetően nem most fog sor kerülni. Halhattunk már infót Gelei Vincéről, gyanítom hogy idén télen is valami Wittrédi szintű spílert fogunk majd szerződtetni, ha fogunk egyáltalán. Egyébként a legfrissebb átigazolási hírekért, pletykákért érdemes felkeresni átigazolási rovatunkat.

És egy kis helyzetjelentés magunkról is: gőzerővel készül az új honlapunk, már megkezdtük a tartalmak átmentését is. A munka nagyon jól halad, most már nyugodtan kijelenthető, hogy az egész blog tartalmát át fogjuk tudni menteni, így nem vész el semmi. Terveink szerint február elején már az új portálon köszönthetünk mindenkit. Addig is olvassátok továbbra is jelen oldalunkat, mert januárban még érkezünk jó néhány cikkel.