LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Ha kicsi a tét, a kedvem sötét…

Bizonyára mindenki emlékszik Terence Hill ikonikus mondatára. Na, ez most a pénteki Gyirmót elleni hazai sorsdöntő, hatpontos és életbevágóan fontos mérkőzésünkre nem lesz jellemző, legalábbis a kis tét semmiképpen és remélhetőleg a lefújás után a kedvünk sem lesz sötét!

Szerintem nem kell jobban ecsetelni az előttünk álló találkozó jelentőségét. Ez egy vérbeli kiesési rangadó lesz, főleg úgy, hogy hétvégén a Ferencváros ellen sima háromgólos vereséget szenvedtünk, így ismét a 10. helyen vagyunk, hatpontos előnnyel hat fordulóval a vége előtt. Ez pedig semmiképpen sem elegendő a biztos bennmaradás kiharcolásához.  Ezért kellenek még pontok, hiszen nem gondolom, hogy kifizetődő megoldás, ha csak a két fő riválisunk botlásában bízunk a végelszámolásig, még ha hétvégén meg is úsztuk, hogy vezetésük után csak egy-egy pontot szereztek.

Ellenfelünk a tavaszi szezonkezdet óta kisebbfajta feltámadást mutatott be, hiszen a Honvéd, Újpest, Paks hármas legyőzésével indított Csertői Aurél csapata, amivel gyakorlatilag visszatért az élők sorába és ennek is köszönhető, hogy még mindig van esélyük kiharcolni a bennmaradást. Ha viszont a közelmúltbeli teljesítményüket nézzük, akkor nem lenne erre módjuk, még úgy sem, hogy a Ferencváros, Puskás Akadémia és az MTK ellen pontot szereztek. Az elmúlt öt forduló alapján vizsgálódva kijelenthetjük, hogy némileg hullámvölgyben vannak a kék-sárga mezesek. Azonban ne legyenek kétségeink afelől, hogy meg fogják nehezíteni a Loki dolgát. Továbbá még érkezett is hozzájuk az ukrán élvonalbeli Desnától egy komoly pedigrével rendelkező erősítés is a támadósorba Denys Bezborodko személyében az orosz-ukrán háború következtében, a téli nagy bevásárlásukon (Ventura, Klimovich, Cvetanovski, Van Kessel) felül. Remélhetőleg nem ellenünk fogja bizonyítani képességeit.

Nálunk ezzel szemben az erősség a csapategységben lehet, bár mindegy, hogy pontrúgás, távoli bombagól vagy értékesített tizenegyes dönt a javunkra, csak legyen meg a három bajnoki pont. Nem lenézve ellenfelünket, de ha a Gyirmótot hazai pályán nem verjük meg, akkor nem is érdemeljük meg az élvonalbeli tagságunkat. Ugyanakkor ismerve a hazai pályán tapasztalt arcát a csapatnak, kicsit félek ettől a meccstől, hiszen idén valahogy idegenben jobban megy a csapatnak, valahogy az esélytelenek nyugalma jobban fekszik nekünk, mint a Nagyerdei Stadion győzelmi kényszerrel átitatott atmoszférája. Ez a statisztikában is megmutatkozik, egyedül az MTK-t sikerült megverni tavasszal két iksz mellett, ami csak öt pont. Ugyanakkor nagy botorság lenne pénteken is csak a biztonságos egy pontra játszani, hiszen az eléggé kockázatos lenne.

Bízom benne, hogy mindenki kivétel nélkül átérzi a mérkőzés jelentőségét és nem lesz fásult meccskezdet, fejben frissek leszünk és az előttünk adódó helyzeteket pedig hidegvérrel kihasználjuk az ellenfél kapuja előtt. Joan Carillo Gróf Dávid és Szécsi Márk játékán kívül elméletileg mindenkire számíthat (jó hír, hogy már Bárány Donát is kapja a meccsterhelést az NB III-ban) és eltiltások sem nehezítik a katalán mester dolgát ezúttal. Így a múlt hétvégén parádézó Hrabinával kezdődő tizenegyet várom a gyepre.

A Gyirmót ellen egyébként a tavalyi szezonban a másodosztályban is meggyűlt a bajunk, hiszen mindkétszer megvertek minket, amire ősszel az NB I-ben egy kínlódós első játékrész után Ugrai és Sós duplájának és a szerencsének is köszönhetően 5-0-s győzelmet arattunk, majd a dunántúli mérkőzésen a téli szünet előtt 0-0-ra végeztek egymással a felek. 2017 áprilisában viszont még Leonel Pontes irányítása alatt 2-1-re megvertük a kisebbik győri csapatot hazai környezetben. Akkori sikerünk értékét növeli, hogy hátrányból álltunk fel és két kiváló hátvédünk, Brkovic és Mészáros bólintásával végül az utolsó percben megfordítottuk a meccset. Előbbi kiállítása miatt viszont már tíz emberrel vittük be a mindent eldöntő találatot.

Egy szó, mint száz: rajtunk a sor, hogy kezünkbe vegyük a sorsunkat és a Gyirmótot parkoló pályára állítsuk a kiesés elleni harcban, növeljük előnyünket a tabellán az üldözőkkel szemben és viszonylagos nyugalmunk legyen húsvétkor. Minden csak rajtunk múlik!

A hatpontos összecsapás pénteken este nyolc órától kezdődik és az M4 Sport élőben fogja közvetíteni.

HAJRÁ LOKI!