LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Vasárnapi javítóvizsga Pakson

Nehéznek ígérkező mérkőzés előtt áll a Loki, vasárnap kora délután ugyanis a Paks várja csapatunkat az NB I 24. fordulójában. A Fradival a bajnoki címért még mindig versenyfutásban lévő paksiak impozáns eredménysort tudnak felmutatni februárban. Továbbjutottak a kupában, és egy mérkőzésük kivételével mindegyiket megnyerték – nem úgy a DVSC. Látszólag minden ellenünk szól, pedig elmondhatatlanul fontos lenne egy kis sikerélmény. Mire számíthatunk a Paks – DVSC találkozón?

Kezdjük azokkal a dolgokkal, amik szinte biztosak. A Paks-DVSC találkozó március 10-én vasárnap 13 órakor fog kezdődni és az M4 Sporton lesz látható. Mi is láthatóak leszünk élőben a youtube csatornánk streamjén, a mérkőzés egészében ugyanis Balage és Csibu együtt szurkolnak majd a csapatnak és azonnal reagálnak minden eseményre, kibeszélik a látottakat, úgyhogy élőben várunk mindenkit, aki szeretné közösségi élménnyé alakítani a meccset, együtt örülni, vagy épp együtt bosszankodni. (Aki nem tudja mire számítson, itt a 2022-es VB-ről a hasonló streamünk.)

Szintén biztos, hogy Kusnyír, Thor és Pellumbi nem áll majd még a csapat rendelkezésére, úgyhogy továbbra is elsősorban Bárány játékára kell alapozzunk elöl, viszont más sérültekről nincs hír, így pedig azért semmiképp nem esélytelenként lépünk majd pályára. Pakson ráadásul a legritkább eredmény a hazaiak győzelme. Közös történelmünk során csupán ötször fordult elő ilyen, igaz, a legutóbbi 7 mérkőzésből négyszer is. Az összesen 21 paksi NB I-es meccsen a leggyakoribb eredmény a döntetlen volt, és az előjelek alapján most is erre látok a legnagyobb esélyt (5-10-6 a mérleg). A fogadóirodák kevésbé osztják ezt a véleményem, a paksi sikerre 2-es, a döntetlenre és a győzelmünkre pedig egyaránt 3,5-ös szorzót adnak. Az elmúlt mérkőzések eredményeit nézve pedig teljes joggal, hiszen mi legutóbb kikaptunk a november óta nyeretlen Mezőkövesdtől, míg a Paks, ha rémesen gyenge játékkal is, de verte a világ összes ziccerét kihagyó MTK-t. De a fociban az a jó, hogy nem a legutóbbi eredmények játszanak.

Megtévesztő lehet, hogy most látszólag minden ellenünk szól. Az elmúlt hetekben sokak szemében megkérdőjeleződött, jó-e az az út, amin járunk. Blagojevics a jobb helyzetkihasználás érdekében elég sok apróságot változtatott – ami azonban nem hozott eredményt. Kicsit hasonló a jelenlegi helyzet ahhoz, amit Janeiro ideje alatt láttam: volt egy izgalmas játékkoncepció, de mivel az első 3 mérkőzés mindegyike döntetlen lett, össze-vissza elkezdett variálni a játékosokkal és a pozícióikkal is, amiből akkora káosz lett, ami miatt a következő 3 meccs után kénytelenek voltunk elküldeni és ideiglenesen Dombit kinevezni a helyére. Ilyen drasztikus forgatókönyvtől és ennyire nagy taktikai változtatástól azért most nem tartok, de nagyon fontos lenne, hogy megtaláljuk a góllövő cipőnket, különben ha megint beleszaladunk egy rosszul sikeredett meccsbe, csak még jobban elbizonytalanodhatunk. Az pedig most óriási luxus lenne, mert ebből a 4-5 meccses etapból muszáj jól kijönnünk, most játsszuk majd a nyerhetőbb meccseinket.

A kezdőnket illetően azokat a neveket sorolom, akikben biztos vagyok, hogy játszani fognak: Megyeri, Baranyai, Lagator, Dreskovic, Ferenczi, Domingues, Dzsudzsák, Bárány. A legnagyobb kérdőjel a jobb oldali és a két középső középpályás személye lehet, mert ide számos opciót találunk: Manrique, Loncar, Szuhodovszki, Ojediran középre; Vajda, Szécsi, Bódi, Kocsis jobb oldalra. Blagojevic kockázatvállalása és taktikája lesz a döntő tényező ezeken a posztokon. Ha egy sokkal bevállalósabb, támadóbb, minél több helyzetet kialakító csapatot szeretnénk a pályán látni, akkor a Manrique-Szuhodovszki kettőst és szélre Kocsist vizionálom, de ha a labdaszerzésekre, a visszazárásra és a védekezésre is jelentősen támaszkodnánk és a stabilitásunkat nem áldoznánk fel, akkor Ojediran és Szécsi lesz a kezdőnk, Manrique-vel, vagy Szuhodovszkival kiegészítve. Mivel szerintem luxus Szuhodovszkit padoztatni, ezért én most neki szavaznék bizalmat.

A védelmünk rendben van, Windecker sérülése miatt pedig kis túlzással elég Könyvest hatástalanítani, hogy a nehezét megoldjuk. Ez a Paks már nem azzal a taktikával lép pályára, mint oly sok évig tette, azaz a „rúgjunk többet mint az ellenfél” már nem opció számukra, helyette ők is próbálnak a biztonságra törekedni. Szappanos ráadásul a sérülése miatt biztosan nem fogja tudni megint kivédeni a szemünket, úgyhogy hiába a hízelgő pozíciójuk, osztom Balage véleményét, és ettől a Pakstól egyáltalán nem félek. Magabiztos, jó csapatjátékkal és biztos védekezéssel abszolút legyőzhetőek. És most nincs mese, győzni és bizonyítani kell Pakson!

HAJRÁ, LOKI!