LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Revans helyett égés…

mtkloki14Égés. Sajnálom, de nincs ennél jobb szó arra, amit a csapatunk tegnap este nyolc és tíz óra között foci címén bemutatott a Hungária körúton. Győzni mentünk oda, revansot venni a tavalyi sima 3:1-es vereségünkért. Nem éppen ez valósult meg a pályán., mivel nagy különbséggel kikaptunk a kiesés elől menekülő fővárosiaktól. MTK-Loki (5:2) meccsösszefoglaló.

A kezdőcsapatunk a következő volt: Novakovic – Lázár, Máté, Morozov, Korhut – Mihelic, Zsidai, Vadnai, Szakály – Sidibe, Kulcsár. Sok meglepetés nem ért minket, a kapusposzt és a védelmünk hetek óta adva van, a középpálya is úgy, ahogy. Múlt hét után ezúttal is a kezdőcsapatban kapott helyet Vadnai Dániel, elöl pedig Sidibe és Kulcsár rohamozott (volna). Meglepő lehetett Volas mellőzése, de bajnokin már régóta gólképtelen, a kupákban viszont jobban megy neki, így ezúttal is a kupameccsre tartogatta őt Elemér. (Csak tudnám, hogy miért hozta el magával harmadik kispados csatárnak Eli bá, ha hozta még Tiszát és Seydit is).

mtklokilineup14

A meccset úgy kezdtük, mintha 2:0-ra vezetnénk és öt perc lenne hátra a meccsből. A taktika a következő volt: „hadd szaladgáljon a sok kék-fehér, előbb-utóbb elfáradnak, és akkor majd rúgunk egyet.” Én legalábbis így láttam. A csapaton látszott valamicske mentális fáradtság (hogy finoman fogalmazzak), aminek oka az lehetett, hogy a március borzasztó kemény volt, sorban vívtuk a rangadókat (Diósgyőr, Fradi, Pécs, Vidi, Győr) és emellett semelyik kupából nem estünk ki. Ezért természetesen dicséret illeti a fiúkat, de ez nem menti föl őket a tegnapi gyenge játék alól.
Negyedóra sem telt bele, az eredményjelző már 2:0-t mutatott! Borzasztó gyorsan bekaptunk kettő elkerülhető gólt. De egy ilyen flegma, langyos védelemtől mit várhat az ember? A 12. percben lekontrázott minket az ellenfél, tette ezt szörnyen megalázó módon, halálpontos passzokkal. A labda útja a következő volt: Vass Patrik-Torghelle-Vass Patrik-Nagy Tibor-dr.Horváth Zsolt-háló. Hogy hol voltak a védőink? A helyükön…csak 1 másodperccel kesőbb, mint kellett volna. Így viszont tétlenül nézték, ahogy az MTK a felezővonaltól a tizenhatosig felfut és góllal fejezi be a kontrát! A videón látható, hogy Máté Péter is és Lázár Pál is odaléphetett volna, és akkor egy falt árán megtörtük volna a támadást. 1:0
Három perc sem telt bele, ott a második gól Novakovics hálójában! Az MTK elég jó csapat ahhoz, hogy kihasználja az átmeneti bénulásunkat. Létszámhátrányban megint kipasszolták védőinket, ahol számos helyezkedési hibát is fel lehetett fedezni, de ebbe inkább ne menjünk bele. Horváth Zsolt beadását Vass Patrik passzolta be a kapuba. 2:0
Kétgólos előnyük birtokában visszaállt az MTK, mi pedig végre elkezdtünk focizni. Ha máshogy nem megy, hát majd kétgólos hátrányban csak rákényszerülünk!
Vadnai Dániel alighanem a forduló gólját lőtte a 22. percben. Szakály beadását az MTK védője kifejelte a kapu elől, a labda Vadnai elé került, aki becselezett a 16-oson belülre, majd jó 14 méterről egy tökéletes bombát eresztett el (végre valaki, aki nem beívelni akarta, vagy keresni egy társat, hanem kihasználta az átmeneti rést a hazaiak védelmében és belerúgott egy isteneset), ami a léc alá vágódott, pedig Hegedűs pont alatta állt. Gyönyörű gól, 2:1.
Úgy tűnt, visszajövünk a meccsbe. Így is történt, a fölényünk egyre nőtt, az MTK védekezni kényszerült. A 40. percben Szakály szerzett labdát, Sidibével és Kulcsárral rohant rá a hazai védelemre, Szakály lepasszolta Kulcsárnak, aki egy az egyben vihette rá Hegedűsre, és ki is használta a 100%-os ziccert. 2:2
Sok Lokistának esett le egy kő a szívéről, azt hittük, innentől sima, a második félidőben meglesz a győzelem is! Na persze…
Folytatódott a meccs. Hogy ki végzett jobb munkát az öltözőben, Kondás Elemér vagy Garami József, az két perc után kiderült. Az MTK rúghatott szögletet a 48. percben. Kanta beívelését kifejelték a védők, a 16-os vonalánál álló René Mihelic felszabadítás helyett levette a labdát Pölöskei Zsoltnak, aki kapásból ráküldte. A labdába reflexből beletette a lábát Sidibe, a módosult röppályára került labda nem oda szállt, ahova Nenad Novakovics várta. Ez egy mázlis gól volt, mert szegény Lokit még az ág is húzta ezen a mérkőzésen. 3:2 (Erre a szögletre egyébként azért került sor, mert Máté Péter az alapvonalon túlra fejelt egy teljesen veszélytelen beadást, amire nem érkezett hazai játékos. Tehát nem volt kényszerhelyzetben védőnk, mégis így döntött, majd a szájáról jól leolvasható, nyomdafestéket nem tűrő szitokszókkal szidta össze csapattársait.)

szakalyfailA pechsorozatunk tovább folytatódott. Torghelle centerezését szörnyen sután szabadította fel Zsidai, a takarítani igyekvő René Mihelic pedig szabálytalankodott az ellenfél játékosával szemben, a labda helyett a babát találta el. Mivel a 16-oson belül volt, büntető. Nenad Novakovics még sosem fogott meg tizenegyest, ezúttal se tette. 4:2

 

Itt már senki nem hitte, hogy még egyszer visszajövünk kétgólos hátrányból. Legalábbis komolyan nem. Ezen a csapaton minden látszott, csak az erő nem. Mégsem volt minden veszve! A 79. percben büntetőt kaptunk! Szakály beadását kézzel szelídítette meg Kálnoki-Kis Dávid.
(Ibrahima Sidibe a meccs elejétől kezdve folyamatosan jelezte észrevételeit Vak II sporttársnak, leküzdve a nyelvi akadályokat. Ezúttal is ő vette észre egyedül Kálnoki-Kis totál nyilvánvaló kezezését, és addig reklamált, míg az alapvonali játékvezető is kifejtette a véleményét a kérdésben, Ukrajna közellensége pedig a büntetőpontra mutatott.)
Isten tudja miért, a nemrég becserélt Tisza Tibor állt oda a labda mögé. A félidőben ötéves gyerekek rúghattak tiziket az MTK cserekapusának. Többségük jobban helyezte a lövését, mint ma Tisza Tibi. Középre rúgta, vetődni se nagyon kellett Hegedűsnek. Az ismétlést is megfogta, majd a harmadik lövést is. Nincs gól, őrjöngtem és a hajam téptem. Aki elvállalja, legalább rúgja normálisan! A legrosszabb, hogy ma az lett volna a szenzáció, ha be tudunk rúgni egy tizit. 4:3-ra azért nem olyan rossz kikapni, mint 5:2-re. Ugyanis ez lett a vége.
A legbosszantóbb, legmegalázóbb, legszégyenteljesebb gólt Dragan Vukmir (!) lőtte nekünk a 82. percben. Ez az ember NEM LŐTT MÉG GÓLT ÉLETÉBEN az NB1-ben! Most meg csúnyán elküldte Bódit gyufáért, majd jó 17-ről eleresztett egy lapos lövést! 5:2 Kinyomtam a tévét, földhöz vágtam a távirányítót és elmentem halkan sírni a fürdőszobába. Nem is érdekelt, lesz-e hatodik…

Összefoglaló, ha valaki látni akarná:

 

Bizonyítványosztás!

Novakovics: 4,5 Bár egyik gólról sem tehetett igazán, öt gólt kapni akkor sem illik egy kiesőjelölttől. Sokszor bizonytalankodott, látszott rajta, hogy nem szívesen játszik. Ilyen védelem mögött nem is csodálom.
Lázár: 4
Árnyéka volt önmagának, sem a védekező feladatait nem látta el jól, sem a támadásokat nem segítette érdemben. Nagyon fáradt, látszik rajta.
Máté: 4 Ha ő a védelem oszlopa, régen rossz. Nem áll jól neki ez a szerep, mivel lassú és bizonytalan. Védőmunkája abból áll, hogy mindenbe belefejel. Ráadásul valami nincs rendben a fejében. (Amikor a csapat a Pécs legyőzését ünnepelte, ő levonult az öltözőbe a szurkolók szeme láttára)
Morozov: 4 Ő sem volt semmivel jobb ma Máténál. Rosszul helyezkedett, keveset szerelt. Ha kicselezte egy támadó, néha olyan látványosan rántotta le, hogy még Vak II is észrevette. Ennél többet tud!
Korhut: 4 Pont úgy játszott, mint Lázár a túloldalt: gyengén. Múlt héten is kaptunk róla gólt, sajnos most is. Javuljál, Misi, mert többet tudsz!
Mihelic: 4,5 Azon kevés játékosok egyike volt, aki legalább küzdött, noha ma pont nem játszott jól. Számos rossz passza volt, és a tizenegyest is ő hozta össze (bár nem egyedül).
Zsidai: 4,5 Kicsit feszélyezte, hogy a volt csapata ellen focizott. Ma ő sem játszott kimondottan jól, amennyire tudta, összefogta a középpályát.
Vadnai: 5 Néha egész egyszerűen eltűnt a pályán, a nevét is alig lehetett hallani. A bombagólja miatt jobb osztályzatot kap, mint csapattársai.
Szakály: 4,5 A kapitányunk továbbra sem találja őszi önmagát. Ha ő rossz formában van, a csapattól mit várunk? Legalább adott gólpasszt és többé-kevésbé hasznosan futballozott. Ez viszont se nem magyar válogatott teljesítmény, se nem méltó egy bajnokaspiráns kapitányához. Sokkal többet tud!
Kulcsár: 5 Azért kap csak ötöst, mert gólt szerzett és néha egész ügyesen mozgott. Nem véletlenül cserélték le, mezőnyben nem sokat alkotott.
Sidibe: 5,5 Talán az egyetlen volt, aki tényleg nyerni akart. Emlékezetes volt, ahogy egyszer 40 méteren át üldözte Pölöskei Zsoltot. Hogy az említett játékos lövésébe beletette a lábát, azt nem rovom fel neki, mert jót akart. Egy gyenge csapat legjobbja volt, mert legalább küzdött. Ha mindenkiben csak ennyi tűz lobogott volna, legalább egy ikszre jók lettünk volna.

Számos oka volt ennek a vereségnek, amely most összeadódott.

  • A Videoton legyőzése után elkényelmesedtünk, de ez a Győr ellen még nem mutatkozott meg. Bár így utólag… Azon a meccsen is ugyanilyen gólokat kaptunk a semmiből, csak akkor még csak kettőt.
  • Már a zsebünkben éreztük a bajnoki címet. Való igaz, már 99%, hogy megnyerjük, de innen is el lehet bukni! Ilyen játékkal bármi megtörténhet, és egy Bajnokcsapat NEM JÁTSZHAT ÍGY!
  • A négy legjobb magyar játékosunk (Lázár, Korhut, Szakály, Zsidai) hétfőn és kedden válogatott összetartáson vett részt, erre még kitérek.
  • Ki kell mondani: ma nem volt konkrét elképzelésünk arról, hogy mit akarunk játszani. A szakmai stáb stratégia és taktika nélkül küldte ki a csapatot a pályára, hátha megoldják maguktól.
  • Alábecsültük az ellenfelet. Szép dolog, hogy ajándékba adtunk három pontot a fővárosiaknak, amivel valószínűleg már nem esnek ki, de nem vagyunk még abba a helyzetben, hogy így kiengedjünk. Megbüntettek minket.
  • Mentális fáradtság: a kulcsjátékosaink számos fronton harcolnak és nagyon kemény márciusunk volt. Fel kell tölteni az aksikat, méghozzá gyorsan!

Felejtsük el gyorsan ezt a meccset, és e csúnya vereséget. Már nem tudunk rajta változtatni. A vereségekből tanulni kell, ez pedig egy nehéz lecke volt. De ne legyen hiábavaló! Egy botlás másodszorra már hiba, épp ezért nem szabad hibáznunk Pakson! Hajrá Loki!

pinyoszaki

Végezetül szeretném kifejezni mély, szarkasztikus hálámat Pintér Attila szövetségi kapitány úrnak, aki ismét beiktatott egy válogatott összetartást a bajnoki programba, mely elengedhetetlen egy „harapós válogatott” létrejöttéhez! Azért is hálás vagyok, hogy Görögország és Románia ellen készülve egy olyan fantasztikus ellenfelet szerzett a válogatottnak, mint az NB2-es középcsapat Vasas SC, akiket 33 játékos szerepeltetésével 3:0-ra agyonvertünk! Azt hiszem, minden NB1-es edző, játékos és szurkoló nevében beszélek, amikor hálás vagyok azért, hogy a legjobb itthon játszó magyaroknak rekreáció és klubcsapatukkal való készülés helyett leköt egy érdektelen meccset, pedig mindannyian tudjuk, hogy helyettük a selejtezőkön ugyanazok a külföldön játszó magyarok fognak szerepet kapni, akik tevékeny részt vállaltak a bukaresti 3:0-ban és az amszterdami 8:1-ben. Nagyon szívesen odaadjuk máskor is Zsidait, Szakályt, Korhutot és Lázárt, hátha lesérülnek! A harapós válogatottért mindent!

Mindörökké hajrá Debrecen!

Lucas