LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Visszatekintő – Haladás-Debrecen

143619_szombathelyi_haladas_fc_dvsc_teva_30Ebben az évtizedben a szombathelyi gárda ingázásának köszönhetően mindössze ötször találkozott a két egyesület. A mérleg Loki szemszögből 2 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereség. A legutóbbi két fellépés alkalmával egyaránt sikerült 3 ponttal a zsebben távozni Vas megyéből. Ezúttal nem utazott a csapattal Yannick, Simac, Kulcsár, Farkas sérülés, Kabát Péter pedig betegség miatt. Ennek ellenére Herczeg András tanítványai azzal az eltökélt szándékkal utazták át az országot, hogy megszerzik első idegenbeli győzelmüket. A túloldalon is voltak hiányzók, Kenesei, Lengyel, Molnár és Sipos sem állhatott Aczél Zoltán rendelkezésére. Aki egyébként a 100. NB 1-es mérkőzésére készülhetett edzőként. Irányításával kétszer győztek otthon úgy, hogy még gólt sem kaptak. A Siófokkal szemben 4-0, az MTK ellen 2-0 arányban bizonyultak jobbnak. A sort pedig a címvédő legyőzésével kívánták folytatni.

Azok a Hali-drukkerek, akik jegyet váltottak az összecsapásra, a Falco kora esti kosármeccsét ingyen tekinthették meg. Nézőcsúcs így sem született, de egész szép számú közönség gyűlt össze a lelátón, végig egyenletesen buzdítva kedvenceiket. A kezdőcsapatokra pillantva, azt konstatálhattuk, hogy Simac helyére újra bekerülő Komlósi, míg Yannickot a korábbi posztjára visszakerülő Laczkó pótolta, mögötte pedig Fodor biztosított. Herczeg 4-2-3-1-es hadrendben a Malinauskas – Nagy Z., Komlósi, Mijadinoszki, Fodor – Varga, Kiss – Szakály, Czvitkovics, Laczkó – Coulibaly összetételt dobta harcba.  Aczél hazai pályán bátor, támadó szellemű játékot elvárva 4-3-3-as formációt választott. A védelem tengelyében Lengyel Dénest a rutinos Korolovszky, míg az eltiltott Keneseit, Fodrek helyettesítette. Fodrek először léphetett kezdőként pályára. Így a Rózsa – Schimmer, Guzmics, Korolovszky, Tóth P. – Lattenstein, Simon Á., Irhás – Nagy G., Oross, Fodrek tizenegy állt fel a kezdő sípszóra.

Erős túlzás volna azt állítani, hogy egymásnak estek a csapatok, viszont szemmel látható volt, hogy a Hali-játékosok rendkívül motiváltan futballoztak. A kispad még fel se melegedett, amikor Varga Józsi magasra emelt lábbal tisztázott a tizenhatos előterében. A véleményes szituációban Kassai Viktor szabadrúgást ítélt. Fodrek pedig köszönte szépen, és nagy erővel a hálóba bombázott. Megjegyzem Malinauskas rá sem mozdult a labdára, ami azért nagy luxus. Újfent korán hátrányba került tehát a Loki idegen környezetben, ami rányomta a bélyegét a találkozóra. A piros-fehéreket sokkolta a gól, nem találták a játékuk ritmusát, s rengeteg hiba is csúszott az összjátékba. Coulibaly a rá passzolt, illetve felívelt labdákat nem igazán tudta megtartani, Guzmics és Korolovszky szorításában. Szakály indiszponáltan, keveset vállalkozva játszott. Egyedül Laczkó volt aktív a baloldalon. Csak távoli lövésekkel veszélyeztetett a csapat. A túloldalon ellenben a csatárok jól léptek vissza labdákért, sok helyváltoztatással és keresztmozgásokkal operálva könnyen hozták zavarba csapatunk védelmét. Különösen Fodrek volt elemében, akit nem tudtak tartani a bekkek. Ékes bizonyítéka ennek a 22. perc eseménye. Fodrek jól veszi át a zsugát, rávezeti a védőre, majd sarokkal teszi Nagy Gábor elé, aki Orossnak tálalt, ő viszont nem találta el jól a pettyest.

A játék képével elégedetlen Herczeg már a 27. percben cserére szánta rá magát, Fodor helyett Rezes Lacit küldte be a balszélre, így Laczkó egy sorral visszább lépett. Így sem sikerült azonban olyan minőségi fölényt érvényesíteni, ami megoldhatatlan feladat elé állította volna az Aczél-legénységet. Rezes kifejezetten gyengén teljesített. Keveset volt megjátszható, amikor mégis, akkor elvesztette a párharcokat. A mérkőzés egészét tekintve, általában rossz döntéseket hozott. Coulibaly viszont egyre többet mozgott ki a szélre, Rezes befelé vitte el az embert, így a félidő utolsó 10 percében több beadásból is gólhelyzet alakult ki. Előbb Rezes elől szedte fel Rózsa a labdát, majd Czvitkovics került óriási ziccerbe, ám 10 méterről mellé lőtt. Egy perccel később Coulibaly beadása Szakályt találja meg, aki rossz átvételt követően a védőkbe lőtte a játékszert. A helyzetek kimaradtak, ami nem maradt büntetlenül. Fodrek kevergetett három védő gyűrűjében, aztán passzolni akart, de a labda Vargáról visszapattant elé, amit Malinauskas fölött a kapu bal oldalába csavart, kettőre növelve ezzel a hazaiak előnyét még a félidő vége előtt közvetlenül.

A szünetben Szilágyi Péter váltotta a megsérült Szakályt. Ezzel szerkezetváltás történt, Szakály helyére Czvitkovics húzódott ki, s immár két támadó próbálta bevenni a rivális kapuját. A magabiztossá váló hazaiak azonban nem engedték kibontakozni a bevitt ütésektől megrendült ellenfelet. Sőt az 50. percben Fodrek keresztlabdáját Nagy Gábor jól tette maga elé, de a litván portás hárítani tudott. Nem sokkal később, a Lattensteint váltó Csontos harcolt ki lövőhelyzetet, Oross azonban ordító helyzetben kétszer is Malinauskasba verte a pettyest.Ekkoriban szinte eksztázisban játszott a Haladás. Következett is a harmadik csere, érkezett Dombi Tibi, Kiss Zoli pedig elhagyta a játékteret. Aminek hatására, támadásban már 4-3-3-ba mentünk át. Hiába, a Lokin aznap semmilyen edzői húzás nem tudott segíteni. Lassan, ötlettelenül járattuk a labdát, a támadók keveset voltak megjátszhatóak. A kinyílásokat pedig életveszélyes kontrákkal büntették Aczél Zoltán fiai. A 71. percben menetrendszerűen jött is a kegyelemdöfés. Fodrek lépett ki a védők közül kiváló ütemben, eltolta a labdát a kapus mellett, aki megütötte a lábát. A játékvezető a tizenegyes pontra mutatott. Büntető! Amit Tóth Péter gond nélkül értékesített. Sok említésre méltó ezután már nem történt. Laczkó a hajrában még kozmetikázhatott volna az eredményen, de fejesét bravúrral védte Rózsa.

A Haladás ilyen arányban is megérdemelten nyert, mert jobban akarta a sikert,  játékosai nagy kedvvel, frissen és lendületesen fociztak. Ehhez Aczél Zoltánnak nem kellett feltalálni a spanyol viaszt. Lassították a Loki labdafelhozatalát (nem volt nehéz dolguk), lezárták a széleket, rendkívül szervezetten és fegyelmezetten védekeztek. Elől pedig a csatárok sokat mozogva, ütempasszokkal hozták egymást helyzetbe. A Loki-játékosok küzdöttek ugyan, de a gyilkos ösztön nem volt meg bennük. Árulkodó a mindössze két elvégzett szöglet. Újabb kilátástalan idegenbeli produkció után  tehát rúgott gól nélkül vonultak öltözőbe a fiúk. Ami már a 4. alkalom volt, a hat fellépésből. A Videoton ismételten lőtávolon kívülre került.

A mérkőzés legjobbja: Fodrek 9

A légiós szenzációs napot fogott ki első kezdése alkalmával. Sokat vállalkozott, helyzetbe hozta társait, ziccerbe került és gólokat rúgott. Mindig megjátszható volt, s a legtöbbször kifogástalan döntést hozott. Megoldhatatlan feladatot jelentett a hátvédeknek. Sok ilyet láttunk már kicsiny hazánkban légiósoktól, nagyszerű bemutatkozás, majd…. Mindenesetre aznap megérdemelte a pezsgőt.