LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Csendbe burkolózva

Lassan már két hét is eltelik az új esztendőből, és még nem volt új cikk a blogon?! Ezen gyorsan változtatni kell. Jöjjön a szokásos évindító helyzetjelentős cikkem. Épp most néztem vissza az előző évi ilyen jellegű cikkeim, és általában negatív felhanggal írtam meg őket. De hát lássuk be, túl sok pozitív dolog nem is történt az elmúlt években így január-február tájékán.

‘Csendes felkészülés’, ‘Tesco gazdaságos felkészülés?’, ‘Forgalommal szemben’, ‘Nem egy szokványos felkészülés’, ‘Szokatlan megszokottság’. Ezek voltak az elmúlt évek hasonló jellegű cikkeinek a címei. Szinte mindegyikről lerí, hogy miről is volt szó. Az elmúlt években a téli felkészülési időszakok ugyanis arról szóltak, hogy

  • nem mentünk edzőtáborba, pedig mindenki más igen
  • ugyanazokkal a gyenge NB II-es, és környékbeli alacsonyabb osztályú külföldi csapatokkal játszottunk edzőmeccseket
  • rohadtul nem történt semmi a csapat háza táján (értsd: nem volt játékosmozgás).

És a helyzet idén sem változott, nagyjából ugyanezeket el lehet mondani most is. Árnyaltabb viszont picit a kép: már decemberben lekommunikálta a vezetőség az ankéton, hogy ezúttal nem utazik télen edzőtáborba a csapat, elsősorban anyagi megfontolásból. Díjazom az őszinteséget, és ebben az esetben teljes mértékben el tudtam fogadni ezt a döntést. Bár én hozzátettem volna még a covidot is egy szempontnak, ami miatt tavaly is azt mondtam, hogy egyáltalán nem baj, hogy nem utaztunk külföldre. Idén viszont pont most, a januári időszakban robbant be a járvány sokadik hulláma a magyar futballban, és bizony az NB I csapatai sorra szopták be a korábban lekötött edzőtáborokat. Így járt a Fradi, a Vidi, a Honvéd és az Újpest is. Ezeknek a csapatoknak ez duplán, vagy épp triplán szívás, hiszen le volt előre fixálva (és vélhetően fizetve) minden, ami most kuka, le voltak kötve az edzőpartnerek, ami most kuka (és csapat legyen a talpán, aki ilyen rövid idő alatt talál még megfelelő edzőpartnereket itthon). És nyilván a rengeteg hiányzó sem tesz jót a felkészülésnek, most épp Horváth Feri sírt emiatt egy sort. Úgyhogy utólag is jó döntés volt szerintem, hogy mi eleve nem terveztünk edzőtáborozást.

De kikkel is készülünk fel akkor a tavaszi szezonra itthon? Na, ez egy jó kérdés. Ebből a szempontból nem volt épp közlékeny kedvében a klub (ez az egyik oka, hogy ez a cikkem ilyen későn születik meg), hiszen egészen hétfő délutánig kellett várni, hogy elárulják legalább két edzőpartner nevét (fun fact: keddre eltűnt a cikk). A Kazincbarcikát már tudtuk pár napja (az NB III-as klub hamarabb lekommunikálta a saját felületén), viszont ami számomra meglepő, hogy hétvégén az Újpesttel játszunk. (És milyen jó, hogy nem lettem hamarabb kész a cikkel, közben kiderült, hogy a vírushelyzet miatt elmarad az Újpest elleni meccs vasárnap, de nem kizárt, hogy egy másik NB I-es csapattal játszunk.) Ez két dolgot jelenthet: vagy nem volt még meccs lekötve, és kapóra jött, hogy a lilák végül itthon maradtak, és kellett nekik ellenfél, vagy nekünk volt már valami járási csapat ellen lekötve, amit kicseréltünk egy minőségibb ellenfélre. Nem hangzik túl jól egyik sem. De mivel a további programot nem ismertették, inkább az első opció felé húzok, szerintem sokáig képlékeny volt a felkészülési menetrend, és talán még most is az. Ami így szűk három héttel a szezonrajt előtt némiképp problémás. Nem tudjuk persze, hogy mi a helyzet például covid-téren, vannak-e fertőzöttek nálunk is, mert ha igen, akkor az mindjárt magyarázatot ad arra, hogy miért nem voltak eddig fejlemények ez ügyben. (Közben a csakfocin már az első tavaszi forduló esetleges elhalasztásáról írnak.)

De akkor ismét felvetődik a klub felelőssége a kommunikáció terén, mostanság ugyanis nem túl közlékenyek, amikor pedig megjelenik például a Dzsudzsák távozását cáfoló írás, abban némi sértődöttség érzékelhető. Megnéztem, eddig csupán 7 cikket tettek ki idén Az első két cikkben röviden vázolták, hogy elkezdődött a felkészülés, és kaptunk pár fotót, majd jött egy Tischler interjú, amihez nagyon béna címet választottak (kontextusból kiragadott mondat, ami a játékost teszi nevetségessé), egy hatsoros mini-interjú Carrilloval, illetve amiben bejelentették Németh Krisztián távozását. Meg persze a tegnapi kettő, az egyik Dzsudzsák maradása, a másik pedig a két edzőpartner ismertetése, ami keddre már el is tűnt (azóta kiderült, hogy miért, lásd fentebb, bár nem túl elegáns utólag levenni cikkeket, meg módosítgatni rajtuk), cserébe kaptunk egy 53 másodperces videót a mai edzésről. Volt persze egy előre közölt, kétnaposnak hirdetett karbantartás a dvsc.hu-n, ennek eredménye pont ma reggelre látszott, ismét módosult a dizájn, ami nem nyerte el a szerkesztőségünk tetszését több szempontból sem. De ezt most hagyjuk is.

Térjünk át az átigazolásokra. És most, hogy ennek is a végére értünk, haladjunk tovább. De félre a szakállas poénnal, azért történt egy-két érdekesség ezen a téren is. Baranyai Nimróddal profi szerződést kötöttünk, majd az év végén két játékos esetleges távozásáról hallhattunk. Grófot Ciprusról keresték, Dzsudzsák pedig a DAC felé kacsintgatott. Bár utóbbi kapcsán a klub azt közölte tegnap, hogy nem kapott semmifél hivatalos megkeresést, azzal azért jó tisztában lenni az egyszerű Loki szurkolónak, hogy ettől még komoly esély mutatkozott Dzsudzsi távozására. Én örülök, hogy végül maradt, nagy szükség lesz rá a kiesés elleni harcban. Idő közben távozott Németh Krisztián, aminek lekommunikálása ismét csak olyan „DVSC-sre” sikeredett. Először úgy közölték, hogy a klub felbontotta a játékos szerződését, majd később korrigálták, hogy közös megegyezéssel váltak el a felek. Aztán még aznap este nyilatkozott az NSO-nak a játékos, ahol már azt olvashattuk, hogy ő maga kérte a szerződése felbontását…

Az esetleges érkezőkről is volt/van néhány pletyka, korábban felmerült a DVTK-ból távozó Asmir Suljic neve, aki korábban már dolgozott együtt Carrilloval, de végül hazatért Boszniába. Elek Ákos neve is felmerült még az ősz során, vele kapcsolatban semmi konkrétum nem történt még. A legfrissebb név pedig Makrai Gábor, aki szintén a DVTK játékosa, és az elmúlt években alig kapott lehetőséget, a diósgyőriek nincsenek róla jó véleménnyel, úgyhogy remélem hanyagoljuk is. Mivel pénz nincs, így nagy igazolásokra nem kell számítani, pedig ráférne a keretre az erősítés. Kellene védő és csatár, utóbbi Németh távozása és Bárány sérülése miatt igencsak szükséges lenne. Azért remélhetőleg 1-2 azonnal bevethető játékos beesik majd a szezon kezdetéig. Addig is kövessétek figyelemmel a folyamatosan frissülő Játékoskeringő rovatunkat.

Az idei téli felkészülés tehát az eddig megszokottól is csendesebben zajlik, kissé olyan érzésünk van, mintha mi szurkolók most kissé kívülállók lennénk a klub szemében. Mintha egy privát buli zajlana, amire mi nem kaptunk meghívást.