LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Lettország rekorderei következnek

skontologo2Sokat nem kell várniuk a szurkolóknak a hétszeres magyar bajnok következő nemzetközi megmérettetésére, hiszen csütörtökön már Rigában lesznek érdekeltek Kondás Elemér tanítványai. Az ellenfél a helyi illetőségű, 15 bajnoki címmel büszkélkedő FK Skonto lesz, amely manapság a lett futball zászlós hajójának számít a bajnok FK Ventspils mellett. Ismerjük meg a piros mezeseket egy kicsit jobban.

Stílszerűen a Lokomotív következő megállóhelye az 1991-ben még Forums-Skonto néven alapított, de manapság már FK Skonto néven ismert csapat székhelye, Riga lesz. Ez pedig tudva lévő, hogy Lettország és egyben a Baltikum legnagyobb fővárosa a maga több mint 700 000–es lakosságával. Tudni érdemes még, hogy 2014-ben a svéd Umea városával karöltve elnyerte az Európa Kultúrális Fővárosa címet. Visszakanyarodva a rekordbajnok Skontohoz, jelenleg az első osztályban szerepel, aminek elnevezése, a Virsliga cseppet nem emlékeztet a focira. Hazai meccseiket a 2000 júniusában átadott 10000 férőhelyes Skonto Stadionban játsszák le, amely egyúttal a lett nemzeti válogatott otthona is és nevezetes arról, hogy híres külföldi előadók (Metallica, Depesche Mode, Akon, Aerosmith) adtak itt már telt házas koncerteket.

 

skontostadion


Miután a csapat mindössze 24 éves, olyan túlságosan nagy történelemmel nem büszkélkedhet, de annyi bizonyos, hogy megalapításuk után egyből felültek a hazai pontvadászat trónjára és kibérelték azt jó 14 évre. Volt olyan meccsük például 1998-ban, hogy az FK Valmiera együttesét egy 15-2-es megsemmisítő vereséggel küldték haza. Ezt a teljesítményt Európában senki sem tudta még csak megközelíteni sem, hiszen például a francia Olympique Lyon zsinórban elért 7 bajnoki címe is eltörpül mellette. Ezt a hegemóniát 2005-ben a Liepajas Metalurgs (2014-től FK Liepaja) törte meg, ekkor másodikok lettek. Ezt követő években jobbára a második és harmadik hely jutott nekik és csak a 2010-es évben tudtak ismét felülni a dobogó legmagasabb fokára. A Skonto ezenkívül nyolcszoros lett kupagyőztesnek vallhatja magát és 2003-2005-ben hazavihették Livónia kupáját is. Ezeknek a sikereknek a legfőbb letéteményese maga a vezetőedző, Aleksandrs Starkovs volt, aki a lett futball egyik legkiemelkedőbb alakjának számít, hiszen a Skonto bajnoki uralkodása mellett az ő nevéhez fűződött az, hogy nem kis meglepetésre a hazája válogatottját kijutatta a 2004-es portugáliai Európa Bajnokságra. Ehhez le kellett győzniük például a pótselejtezőn Rigában Törökországot. Akkoriban egyébként a lett nemzeti 11 gerincét is Skonto játékosok adták.
Ezek a játékosok voltak többek között a válogatottban gólrekordnek számító Maris Verspakovskis, az angol Southamptonban is megforduló jelenlegi szövetségi kapitány Marians Pahars, a Crystal Palaceben is védő Aleksanders Kolinko, az Arsenalban is játszó Igors Stapanovs, a BVSC-ben is légióskodó Mihails Zemlinskis. Emellett Imants Bleidenis, Juris Laizans, Valentins Lobanovs vagy éppen Andrejs Rubins is emblematikus figurája volt annak a csapatnak. Leghíresebb játékosuk viszont kétségtelenül az 58-szoros litván válogatott Edgaras Jankauskas, aki pályafutása során játszott például a belga Club Bruggeben, az orosz CSKA Moszkvában, a luzitán Portóban és Benficában, valamint a spanyol Real Sociedadban is.

Ez a dicsőséges időszak aztán 2012-ben véget ért, miután az alapító tulajdonos, Guntas Indriksons távozott a csapattól, mert megválasztották a Lett Labdarúgó Szövetség elnökének, így a csapat korábbi játékosa, Vladimirs Koļesņičenko vette át az elnöki posztot és azzal egy időben a Starkovsot váltó addigi segédedző, Marian Pahars is távozott az U21-es válogatotthoz. Utolsó csapásként pedig az addigi főszponzor is vette a kalapját, így anyagi nehézségei adódtak a balti csapatnak. Ennek egyértelmű jele volt, hogy a tavalyi szezonban az UEFA tartozások miatt kizárta a csapatot az Európa Ligából valamint a LFF is betiltotta a csapatnak az átigazolásokat, amíg nem rendeződnek az anyagi vonzatú problémáik. Ez mára már megoldódott Igor Zaicevs és Kārlis Villerušs irányításával stabilizálódott a helyzetük és a kispadon 2013-ban kinevezett grúz Tamaz Pertia munkásságának köszönhetően a tavalyi szezonban csak a bajnok FK Ventspils volt jobb náluk.

 skontojc3a1tc3a9kosok

 

Nemzetközi színtéren hiába vannak már egy ideje az köztudatban, olyan sok sikerélmény még nem érte őket. Egy pár azért akadt: a skót az Aberdeen FC ellen 1994-ben győzni tudtak. Később a Chelsea, a Dinamo Moszkva és a Rapid Bukarest ellen is sikerült döntetlent elérniük. Az érem másik oldala pedig az volt, hogy 2005-ben a Loki számára is jól ismert macedón Rabotnicki Szkopje 6-1-re elgázolta őket a nemzetközi színtéren. Játékos keretüket látva elmondhatjuk, hogy zömében lettek alkotják a keretet, megspékelve egy kis néhai szovjet hullámmal. Ugyanis litván, orosz, ukrán és grúz labdarúgóik is vannak. Emellett a dél-amerikai vonalat két kolumbiai és az afrikai légiót pedig ghánai és kameruni játékos képviseli. Leginkább a St Patrick’s ellen brillírozó és bajnokságban 4 gólnál járó Arturs Karasausks-ot lehet kiemelni, aki volt már az ukrán Dnipro játékosa is fiatal kora ellenére. Kapusuk az a Germans Malins , aki tavaly még a Lokomotív hírhedt ellenfelénél, a BATE Boriszovban védett. A legértékesebb játékos a 26 éves Oleg Timofejevs, aki a mértékadó német Transfermarkt szerint 375 ezer eurót ér jelen pillanatban. Mellettük a nyolccsapatos, jelenleg is futó pontvadászatban az 5 gólos Vladislavs Gutkovsis és a 2-2 gólos Aleksejs Visnakovs és Vladislavs Ivanovs teljesítménye érdemel még szót. A hétszeres válogatott Vitalijs Smirnovs viszont biztosan nem fog játszani a Loki ellen, hiszen a napokban a Spartaks Jurmala elleni bajnokin szenvedett súlyos lábtörést.