LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Csendes felkészülés

A héten elkezdte a felkészülést a csapat a tavaszi szezonra, amely idén is igen korán, már január végén folytatódik – az NB I-ben pedig még egy héttel korábban. Az idei minden korábbinál eltérő felkészülési időszak tehát. Egyrészt ismét rövid az idő, másrészt a Covid miatt ezúttal alig van olyan csapat, amely bevállalta a külföldi edzőtábort, így szinte mindenki itthon készül. Eközben az átigazolási időszak is elkezdődik hamarosan, de ilyen tekintetben sem valószínű, hogy eseménydús időszak elé néznénk. Lássuk, hogy mi vár ránk januárban.

Tesztekkel kezdett a csapat múlt szombaton, az év második napján, az érdemi munka pedig ezen a héten kezdődött el. Mivel alig négy hét áll rendelkezésre, és eleve rövid volt a téli szünet (december közepén fejeződött be az ősz), így nem kell a nulláról kezdeni az alapozást sem. Személy szerint én jó döntésnek tartom, hogy évről évre kisebb a téli leállás, aki emlékszik még a 2000-es évekre, volt, hogy 3 hónapig sem volt foci (november végén befejezték, és majd csak február végén, vagy március elején folytatták). Mára pedig már az infrastruktúra is lehetővé teszi, hogy a januári hónapokban is focizzanak a csapatok, a megváltozott időjárásról nem is beszélve – elvégre elég régen voltak már rendszeres és hosszan tartó havazások Magyarországon. A mieink idén is itthon készülnek a tavaszra, ám ezúttal nem is indokolja semmi a külföldi edzőtáborozást. Egyetlen csapat van, aki bevállalta ezt, természetesen a Fradiról van szó, akik két hétre Spanyolországba költöztek. Rajtuk kívül csak a Budafok és a Vidi vállalta még be a külföldet, de ők is csak Horvátországba ruccannak át. A külföldi edzőtáborozás mellett a jobb időjárási körülmények és az erősebb edzőpartnerek szoktak szólni, no meg az sem hátrány, ha 1-2 hetet együtt tölt a keret. Az elmúlt években sosem élt ezzel a lehetőséggel a DVSC, aminek leginkább a spórolás volt az oka, még ha ezt soha nem is mondták ki (emlékezhetünk tavalyról Róka Géza megnyilvánulására, miszerint ez a DVSC sajátossága). Most viszont én sem pártoltam volna, hogy elutazzon a csapat, mint írtam, semmi nem indokolja ezt.

A felkészülési programba négy edzőmérkőzés van iktatva, ebből az utolsó kettőt közvetlenül a bajnoki rajt előtti hétvégére tervezték be, hogy mindenki 90 perces terhelést kapjon. Most hétvégén a DVTK-val kezdünk, jövő héten a Nyíregyháza lesz az ellenfél, míg a főpróbán az egyik ellenfél a Kazincbarcika lesz, a másik pedig egyelőre még nem ismert, ám mivel azon a héten már bajnokit rendeznek az első osztályban, így vélhetően oda is egy alacsonyabb osztályú ellenfél jut majd. A névsor a jelen helyzetünknek megfelelő, és a DVTK ellen legalább lesz egy NB I-es ellenfelünk is – bár kétség kívül nem most van itt az ideje, hogy felmérjük azt, hogyan állunk az NB I-hez képest. Őszintén szólva sokat nem is várok a holnapi meccstől, vélhetően mindenki 45 percet kap majd mindkét csapatnál, lévén, hogy ez lesz az év első mérkőzése a csapatoknak. A járványügyi korlátozások egyébként február elejéig meghosszabbodtak, így a felkészülési mérkőzések biztosan zárt kapusak lesznek majd (de legalább lesz stream), mint ahogy vélhetően a bajnoki mérkőzések is egy darabig, de az is lehet, hogy végig. Én személy szerint ezt a tavaszt már elengedtem meccsre járás szempontjából.

Essen még szó az átigazolásokról is. Az év végén elindult szokásos rovatunk, a Játékoskeringő, ám sok mindenről egyelőre nem tudtunk beszámolni, és vélhetően ez nem is nagyon fog változni. Az átigazolási piac egyébként hivatalosan január 15-én nyit Magyarországon, és egy hónapig, február 14-ig tart. Ez azt jelenti, hogy szerződéssel rendelkező játékosokat csak ebben az időszakban lehet igazolni, de mint az megszokott, a szabadon igazolható játékosok ezen időszakon kívül is mozoghatnak. Nálunk viszont nem várható nagy mozgás, és bár röppentek fel merész pletykák mind érkező, mind távozó oldalon (Varga Roland, illetve Kusnyír és Dzsudzsák nevei kerültek elő), talán valóban nem most van itt az ideje annak, hogy formáljuk a keretet. Az NB II-re már fölösleges igazolnunk, az NB I-re pedig most még meglehetősen nehéz. Légióst egyelőre nem szerződtethetünk, magyar játékos pedig nem szívesen töltene el még egy fél évet sem a másodosztályban. Így aztán remélhetőleg ezt az időszakot is arra használják fel Tőzsér Dánielék, hogy a nyári igazolásokat készítsék elő. Nem kétséges, hogy a védelmünk jócskán erősítésre szorulna akár már most is, de mint ahogy írtam, jelenleg ezt nehéz lenne kivitelezni. Viszont lehet már tárgyalni kiszemeltekkel, akár előszerződéseket is lehet kötni, hogy majd ne júniusban kelljen kapkodni.

Az idei téli felkészülés tehát minden szempontból csendesen és nyugodtan telik majd – erre nem nagyon volt példa az utóbbi években. A bajnokságban jól alakulnak a dolgok, a feljutás alighanem meglesz. A tavaszt tehát arra kell felhasználni, hogy már a következő évi NB I-es szezonra készítsük fel a csapatot. Jó lenne látni valami tudatosságot, és olyan dolgokat a pályán, amiket egy osztállyal feljebb is tudunk majd hasznosítani. Hogy Kondás Elemér ezt képes-e véghez vinni, abban vannak kétségeim, de egyelőre úgy tűnik, hogy ilyen tekintetben sem hoz már változást ez a szezon.

fotó // Molnár Péter/HAON