LOKOMOTIVBLOG | A DVSC SZURKOLÓI BLOGJA

Replay #3 – Beteljesületlen álom az álmok színházában

Azt már a spliti visszavágó előtt tudtuk, hogy ha sikerül megtartani (vagy növelni) a háromgólos előnyünket, akkor a BL főtábláért a Manchester Uniteddel kell játszanunk. Ezt szerencsére könnyedén realizátul az 5-0-s győzelmünkkel, így nagy különbséggel ütöttük ki a horvátokat, jöhetett tehát a jutalomjáték! Biztosak lehettünk benne, hogy Ferguson mester nem fogja félvállról venni a találkozót, már csak a figyelemre méltó eredményeink miatt sem. Próbáltunk merészet álmodni, de ez most nem teljesült be az álmok színházában, azaz az Old Traffordon.

Egyik vezetőedző sem tartalékolt a kezdőket illetően, nekünk igazából nem is nagyon volt okunk erre, hiszen ez egy jutalomjáték volt a Hajduk elleni gálát követően. Bár nyilván titkon bíztunk a csodában, erre azért kicsi volt az esély. Hogy a United is komolyan vette a meccset, az egy három évvel korábbi magyarországi látogatásuknak volt köszönhető. Akkor a ZTE Budapesten 1-0-ra legyőzte a nagyképűen játszó Unitedet, és bár a visszavágón egy sima ötöst gurítottak Urbán Flóriánéknak, azért az a pesti vereség nagy blama volt. Supka Attila ugyanazt a kezdőt küldte a pályára, mint amelyikkel Splitben álltunk ki. Sajnos Habi nem állt rendelkezésre, így ezúttal is Vukmir kezdett a középpályán, elöl pedig megmaradt a Kerekes – Bogdanovics páros, nem óvatoskodtunk tehát.

Sir Alex Ferguson egyébként nagyon tisztelettudóan nyilatkozott a csapatunkról a találkozót megelőzően, figyelemre méltó volt a Hajduk elleni 8-0-s összesítésünk, ami miatt mindenképp komolyan vette csapatunkat a skót mester. Ez persze nem volt jó hír abból a szempontból, hogy így egy teljes erőbedobással küzdő sztárcsapattal néztünk farkasszemet, de ezzel minket tisztelt meg az ellenfél, hogy komolyan vették a párharcot. Ferguson egyébként a találkozó előtt azt mondta, hogy megelégedne egy 1-0-s hazai sikerrel is, a lényeg az, hogy ne kapjanak gólt az Old Traffordon. Ennek tükrében nem volt meglepő, hogy a United is a legerősebb kezdőjével állt fel. Egyetlen hiányzójuk a sérülés miatt kimaradó Ryan Giggs volt, a kapuban viszont debütálhatott a nyáron igazolt 34 éves van der Sar. Talán az egyetlen váratlan húzás O’Shea kezdőbe jelölése volt Gabriel Heinze helyett, elöl viszont a kezdőben volt a félelmetes csatártrió, a rutinos gólvágó van Nistelrooy, valamint a két fiatal üdvöske, Cristiano Ronaldo és Wayne Rooney.

Közel 2000 Loki szurkoló utazott el Manchesterbe és a kezdés előtti pillanatokban is az ő szurkolásuk volt hallható. A manchesteri közönség a legtöbb esetben tényleg úgy viselkedett, mintha csak színházban lennének: többnyire csendben szemlélték a mérkőzést, amikor pedig akadt egy-egy helyzet, akkor felhördültek, megjött a hangjuk. Nem volt egyébként telt ház, kicsivel több, mint 50 ezer szurkoló látogatott ki a találkozóra. A kezdőrúgást a spanyol Luis Medina Cantalejo jelzésére a hazai csapat végezte el. A United az első percekben keményen letámadott, ezzel rögtön zavarba is hoztak minket az első percekben. A mieink láthatóan nem voltak hozzászokva ehhez a tempóhoz, kellett egy kis idő, mire megpróbáltuk felvenni a mérkőzés ritmusát. Az első lehetőségecske előttünk adódott, a 3. percben Dombit ugratta ki Bogdanovics a szélen, középen nem nagyon volt érkező és nem is tudta Tibi beadni a labdát, a felperdülő labda úgy hagyta el az alapvonalat, hogy végül kirúgás lett az akció vége.

Alig két perccel később a hazai csapat is megvillant, ám van Nistelrooy szerencsére lesről talált a kapunkba. Dicséretes volt, hogy próbáltuk a saját játékunkat játszani, egyérintőnkkel próbáltuk kihozni a labdát a térfelünkről, de sokszor kapkodtunk, nem becsültük meg a labdát. A 7. percben nagyot hibáztunk hátul, határozatlanok voltunk, egymás elől vették el a labdát a védőink, Nikolov nem tudott felszabadítani, rárúgta Szatmárira a labdát, róla pedig Rooney elé pattant, aki szépen lőtt kapásból a hosszú sarokba, Csernyánszki tehetetlen volt, 1-0-ra módosult az eredmény. Sajnos ez egy ki nem kényszerített hibából született, és nem abból, hogy az ellenfél alakította volna ki a lehetőséget.

A következő percek jobbára mezőnyjátékkal teltek, a hazai csapat birtokolta a labdát, és próbált helyzetet kialakítani. A fiatal Ronaldo nagyon élt a bal szélen, sokszor két védőnk mellett is elment, mire harmadiknak érkezett Dombi Tibi, és egy határozott faulttal szerelte a portugál játékost. Aztán Éger is villant egyet, fontos pillanatban keresztezett és mentett Nistelrooy elől. Mi leginkább felívelésekkel próbálkoztunk, mert nem nagyon tudtuk felvinni a labdát, de elöl meg kevesen voltunk ahhoz, hogy megtartsuk a labdát – Kerekesnek többnyire egyedül kellett megbirkóznia a Ferdinand-Silvestre védőpárossal, többnyire sikertelenül. A 12. percben egy Igor-Kerekes-Sándor szép összjáték végén utóbbi lőhetett volna kapura, de blokkolták a lövését. Közben hátul Ronaldoval továbbra sem nagyon tudtunk mit kezdeni, előbb Máté rúgta fel sárgát érően a portugált (ápolni is kellett őt, de tudta folytatni), majd ismét Égernek kellett mentenie a támadó elől. Az első 20 percben Éger Lacinak még két fontos mentése volt, előbb Nistelrooyt akadályozta meg a gólszerzésben Vukmir segítségével, majd egy jobbról érkező Neville-beadás az ő lábáról perdült a kapu mellé.

Ekkor még húsz perc sem telt el a mérkőzésből, nyomasztó volt a MU mezőnyfölénye, könnyedén jutottak el a kapunkig, de helyzetet nem tudtak kialakítani, viszont szinte perceként kellett fontos mentéseket bemutatnia a védelmünknek, akik a gólt eredményező egyetlen megingástól eltekintve jól állták a sarat. A 21. percben Ronaldo kapott üresen labdát a bal szélen, egy biciklicsellel becsapta Égert és szépen tüzelt kapura, Csernyánszki bravúrosan védett, ez volt az első kidolgozott akciója a hazai csapatnak, amivel a kapunkat is veszélyeztetni tudták. A 24. percben megint CR bolondította meg a sarokban Mátét és Nikolovot is, de Dombit harmadikként már nem tudta kicselezni mert felrúgta… A 28. percben megint egy jobb oldalról érkező Neville beadás veszélyeztetett, de Vukmir kifejelte középen szögletre a játékszert. A 31. percben a változatosság kedvéért megint Ronaldo cselezgetett befelé a balszélről, de gyenge lapos lövése kapu mellé ment. Nem sokkal később ügyes passzokkal hoztuk ki a labdát a térfelünkről, Keane viszont alárúgott Vukmirnak, amiért sárgát kapott, ennek még lesz jelentősége…

A 34. percben Halmosi indult meg bátran, befelé cselezett a szélről, de hosszan tolta meg a labdát, így a védőé lett. Két perccel később ismét Keane szabálytalankodott, most Halmosinak lépett oda, és még reklamált is a fault után, a játékvezető viszont nem figyelmeztette. Folytatódott a hazai csapatkapitány ámokfutása, a 40. percben Sándornak lépett rá a lábfejére, szigorú játékvezetőnél ez már kiállítás lett volna – most megúszta egy szóbeli feddéssel. A félidő utolsó perceiben egy újabb gyenge Ronaldo lövés volt, ami említésre méltó volt, majd a 45. percben egy tetszetős támadásépítést láthattunk a csapattól, Szatmári szépen hozta ki egyérintőkkel a labdát, majd Halmosit szöktették, de már nem tudta beérni a labdát az alapvonal előtt, így sajnos ebből az akcióból is kirúgás lett. Ezzel ért véget a játékrész, melyet követően egygólos hazai vezetést könyvelhettünk el. Az eredmény nem mutatott rosszul, a játék képe már annál inkább. Idegesen, megilletődötten, kapkodva kezdtünk, egy korai gólt ajándékoztunk is a MU-nak, akik onnantól nyugodtan játszadozhattak. Szinte az egész félidőben a mi térfelünkön folyt a játék, de helyzetet keveset tudott kialakítani a United, mi viszont kapura sem tudtunk lőni az első félidőben. A MU-nál Ronaldo ficánkolt nagyon, nálunk Éger volt a legjobb, akinek több fontos szerelése és tisztázása is volt a játékrészben.

A Loki szurkolókon ezúttal sem múlt semmi

A szünetben egyik edző sem cserélt. A második félidőt mi kezdtük, és a kezdőrúgásból Sándor a visszagurított labdát rögtön felívelte Halmosinak. Neville eltévesztette az ütemet a felugrásnál, így elesett, Halmosi pedig hiába lőtte ki szépen kapásból a hosszút, szabálytalanság miatt nem adta meg a játékvezető. A visszajátszások után egyértelmű volt, hogy nem történt szabálytalanság, a hazaiak jobboldali védője rossz ütemben ugrott fel és lemaradt Halmosiról, érthetetlen, hogy a játékvezető milyen indokkal fújta le ezt.

A 49. percben gyakorlatilag a semmiből megduplázta előnyét a Manchester: labdát vesztettünk az ellenfél térfelén, a felpasszra Vukmir rossz ütemben csúszott be, majd Máté is fölöslegesen rontott ki a védelemből, Rooney pedig így szabadon ugratta ki van Nistelrooyt, aki higgadtan lőtte be Csernyánszki mellett a kapuba a labdát, 2-0.

Az 52. percben cserélt Supka Attila, Kerekes helyett Sidibe jött. Kerekesnek nem sok momentuma volt, általában őrá ívelgettük fel a labdákat, de nem tudott velük mit kezdeni a védők szorításában. A meccs ezen szakaszában nagyon bátran letámadtunk, többször labdát is tudtunk szerezni, de túl nagy hévvel tettük ezt, sokszor elpattogtak tőlünk a labdák emiatt. Az 57. percben ismét Ronaldo veszélyeztetett, egy szabadrúgást lőtt élesen a kapu elé, Csernyánszki lábáról pattant oldalra a labda. Ezt követően jött a második változtatás nálunk, Bogdanovics helyett Kiss Zoli érkezett, ezzel átálltunk egycsatáros játékra, Sándor egy picit előrébb húzódhatott. Közvetlenül a csere után szögletet végeztünk el, a védők kifejelték középen, a kipattanót Szacsa kapásból tűzte rá a tizenhatos vonaláról, de csúnyán célt tévesztett. Ez volt az első lövésünk a meccsen.

A 63. percben jött a harmadik MU gól, Nistelrooy ugratta ki Rooneyt a jobb oldalon, Máté megint fölöslegesen lépett ki a helyéről, így Égernek kellett kilépnie Rooneyra. Mivel ismét eltolódott és megbomlott a védelmünk, így középen az üresen érkező Ronaldonak centerezhetett a fiatal angol, aki nem is hibázott, 3-0. Azt kell mondani, hogy megérdemelte ezt a gólt Ronaldo.

A 65. percben egy szépen felépített támadás végén Sándor kapta üresen a labdát 20 méterre a kaputól, Keane hátulról elkaszálta kapitányunkat, de a harmadik ilyen jellegű belépőjére sem kapta meg a második sárgát. Roy Keane ekkor már négy szabálytalanságnál tartott, amiből legalább kettő volt sárgát érő. A szabadrúgást Sándor végezte el, de van der Sar könnyedén védte a középre menő lövést, ez volt az első kaput talált lövésünk. Nem sokkal ezután cserélt a hazaiak szakvezetője, aki megérezte, hogy kapitánya a legközelebbi faultot már nem úszná meg piros nélkül, az egyik új nyári igazolás, a koreai Park Ji-Sung váltotta őt. A másik beálló Allan Smith volt, ő pedig az egész mérkőzésen remeklő Ronaldot váltotta. A 68. percben ismét villantunk, Kiss Zoli lőtt kapura egy Sidibéről elé pattanó labdát, de csúnyán célt tévesztett.

a 74. percben O’Shea felrúgta Dombit a szögletzászlótól nem messze, a szabadrúgás után Máté fejéről pattant kapu mellé a labda. Pár  perccel később védőnknek már hátul volt dolga, kulcsfontosságú pillanatban egy becsúszó szereléssel kanalazta el a kiugrani készülő Park elől a labdát. A 81. percben Nistelrooy kapott labdát a 16-oson belül, egy csellel eltolta a védők mellett és éles szögből tüzelt, Csernyánszki ismét lábbal védett. Egy perccel később a holland támadó is befejezte aznapra a játékot, a fiatal Giuseppe Rossit küldte pályára Ferguson. A 84. percben Park cselezte be magát a tizenhatosunkon belülre a jobb szélről, Kiss Zoli talán szabálytalanul szerelte a koreait, de a játékvezető nem ítélt büntetőt – végre a mi javunkra is tévedett… A 85. percben az utolsó cserénket is végrehajtottuk, Dombi helyett Böőr Zoli érkezett. Az utolsó lehetőség Rooney előtt adódott, aki egy felpassz után szépen vette le a labdát és kapásból lőtt, és bár a próbálkozása fölé ment, egy szép megmozdulást láthattunk. Egy perccel később még Park is megtornáztatta Csernyánszkit, nem volt erős és jól helyezett lövés – a fiatal koreai nagy kedvvel szállt be a mérkőzésbe, minden mozdulatában benne volt a gólveszély.

Az utolsó pár percben már nem történt említésre méltó esemény, háromgólos vereséget szenvedtünk Manchesterben. Sokkal jobban játszott a MU, végig domináltak, de nem kellett megszakadniuk a sikerért. A hibáinkat kegyetlenül kihasználták, Rooeny és Ronaldo is nagyon éltek a találkozón, Nistelrooy pedig kíméletlen volt. Ha a játékvezető nem tiszteli ennyire az angolokat, akkor szereztünk volna egy gólt, és a United 10 emberrel fejezi be a találkozót. Valószínűleg így is kikaptunk volna, de teljesen más lenne a szánk íze egy 2-1-es vagy 3-1-es vereség után. A visszavágón így a becsületünkért és a becsületgólért játszhatunk majd, alighanem telt ház előtt a Puskás Stadionban.

A fiatal portugállal Éger Laci sem nagyon bírt, alighanem hallunk még Ronaldoról…

Osztályzatok

Csernyánszki Norbert – 6
Számos alkalommal mentett nagyot, Ronaldo például kétszer is próbára tette őt, a mérkőzés végén pedig Park próbált túljárni az eszén többször is. A gólokról nem tehetett, kiszolgáltatott volt mindhárom találatnál, de összességében jól védett.

Nikolov Balázs – 4
Az volt vele kapcsolatban az érzésem, mint a két Hajduk elleni találkozón: kilógott a védelmünkből, sajnos lefelé. Általában határozatlan volt és könnyen átjátszották őt, Ronaldo ficánkolt az ő oldalán. A visszavágón mást próbálnék ki a posztján.

Máté Péter – 4
Ezúttal nem fogott ki jó napot, a második és a harmadik találatnál is fölöslegesen hagyta el a pozícióját, így a helyén tudták üresen kiugratni a szabad embert. Azt viszont ne vegyük el tőle, hogy voltak fontos mentései is.

Éger László – 6
Egyértelműen a csapatunk legjobbja volt a mérkőzésen. Főleg az első félidőben volt számos alkalommal szép szerelése, általában ő tudta megállítani Ronaldot és van Nistelrooyt is. A kapott góloknál nem ő hibázott egyik esetben sem.

Szatmári Csaba – 5
A Hajduk ellen nagyon élt mindkét mérkőzésen, ez most azért más szint volt. Az első félidőben még kicsit visszafogottabb volt, a másodikban már sokkal bátrabban lépett fel a támadásokhoz, a mérkőzés első DVSC próbálkozása is az ő nevéhez fűződött.

Dombi Tibor – 5
Az első félidőben leginkább azzal vétette észre magát, hogy háromszor is alávágott Cristiano Ronaldonak, ami bár viccesen hangzik de sokszor az egyetlen megoldás volt a portugál üdvöske megállítására. Az ő játéka is feljavult a második félidőben, de közel sem kapott annyi labdát, mint normál esetben szokott.

Dragan Vukmir – 4
Most azért érződött sajnos Habi hiánya, a szerb szűrő teljesen más szintet képvisel, a két játékos stílusa sem hasonlítható össze. A második gól előtt ő is hibázott, a középpályán pedig nem tudott jó szűrőmunkát végezni, könnyedén rohantak át a hazaiak rajtunk.

Sándor Tamás – 5
Ezúttal rajta futott át szinte minden támadásunk, mivel Bogdanovicsot simán kikapcsolták Ferdinandék. Viszont Sándornak sem volt könnyű dolga ilyen szintű ellenféllel szemben. A szabadrúgása nagy lehetőség volt, kár, hogy nem tudta jól helyezni a lövést.

Halmosi Péter – 6
Az első félidőben többnyire észrevehetetlen volt, leginkább hátul volt dolga, mivel a United szinte végig dominálta a játékrészt. A második félidő elején gyönyörű gólt lőtt, ráadásul szabályosat, kár, hogy a játékvezető ezt nem így látta…

Igor Bogdanovics – 4
Amennyire tanárian játszott a Hajduk ellen Debrecenben, most annyira észrevehetetlen volt. Próbált visszalépni és szervezni a játékot, de levették őt a pályáról a védők.

Kerekes Zsombor – 4
Küzdött derekasan a védőkkel, gyakorlatilag abból állt a játékunk 50 percig, hogy rá próbáltuk felívelni a labdákat. Ezek kevés sikerrel értek célba, Zsombinak nem volt könnyű dolga Ferdinand és Silvestre mellett. Cseréje jogos volt.

∼•∼

Ibrahima Sidibe – 5
Nagyon hamar beállt a második félidő elején, és valamivel hasznosabb játékot is nyújtott, mint Kerekes. Többször tudta megtartani a labdákat, a statikusabb Zsombival szemben sokkal mozgékonyabban játszott.

Kiss Zoltán – 4
Igort váltotta, amivel szerkezetet is váltottunk. Volt egy lövése, ami nagyon mellément, a végén pedig büntetőt érően szerelte Parkot.

Böőr Zoltán – 0
Sérülése után ajándékba kapta ezt az öt percet az Old Traffordon, szimpatikus húzás volt Supka Attilától, hogy beállította őt.

∼•∼

Supka Attila
Igazán nem lehet neki felróni ezt a vereséget, nem álltunk be védekezni Manchesterben, próbáltuk a saját játékunkat játszani, amiből most ennyire futotta. A második félidő elején hamar reagált és próbált egy szerkezetváltással belenyúlni a mérkőzésbe, de ez sem hozott változást.

Itt nézheted vissza a teljes találkozót


—   A mérkőzés színvonala   –   Csapatunk teljesítménye   –   A bírói ítéletek   —

Nem volt egy kimagasló színvonalú találkozó, sajnos nagyon egyoldalú volt a mérkőzés, nekünk csak momentumaink voltak, jobbára a United dominált, de láthatóan ők sem adtak bele mindent a mérkőzés egészében. Emiatt a színvonal közepes, csakúgy, mint a csapatunk teljesítménye. Bár simán kikaptunk három góllal, mégis dicséret illeti a fiúkat, mert próbálták a saját játékukat játszani, voltak időszakok, amikor bátran próbáltunk focizni, és szereztünk is egy szépségdíjas gólt. Hogy ez végül nem lett egy érvényes találat, az a spanyol játékvezető „érdeme”, aki emellett még két súlyos hibát vétett: egyrészt Roy Keanet többször is elfelejtette kiállítani, másrészt a végén egy büntető is elmaradt a hazaiaknak. Úgy illik, ha megnevezem a mérkőzés legjobbját is, aki egyértelműen Cristiano Ronaldo volt. A 20 éves portugál támadó többször is megoldhatatlan feladat elé állította a védelmünket, sokszor három ember is kevés volt a megfékezésére. Talán nem elhamarkodott kijelentés, hogy nagy karriert futhat be a későbbiekben…

A United tanult a három évvel korábbi hibájából, de hazai pályán amúgy sem engedhette meg, hogy félvállról vegyen egy ilyen fontos találkozót. A világ egyik leggazdagabb klubjának elfogadhatatlan lenne nem bejutni a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Az angolok sajnos tettek róla, hogy a visszavágó csak formalitás legyen. Ennek ellenére izgatottan várjuk a budapesti visszavágót, elvégre nem minden nap jár egy topklub Magyarországon!