LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Játékosfigyelő – védők

Játékosfigyelő – védők
A rovat második részében a védőkkel foglalkozunk, habár a feladat elég nehéz, hiszen a debreceni védelem erős lábakon áll, és valószínűleg ez még egy jó pár évig így lesz. Mint mindenhol, a Lokinál is gyengébb a szélsővédő poszt, mint a középső, habár most a balszél ismét elég erősnek látszik. A jobb oldalon viszont van két tapasztalt és egy az NBI-ben még mindig újoncnak számító játékosunk, ez – ha írhatunk ilyet – igazán hiányposztnak számít. Sajnos a magyar bajnokság se bővelkedik kiemelkedő tehetségű, fiatal, magyar játékossal, így a legtöbb klub az olcsó külföldieket keresi. Szerencsére azért van egy-két olyan bekk, aki az elmúlt időszakban mutatott olyan teljesítményt, aminek köszönhetően erősítést jelentene. Lessük meg őket!
Ha követjük az olvasás logikáját, vagyis balról jobbra haladunk, akkor természetesen csakis egy balszélső védővel kezdhetünk. Az első kiszemeltünk Völgyi Dániel. A 24 éves győri futballista elég tapasztaltnak számít, hiszen már száztíz mérkőzést játszott az első osztályban, ezeken pedig tíz gólt rúgott. Érdekes módon az NBI-ben hat évvel ezelőtt debütált a Vasas színeiben Egervári Sándor alatt, két évvel később pedig szintén a jelenlegi szövetségi kapitány alatt az első gólját szerezte az ETO-ban. Az angyalföldieknél tizenegy mérkőzésen játszott, de már 2006-tól az Újpest játékosa volt, ahol hét meccsen kapott lehetőséget. A következő évben leigazolta a Győr, ezt az időszakot csak egy féléves paksi kölcsönadás szakított meg tavaly tavasszal. Első győri éve nagyon jól sikerült, hiszen huszonhat meccsen játszott, amelyeken öt gól, kilenc sárga és egy piros volt a termés. A következő két szezonjában huszonöt első, valamint két másodosztályú meccsen jutott szóhoz, és egyetlen árva gólocskát szerzett. Az előző pontvadászatban huszonhat mérkőzésen játszott (ebből egy NBII-es), háromszor talált a hálóba, viszont tizenhárom sárgát is begyűjtött. A futó bajnokságban mind a hat meccset végig gürizte magabiztos teljesítménnyel a jól kezdő Győrben, és egy gyönyörű gólt szerzett a Paks ellen. A transfermarkt.de internetes oldal szerint a piaci értéke 300 ezer euró, de jövő nyáron lejár a szerződése.
Második versenyzőnk balbunkónak az a Novák Alexisz, aki tavaly hívta fel magára a figyelmet siófoki jó teljesítményével. A 23 esztendős (novemberben lesz huszonnégy) Honvéd játékos az MTK-ban nevelkedett, 2005-től két éven át a BKV Előre játékosa volt, majd fél évre a Felcsút, másfél évre pedig a Budaörs szolgálatában állt. Ez idő alatt hetvennégy másodosztályú meccsen lépett pályára, nyolc gólt is szerzett. 2010 februárjától a Budapest Honvédhoz került, a második csapatban tizenkettő meccs jutott neki. A magyar pontvadászatért rajongók (!) az előző szezonban láthatták először siófoki színekben, első meccse a Videoton elleni volt a Balaton fővárosában. Első NBI-es góljára se kellett sokat várni, októberben a Szolnok ellen talált be szintén hazai környezetben. Tavaly huszonnyolc mérkőzésen játszott és két gólt is szerzett. Az idei szezonban ő is végigjátszotta az eddigi meccseket, szerzett egy gólt, nagyon jó balosa van. A fent említett német portál szerint kétszázezer euró az ára, szerződése 2014 végéig szól.
Most pedig rátérünk a belső védőkre, ezen a poszton van három olyan tehetséges srác, akik nagyon jól indultak, de per pillanat megrekedtek egy szinten, ezért sürgősen tovább kell lépniük, különben ők is az elfeledett tehetségek sorát fogják gyarapítani. A mintát követve az első belső védő, akit vizsgálunk: Zámbó Bence. 1989-ben született Celldömölkön, az ETO saját neveltje, habár hosszabb távon nem tudott a kezdőben ragadni. 2008-ban mutatkozott be az NBI-ben szintén Egervári alatt, két szezon alatt tizenhat első- és tizenhárom másodosztályú meccsen szerepelt. Ezt követően előbb a DVTK, majd az MTK vette kölcsön, főleg az NBII-ben szerepelt. Szerepelt az U20-as válogatottban huszonhat meccsen, két gól a termés, valamint tagja volt az egyiptomi bronzérmes csapatnak. A mostani idényt az ETO második csapatánál kezdte, értéke 150 ezer euró, jövőre lejár a szerződése.
A második bekk már a neve alapján illene a csapatba, természetesen Debreceni Andrásról van szó. A nagykanizsai játékos azok közé tartozik, akik már fiatalon kellő rutinnak rendelkeznek, ezt bizonyítja, hogy huszonkét esztendősen már nyolcvannyolc bajnoki van a háta mögött. A Honvéd saját nevelésű játékosa 2006-ban mutatkozott be az első csapatban Pécsett, csereként játszott huszonhét percet. Ebben a szezonban még két meccset játszott, a következő idényben már tizenkilencszer kapott lehetőséget. 2008 tavaszán Kecskeméten szerepelt kölcsönben, az NBII-ben tizenhárom meccsen játszott, egy góllal hálálta meg a bizalmat. 2008 nyarától 2011 májusáig negyvenkét bajnoki meccsen szerepelt a lehetséges kilencvenből. A korosztályos válogatottak oszlopos tagja volt, szintén részese volt a vébé bronznak. Most négy meccsen játszott, jelenleg kisebb sérüléssel bajlódik. Értéke 350 ezer euró, szerződése jövőre lejár.
Az utolsó belső védő a paksiak saját nevelésű játékosa: Fiola Attila. Az 1990-es születésű bekk már ötven élvonalbeli bajnokin játszott, és 2009 tavaszán mutatkozott be az NBI-ben, három meccsen jutott szóhoz. A következő két szezonban negyvenegy mérkőzésen játszott, tehát elmondhatjuk, hogy alapemberré vált. Nemcsak a klubcsapatában, hanem az U21-es válogatottban is. A mostani idényben mind a hat bajnokiját végigjátszotta, valamint az Europa-ligában pályára lépett a Santa Coloma, a Tromsö, valamint a Hearts ellen. Jó felépítésű, fiatal és tapasztalt játékos. Piaci értéke negyedmillió euró, 2014 végéig szól a szerződése.
Eddig megnéztük a védelemben a balszélső és középső védő posztot, kizárásos alapon nem maradt más, mint a jobbszélső. Ez kimondottan kritikus poszt, nagyítóval kell keresni olyan játékost a bajnokságban, aki megfelelne a magas elvárásoknak. Egyvalaki mégiscsak van, Szokol Zsoltnak hívják. Békéscsabán született 1990-ben, ott is kezdett el futballozni 2002-ben. Több évig erősítette a viharsarkiakat, majd próbajáték után 2010-ben leigazolta az Újpest, így a fővárosba költözött. Békéscsabán másfél szezon alatt húsz másodosztályú bajnokit játszott, majd a téli átigazolása után tizenkét meccsen szerepelt az NBI-ben. A tavalyi idényben vált a fővárosi klub teljes értékű tagjává, hiszen csak egy élvonalbeli meccset hagyott ki. A futó szezonban is alapembernek számít, hétvégén a debreceni szurkolók is láthatják. A transfermarkt szerint az értéke 300 ezer euró, szerződése két év múlva jár le.
Most pedig jöjjön egy kakukktojás, aki nem illik bele a felvázolt portfolióba, de teljesítménye, tudása meggyőző volt ahhoz, hogy megemlítsem, mint lehetséges erősítést. A jó felépítésű, kimondottan gólerős Ivan Lovric horvát nemzetiségű, és a Hajduk Splitben nevelkedett. 2007-től játszik Magyarországon, akkor a másodosztályú Kecskemét igazolta le, tagja volt az NBII-es bajnoki címet nyert csapatnak, ráadásul alapember is volt, hiszen huszonegy meccset játszott (négy gól). A NBI-ben is bemutatkozott, öt meccsen játszott, de egy sérülés után kölcsönadták a Bajának, ahol tizennégy mérkőzésen kapott lehetőséget, ezeken egy gól szerzett. Egy kis távol-keleti kitérő után januárban érkezett a jelenlegi csapatához a 26 éves Lovric, rögtön alapember lett Supka Attilánál, tizenhárom meccs és négy gól fűződik a nevéhez. A mostani idény mind a hat meccsét végig játszotta, már szerzett is egy gólt, valamint adott két gólpasszt. Az értéke 300 ezer euró, megállapodása 2013. június végén jár le.
Tehát a fent felsorolt játékosok azok, akiknek megvan a kellő tudásuk ahhoz, hogy a Debrecen játékosai lehessenek. Nem mondom azt, hogy égető szükség lenne akármelyikük leigazolására, talán a jobbhátvéd posztjára kellene nézni valakit, hiszen ott két, a „nyugdíjas” évek felé kacsingató játékosa van a Lokinak. A debreceni védelem így is nagyon erős, ezt a hat meccsen kapott három gól is bizonyítja.

10A rovat második részében a védőkkel foglalkozunk, habár a feladat elég nehéz, hiszen a debreceni védelem erős lábakon áll, és valószínűleg ez még egy jó pár évig így lesz. Mint mindenhol, a Lokinál is gyengébb a szélsővédő poszt, mint a középső, habár most a balszél ismét kielégítően stabilnak tűnik. A jobb oldalon viszont van két tapasztalt, és egy az NBI-ben még mindig újoncnak számító játékosunk, ez – ha írhatunk ilyet – igazán hiányposztnak számít. Sajnos a magyar bajnokság se bővelkedik kiemelkedő tehetségű, fiatal, magyar játékosokban, így a legtöbb klub az olcsó külföldieket keresi. Ennek ellenére van egy-két olyan bekk, aki az elmúlt időszakban mutatott olyan teljesítményt, aminek köszönhetően erősítést jelentene. Lessük meg őket!

 


11Ha követjük az olvasás logikáját, vagyis balról jobbra haladunk, akkor természetesen csakis egy balszélső védővel kezdhetünk. Az első kiszemeltünk Völgyi Dániel. A 24 éves győri futballista elég tapasztaltnak számít, hiszen már száztíz mérkőzést játszott az első osztályban, ezeken pedig tíz gólt rúgott. Érdekes módon az NBI-ben hat évvel ezelőtt debütált a Vasas színeiben Egervári Sándor alatt, két évvel később pedig szintén a jelenlegi szövetségi kapitány alatt az első gólját szerezte az ETO-ban. Az angyalföldieknél tizenegy mérkőzésen játszott, de már 2006-tól az Újpest játékosa volt, ahol hét meccsen kapott lehetőséget. A következő évben leigazolta a Győr, ezt az időszakot csak egy féléves paksi kölcsönadás szakított meg tavaly tavasszal. Első győri éve nagyon jól sikerült, hiszen huszonhat meccsen játszott, amelyeken öt gól, kilenc sárga és egy piros volt a termés. A következő két szezonjában huszonöt első, valamint két másodosztályú meccsen jutott szóhoz, és egyetlen árva gólocskát szerzett. Az előző pontvadászatban huszonhat mérkőzésen játszott (ebből egy NBII-es), háromszor talált a hálóba, viszont tizenhárom sárgát is begyűjtött. A futó bajnokságban mind a hat meccset végig gürizte magabiztos teljesítménnyel a jól kezdő Győrben, és egy gyönyörű gólt szerzett a Paks ellen. A transfermarkt.de* internetes oldal szerint a piaci értéke 300 ezer euró, de jövő nyáron lejár a szerződése.


12Második versenyzőnk balbunkónak az a Novák Alexisz, aki tavaly hívta fel magára a figyelmet siófoki jó teljesítményével. A 23 esztendős (novemberben lesz huszonnégy) Honvéd játékos az MTK-ban nevelkedett, 2005-től két éven át a BKV Előre játékosa volt, majd fél évre a Felcsút, másfél évre pedig a Budaörs szolgálatában állt. Ez idő alatt hetvennégy másodosztályú meccsen lépett pályára, nyolc gólt is szerzett. 2010 februárjától a Budapest Honvédhoz került, a második csapatban tizenkettő meccs jutott neki. A magyar pontvadászatért rajongók (!) az előző szezonban láthatták először siófoki színekben, első meccse a Videoton elleni volt a Balaton fővárosában. Első NBI-es góljára se kellett sokat várni, októberben a Szolnok ellen talált be szintén hazai környezetben. Tavaly huszonnyolc mérkőzésen játszott és két gólt is szerzett. Az idei szezonban ő is végigjátszotta az eddigi meccseket, szerzett egy gólt, nagyon jó balosa van. A fent említett német portál szerint kétszázezer euró az ára, szerződése 2014 végéig szól.


13Most pedig rátérünk a belső védőkre, ezen a poszton van három olyan tehetséges srác, akik nagyon jól indultak, de per pillanat megrekedtek egy szinten, ezért sürgősen tovább kell lépniük, különben ők is az elfeledett tehetségek sorát fogják gyarapítani. A mintát követve az első belső védő, akit vizsgálunk: Zámbó Bence. 1989-ben született Celldömölkön, az ETO saját neveltje, habár hosszabb távon nem tudott a kezdőben ragadni. 2008-ban mutatkozott be az NBI-ben szintén Egervári alatt, két szezon alatt tizenhat első- és tizenhárom másodosztályú meccsen szerepelt. Ezt követően előbb a DVTK, majd az MTK vette kölcsön, főleg az NBII-ben szerepelt. Szerepelt az U20-as válogatottban huszonhat meccsen, két gól a termés, valamint tagja volt az egyiptomi bronzérmes csapatnak. A mostani idényt az ETO második csapatánál kezdte, értéke 150 ezer euró, jövőre lejár a szerződése.


14A második bekk már a neve alapján illene a csapatba, természetesen Debreceni Andrásról van szó. A nagykanizsai játékos azok közé tartozik, akik már fiatalon kellő rutinnak rendelkeznek, ezt bizonyítja, hogy huszonkét esztendősen már nyolcvannyolc bajnoki van a háta mögött. A Honvéd saját nevelésű játékosa 2006-ban mutatkozott be az első csapatban Pécsett, csereként játszott huszonhét percet. Ebben a szezonban még két meccset játszott, a következő idényben már tizenkilencszer kapott lehetőséget. 2008 tavaszán Kecskeméten szerepelt kölcsönben, az NBII-ben tizenhárom meccsen játszott, egy góllal hálálta meg a bizalmat. 2008 nyarától 2011 májusáig negyvenkét bajnoki meccsen szerepelt a lehetséges kilencvenből. A korosztályos válogatottak oszlopos tagja volt, szintén részese volt az egyiptomi bronzszerzésnek. Most négy meccsen játszott, jelenleg kisebb sérüléssel bajlódik. Értéke 350 ezer euró, szerződése jövőre lejár.


15Az utolsó belső védő a paksiak saját nevelésű játékosa: Fiola Attila. Az 1990-es születésű bekk már ötven élvonalbeli bajnokin játszott, és 2009 tavaszán mutatkozott be az NBI-ben, három meccsen jutott szóhoz. A következő két szezonban negyvenegy mérkőzésen játszott, tehát elmondhatjuk, hogy alapemberré vált. Nemcsak a klubcsapatában, hanem az U21-es válogatottban is. A mostani idényben mind a hat bajnokiját végigjátszotta, valamint az Europa-ligában pályára lépett a Santa Coloma, a Tromsö, valamint a Hearts ellen. Jó felépítésű, fiatal és tapasztalt játékos. Piaci értéke negyedmillió euró, 2014 végéig szól a szerződése.


16Eddig megnéztük a védelemben a balszélső és középső védő posztot, kizárásos alapon nem maradt más, mint a jobbszélső. Ez kimondottan kritikus poszt, nagyítóval kell keresni olyan játékost a bajnokságban, aki megfelelne a magas elvárásoknak. Egyvalaki mégiscsak van, Szokol Zsoltnak hívják. Békéscsabán született 1990-ben, ott is kezdett el futballozni 2002-ben. Több évig erősítette a viharsarkiakat, majd próbajáték után 2010-ben leigazolta az Újpest, így a fővárosba költözött. Békéscsabán másfél szezon alatt húsz másodosztályú bajnokit játszott, majd a téli átigazolása után tizenkét meccsen szerepelt az NBI-ben. A tavalyi idényben vált a fővárosi klub teljes értékű tagjává, hiszen csak egy élvonalbeli meccset hagyott ki. A futó szezonban is alapembernek számít, hétvégén a debreceni szurkolók is láthatják. Az értéke megközelítőleg 300 ezer euró, szerződése két év múlva jár le.


17Most pedig jöjjön egy kakukktojás, aki nem illik bele a felvázolt portfólióba, de teljesítménye, tudása meggyőző volt ahhoz, hogy megemlítsem, mint lehetséges erősítést. A jó felépítésű, kimondottan gólerős Ivan Lovric horvát nemzetiségű, és a Hajduk Splitben nevelkedett. 2007-től játszik Magyarországon, akkor a másodosztályú Kecskemét igazolta le, tagja volt az NBII-es bajnoki címet nyert csapatnak, ráadásul alapember is volt, hiszen huszonegy meccset játszott (négy gól). Az NBI-ben is bemutatkozott, öt találkozón játszott, de egy sérülés után kölcsönadták a Bajának, ahol tizennégy mérkőzésen kapott lehetőséget, ezeken egy gólt szerzett. Egy kis távol-keleti kitérő után januárban érkezett a jelenlegi csapatához a 26 éves Lovric, rögtön alapember lett Supka Attilánál, tizenhárom meccs és négy gól fűződik a nevéhez. A mostani idény mind a hat meccsét végig játszotta, már szerzett is egy gólt, valamint adott két gólpasszt. Az értéke 300 ezer euró körül mozog, megállapodása 2013. június végén jár le.


Tehát a fent felsorolt játékosok azok, akiknek megvan a kellő tudásuk ahhoz, hogy a Debrecen játékosai lehessenek. Nem mondom azt, hogy égető szükség lenne akármelyikük leigazolására, egyedül a jobbhátvéd posztjára kellene nézni valakit, hiszen ott két, a „nyugdíjas” évek felé kacsingató játékosa van a Lokinak. A debreceni védelem így is nagyon erős, ezt a hat meccsen kapott három gól is bizonyítja.

(A képek forrása: nso, pepsifoci.hu, honvedfc.hu, eto.hu, paksifc.hu, ujpestfc.hu)

*A transfermarkt.de adatai csupán becslések