LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Fortuna a Sutjeskát adta nekünk

fk_sutjeska_niksicMegkurtított szabadság és hamarabbi kezdés…. Többek között ezek voltak a velejárói a DVSC legutóbbi bajnokságban elért 4. helyéhez, ami ugyan Európa Liga selejtezőt ért számukra, de már július 2-án tétmeccsen lesznek érdekeltek a mieink. Ennek kapcsán június 22-én, azaz hétfőn tartották a svájci Nyonban lévő UEFA főhadiszálláson a sorsolást, ahol kiderült az is, hogy a területi alapú felosztás alapján a húzás előtt a Loki az 5. kalapba került , ahol a kazah Ordabasy Syhmkent, a máltai FC Balzan, a litván Atlantas Klaipeda, az észt Sillamae Kalev és a montenegrói Sutjeska Niksicet kaphatta volna a vasutas csapat. A 13-órakor kezdődő sorsoláson pedig kiderült , hogy utóbbit kapta a DVSC, azaz a montenegrói kétszeres bajnokcsapatot, amelynek a Loki volt kapusának, Vukasin Poleksicnek a nevelőegyesülete. Ezek után vegyük kicsit jobban szemügyre az ellenfelet.

A Debrecen első selejtezőkörös ellenfele a 2006 májusában Szerbiáról véglegesen leváló Montenegróból érkezik, amelyet úgy is neveznek helyi nyelven , hogy „Crna Gora” azaz a fekete hegyek vagy erdők országa. Az ország fővárosa Podgorica, de a cívisek ellenfele a cirka 50-km-re lévő Niksic városából származtatható, amely egyébként a volt jugoszláv utódállam második legnagyobb városa, és futballcsapata mellett büszke lehet a városról elnevezett söréről a Niksicko Pivoról. Hazai mérkőzéseiket a mindössze 5214 főt befogadó Kraj Bistricében játsszák és vitathatatlanul mostanság élik aranykorukat a niksiciek, hiszen 2012-2013-ban majd egy évvel később is fel tudtak állni a dobogó legmagasabbik fokára a korábbi pengés Loki játékos Dragan Radojicic irányításával. Idén azonban a Pljevlja városának csapata, a Rudar 3 egységgel megelőzte őket , így csak a kiesebbik európai kupasorozatban vigasztalódhatnak.

58580_ori_kraj_bistrice

Ami kezdeteket illeti a klub megalakulásának időpontját illetően vannak kérdőjelek, mivel két dátum is szerepel az almanachokban, hiszen angol források 1927-et írnak, míg a szerb weboldalak egyöntetűen 1920-at jelölnek meg, amikor is SK Obilic néven megalapították a kék-fehér színt viselő csapatot. Ebből következik, hogy a becenevük is innen ered, mivel a „plavo-bijeli” pontosan ezt jelenti. A már említett 1927-es esztendőben SK Hajduk elnevezésre váltottak majd a második világ háború kitörését megelőzően SK Hercegovac volt a pontos megszólításuk. A második világégés idején 1945-ben a máig használatos Sutjeska elnevezésre váltottak ezzel is emléket állítottak a Tito által csatába küldött és a sutjeskai ütközetben elhunyt partizánoknak. Következő híresebb dátum 1964-ben történt, amikor is elindultak a jugoszláv első osztályban és ez igencsak nagy szó volt miután rajtuk kívül csak egy csapat, a Buducnost Podgorica tehette meg mindezt Montenegróból. Azonban mégis a Sutjeska maradt meg tartósan a köztudatban köszönhetően annak, hogy a jelentős presztízs mellett nemzetközi hírnevet is szerzett, így Montenegró egyik legnagyobb sportklubjáról beszélünk, mivel a Sutjeska szakosztályai a labdarúgáson kívül női és férfi kézilabdában, röplabdában, kosárlabdában, de még sportlövészetben, ökölvívásban és dzsúdóban is érdekeltek.

A 2002-2003-as évben még a szerb montenegrói első osztályban megcsíptek egy 4. helyezést és az azzal járó már manapság megszűnt UEFA Intertotó Kupás részvételt, ahol az első körben a luxemburgi Racing FC Union-t 4-1-el búcsúztatták majd a finn Tampere United egy góllal jobbnak bizonyult náluk. Függetlenedésüket követően a közelmúltban sem voltak sikeresebbek a nemzetközi színtéren, mivel 2008-2009-es kiírásban ugyan harmadik helyezést értek el a bajnokságban, de az Európa Ligában a fehérorosz FC Partizan Minsk (néhai MTZ-Ripo) hosszabbításban elütötte őket a továbbjutástól és két bajnoki aranyat hozó évükben sem jártak különben, hiszen ugyanaz az ellenfél, a moldáv kirakatcsapat Sheriff Tiraspol intézte el őket igencsak csúnyán. Először összesítésben 6-1-el, majd 5-0-val lépett túl ellenfelén a sárga mezes egylet. A Loki ellenfele egyébként igencsak nagy gondot fordít az utánpótlás nevelésre , mivel a már említett Poleksicen kívül például Mirko Vucinic, a Lecce, a Roma és a Juventus korábbi csatára is egykoron Niksic városában tanulta meg kergetni a bőrt. Mi sem bizonyítja a helyi utánpótlás erősségét, hogy 2011-ben megnyerte az U19-es csapatuk a Gallipoli Kupát megelőzve a talján Bari és Lecce kettősét, valamint az orosz Zenit Szentpétervárt és a szamarai Krylia Sovjetovot. A csapatot jelenleg a Brajan Nenezic és Slavisa Mirkovic kettőse kormányozza.

sutjeskafk-scrensot

Talán érdekességként érdemes megemlíteni , hogy a „plávik” csapatában a korábbi sikeredzőn kívül még több játékosuk is rendelkezik úgynevezett magyar „kapcsolatokkal”, hiszen a gárda idei házi gólkirálya a Videoton, a Haladás, az Eger és a Kecskemét volt csatára, Goran Vujovic lett, aki 21 találattal lett a montenegrói pontvadászat, a Telekom 1.CFL liga mesterlövésze, valamint a 28 éves csapatkapitányuk a kapus Ivan Janjusevic, aki Vasas játékosaként pont a DVSC ellen hatalmas verésbe szaladt bele, és aztán egy meccs után kegyvesztett lett Angyalföldön és távozni kényszerült. Keretükre jellemző, hogy csak szerb légiósokat és egy amolyan kakukktojásként, egy japán csatárt is foglalkoztatnak. Legértékesebb játékos címért a 33 éves védekező középpályás Mitar Novakovic és valamint a nem rég a bajnok Rudartól igazolt hátvéd, Blazo Igumanovic és a szerb Javorból elcsábított Aleksandar Sofranac szállhatna harcba, de a korábban Portugáliában évekig játszó szerb középpályás-játékmester Stevan Kovacevic 12 gólja sem elhanyagolható ezen a szinten és nem árt majd kettőzött figyelemmel figyelni pályabeli ténykedését a védőinknek.

A DVSC egyébként története során még egyszer sem mérkőzött meg montenegrói ellenféllel, de reméljük hogy ez a párharc is csak tovább fogja öregbíteni a hajdúságiak nemzetközi hírnevét.