LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

5 ok, amiért tulajdonosváltásra lenne szükség

5oklogo2Még tavaly novemberben indítottunk új cikksorozatot 5 ok néven, most pedig egy igencsak aktuális témával foglalkozunk. Nevezetesen azzal, hogy miért is lenne szükség Debrecenben tulajdonosváltásra?

Szima Gábor nagyjából 15 éve a DVSC többségi tulajdonosa, regnálása alatt pedig a klub hét bajnoki címet, hat Magyar Kupát, és számtalan egyéb trófeát nyert, miközben megjárta a BL és az EL csoportkörét is. Kívülállóként tehát azt lehetne mondani, hogy a DVSC-nél minden rendben van, hiszen egy sikerkorszakról beszélhetünk. Azonban a helyzet az elmúlt években jelentősen megváltozott: átrendeződtek az anyagi viszonyok az NB I-ben, amit közben át is szerveztek, közben pedig egyre több állam pénz folyik a magyar fociba, amiből csak a kivételezett csapatok mazsolázhatnak jórészt. Eközben a klub körül egyre több problémáról lehet hallani, miközben a többségi és a kisebbségi tulajdonos között sincs minden rendben. Nézzünk tehát 5 okot arra, hogy miért is kellene ezen a helyzeten sürgősen változtatni.

Első ok: Szima Gábor nem tud, vagy nem akar több pénzt a Lokira költeni

szimaNem a mi tisztünk eldönteni, hogy melyik az igaz, és annyiban igaza is van Szima Gábornak, hogy senki nem kérheti rajta számon, hogy mennyi pénzt tegyen a Lokiba. Ez tiszta sor, amíg nem voltak problémák a csapat körül, addig senki nem is foglalkozott ezzel. Viszont az utóbbi 1,5 évben már nagyon nincsenek rendben a dolgok. Elmaradozó fizetésekről pletykálnak, befizetetlen villanyszámlák miatt robbannak ki balhék, miközben az idei átigazolási időszakban azt látja mindenki, mintha a klub kétségbeesetten próbálna pénzt csinálni az értékesebb játékosok eladásából. Ha többségi tulajdonosunk nem tudja, vagy nem akarja a továbbiakban jelentős anyagi forrásokkal támogatni a csapatot, akkor talán érdemesebb lenne átadni a stafétabotot egy olyasvalakinek, akiben van erre hajlandóság.

Második ok: Helyreállíthatatlan feszültség a többségi és a kisebbségi tulajdonos között

Még tavaly szeptemberben robbant ki egy kisebb balhé a város és Szima Gábor között, ami akkor látszólag elsimult, mostanra viszont ismét elmérgesedett a helyzet. A két fél a sajtóban üzenget egymásnak, ennek pedig láthatóan nem lesz jó vége. Akármi is legyen, ennek a hatalmi harcnak a csapat, és a szurkolók fogják meginni a levét. A béke már helyreállíthatatlannak tűnik, így a feszültség vélhetően csak akkor szűnik meg, ha valamelyik fél kiszáll a Lokiból. A város aligha mondana le a csapatról, de Szima Gábor is ragaszkodna hozzá. Patthelyzet…

Harmadik ok: Az állam szerepvállalása a magyar fociban

Évről évre egyre több állami pénz csöpög a magyar fociba, mára már odáig jutottunk, hogy a Ferencváros, a Videoton és a Puskás Akadémia mögé felsorakozó állami cégek jelentős anyagi fölénybe hozták a három említett klubot, különösképp a Fradit. Ezzel felborultak az egyenlő feltételek, és a magánkézben lévő klubok nem tudják felvenni a versenyt ezekkel a csapatokkal. Két lehetőség van: vagy beállunk mi is a sorba, vagy elvegetálunk a középmezőnyben.

foci1jo-20150601

Negyedik ok: Elpártoltak a nézők a csapattól

84446_orig_stadion-folelato-2015-03-19-164023A csapat gyengén szerepel, hétről hétre nézhetetlen, élvezhetetlen produkcióval rukkolt elő az ősz folyamán, és a stadion szépen kiürült, decemberre alig 1500 néző lézengett a Nagyerdei Stadionban. A szurkolóknak elegük van a jelenlegi helyzetből, elegük van Kondás Elemérből. Márpedig úgy néz ki, hogy amíg Szima Gábor a „főnök”, addig Kondás Elemér pozíciója betonbiztos. Szóval ha ez a tendencia folytatódik, akkor fél év múlva már ezren sem leszünk a szép új stadionban.

Ötödik ok: Hogy ne zárjanak ki minket az NB III-ba

Ez egy nagyon pesszimista, és óvatos jövőkép. Ha igazak a városi pletykák, és tényleg tetemes tartozást és adósságot görget maga előtt a klub, akkor előbb-utóbb az a kínos szituáció is bekövetkezhet Debrecenben, hogy a csapatot kizárják az NB III-ba. És ne legyenek illúzióink, ha a Győrrel, a Péccsel, vagy a Kecskeméttel meg merték ezt tenni, akkor velünk is meg fogják. Reméljük, hogy ilyen mélyre azért nem süllyedünk…