LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Egy meccs az élet!

Nem szeretnék nagy szavakat használni, és nyomást sem helyezni sem ránk, szurkolókra, sem a csapatra/játékosokra, de a szerdai Ferencváros elleni kupameccsünk talán a szezon eddigi legfontosabb meccse lesz. Kifejtem, hogy miért.

A Fradi ellen nehéz játszani, ezt mindenki tudja. A Fradi annyival jobb a többi magyar csapatnál, hogyha minden meccsen 100%-on pörögne, akkor mindenkit képes lenne úgy elverni, mint vasárnap tették azt az Újpesttel. Az is tény, hogy hazai porondon relatíve kevés meccsre, évente 4-5 találkozóra szívja fel magát annyira a Fradi, mint teszi azt egy fontos nemzetközi mérkőzésén. Ebből 3 fixen az Újpest elleni derby, és marad még néhány meccs a többiek ellen. Tavaly például a debreceni meccsüket teljesen komolyan vették, amin 2-0-ra győztek ellenünk. De azt gondolom, hogy a 2.5 héttel ezelőtti debreceni vizitjük alkalmával sem nagyon fért bele a lazsálás. Amennyire én tudom, a zöld-fehérek kifejezetten szeretnek ellenünk játszani, mert mi merünk focizni ellenük, nem állunk vissza bekkelni, és ezzel kihívást jelentünk nekik. A Fradinak pedig igazából kevés csapat jelent csak kihívást a hazai porondon, így minden olyan lehetőséget keresnek, és igyekeznek megragadni, amikor komoly erőpróbára késztetik őket, hiszen ők is úgy tudják csak fenntartani a jelenlegi szintjüket, ha nem savanyodnak be a többi csapat szintjére, hanem alkalomadták nemzetközi ritmusú és színvonalú meccseket játszanak a magyar bajnokságban. Szerintem a legutóbbi egymás elleni meccsünk pont ilyen volt, és ezt a két csapat játékosainak nyilatkozatai is megerősítették. És én azt gondolom, hogy a holnapi meccs is egy ilyen lesz.

A Fradi zsinórban három olyan meccsen van túl, amin 100%-ot kellett nyújtania. Bízhatunk abban, hogy ez sok, és majd most jön egy lazábban vett meccs? Szerintem nem, sőt, ez jobban is jön ki így nekik, mintha pár hetente kellene 1-1 meccsre felpörögniük. Ráadásul így, hogy kiestek az EKL-ből, már csak két front maradt nekik, ahol helyt kell állniuk. És bár a bajnokságot most nem vezetik utcahosszal, és mondhatnánk, hogy na majd emiatt inkább a hétvégi meccsükre koncentrálnak, szerintem senki nem hiszi azt el, hogy a Paks képes lesz majd megelőzni őket a szezon végén. Előbb-utóbbi úgyis kijön a differencia, szépen élre áll a Fradi, és könnyedén behúzza a bajnokságot is. Ami mellett jól mutatna nekik egy kupasiker is, pláne a tavalyi arcpirító égés után. Úgyhogy ne áltassuk magunkat, ne kergessünk illúziókat, holnap egy 100%-on pörgő Fradit kell majd kiejtenünk. Akik ráadásul még azt is megtehették, hogy az Újpest elleni derbyn néhány kulcsembert pihentettek, ami szintén azt jelzi, hogy igenis készülnek a debreceni kupameccsre.

Teljesen nyilvánvaló, hogy jelenleg messze vagyunk a Fradi szintjétől. Viszont egy meccsen bármi megtörténhet. Itt nincs javítási lehetőség. Elég, ha megpattan egy kósza lövés, mint a legutóbbi meccsünkön. Elég, ha az ellenfél rossz napot fog ki, vagy mi fogunk ki nagyon jó napot. A holnapi meccs végén eldől, hogy ki a jobb ebben a párharcban, nem lesz sem visszavágó, sem még 32 forduló, amin kijöhet a két csapat közötti különbség. És szerintem mi jobban akarjuk most ezt a sikert, és ennek számítania kell majd.

Nálunk abból a szempontból nem jók az előjelek, hogy sorra veszítjük el a kulcsembereket. Kusnyír már régebben kidőlt hosszú időre, és bár kulcsembernek (még) nem nevezhetjük, de a télen érkező, és az eddigi fellépésein biztató nyújtó Thor szintén kidőlt hetekre. A hétvégi keretben nem volt Pellumbi sem, akinek állapotáról nincs infónk, de minimum kérdéses a szereplése, pedig az ő határozottságára, keménységére nagy szükség lenne. És akkor ott van még Bárány, akit a felcsúti hentesparasztok addig faragtak szombaton, amíg le kellett őt cserélni, ráadásul kórházba is került. Én már akkor azt mondtam, hogy ebből nem lesz játék szerdára, szerintem már csak elővigyázatosságból sem lenne szabad kockáztatni az ő esetében. Nincs tehát klasszikus csatárunk, csak a fiatal Batai a kevéske rutinjával, vagy pedig részmegoldást tudunk még alkalmazni, úgy mint Szécsi vagy Domingues előretolása hamis kilences pozícióba. Egyik sem az igazi, maradjunk annyiban.

Ha tippelnem kéne, akkor szerintem a fent látható csapat fut majd ki a gyepre. Valamiért azt érzem, hogy most váratlant fogunk húzni, egyrészt a kényszer miatt, másrészt mert valamivel meg kell állítanunk a Fradi jól fejelő támadóit. Remélhetőleg tényleg a pályán dől majd el a párharc. Karakó Ferenc személyében ismét egy olyan játékvezetőt kaptunk, akivel kapcsolatban nincsenek jó tapasztalataink – bár őszintén: a jelenlegi bírói karból kivel van?

Jöjjön ki mindenki a stadionba, és próbáljuk meg a lehetetlent! Fontos, hogy a bérletek érvényesek!