LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Az Edzőbár ablakába soha nem süt be a nap…

matraborozoAhogyan arról pár napja a klub hivatalos honlapja is beszámolt, EDZŐBÁR-ba utazott a Loki Mátraházára. A történelmi esemény apropóján nem szalaszthattuk el az alkalmat, hogy a helyszínre küldjük oknyomozó riportereinket. A játékosok egymás közötti kapcsolatai, a klub rövid és hosszútávú stratégiája, az átigazolások háttere, a Honvéd elleni csúfos 0-3… Többek között ezekről is szól Görbe Tükör rovatunk legújabb írása.

„Pont jókor jöttetek, éppen az angol-magyart elemezzük! Gyertek, csatlakozzatok ti is!” – fogadott bennünket széles mosollyal a klub egyik, neve elhallgatását kérő alkalmazottja. Döbbenten követtük őt a mátraházi szálloda sötétlő bárjába, ahol belépve az ajtón azt láttuk meg legelőször, ahogy a mesterséges fény megcsillan mesteredzőnk tar kobakján. Minden játékos előtt egy-egy angol-magyar fröccs (6 dl bor és 3 dl szóda – a szerk.) volt az asztalon.

Mint kísérőnk elárulta, a fröccsnapra sikerült odaérnünk. Reggel egy hosszúlépéssel (1 dl bor és 2 dl szóda – a szerk.) kezdtek a játékosok, hogy meglegyen a bemelegítő mozgás, aztán ráhangolódásként egy sport fröccsöt (1 dl bor és 4 dl szóda -a szerk.) is elfogyasztottak, mielőtt rátértek volna az angol-magyar elemzésére.

A taktikai megbeszélés pár percen belül véget is ért, ahol elhangzott többek között, hogy jó erőkből állnak a magyar borok, és ezt fontos realizálni. A játékosok fáradtan, meggyötörten keltek fel az asztaltól. Mi egyből odasiettünk egyikükhöz, akivel jó viszonyt ápolunk, és vállalta, hogy ha nem nevezzük meg őt, akkor mesél nekünk kicsit a fejleményekről, az edzőbár hátteréről. Leültünk egy csendes sarokba, egyből rendelt egy sört és egy pálinkát, majd büszkén csak ennyit mondott:

„Látjátok, én még pluszedzéseket is elvégzek. A közös gyakorlás után fejlesztem magam egyénileg is.”

Mikor elismerően bólogattunk, szemmel láthatólag lelkessé vált és mesélni kezdett:

„Az edzőbár ötlete már évekkel ezelőtt megfogalmazódott a vezetőségben és bennünk, játékosokban is, de valamiért mindig meghiúsult. Igazán komolyan a Honvéd elleni hazai 0-3 során kezdtük el fontolgatni a dolgot. Az előző estét végigpiáltuk, mert valami hülyeséget ünnepeltünk, talán a Loki születésnapját, ha jól emlékszem. A Honvédosok is piáltak előző este, valami szart ők is ünnepeltek, de ők nagyon megedződtek Hemi papa (George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa – a szerk.) miatt, mert folyton itatja őket az éttermeiben. Szóval mi csak ott kóvályogtunk másnaposan a pályán, azt sem tudtuk, hol vagyunk, a kispestieken meg az sem látszott, hogy ittak. Ennyit jelent a pályán az alkoholrutin… Mondtuk is a meccs után a klubvezetésnek, hogy így nem tudjuk a klubot igazán jól megünnepelni, ha ennyire nincs báredzettségünk. Akkor Elnök Úr megígérte, hogy a nyáron majd elmegyünk edzőbárba. Mi meg mondtuk neki, hogy akkor már jöjjünk ide a Mátrába, ez úgyis borvidék.”

13435502_10209143266326250_2301469309679717311_n

Ezzel a hírrel jelentette be 2016. június 13-án a klub a saját hivatalos honlapján, hogy edzőbárba utazik a csapat. Sajnos a hír szövegét pár órával később módosították, ami előtt azóta is értetlenül állunk…

A levegővételnyi szünetet kihasználva rákérdeztünk gyorsan, hogy régebben mi akadályozta az edzőbárokat és a nemzetközi szintű alkoholrutin megszerzését.

„A vezetőség mindig az MSE Kft-t hibáztatta, mert túl drága a stadion büféjében a sör, ezért nem tudtunk helyben felkészülni, mindig sok pénzért más helyszíneket kellett keresni az iváshoz. Szerintem egyébként nem ez volt a fő probléma, hanem az, hogy nem tudtunk egységesen kiállni magunkért. Itt volt pl. Maki (Bódi Ádám beceneve – a szerk.), aki nem volt hajlandó inni. Hát milyen focista az ilyen? Mondtuk is a vezetőségnek, hogy küldjük már el a p*csába, csak visszahúzza a csapatot, meg rombolja a koherét, vagy hogy hívják, az egységet, na. Mondta az igazgatóság, hogy 1 millió euró alatt nem akarják eladni. Mi meg mondtuk, hogy ha egy tálca sört kapunk érte, már az is sokat segít a csapaton. Aztán szerencsére tekintettel voltak ránk, és eladták ócsóér’. Ezért küldték el Sidibét és Culit (Coulibaly – a szerk.) is, ők sem ittak eleget, márpedig ezt a sportot nem lehet egyénieskedve játszani, ez közteherviselés meg ilyenek, értitek, nem?”

„Ugyanezért nem támogattuk a macedón próbajátékos leigazolását. Elvittük egy próbabárba, aztán nem ízlett neki a pálinka. Ilyen játékosokat felesleges leigazolni. Szerencsére ez Eli bánál is kiverte a biztosítékot, el is lett küldve a csóri a francba. Eli bá gondolkodott egy ideig régebben rajta, hogy Pálinkondás Elemérre változtatja a nevét, szóval érzékeny kérdés ez a számára.”

Milyen eddig az edzőbár a régebbi edzőtáborokhoz képest? – vetettük közbe a kérdést.

„Nehéz, nagyon nehéz. A szurkolók azt hiszik, hogy könnyű a focisták dolga, pedig egyáltalán nem. Az edzőbár ablakán sosem süt be a nap. Itt ülünk a félhomályban, megfeszített munkát végzünk, hogy minél edzettebbekké váljunk, az egész életünket rátesszük erre alamizsna kis fizuért. Hasonló a sorsunk, mint a bányászoké és a raboké, az az igazság. „

Elszégyelltük magunkat, és mivel úgy éreztük, hogy már így is túl sokat zavartuk az egyéni edzésmunkát, ezért megköszöntük az információkat a focistának, és elindultunk körbenézni.

bár mém

Alig léptünk ki az ajtón, egyből belefutottunk korábbi kísérőnkbe, aki bizalmasan jelezte, hogy ő is szívesen mesél nekünk. Leültünk egy kerti padba, ahonnan ráláttunk a karizomerősítő gyakorlatokat végző játékosokra. Először borosüvegekkel kellett súlyzózniuk, majd dugóhúzóverseny következett, mely fizikálisan és szellemileg egyaránt hasznos gyakorlatnak tűnt. Közben a forrásunk mesélni kezdett.

„Ez még egyelőre nem annyira publikus, de a klub koncepcióváltásra készül. Az új rendszer három plusz egy nagy alappillérre épül majd: edzőbár, edzőkaszinó és edzőpláza, plusz relaxáció. Az egész mögött az a felfogás áll, hogy a mai foci már nem a képességekről szól, hanem a mentalitásról, taktikai felkészültségről. Ezért a fizikai és labdás tréningeket a továbbiakban teljesen mellőzni fogjuk, azok eddig is csak nehézséget és felesleges terhet jelentettek a stábnak és a játékosoknak. Mostanra mindenkinek elege lett a képmutatásból, hogy itt milyen szakmai munka folyik, mikor mi már látjuk azt, amit mások nem: a foci csakis fejben dől el. A többi fejlesztése (pl. erőnlét, labdás gyakorlatok, csapatjáték) mind felesleges. Nézzünk egy példát, miért annyira hatékony ez az új módszer. Például kipróbáltuk azt, hogy napokig itattuk folyamatosan Kondás Elemért, hogy vajon milyen taktikai változást eredményez mindez. Az érdekes az, hogy három napnyi ivás után is pontosan ugyanazokat az érthetetlen vagy közhelyes dolgokat ismételgette, mint előtte, de a végére kezdett úgy tűnni, hogy legalább ő érti, amit mond. Az edzőbár ilyen hatalmas áttörésekre képes.”

„A Sutjeska elleni visszavágó is megmutatta a múlt nyáron, hogy mennyit számít a nemzetközi bárrutin. Itthon minden rendben volt, kimentünk idegenbe, megkóstoltuk az ottani töményet, ami legalább 10-15 fokkal erősebb volt a nálunk szokásosnál, majdnem ki is estünk. Ezeket egyszerűen el kell valahogy kerülni.”

„A legfontosabb dolgot azonban a végére hagytam. A klub úgy döntött, hogy egy sokkal sikerorientáltabb modellre szeretne átállni. Nagyon bosszantó volt az elmúlt szezonban a sok kihagyott helyzet. A meccs elején Kondás Elemér mindig elmondta a játékosokat, hogy a „helyzeteket be kell rúgni”, de ebben aztán szinte mindig kudarcot vallottunk. Ezért úgy döntöttünk, hogy az idei szezontól kezdve módosítunk a célkitűzésen, és mostantól csak annyi lesz a meccs előtti stratégia, hogy „be kell rúgni”, a helyzeteket szót elhagyjuk, mert csak komplikálttá teszi az egészet. Így pedig képesek lehetünk meglátásom szerint 100%-ban megvalósítani a célkitűzéseinket, ami kimagasló sikerességi ráta.”

pep-guardiola-bayern-munich-bundesliga-david-alaba_3466602

A Bayern Münchennél Pep Guardiola is az alkoholrutin növelését tűzte ki célul, aminek meg is lett az eredménye: 3/3 bajnoki cím

Informátorunk arra a kérdésünkre is készségesen válaszolt, hogy mi a másik két pillér lényege.

„Az edzőkaszinó a döntési stratégiák, elemzési módszerek elsajátításában nyújt segítséget. Itt tanulhatják meg a játékosok, hogyan lehet jól sáfárkodni a lehetőségekkel, ami szintén javíthat a fent említett problémán. A profitorientált szemlélet mentén mozogva azt is fontolgatja a klub, hogy zsetonokban adja ki a játékosok fizetését minden hónapban, ezzel is motiválva őket a győzelmi stratégiák elsajátítására.”

„Az edzőpláza mindezek mellett segít abban, hogy a játékosaink naprakészek legyenek a legújabb trendeket illetően, modern, korszerű gondolkodást sajátíthatnak el ezáltal.”

„Az eddig felsorolt három pillért segíti egy negyedik, kikapcsolódás, relaxáció pillér, ami az első három pillér alapján elvégzett fárasztó munka utáni pihenést szolgálja. Külön előnye ennek a módszernek, hogy így szinte teljesen kiküszöbölhetőek az edzéseken elszenvedett sérülések, a játékosok csak a meccseken sérülhetnek meg, a jakuzziban vagy éttermi étkezés során mindez kevésbé valószínű. A többi csapat irreális kockázatot vállal a sok edzéssel ebből a szempontból, mi viszont mertünk váltani.”

Közbeszúrtuk, hogy ez az átigazolási és kommunikációs klubstratégiát is érdekesen alakíthatja át, amivel informátorunk egyetértett.

„Botka Endrét pl. azért akartuk leigazolni, mert azt hittük, hogy Vodka Endre. Mikor megláttuk, hogy mi a valódi neve, egyből érdektelenné vált számunkra. Annak idején egyébként Böőr Zolival nem volt ilyen szerencsénk, túl későn derült ki, hogy nem Sör Zoli. A közeljövőben igyekszünk vagy olyan játékosokat igazolni, akik a nevükkel képviselik értékrendünket, vagy olyanokat, akik a hozzáállásukkal. Előbbire jó példa lehet Csiki Norbert, mivel a valódi Csiki Sört mindnyájan szeretjük. Utóbbi kapcsán nekem személyes példaképem Ludi (Ludánszki Bence- a szerk.), aki keveset játszik, és akkor is megpróbálja kiállíttatni magát. Ezzel ugyanis minimálisra csökkenti a sérülésveszélyt. Ha keveset van pályán és ő csúszik oda másokra, akkor nem is ő szívja meg. Az eltiltása ideje alatt pedig még tovább tudja magát fejleszteni fejben, és ennek hála még jobb focistává válhat.”

20120130-ambrus-attila-whiskys-rablo-januar5

Klubhoz közeli források szerint Ambrus Attila, ismertebb nevén a Whiskys szerződtetése is felmerült, aki szerződtetése esetén életmód tanácsadást végezne a focisták számára

 „Ami a kommunikációt illeti, erőteljesen fontolgatja a klub, hogy új névadó szponzort keressen, aki megfelelő erre a szerepre. A TEVA kevés pénzt ad, ideje hasznosabbat keresni helyette. A T betű ugyanakkor jól hangzik, ezért ilyen irányban keresgettünk. Jelenleg Tibi atya tűnik a befutónak, a DVSC-TIBIATYA név alig üt el a DVSC-TEVA névtől, tartalmilag viszont sokkal pozitívabb az üzenete. Az a célkitűzésünk, hogy a névszponzori szerződés alapján a támogatás ne pénzben, hanem alkoholban érkezzen, ebben pedig Tibi atya partner lehet.”

A beszélgetés ezen szakaszában óránkra néztünk, és ijedten konstatáltuk, hogy lekéssük az utolsó csatlakozást hazafelé, ezért megköszöntük vendéglátónknak a törődést, és elhagytuk Mátraházát. Így már sajnos lemaradtunk a DVSC Bár Gyöngyös-Recsk-Visonta Vegyesbár elleni edzőmeccséről, reméljük, hogy a klub honlapjára minél hamarabb felkerülnek a hírek róla.

A kapu felé igyekezve viszont még meghallgattuk Kondás Elemérnek a korábban a Pásztó-Hatvan-Detk Vegyesbár ellen lejátszott vesztes meccs kapcsán a helyi médiának adott sajtótájékoztatóját, ahol a következőket mondta el:

„A srácok mentek előre a bárpulthoz, de nem jól sáfárkodtak a rendelkezésre álló hellyel. Megbeszéltük a meccs előtt, hogy figyeljenek oda a tolódásra, de eltolódták magukat, így a detki srác belépett közéjük és hamarabb ki tudta kérni a sört. Egyébként nehéz volt a levegű az olcsó sör szagától, ez megzavart minket. Nem baj, a lényeg az, hogy mentek előre a srácok, csinálták a dolgukat, remélem, hogy a következő meccsen jobban be tudunk rúgni.”

Hazafelé utazva boldogan mosolyogtunk egymásra. Szép új világ vár ránk, ahol ismét mi leszünk az úttörők kis hazánkban. Hiába gazdálkodnak több pénzből máshol, ha nálunk ilyen jól kidolgozott koncepció mentén épül fel a klub évről évre. Reménykedve nézünk a következő szezon elé, reméljük, hogy kedves Olvasóink is így vannak ezzel.

Hajrá Loki!

Enderson

FIGYELEM! A FENTEBBI CIKK TELJES MÉRTÉKBEN A KÉPZELET SZÜLEMÉNYE, AZ PUSZTÁN HUMOROS ÍRÁSNAK TEKINTENDŐ.  PONTOSAN AZÉRT IS MERÜNK ILYENEKKEL VICCELNI, MERT BIZTOSAK VAGYUNK BENNE, HOGY A KLUBNÁL MINDEN JÁTÉKOS ÉS VEZETŐ LELKIISMERETE TISZTA, ÉS VELÜNK EGYÜTT TUDNAK NEVETNI EZEKEN A KÉPTELENSÉGEKEN 🙂