LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Power Rankings #8

Ismét eltelt négy forduló a legutóbbi sorrendünk óta, így ideje, hogy újraértékeljük a csapatok teljesítményét, és frissített erősorrendet állítsunk fel. Lássuk, hogy hat körrel a vége előtt mi a helyzet az NB I-ben!

pr8

A csapatnevek után zárójelben az előző részben jósolt helyezés, az ebből következő változás mértéke, illetve a sorrendben történő mozgás látható.

1. Videoton (1., 0, )

Bár pillanatnyilag nem ők a listavezetők, és jelenleg mintha egy pici gödörben lennének, mégis úgy tűnik, hogy idén ők lehetnek a befutók. A Honvéd fordulóról fordulóra szorongatja őket, de elég egyet hibázniuk, és ismét a Vidi ugorhat az élre. Úgy érezzük, hogy ez meg is fog történni, és behúzzák történelmük harmadik bajnoki címét.

2. Honvéd (3., +1, )

Senki nem gondolta volna, hogy a Honvéd nem csak hogy a dobogóért lesz harcban, de még a bajnoki címért folyó versenyfutásba is komolyan beleszólhat. Márpedig jelenleg ez a helyzet, hiszen pillanatnyilag az élen állnak. Viszont az olyan meglepő vereségek, mint a Diósgyőr elleni, nem fognak beleférni, márpedig élünk a gyanúval, hogy lesznek még ilyen fájó ponthullajtásaik, amik az első helyükbe fognak kerülni. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy egy ezüstéremmel olyan csalódottak lennének Kispesten.

3. Vasas (4., +1, )

A Ferencváros hétvégi legyőzésével ismét a harmadik hely legfőbb várományosává lépett elő a Vasas, és a tavaszi botladozások ellenére úgy tűnik, hogy mégis érmes helyen végeznek a szezon végén. Ha nem lettek volna ennyire kétarcú csapat, és az olyan botlások, mint az ellenünk, vagy az Újpest ellen elszenvedett hazai vereség nincs, akkor merészebb álmaik is lehetettek volna, ettől függetlenül azt gondolom, hogy ugyanaz a helyzet velük, mint a Honvéddal is: nem fognak keseregni, ha „csak” harmadikok lesznek.

4. Ferencváros (2., -2, )

Teljesen szétesett a Fradi, az elmúlt négy bajnokijukon csupán egy pontot szereztek, és úgy tűnik, hogy a címvédő szégyenszemre még a dobogón sem tud végezni az idény végén. Innentől vélhetően ők már csak a kupagyőzelemre, és az azzal járó nemzetközi kupaindulásra koncentrálnak, amire jó esélyük is lesz. Ettől függetlenül meglepetés, hogy ilyen hátszéllel és játékoskerettel ennyire szenvednek, de ez legyen az ő bajuk.

5. Paks (6., +1, )

A tavasz meglepetéscsapata a Paks, mely egészen a hétvégi, Honvéd elleni vereségig magabiztosan, veretlenül menetelt idén. Ennek eredményeként felkapaszkodtak a hatodik helyre, de pontszámilag a negyedik hely sincs távol tőlük. Azt tehát biztosra vesszük, hogy a felsőházban végeznek, de ha folytatják a jó szereplést, akkor még merészebb céljaik is lehetnek – bár a dobogó nem reális az esetükben.

6. Haladás (7., +1, )

A Hali szereplése sokszor kiszámíthatatlan, hiszen akad itt minden: papírforma győzelem és vereség, illetve meglepetés győzelem és vereség egyaránt előfordult az esetükben a tavasz folyamán. Pillanatnyilag a negyedik helyen állnak, megelőzve többek közt a Fradit is, de pont ez a kettősség lesz ilyen szempontból a vesztük, és emiatt nem lesz meg nemhogy a dobogó, de még a negyedik-ötödik hely sem. Mindentől függetlenül szerintem a hatodik helyezés is korrekt lenne ettől a csapattól – nem ledegradálva őket, de sok nehézséggel küzdöttek a szezon során, és rengeteg fiatalt bevetett Mészöly Géza.

7. Újpest (5., -2, )

A lila-fehérek nem szerepelnek jól a tavasszal, és volt egy időszak, amikor a kiesés szele is megcsapta őket. Rájuk is jellemző a kettősség, most legutóbb például a biztos kiesőnek titulált Gyirmótot nem tudták legyőzni otthon, előtte viszont a dobogós helyen álló Vasas otthonában nyertek. Így esetükben is ez a tulajdonság akadályozza meg azt, hogy merészebb célokat tűzzenek ki maguk elé, de azt gondolom, hogy jelen helyzetükben (továbbra sem igazolhatnak játékost, majd csak a nyártól) kiegyeznének ezzel a hetedik hellyel, és a következő szezontól lehet komolyabb célokat kitűzni.

8. Mezőkövesd (9., -1, )

A tavaszi szezon legnagyobb visszaesését egyértelműen a Mezőkövesd produkálta, hiszen komolynak nevezhető nyeretlenségi szériájuknak köszönhetően közel kerültek a kiesőzónához, melytől az ellenünk aratott győzelemnek köszönhetően tudtak ellépni egy kicsit. Nagyon nehéz a sorsolásuk, és a játékoskeretük is megcsappant különböző okok, de főként sérülések miatt, de sokat számít az a négypontos előny, ami ki fog tartani a kiesőjelölt csapatokkal szemben, így idén vélhetően megmenekülnek. Ettől függetlenül intő jel, hogy nem minden egy jó őszi szereplés.

9. DVSC (10., +1, )

Furcsa a mi megítélésünk, hiszen az elmúlt napokban inkább a kiesést vizionáljuk és pesszimisták vagyunk, ehhez képest nemhogy bentmaradónak várjuk csapatunkat, de egyenesen a kilencedik helyre, egy hellyel előrébb, mint négy körrel ezelőtt. Itt vitatkoznom is kell szerkesztőtársaimmal, bár tény, hogy a többségben a rejtett optimizmus, illetve a „csakazértsemjósolommagunkatkiesőnek” érzés dolgozott, de azért legyünk reálisak: ha valami csoda folytán nem esünk ki, akkor sem valószínű, hogy az MTK-t és a DVTK-t is magunk mögé utasítjuk. Én azt mondom, hogy legyünk realisták, és készüljünk fel a legrosszabbra. Ebben az esetben nem feltétlen ér minket akkora csalódás, ha bekövetkezik, ellenben ha csoda történik, annak annál jobban fogunk örülni – vagy nem?

10. DVTK (11., +1, )

Bódog Tamással megtáltosodott a Diósgyőr, és bár a kupából kiejtette őket a Ferencváros (meglehetősen nehezen), a bajnokságban komoly eredményeket szállított: egy pont az Üllői útról, győzelem a listavezető Honvéd, illetve az Újpest ellen. A sort csak a hétvégi, Haladás elleni vereség csúfítja, de erre mondhatjuk azt, hogy idegenben belefért. Nagyon kedvező a sorsolásuk, és szerintem a három kiesőjelölt közül messze ők vannak a legjobb formában, így kizártnak tartom, hogy végül nekik kelljen búcsúzni.

11. MTK (8., -3, )

Vereség a Gyirmót ellen, döntetlen hazai pályán a Haladással, értékesnek nevezhető egy pont Debrecenben, cserébe kilátástalan játék. Ez jellemezte az MTK legutóbbi meccseit, amely alapján van reményünk arra, hogy nem nekünk kell a szezon végén búcsúznunk az élvonaltól. Az MTK sorsolása gyakorlatilag megegyezik a miénkkel, és mivel a két csapat is azonos pontszámmal áll, így az dönt majd, hogy ki tud több pontot összeszorgoskodni az utolsó forduló végére. Bízunk benne, hogy ez nem az MTK-nak sikerül majd.

12. Gyirmót (12., 0, )

A gyirmótiak sorsa lassan nem csak papíron pecsételődik meg, hiszen 11 pont a hátrányuk a bentmaradást jelentő helyekhez képest, ami hat forduló alatt aligha ledolgozható, hiszen ehhez minimum 4-szer kéne győzniük, ami eddig 27 forduló alatt sikerült nekik. Bár akadtak fellángolásaik, és arattak meglepetésgyőzelmeket (még minket is megszorongattak), de összességében kevésnek találtattak az NB I-hez.