LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Győzni kell a Groupamában!

Számunkra kedvezőtlenül (de nem a legrosszabb forgatókönyv szerint) alakult a forduló nyitómeccse, így a jelszó egyértelmű holnapra: győzni kell a Fradi ellen! Kifejtem bővebben, hogy miért is gondolom így, és hogy mit jelent számunkra a Felcsút paksi győzelme.

A Paks – Felcsút meccsen számunkra egyértelműen a hazai siker lett volna a legrosszabb, hiszen ez mindenképp kényszerhelyzetet teremtett volna: ha nem szerzünk pontot a Groupamában, akkor a Paks a harmadik. Számunkra a legjobb eredmény a döntetlen lett volna, de vendégsiker esetén is marad nyitott kérdés a záró körre. A Felcsút győzelem annyival teremtett jobb szituációt, mintha a Paks nyert volna, hogy így „mindegy” mit játszunk holnap: ha nem győzünk, akkor a Felcsútnak mindenképp botlania kell a Honvéd ellen, nekünk pedig győzni az Újpest ellen. Ebben az esetben mindegy, hogy holnap kikapunk, vagy szerzünk egy pontot. Ebből a szempontból tehát kvázi teher nélkül játszhatunk. Nincs értelme védeni a 0-0-t, az egy pontot, mert pont annyit ér, mintha kikapnánk. Egyébként sem hiszem, hogy így gondolkodtunk volna, de ez így végképp egyszerű helyzetet teremt: játszani kell a saját játékunkat, nem szabad megijedni a Fraditól (akik szerintem nem lesznek motiváltak ezúttal sem), ha pedig nem sikerül így sem győznünk, akkor ez van, így jártunk, haragudni nem fog senki emiatt. Még az a közel 1000 vendég szurkoló sem, akik a hírek szerint elkísérik a csapatot vendégségbe.

Dzsudzsák visszatérése nagy segítség lehet a számunkra, az ő rutinja és rúgótechnikája sokat érhet majd a bajnokcsapat ellen. Eltiltás miatt most senkit nem leszünk kénytelenek nélkülözni, vigyáznia kell viszont Dreskovicsnak, Ferenczinek és Babunskinak (meg Bévárdinak is), ők ugyanis 4 sárga lapnál tartanak, és kár lenne, ha egy ötödik miatt kellene kihagyniuk a sorsdöntő utolsó meccset. Elméletileg sérülés miatt is csak a hosszabb ideje hiányzó Vargát és Sóst kell nélkülöznünk, így mondhatjuk, hogy fullos kerettel készülhetünk a holnapi meccsre, amire rég volt már példa, az utóbbi hetekben ötödik sárgák, kiállítások és sérülések is nehezítették a helyzetünket. Én most az aktuális formákat is figyelembe véve a lent látható kezdőt álmodtam meg. Sok esélyt nem látok arra, hogy ténylegesen ilyen kezdővel fussunk ki, de egy próbát lehet megérne.

Picit az ellenféllel is foglalkozva, nagy kérdés, hogy miként gondolkodik a Fradi vezetőedzője. Én a helyében biztosan nem küldeném pályára a motiválatlan „gálacsapatot”, inkább adnék bizalmat fiataloknak, illetve olyan peremembereknek, akiknek érdeke lehet még bizonyítani, hogy helyük van a csapat keretében. Múlt héten például tök simán kikaptak Kecskeméten, pedig elég sok alapemberük játszott. Két hiányzója biztosan lesz egyébként Csercseszovnak, a Kecskeméten kiállított Abena, valamint az ötödik sárgáját begyűjtő Esiti nem játszhatnak. De sérülés miatt is akad néhány hiányzójuk. Habár ez az utolsó hazai meccse a Fradinak, a hírek szerint nem most kapják meg az aranyérmet és a kupát, hanem majd az utolsó forduló után, szóval ez sem egy olyan tényező, ami pluszban motiválná a hazai játékosokat. Persze az utolsó hazai meccs ténye azért nyomhat valamennyit a latba, meglátjuk majd, hogy miképp viszonyulnak a meccshez. De rég rossz, ha nekünk abban kell bíznunk, hogy mennyire lesz motivált az ellenfél… Ki kell ezt zárni, és magunkkal foglalkozni.

A februári debreceni meccs kis tüske azért mindenki számára, hiszen nagyon készültünk arra a találkozóra, rég nem látott embertömeg fogadta a csapatokat a Nagyerdőn, ám könnyedén nyert az arra a meccsre teljesen felpörgő zöld-fehér együttes. Az ellenfél motiváltságától függetlenül a győzelmünk mindenképp történelmi tett lenne, ugyanis a Groupama Arénában még sohasem győztünk: az eddigi 12 találkozón 3 döntetlenre futotta eddig, 9 vereség mellett (halkan jegyzem meg, eddig összesen négyszer (!!!) győztünk a Fradi vendégeként a történelem során…), az utolsó hat találkozót pedig egyaránt elveszítettük a kilencedik kerületben. Ahhoz tehát, hogy azt beszélje az egész város, nagyon komoly teljesítmény szükségeltetik a csapattól!

Sosem győztünk még a Groupamában… Miért ne sikerülhetne most?

Bízzunk a legjobbakban, nagyon megérdemelné most ez a csapat, hogy le tudja győzni a Fradit, és megszerezze a harmadik helyet. Abban talán minden magyar futball szurkoló egyetért velem, hogy százszor inkább mi, mint a Felcsút…