LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Sousa barbársága

Paulo-SousaFordulatos, változatos mérkőzéseket hozott a 9. forduló, temérdek kapusbravúrral. Ugyanakkor a bőség zavarával küzdöttünk a csatárok terén is, hiszen többen is ragyogó egyéni teljesítményt nyújtottak a támadók közül. A tavalyi gólkirályt már az üres kapu is megoldhatatlan feladat elé állítja. Bognár György pedig ráébredt, hogy Lipcsei Betta távollétében neki kell fellépnie a műsor nézőszámának első számú felelőseként.

A hét Loki játékosa (Sándor Tamás-díj)

Ezúttal Selim Bouadla a kiválasztott, biztatásképp. A francia játékos másodszor kapott szerepet kezdőként, s nagyon sok szurkoló örömére, élni tudott a lehetőséggel. Erősen kezdte a meccset, fantasztikus dolgokat művelt. Aztán kicsit szürkébb lett a csapattal együtt, de amint bekerült a pálya közepére újfent megtáltosodott. Megbecsülte a labdákat, kiválóan osztogatott, s nem mellékesen a védekezésből is kivette a részét. A 3. gólunk előtt mesterien rajzolta a bőrgolyót Varga fejére, majd a hosszabbítás pillanataiban ajtó-ablak helyzetbe hozta Coulibalyt. Csak így tovább, nálunk bejátszotta magát a kezdőbe!

selimbouadla

A hét legszebb találata (Czvitkovics Péter aranyérme)

A kaposvári szurkolók – némi túlzással – egyetlen bizodalmát már a szezon előtt is Milan Perics jelentette, aki Daniloval karöltve vezeti a góllövőlistát. Egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy létfontosságú gólokat szállít a somogyiak számára. Ezúttal sem maradt adós a menetrendszerű találattal, ám apró szépséghiba, hogy a káprázatos lövés nem ért pontot.

A hét legnagyobb védése (Mező József aranykesztyű)

Balajcza Szabolcs az egyetlen, aki a legcsekélyebb mértékben sem ludas a lilák mélyrepülése miatt. Kitűnő reflexei nélkül az Újpest nem úszta volna meg két gólos vereséggel a Bozsik-stadionban. Három hatalmas védést is bemutatott, köztük a legnagyobbat Abass kiugrásánál, amikor kiváló ütemben vetődött a labda útjába. Bravó! (Az esetről sajnos nem találtunk videót)

A hét legelképesztőbb momentuma (Higuita-díj)

Látszólag ez ugyanaz az André Alves, amelyik tavaly. Azzal a különbséggel, hogy be van oltva gól ellen idegenben. Látjuk a csili-vili technikai megoldásokat, a bőrgolyó érzékletes masszírozását, csak épp raklapszámra hagyja ki a lehetőségeit, jelentősen hozzájárulva a csapat vesszőfutásához távol az otthontól. Lehet, hogy az ő gondolatai is valamelyik külföldi együttes körül járnak, akkor viszont nem értjük, vele miért nem bontottak szerződést a félelmetesen konzekvens Garancsi-modell előírásai szerint? Ezt mindenesetre nehezebb volt kihagyni, mint berúgni.

A hét legdurvább szabálytalansága (Bajzát Péter aranymankó)

Mohl Dávidot talán az viselte meg, hogy ismét feltűnt a klubnál Urbányi István. Nem tudjuk. Egy biztos, a hátvéd csupán árnyéka korábbi önmagának, s az elmúlt 1-2 fordulóban kimondottan gyengén teljesített. Most úgy döntött, gyorsan lebontja Delicset, s gondolkodási időt kér. Mielőtt még Szivicsnél lesz négyszemközti jelenése.

A hét fegyelmezetlensége (Kabát Péter-plecsni)

A pápai Totadze rendkívül rutintalan módon a hosszabbításban követett el szabálytalanságot Kenesei Krisztiánnal szemben, hozzásegítve a Haladást a győzelemhez.

A hét edzői húzása (dr. Mezey György-díj)

Bátor, támadó szellemű 4-3-3-as hadrendben kezdett a Haladás. Ismételten bebizonyosodott azonban, hogy nem feltétlenül a csatárok száma határozza meg egy gárda attraktivitását. Hiába a három támadó, a középpályáról hiányzott a kreativitás, nem volt olyan játékos, aki helyzetbe tudta volna hozni őket. Aczél Zoltán ezt felismerve, átszervezte együttesét. Oross helyére beküldte a fiatal Kovács Istvánt, aki egy-egy góllal és gólpasszal döntő érdemeket szerzett a fordításban.

A hét meglepetése (Mourinho-díj)

Dühítő módon vesztett tehát a Pápa, Véber György mégsem kelt ki magából, elfojtotta magában a bosszúságát. Az amatőrizmus szó ugyan elhangzott néhányszor, de név szerint egyetlen játékosát sem feddte meg, s úgy összességében sem küldte el őket melegebb éghajlatra féktelen haragjában. Pedig legalább egy pontot haza kellett volna vinniük Szombathelyről.

A hét nyilatkozata (Mészöly Kálmán-díj)

Ebben a fordulóban rendhagyó módon nem egy aktív tréner vagy játékos volt az elkövető. A dicső tettet Bognár György hajtotta végre. Aki a magyar edzői kar és a fiatal játékosok feltétlen híveként kőkemény hangot ütött meg Paulo Sousa munkásságával kapcsolatban: „Nagyon komoly szakmai probléma van a Videotonnál. Sousa szakmai barbárságot követ el. Átvett egy bajnokcsapatot, amit tovább kellett volna építeni, ehelyett szétverte, a magyar válogatottakat kiteszi belőle, és harmadosztályú spanyol és portugál játékosokkal próbál futballt csinálni. Alulértékeli a magyar futballt” – fogalmazta meg véleményét a Harmadik Félidő stúdiójában. Majd nem ment el szó nélkül a Sousa-Borbola ügy mellett sem, megerősítve állandó szakértői helyét a NS hasábjain: „Biztos megzavarhatta ez az eset a csapatot, de a nagy problémát abban látom, hogy a Videoton vezetése semmilyen állásfoglalást nem adott, az hogy ‘Sousa marad a helyén’ az nagyon kevés.”

A hét lúzere (Mr. Bean aranybabja)

Thomas Sowunmit a gólérzékenysége miatt csábították vissza Siófokra. A támadó Pécsen igazolta is klasszisát, pompásan érkezett a kapu elé, majd higgadtan csúsztatott fejjel a hálóba. A bökkenő csupán az, hogy saját portája előtt mutatta be a mozdulatsort.

A hét képe

Sisa Tibor, a Hegylakó szerepében:

sisa

 

A forduló válogatottja

het_valogatott

 

(A képek forrása: nso.hu, dvsc.hu)