LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

LICITHÁBORÚ – Te mennyit adnál a DVSC játékosaiért?

A toplisták, álomcsapatok összeállítása olyan dilemmák, visszaemlékezések és gondolatok elé állítanak minket, ami miatt imádjuk ezeket. Különösen, ha ezt játékos formában tehetjük meg. A felkészülési időszakok nagyobb szünetei pedig ideálisak ezekre a játékosabb, könnyedebb témákra. Ezúttal a szerkesztőségi csapat négy tagja bonyolódott bele egy kis játékba, ami bár eredetileg csak saját magunk szórakoztatására készült, végül mégis úgy éreztük, érdemes lehet megosztani veletek. Lássuk, melyikünk milyen saját csapatot alkotott!

A játékban Balage, Enderson, Lucas és Csibu vett részt. Fejenként 300 zsetont kaptunk, amivel licitálhattunk a DVSC egykori és jelenlegi játékosaira, igyekezve úgy alakítani a névsort, hogy legyen benne legendás, átlagos és felejthető (vagy épp citromdíjas) teljesítményt nyújtó játékos is. Posztonként négy név került a listára és minden posztra mindenkinek kötelező volt választani pontosan egy játékost. Azon töprengtünk, vajon kinek melyik poszt lesz a fontosabb? Ki hogy osztja majd be a zsetonjait? Melyik játékosért megy majd a legnagyobb licitháború? S végül, de nem legutolsó sorban, kinek lesz a legerősebb csapata a játék végére?

Játék kezdete:
Balage: 300 zseton
Csibu: 300 zseton
Enderson: 300 zseton
Lucas: 300 zseton

1. kör – KAPUS POSZT

A kapusokkal kezdtünk. A listánkon Novakovic, Gróf, Verpecz és Malinauskas szerepeltek. Novakovicért egyből megindult a licitháború, de Balage 50-nél, Csibu 62-nél, Lucas pedig 69-nél kiszállt, így 70-ért Endersoné lett a kétszeres magyar bajnok. Lucas meg is jegyezte, hogy „Oké hogy végy egy jó kapust, de a büdzsé majdnem negyedét egy játékosra elverni…” Aztán mégis egy 50-es licittel kezdett Grófra, de végül Balage 51-es ajánlata nyert. Jöhetett Verpecz, akiért már csak Lucas és Csibu volt versenyben, és a licitháború egészen 15-ig eltartott, és Csibu győzelmével ért véget. Így Lucasnak az utolsó kapus, Malinauskas jutott – vigasztalta viszont a tudat, hogy az utolsóért már nem kell licitálnia, a litván hálóőr 0 zsetonért a csapatában landolt.

A pénztárcában maradt:
Balage: 249 zseton
Csibu: 285 zseton
Enderson: 230 zseton
Lucas: 300 zseton

2. kör – BALHÁTVÉD POSZT

Már az első kör után érződött, hogy nem is olyan egyszerű a történet, hiszen mindenkinek meg vannak a kedvencei, a vágyott választásai, de okosan kell beosztani a zsetonjainkat, lesznek, akiket el kell tudnunk engedni – és bizony az is előfordulhat, hogy valaki csak fel akarja verni egy-egy jobb játékos árát. Balhátvéd poszton a Korhut, Laczkó, Ferenczi, Völgyi négyesért ment a küzdelem. Ezúttal is Balage szállt ki leghamarabb (45-nél), majd Enderson is elengedte Misit (55-nél), hogy a végén egészen a mezszámáig jussunk. Lucas ugyanis pontosan 69-cel nyerte el egykori balhátvédünket. Laczkó következett, akiért Enderson és Csibu hajtott legjobban, de utóbbi 50-es licitjére nem jött válasz, így Csibué lett a BL-csapatunk balhátvédje. Az utolsó licit Balage és Enderson között nem sokáig tartott, Balage ugyanis öt zsetont fizetett érte, hogy ő választhassa ki a Ferenczi-Völgyi páros egyik tagját, és ő Völgyire tette le voksát, még azt az időszakár felidézve, amikor az ETO-val bajnoki címet nyert. Így Endersonnak maradt Ferenczi 0 zsetonért, amit egyáltalán nem bánt.

A pénztárcában maradt:
Balage: 244 zseton
Csibu: 235 zseton
Enderson: 230 zseton
Lucas: 231 zseton

3. kör – BAL OLDALI KÖZÉPHÁTVÉD POSZT

Komlósi, Máté, Simac és (fiatalabb) Szatmári négyese elég kiegyensúlyozottnak tűnt, és az is egyértelművé vált, ha a legjobb játékosokra 70 körüli zsetonokat költünk, akkor hamar kifogyunk a munícióból, így nem volt annyira nagy meglepetés, hogy Komlósi 42-ért kelt el. Balage hiába vitte el a licitet egészen 41-ig, a 42-t már sokallta érte, így a játékos Csibué lett. Máté következett, akit 40 zsetonnal majdnem Balage húzott be, de hosszú gondolkozás után végül Enderson még egyet hozzátett, így 41-ért az övé lett. Simacra hiába csak ketten maradtak, az első két körtől eltérően sokkal nagyobb licitháború folyt érte, mint előzetesen vártuk volna, végül 38 zsetont fizetett érte Lucas. Balagenak – hiába volt a középhátvéd poszt mindegyik játékosánál a legaktívabb licitáló – így Szatmári Csaba maradt, ingyen.

A pénztárcában maradt:
Balage: 244 zseton
Csibu: 193 zseton
Enderson: 189 zseton
Lucas: 193 zseton

4. kör – JOBB OLDALI KÖZÉPHÁTVÉD POSZT

Újabb lehetőséget kapott mindenki, hogy megerősítse a védelme tengelyét. A Brkovic, Mészáros, Pávkovics, Kinyik első két tagja nagyon kimagaslott, azt vártuk, hogy hatalmas csata lesz majd értük, míg a Pávkovics-Kinyik duót megszerzők inkább spórolósra fogják majd a figurát. Brkovic azonban Endersont nem hozta lázba annyira, hogy érdemi licitet tegyen, Balage viszont köszönte szépen, hogy Csibu kiszállása után 45-nél Lucas is megtorpant, így Balage vissza is jött a versenybe, és először vitt el topjátékost. Mészáros Norbert aztán Enderson nagy fogása lett, 32 zsetont tett rá, így olcsóbban szerezte meg a hétszeres válogatott játékost, mint amennyiért az előző körben Máté és Simac elkeltek. Pávkovicsot Csibu vitte 16 zsetonért, így ingyen Lucas zsákmánya lett.

Érdemes rápillantani az így kialakult belső védő párosokra: Szatmári-Brkovic (Balage, össz. 45 zseton), Komlósi-Pávkovics (Csibu, össz. 58 zseton), Máté-Mészáros (Enderson, össz. 73 zseton), Simac-Kinyik (Lucas, össz. 38 zseton). Bár természetesen nagyon szubjektív, de a Máté-Mészáros páros tűnik a legjobbnak, de elgondolkodtató, megérte-e értük összesen 73 zsetont kiadnia Endersonnak, különösen úgy, hogy a kezdeti összeg közel felét ezzel már el költötte. A legkevesebbet a párosra Lucas költötte, és annyit még hozzá is tett, hogy „szerintem én jártam a legjobban, Simacot minden szívbaj nélkül az első kalapba tenném.”

A pénztárcában maradt:
Balage: 199 zseton
Csibu: 177 zseton
Enderson: 157 zseton
Lucas: 193 zseton

5. kör – JOBBHÁTVÉD POSZT

Ide a jelöltjeink Bernáth, Bodnár, Kusnyír és Kuti voltak. Talán a legerősebb nyitó hármasról beszélhettünk az összes posztot megnézve, hiszen az első három játékost mind a négyen nagyon jó szívvel elnéztük volna a csapatunkban. Talán emiatt is engedtük el könnyebben Bernáthot, akiért csak 32-t kellett fizetnie Lucasnak, ezzel az eddigi legnagyobb dealt sikerült abszolválnia, és csak ennyit fűzött hozzá: „Most már nyugodt vagyok Malinauskas miatt. Nem lesz dolga.” Bodnár Laci – akinek BL-selejtezős gólja a mai napig libabőrös pillanat – Balage csapatához került, Enderson és Csibu is igyekezett óvatosabb lenni, bár még így is eljutott a licit 29-ig. Bár azt hittük, hogy így Kusnyírért fog vérre menő csata zajlani, Enderson hamar kiszállt, így 16 zsetonért Csibu csapatához került. Endersonéba pedig Kuti, igaz, teljesen ingyen.

A pénztárcában maradt:
Balage: 170 zseton
Csibu: 161 zseton
Enderson: 157 zseton
Lucas: 161 zseton

6. kör – BAL OLDALI KÖZÉPPÁLYÁS

Jöhettek a még nagyobb izgalmak, a középpályások! A Dzsudzsák, Halmosi, Yannick, Rezes négyes első két játékosát ki ne akarná csapatában tudni? De vajon kinek mennyit érnek majd meg? Először Enderson és Csibu csaptak össze a Dzsudzsákért, aki 44 zsetonért Csibunál kötött ki, majd Lucas és Balage volt a legaktívabb Halmosiért, aki pedig Balage játékosa lett 39 zsetonért. Yannick 15-ért kelt el, Lucas lett a boldog tulajdonos, Rezes így ingyen Endersonhoz vándorolt. Talán ez volt az a kör, ahol leginkább elégedett lehetett mindenki. Csibu mindenképp szerette volna behúzni Dzsudzsákot, Balagenak pedig Halmosira fájt a foga már az elejétől kezdődően. Lucasnak is jutott egy használható játékos olcsón, Enderson pedig ezúttal sem költött egy petákot sem, így aktuálisan neki volt a legtöbb megmaradt zsetonja.

A pénztárcában maradt:
Balage: 131 zseton
Csibu: 117 zseton
Enderson: 157 zseton
Lucas: 146 zseton

7. kör – VÉDEKEZŐ KÖZÉPPÁLYÁS

Varga József mellé Kiss, Haris és Spitzmüller került fel a névsorba. A „Kárpát-medence Gravesenje” Lucast és Endersont mozgatta meg legjobban, de 40-nél tovább nem jutottak a felek, Endersoné lett. Kiss Zolira Lucas egyből bejelentkezett egy 35-ös licittel, amit Balage és Csibu kapásból elpasszolt, végül Haris Attilát 12-ért Csibu gyűjtötte be, úgyhogy Spitzmüller Balázshoz került, ingyen. Ez volt a leggyorsabb kör a játék során, el kellett kezdeni taktikázni, hogy az utolsó körök nagyágyúira mekkora pénztárcával repülünk majd rá.

A pénztárcában maradt:
Balage: 131 zseton
Csibu: 105 zseton
Enderson: 117 zseton
Lucas: 111 zseton

8. kör – TÁMADÓ KÖZÉPPÁLYÁS

Ez a névsor mindenképpen Sándor Tamással kellett kezdődjön, aki lemaradt róla, annak a Bouadla-Holman-Huszák trió egyik tagja maradt. Csibu egyből bekezdett egy 40-es licittel, Balage ötvenig tartotta is vele a lépést, de ott megállt, 51-ért Csibué lett, így az utolsó 3 körre csupán 54 zsetonja maradt. De hát Sándor Tamás, az Sándor Tamás. Bouadla árához képest pláne nem tűnt soknak, akiért Lucas 41-t, Balage 42-t, Enderson viszont 43-t adott volna, és mivel több licit már nem jött, Endersoné lett. Jöhetett Holman, akiért Balage nem kevesebb mint 2, azaz KETTŐ petákot fizetett, úgyhogy Lucasé lett Huszák.

A pénztárcában maradt:
Balage: 129 zseton
Csibu: 54 zseton
Enderson: 74 zseton
Lucas: 111 zseton

9. kör – JOBB OLDALI KÖZÉPPÁLYÁS

Dombi, Bódi, Bévárdi, Feltscher négyesre lehetett licitálni, de Enderson és Csibu zsetonjai erősen fogyóban votlak, ők nem is reménykedtek Dombi esetleges megszerzésében. Lucas viszont kitartóan visszalicitált Balage próbálkozásaira, így végül 44-ért behúzta. Bódi következett, aki Balage egyik legnagyobb fogása lett, ha azt nézzük, hogy csupán 29 zsetont kellett fizetnie érte. Bévárdiért Enderson ötöt fizetett, úgyhogy Feltscher Csibunál landolt – az első alkalom volt, hogy nem fizetett játékosért.

A pénztárcában maradt:
Balage: 100 zseton
Csibu: 54 zseton
Enderson: 69 zseton
Lucas: 67 zseton

10.-11. kör – KÉT CSATÁR

Coulibaly, Kerekes, Szécsi, Takács kerültek a 10. körbe, de mivel az e kör végén megmaradt zsetonjaink automatikusan döntöttek arról is, hogy kinek ki jut majd a 11. kör játékosaiból, így azt a névsort is fontos tudnunk: Bogdanovics, Sidibe, Kulcsár, Pölöskey. Kulcskérdés volt, hogy ki hogyan licitál, hogyan gondolkozik. Balage ötvenes nyitására Lucas egyből kontrázott, és all-int mondott, gyorsan le is tudva részéről a dolgot. Csibu így automatikusan bukta Coulibalyt, Balage pedig inkább passzolt, úgyhogy Endersonon múlt a dolog: rálicitál a 67-re és 68 zsetonért elviszi Adamot, vagy a zsetonjait másra tartogatja. Talán a legnagyobb dilemma volt az egész játékban, de alapos gondolkozás után megszületett a döntés: megadta a 68-at! Jöhetett Kerekes Zsombor, akiért ment egy kis licitháború 30 és 40 között, amit Lucas unt meg, és ismét all-in bemondással borzolta a kedélyeket, ami Balage passza miatt ez már tényleg játékost eredményező taktika lett számára. Mivel Endersonnak 1, míg Lucasnak 0 zsetonja maradt, a Szécsiért tartó versenyfutás már csak egy kis matek volt Csibu és Balage között. Utóbbi felverte az árát Szécsinek, de 45-ig megtehette, még úgy is biztosan övé lett volna Bogdanovic, 46-nál pedig már passzolt, így az elköltött zsetonok számát nézve talán a legtúlértékeltebb játékosként Csibuhoz került. Balázs pedig bosszankodhatott, hiszen hiába fordult ő a legtöbb zsetonnal az utolsó két körre, így is hozzá került Takács Tamás.

A másik oldalról viszont 100 zsetonért behúzta Igort, akit minden áron szeretett volna a csapatában tudni. Csibu a maradék 8 zsetonjával Sidibét, Enderson 1 zsetonnal Kulcsárt, Lucas pedig ingyen Pölöskey-t gyűjtötte be.

A legdrágább játékosok listája végül így nézett ki: Bogdanovics (100), Novakovic (70), Korhut (69), Coulibaly (68), Kerekes (67), Sándor és Gróf (51), Laczkó (50).

VÉGSŐ CSAPATOK

Mindannyian írtunk pár gondolatot a csapatunkról, ti pedig a végén megszavazhatjátok, melyik tetszik nektek a legjobban!

BALAGE: Nekem nem tetszik a sajátom, túl sok a gyengébb játékos. Elején akartam egy jó kapust, a puskaport pedig inkább a támadószekcióra tartogattam. Mivel a 2004-06 közötti Loki a kedvencem, így igyekeztem több embert behúzni abból a keretből, volt, hogy emiatt lemondtam adott esetben egy jobbnak vélt játékosról is. Mivel a többiek is taktikáztak, így nem jött be amit terveztem, fölöslegesen maradt meg sok pénzem arra az Igorra, akit mindenképp be akartam húzni. Arra számítottam, hogy Lucas all-int mond Coulibalyra, de arra nem, hogy Enderson fölé licitál. Számomra negatív értelemben az volt a kulcspillanat, mert így több poszton is olyanok jöttek, akiknek nem örülök. Összességében 5-6 poszttól eltekintve nem vagyok elégedett a csapatommal.

CSIBU: Már a kezdetektől az volt a tervem, hogy ár-érték arányban gondolkozva próbálok játékosokat szerezni és egyrészt próbálom minden poszt 2-3. játékosát megszerezni, hogy a leggyengébbeket elkerülve egy nagyon jó „középcsapatom” legyen, így lefedve a játék minden elemét. Mindeközben a többieket is figyeltem, próbáltam egyes játékosok árát feljebb srófolni, ha láttam, hogy nagyon szeretnék megszerezni. Nem feltétlenül hajtottam a legjobbakra, de még így is sikerült behúznom a Komlósi, Dzsudzsák, Sándor triót, posztjukon a valaha volt legjobbakat és a különböző posztok utolsó helyezettjeit is egy kivételével sikerült elkerülnöm. Emiatt az utolsó három játékoshoz érve az én zsebemben maradt a legkevesebb zseton, de odáig szerintem az én csapatom lett a legkiegyensúlyozottabb. Onnan be kellett vállalnom Feltschert, hogy maradjon némi remény Kerekesre vagy Sidibére, de a többiek taktikája is kellett ahhoz, hogy ez végül összejöjjön. Ami Balázsnak pech volt, nekem óriási szerencse, mivel Enderson és Lucas is inkább a biztosra mentek Coulibaly és Kerekes kapcsán, így nekem a Szécsi-Sidibe páros jutott, amivel maximálisan elégedett vagyok. Ahogy az egész csapatommal is, szívesen megnézném őket együtt játszani.

ENDERSON: A csapat összeállítása során szerettem volna minél inkább összehozni a veretlen bajnoki címet nyert csapatot, mivel érzelmileg ahhoz a szezonhoz kötődöm a legjobban. Novakovicsot gyakorlatilag bármi áron meg akartam szerezni, az érte kifizetett összeget egy percig sem bántam meg, óriási kedvencem volt. És mint amúgy is tudjuk, végy egy jó kapust… Főleg, ha Ferenczi a balhátvéded. Korhut Misire is fájt a fogam, de túl nagy kiadás lett volna, így viszont inkább bevállaltam, főleg tudva, hogy Ferenczi legalább támadásban hozzá tud tenni a csapat játékához. Egyúttal ekkor fogalmazódott meg az a gondolat is bennem, hogy a szélső védekezés és játék lesz az a területe a csapatnak, ahol áldozatokat hozok. Ennek megfelelően bevállaltam Kutit is, de két irányból is próbáltam ellensúlyozni a két szélsőhátvédem hiányosságait: egyrészt összeraktam egy stabil, klasszikus középhátvéd párost Mészáros és Máté személyében, másrészt próbáltam az olyan szélsőket elkerülni, akik látványosan nem segítenek be a védekezésbe (Yannick, Feltscher). A középpályán nagyon büszke vagyok a Varga-Bouadla párosomra, rengeteg örömet szereztek annak idején a játékukkal. Annak is örülök, hogy Holmant és Spitzmüllert így sikerült elkerülnöm. Az egyébként tudatos döntés volt, hogy az összes régebbi nagy nevet (Sándor, Dombi stb.) elengedtem, főleg annak érdekében, hogy a veretlen szezont minél inkább reprodukálhassam. A csatársornál pedig külön öröm, hogy összeállt a 2011/12-es szezon nagy duója, Coulibaly és Kulcsár. Összességében nincs olyan név a keretemben, akivel ne tudnék megbékélni, és a széleket leszámítva egy ütőképes és a szívemnek kedves csapat jött össze.

LUCAS: Novakovicsot a DVSC valaha volt legjobb hálóőrének tartom, presztízskérdést csináltam a megszerzéséből, de a végére így is túl drága lett; ahogy aztán Gróf is. Verpeczet semmiképp se akartam a csapatomban tudni, mert még a második számú kapus egyetlen feladatát se látta el Boriszovban, így inkább Malinauskast választottam, még ha ügyetlenebb is. Úgyhogy igyekeztem olyan védelmet összerakni elé, hogy lehetőleg ne legyen dolga. Korhut és Simac személyében a veretlenül megnyert bajnoki címünk évéből húztam be igazi csapatjátékos, a játék iránt alázatos harcosokat, nem beszélve Bernáth Csabáról. Kinyik volt kicsit kompromisszumos megoldás, de véleményem szerint egy ilyen védelemben ő is ügyesebben szerepelt volna. A középpályán a két szélsőmre nagyon büszke vagyok, különösen Dombi megszerzése nagy fegyvertény. Kiss Zoli stabilitást ad a szűrő helyén, Huszák pedig… maradjunk annyiban, a négyes kategóriájú játékosok közül őt bántam a legkevésbé, mert bármennyire is nem volt Loki-szint, legalább ő lőtte életem első Loki-gólját az Oláh Gabin. A csatársorban a Coulibaly-Kulcsár párost akartam összehozni, de végül ez a jobb anyagi lehetőségekkel rendelkező Endersonnak sikerült. Kerekesnek így is nagyon örültem, mert ő se ment a szomszedba harcosságért és gólérzékenységért. Pölcire is hátha ráragad valami mellette. Hajrá, Lucas XI!

Neked melyik csapat tetszik legjobban? Szavazz bátran!

Hajrá, Loki!