LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Nagyító alatt: Universitatea Cluj

Tíz nap sincs hátra és a Lokomotívnak már élesben kell bizonyítani a bajnoki pontokért, így aztán az ilyenkor szokásos edzőmeccsek folytatódnak szombaton, amelynek következő alanyát, a román másodosztályú Universitatea Cluj együttesét tesszük képzeletbeli nagyítónk alá.

Soron következő ellenfelünk Kolozsvárról érkezik, ami Erdély történelmi központja, Románia második legnépesebb városa és többek között Hunyadi Mátyás és Bocskai István fejedelem is itt látta meg a napvilágot. Ha manapság valaki meghallja hogy Kolozsvár, mindenki az 1907-ben alapított „cseferére”, azaz a vasutascsapatra asszociál, ami kétség kívül sokkal sikeresebb az 1919-ben életre hívott egyetemi csapatnál, teljes nevén Societatea Sportivă a Studenților Universitari Cluj-nál. Ennek ellenére a tavaly a centenáriumát ünneplő fekete-fehér dresszes sportklub eléggé ismert Romániában, hiszen a labdarúgáson kívül többek között rendelkeznek rögbi, kosárlabda, kézilabda, sakk, vívás, röplabda és atlétika szakosztállyal is. A csapatok játékosait vörös sapkásoknak is nevezik, az egyetemisták hagyományos bíbor színű fejfedője okán. Hazai találkozóikat az ország második legnagyobb stadionjában, a 30335 főt is befogadni képes Cluj Arenában játsszák, amelyet 2011-ben adtak át a nagyközönségnek. Érdemes még róluk tudni, hogy testvércsapatuk a Dinamo Bukarest, akik nem éppen magyarok szeretetéről híresek.

Ami a kezdeteket illeti, a csapatot 1919 szeptemberében Budapesten alapította a civilben politikus és orvos dr. Iuliu Hațieganu. Az első években nem létező bajnoki kiírás híján a csapat csupán helyi megmérettetéseken képviselte magát. Az „U” az első országos labdarúgó-bajnokságban első helyet szerzett a II. csoportban, majd a temesvári Ripensiával játszották a döntőt, ahol alulmaradtak. A Román Kupa első évében, 1933-34-ben az „U” ismét a döntőig menetelt, ahol a Ripensia megint csak borsot tört az orruk alá egy sima 5-0-val. 1940-ben aztán a második bécsi döntés után a csapat áttette a székhelyét Nagyszebenbe, majd 1942-ben ismét a Román Kupa döntőjébe került, ahol a bukaresti Rapid bántóan nagy arányban nyert ellenük 7-1 arányban. Ezt követően 1945-ben a csapat visszaköltözött Kolozsvárra, majd egy évre rá a csapat neve Stiința Cluj lett, ami magyarul tudományt jelent, ez utalás az egyetemmel való kapcsolatra. 1949-ben aztán harmadszor is bekerült a Román Kupa döntőjébe, de újfent kapituláltak, ezúttal 2-1-re a bukaresti CSCA-tól (Manapság FCSB, korábban Steaua). Az 1964-65-ös évadban végül megnyerték a Román Kupát negyedik nekifutásra, majd 1966-ban visszakapták eredeti nevüket, Universitatea Cluj lett ismét az elnevezés.

Az 1972-73-as évadban bajnoki bronzérmes pozíciójuknak köszönhetően bekerültek a klub históriáskönyvébe. Ami aztán ezután következett, arról szívesebben lemondtak volna, hiszen 1999-től az „U” másodosztályú, majd 2000-ben egy évig a harmadik vonal levegőjét is szippanthatta. Ennek a liftezésnek a 2007/2008-as szezon vetett véget, noha korai volt az örömük, hiszen retúrjegyet váltottak a Liga I-ben. Ebből az időszakból a 2009-es év volt meghatározó számukra, amikor is egy új tulajdonos lépett színre, a Dinamo Bukarest egyik volt részvényese, Florian Walter, aki a Romprest tulajdonosa volt akkoriban. Az ő segítségével rögtön a 8. helyen végeztek, majd a 2012-es évben nagybevásárlást hajtottak végre, a jelenlegi Kisvárda játékos, Gheorge Grozav is csatlakozott a klubhoz. A bajnokságban a 7. helyet csípték el, ami Európa Liga selejtezős indulást ért számukra. Ezt az idilli állapotot egy tulajdonosváltás, majd Walter visszatérése, és az azt követő pénzügyi gondok alaposan elhomályosították, hiszen több gazdasági bűncselekmény is felmerült vele szemben, ami után végül napjainkban Kolozs megye és a Babes Bolyai Tudományegyetem felkarolta néhány tehetősebb szponzor társaságában a csapatot.

A csapat edzője manapság Adrian Falub, és habár a szezon előtt a feljutást tűzték ki elsődleges célnak, jelenleg a 13. helyen tanyáznak, alig hat pontra a kiesést jelentő helyektől. A tavaszi pontvadászat egyébiránt február 22-én fog kezdődni számukra egy Arges Pitesti elleni meccsel és a felkészülést hétfőn kezdték meg. Keretükben a román játékosokon túl a mostanság igencsak trendi portugál vonal is megjelenik, emellett a rivális CFR veterán hátvédjét, Andrei Muresant is megszerezték, illetve kapcsolatban vannak az élvonalbeli konstancai Viitorullal is, hiszen négy kölcsönjátékosuk is az egyetemistáknál játszik. Rajtuk kívül érdemes odafigyelni korábbi válogatottakra, hiszen Dorin Goga és George Florescu több alkalommal is szolgálta hazáját. Házi gólkirályuk fél távnál a már említett Goga 4 góllal. Őt követi szorosan 2-2 góllal Dican, Pop és Gavra.

DVSC – Universitatea Cluj holnap 11 órától a Nagyerdei Stadionban!