LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Citromdíj #5 – Sitku Illés

A rovat keretén belül besült igazolásokat elevenítünk fel. Azok a korábbi labdarúgóink kapják ezt a díjat, akiknek a leigazolása célszerűnek tűnt, nagy remények fűződtek hozzájuk, ám nem tudták beteljesíteni küldetésüket, sőt kimondottan leszerepeltek. Sorozatunk ötödik epizódjának alanya pedig nem más, mint Sitku Illés.

c5sitku

Az 1978. február 5-én született Sitku Illés 19 évesen, tehát az 1997/98-as szezonban mutatkozhatott be az élvonalban, nem is akárhol, hanem mindjárt a Ferencvárosban. Ami azonban óriási lehetőségnek tűnt az elején, visszafelé sült el, hiszen az akkoriban – itthon – sztártriónak számító Zavadszky, Nicenko, Albert mellett nem nagyon jutott szó a fiatal Sitkunak. Ráadásul gólvágónak ott volt még a középpályásként is sokszor betaláló Vincze Ottó is. A idény során mindössze 8 alkalommal szavazott neki bizalmat Nyilasi Tibor vezetőedző, és még csak az sem adatott meg neki, hogy egyben töltsön 90 percet a pályán. Ehhez egyébként legközelebb épp a Debrecen ellen állt, amikor a 87. percben kellett lejönnie. A 248 lejátszott ferencvárosi perc alatt egyszer sem sikerült kapuba juttatnia a labdát, így nem csoda, ha a nyár beköszöntével inkább kifelé állt a szénája, mint befelé. Nem is volt maradása, az NBII-es Budafokban kötött ki, némi vigaszt csak a bajnoki ezüstérem jelenthetett számára. Új csapatában sem sikerült stabil taggá válnia, rövidesen a III. kerület FC-ben, majd a Pécsi MFC-ben kötött ki, hogy aztán az NBI-be való visszatérés előtti utolsó állomásként még Pápán is megforduljon egy esztendő erejéig. Hősünk legújabb „skalpja” a Balaton FC lett, ahol a 2003/04-es kiírásban 31 meccs alatt 6 gólt hozott össze Csertői Aurél keze alatt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nem tudni, mit látott benne az akkoriban Szentes Lázár fémjelezte debreceni vezetőség, de tény, hogy 2004. júliusától kezdve korábbi csapattársával, Virág Bélával együtt a mi keretünket gazdagították. Ami nem ment a Dunántúlon, majd megy a Tiszántúlon – gondolhatta Sitku. A logika azonban nem jött be, mert míg Virágnak sikerült alapemberré válnia a középpályán, neki ezúttal sem termett sok babér: 12 meccs, ezeken pedig 1 találat volt a jussa. Pedig a bizalom megvolt. Szentes mindjárt az idénynyitón a kezdőbe nevezte, s végig pályán is lehetett. Akkor még persze nem tudhatta, hogy ezen kívül csak egyszer fog még ilyen előfordulni. Persze az is még Szentes alatt, ugyancsak a szezon elején, a DVTK ellen idegenben. De mivel nem jöttek a gólok, egyre inkább háttérbe szorult a Kerekes-Bogdanovics duó mellett. Ezek alapján nem meglepő, hogy a szezon közben Békéscsabáról újított vezetőedző, Supka Attila csupán csereként számított rá, ha egyáltalán számított. Egyetlen, árvácska piros-fehér mezben szerzett gólját is csereként beállva kellett elkönyvelnie, a Békéscsaba elleni idegenbeli meccsen, amelyen Bogdanovicsot váltotta az 55. percben. Ezután már jóformán csak edzeni járt az Oláh Gabira, szánalomból még kezdhetett ugyan az utolsó meccsen Zalaegerszegen, de e találkozónak már csak akkora tétje volt, mint egy Nagyrábé – Nyírábrány Megye 1-es délutáni szabadidőprogramnak, már bajnoknak mondhattuk magunkat, fennállásunk óta először. A posztban ennek csupán annyi jelentősége akad, hogy így Sitku is elmondhatja magáról, hogy magyar bajnok. Így történhetett, hogy az immár a BL selejtezőjére készülő Loki szurkolójaként nem hullajtottam krokodilkönnyeket, mikor kiderült, hogy kedvenc Illésünk a Videotonban folytatja pályafutását.

Itt végre révbe ért szegény Sitku, 2009-ig körülbelül 2 meccsenként hálót zörgetett, ez azóta is csak 3 meccs / 1 gól arányig romlott. Az idő azonban fölötte is telik, nem meglepő tehát, hogy télen lepasszolták a IV. kerületbe a bajnoki reményeket szövögető fehérváriak. Akárhogy is alakuljon a sorsa, cívisvárosi múltján már nem tud változtatni, gyengének ítéltetett. CITROMDÍJ!