LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Javában zajlik már minden!

Az elmúlt években ahhoz voltunk hozzászokva, hogy az új év lassan, unalmasan és csendesen indul, már ami a DVSC-t illeti. Nem nagyon voltak edzőtáborok, a bajnoki felkészülés csak valamikor január első hetének végén kezdődött, igazolásoknak meg még se híre, se hamva nem volt. Na nem ez most a szitu, köszönhetően a focinaptárat alaposan felborító katari VB-nek, hiszen már november közepén véget ért az ősz, a felkészülést pedig már december végén megkezdte a csapat a január végi folytatásra – a társaság ráadásul már Törökországban edzőtáborozik épp, ráadásul több mint két hétig. Szokásos évindító cikkünkben nézzük meg, hogy mi zajlik a csapat háza táján.

Egy éve kicsit negatív felhanggal indítottam a hasonló cikkem, ami ráadásul meglehetősen későn is született meg, és ott három jellemző dolgot soroltam fel, ami a DVSC januári felkészüléseit jellemezni szokta:

  • nem mentünk edzőtáborba, pedig mindenki más igen – most mentünk, hasonlóan a többséghez
  • ugyanazokkal a gyenge NB II-es, és környékbeli alacsonyabb osztályú külföldi csapatokkal játszottunk edzőmeccseket – most egész jó ellenfeleket sikerült szerezni, köszönhetően persze a törökországi edzőtábornak
  • rohadtul nem történt semmi a csapat háza táján (értsd: nem volt játékosmozgás) – na most bezzeg volt, igaz egyelőre még csak távozók vannak

Szóval akkor kezdjük az edzőtáborral. Örömteli hogy mentünk, és az sem feltétlen baj, hogy ilyen sok napra, mert láttam, hogy páran megkérdőjelezték, hogy minek menni ennyi időre. Van olyan csapat, amelyik 2×1 hétre, vagy hasonlóan hosszú távra megy, nincs ezzel baj, ott legalább normális körülmények között, normális ellenfelek ellen lehet felkészülni a tavaszra. Mert bár szidhatjuk Janeirot, hogy mekkora kókler, de abban igaza volt, hogy NB II-es meg NB III-as csapatok ellen nem lehet felkészülni az NB I-es meccsekre. Hat edzőmeccs volt egyébként beharangozva (illetve egyet még itthon, az indulás előtt lejátszottunk az Újpest ellen, amit meg is nyertünk 1-0-ra): Bodrumspor (török 2., ez végül elmarad, keretérték: 4.76M €), U. Cluj (román 1, 9.96M €), Hannover (Bundesliga 2, 25.33M €), Neftchi Fergana (üzbég 1, 4.18M €), Topolya (szerb 1, 15.73M €), Slask Wroclaw II (itt vélhetően a lengyel csapat második sora alatt azt a csapatot kell érteni, akik az első kerethez tartoznak, de nem az alapcsapat tagjai, 9.93M € a felnőtt keret értéke). Zárójelben minden csapatnál feltüntettem a transfermarktos keretértékeket (amely szigorúan csak irányadónak tekintendő), a DVSC jelenleg 8.25M €-ra van taksálva. Tehát zömében vagy jóval erősebb, vagy picivel gyengébb ellenfelek lesznek majd. A dátumok alapján egyébként a Hannover és a Topolya elleni ütközetek lesznek kvázi a kiemelt erőfelmérők, míg az üzbégek és a lengyelek ellen vélhetően nálunk is majd inkább a cseresor játszik majd. A holnapra tervezett, ám végül elmaradt edzőmeccs helyett egymás elleni játék lesz, kár érte, ez így egy elpazarolt lehetőségnek tűnik.

Élő közvetítésről egyébként hivatalosan még nem tájékoztatott a DVSC, ám a legtöbb ellenfelünk készül streammel, ezeket igyekszünk majd mi is megosztani a meccsek előtt. Mi pedig majd jövünk a szokásos ellenfél ismertető cikkeinkkel – a török csapatról szerencsére most nem készült el fölöslegesen, a románokról pedig már korábban írtunk, így elsőként majd a Hannovert mutatjuk be.

Igazolások. Újak még nincsenek, távozók viszont már vannak. Még tavaly év végén bejelentették Charleston és Hrabina szerződésbontását, utóbbit kifejezetten sajnáljuk, annak tükrében főleg, hogy egy év alatt egy elfeledett harmadik számú kapusból sikerült egy NB I-es szinten jó kapust faragnunk. Ő egyébként visszament Nyíregyházára, bevallom azt gondoltam, hogy marad az első osztályban, de a Szparinál vélhetően alapember lesz majd. Érkezők kapcsán eddig két támadó neve merült fel, Elguja Lobjanidze (vele elvileg nem sikerült megegyezni), illetve Bobur Abdikholikov (vele elméletileg Blagojevics személyesen tárgyalt, ő most vált szabadon igazolhatóvá január elején). A távozók kapcsán még 5-6 név vehető szinte biztosra, egyrészt az edzőtáborba el nem utazó ötös, akik közül Horváth Krisztofer már Kecskeméten készül, Saná, akiről azt gondoltuk, hogy már volt csapatánál edz, de vélhetően csak egy régi fotót postolt az insta storyban (innen is köszönjük azoknak a médiumoknak, akik forrásmegjelöléssel vették át tőlünk a hírt, akik meg nem, azoknak ejnyebejnye). De biztosnak tűnik Major, Olawale és talán Rácz távozása is, bár utóbbi nem igazán volt az első keret tagja, így nem feltétlen meglepő, hogy kimaradt az utazó keretből. És ott van még Baráth Péter, aki kapcsán még az ünnepek alatt robbant a bomba, hogy Torinoból érkezett érte 2 millió euros ajánlat. Én egyébként ennyiért simán eladnám, pláne hogy év végén lejár a szerződése. Win-win szitu lehetne mindkét félnek ha létrejönne az üzlet.

Vannak még ilyen-olyan szóbeszédek, szurkolók által csepegtetett infók, mi ezekkel nem nagyon szeretünk foglalkozni, hiszen sokan sokfélét írnak, aztán mindig mi vagyunk számonkérve, ha egy általunk is megírt infó végül nem jön be. Így aztán aki ilyenekre vágyik, az nyugodtan böngészgesse a Játékoskeringő rovat kommentszekcióját (csak más fórumokon aztán ne úgy jelenjenek meg ezek, hogy a „Lokiblogosok azt írták, hogy…”). Mi a magunk részéről továbbra is csak a más portálokon hivatalosan is megjelent infókkal, illetve az általunk megbízhatónak vélt források infóival kívánunk foglalkozni ebben a rovatban.

És hogy egyébként milyen posztra kellene igazolni? Egy támadó semmiképp nem ártana, mint ahogy középső középpályás is elkél, pláne ha Baráth is távozik. A védelemről nem is beszélve, egy balhátvéd, és talán egy belső védő is elférne a keretben. Ennyi érkező szerintem nem lesz, ha már 2 játékost hozunk (de az legyen minőségi!), akkor én örülni fogok. Alapvetően nem is feltétlen kell megint tucatszámra hozni a sok ismeretlen játékost, sőt, inkább szűkíteni kell a kereten, amellett, hogy a lyukas posztokat illene azért betömködni.

Érdekes időszak előtt állunk tehát, sok értékmérőnek tekinthető edzőmeccsel, és a megszokotthoz képest mozgalmasabb téli átigazolási időszakkal.

(fotók: dvsc.hu)