LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

A szomszéd fűje mindig lilább

Vasárnap este, a forduló zárómeccsén azt a Kecskemétet fogadjuk, amely hozzánk nagyon hasonlóan kezdte a szezont, és vélhetően a riválisunk is lehet majd a végelszámolásnál. Ráadásul több okból is bizonyítani kellene ellenük: egyrészt a legutóbbi, nem várt MTK elleni vereség, másrészt a KTE elleni tavalyi rossz mérlegünk miatt. Ez viszont az elmúlt egy hét eseményeinek fényében különösen nehéznek ígérkezik.

Van pár izgalmas projekt jelenleg a magyar fociban, ami kitűnik a posványból. Én összességében talán négyet sorolnék ide. Először is a Fradit, amely az elmúlt években viszonylag jól tudott élni a belé pumpált milliárdokkal, feröeri blama ide vagy oda. Aztán ott van a Paks, amely úgy tudja már nagyon sok ideje megőrizni élvonalbeli tagságát, hogy nem foglalkoztat légiósokat. Egyértelműen ide sorolom a tulajdonosváltás óta a Lokit is, amely játékosokat próbál meg felépíteni és haszonnal értékesíteni úgy, hogy közben a csapat is egyre erősebbé váljon (vagy legalábbis ne gyengüljön). És végezetül nálam a lista élén a Kecskemét áll (az eddigi klubokat nem sorrendben írtam), mivel a lila-fehérek nagyrészt korábban alacsonyabb osztályban szereplő játékosokat építenek fel, kis pénzből, ráadásul egyre több focistát a válogatottig is eljuttatnak. Ez a projekt a magyar futball szempontjából is példaértékű, és bevallom, hiába van felfutóban mostanában a debreceni labdarúgás is, mégis bizonyos irigységgel tekintek a kecskemétiekre: jó dolog lehet most ennek a csapatnak szurkolni. Mondhatnám azt is, hogy a szomszéd fűje mindig lilább, még ha persze tudom is, hogy arrafelé nálunk is többet böjtöltek ezért…

Éppen annak köszönhetően, hogy két izgalmas projekt csap holnap össze egymással, jó meccsre számítok, de az eredményt illetően annyira nem vagyok optimista. Egyrészt a Kecskemét nagyon együtt van, az előző fordulóban 4:1-re kiütötték felcsúti riválisukat, így aztán önbizalommal telve jöhetnek hozzánk. Ezzel szemben mi kikaptunk otthon 3:1-re az MTK-tól, és azon a mérkőzésen a rossz egyéni teljesítmények mellett csapatként is alulteljesítettünk. Másrészt csatárposzton eléggé elvékonyodott az elmúlt napokban a keretünk: Babunski és Mance is távoztak, és bár Majdevac érkezett, létszámban nekem ez így jelenleg kevésnek tűnik, főleg Bárány sérülékenységét ismerve. Ha már említettem új csatárunkat: nem is emlékszem, hogy fordult-e elő olyan, hogy egy Transfermarkton majdnem 2 millió euróra taksált játékost igazoltunk (Suk volt ilyen kaliber anno, de ő csak kölcsönbe érkezett). Ez még akkor is ígéretes, ha ezek a számok sokszor tudnak csalókák lenni. Viszont Majdevac kihagyta az alapozást, bizonytalan, hogy milyen jelenleg az erőnléte, így holnap semmiképp nem tőle várnám még a megváltást.

Az mindenesetre biztos, hogy a középpályán frissítenék: Loncarra ráférne már a pihenő, és múlt héten Manrique sem volt ezen a poszton meggyőző. Ugyanez elmondható a középhátvédeinkről, és közülük Mojzisról különösen is (akit ettől függetlenül nem írnék le), így én helyette inkább játszatnám most Romanchukot.

Ami a másik új igazolásunkat, Tubolyt illeti, őt a kezdőbe várom. Vele kapcsolatban egyébként nem teljesen világos számomra, hogy mi volt a koncepció, mivel vételi opció nélkül nem tűnik annyira racionális döntésnek pont őt felépíteni és játszatni a fiataljaink közül, főleg egy kifejezetten telített védekező középpályás poszton. Ettől függetlenül szerintem holnap kezdeni fog, mivel Vajda sérült, Baranyait pedig érzésem szerint annyira nem preferálja Blagojevic. De az sem kizárt, hogy ezen a meccsen beáldozzuk a fiatalperceket, elvégre egy fontos rangadóról beszélünk.

Összegezve a várakozásaimat, előzetesen aláírnék egy döntetlent annak ellenére is, hogy hazai pályán fontos lenne győzni. Sajnos nem érzem azt ugyanakkor, hogy jelenleg nekünk állna a zászló: ha esetleg sikerülne győzni, azzal nagyon kellemes meglepetést okozna a csapat. Kíváncsi leszek arra is, hogy a Kecskemét a tavaszi hazai mérkőzésünkhöz (1:2) hasonlóan ezúttal is letámad majd minket magasan, vagy most inkább az őszi 1:1-es találkozót idézve egy mélyebb védekezést választanak. Bármelyik is lesz a választott taktikájuk, azzal jelenleg sajnos gondot fognak tudni okozni nekünk, főleg úgy, hogy a három pont megszerzéséhez amúgy is sokkal élesebbnek kellene lennünk, mint amit az MTK ellen mutattunk.

Az összecsapás vasárnap este 19:30-kor kezdődik, a játékvezető Pintér Csaba lesz.

Hajrá, Loki!

Enderson